Radiodiagnostisch Laborant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Radiodiagnostisch Laborant? Lees de functieomschrijving.

Een Radiodiagnostisch Laborant doet (of ondersteunt) diagnostisch onderzoek naar de herkomst van bepaalde klachten. Een Radiodiagnostisch Laborant voert gesprekken met de patiënten en onderzoekt hen met behulp van röntgenfoto’s, geluidsgolven (echografie) en magnetisme (MRI scans). Het is de verantwoordelijkheid van de Laborant dat de apparatuur goed af is gesteld en dat de resultaten van het onderzoek van voldoende kwaliteit zijn om een diagnose op te baseren.

De resultaten van het onderzoek worden bekeken en besproken met andere professionals en vervolgens wordt er een diagnose gesteld. Een Radiodiagnostisch Laborant voert de onderzoeken zelfstandig uit, maar werkt soms samen met een collega of een radioloog. De taken van de Radiodiagnostisch Laborant zijn het selecteren van de benodigde apparatuur, het precies instellen van deze apparatuur (belichting, positie, straling) en het registreren van het onderzoek en/of de behandeling. Patiënten moeten daarnaast ook voorbereid worden, wat betekent dat de Laborant hen gerust moet kunnen stellen en duidelijke informatie moet kunnen geven.

Een Radiodiagnostisch Laborant kan naast op de afdeling radiologie ook bij de spoedeisende hulp, in een operatiekamer of op de intensive care werken. Zo kan de Laborant bijvoorbeeld op de operatiekamer werken als er doorlichting nodig is bij een operatie.

Voor het gebruik van de apparatuur moet een Radiodiagnostisch Laborant nauwkeurig kunnen werken en technisch inzicht hebben.

Een Radiodiagnostisch Laborant kan zowel avond- als weekenddiensten hebben.

Wil je werken als Radiodiagnostisch Laborant?

Werk je al als Radiodiagnostisch Laborant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Radiodiagnostisch Laborant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Radiodiagnostisch Laborant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Radiodiagnostisch Laborant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verpleegkundige
 • Radioloog
 • Huisarts
 • Medisch Specialist
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2260 tot €3400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Radiodiagnostisch Laborant

Wat verdient een Radiodiagnostisch Laborant?

Het salaris van een Radiodiagnostisch Laborant ligt tussen de €2260 en €3400. Je salaris is afhankelijk van de taken die je verricht, zo kan je als leidinggevende een hoger salaris hebben namelijk tot ongeveer €3900.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslagen

Salarisschaal Radiodiagnostisch Laborant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Radiodiagnostisch Laborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Radiodiagnostisch Laborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Radiodiagnostisch Laborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Radiodiagnostisch Laborant vacatures

Radiodiagnostisch laborant
star-shl
De afdeling beeldvormende en functieonderzoeken is actief op onze diagnostische centra om verschillende onderzoeken te doen. Een team waarin je zeer zelfstandig en op professionele wijze kunt werken, maar waar …
Radiodiagnostisch laborant Rotterdam
TMI
Vacature gespecialiseerd Radiodiagnostisch Laborant in Rotterdam Ben jij een ervaren en enthousiaste radiodiagnostisch laborant en heb jij MRI, CT of interventie ervaring ? Dan is deze functie wellicht iets voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Radiodiagnostisch Laborant

Hoe goed is de toekomst voor de Radiodiagnostisch Laborant? 

Naar verwachting blijft er voldoende vraag naar Radiodiagnostisch Laboranten. Op het moment zijn er voldoende vacatures te vinden.:

Je kunt je specialiseren in een bepaalde richting van je vakgebied (bijvoorbeeld in echografie), je kunt verder studeren (zo is er de opleiding Physician Assistant) of je kunt extra taken op je nemen, bijvoorbeeld management- of bestuurstaken.

Baankans Radiodiagnostisch Laborant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Radiodiagnostisch Laborant worden: Opleidingen tot Radiodiagnostisch Laborant

Hoe word je een Radiodiagnostisch Laborant? 

Om Radiodiagnostisch Laborant te worden moet je de HBO opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (ook wel MBRT opleiding) hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar. Ook kun je de HBO opleiding Radiodiagnostisch Laborant doen, die drie jaar duurt.

In de toekomst zou je door enkele extra cursussen te volgen afdelingsleider, afdelingshoofd of praktijkleider kunnen worden. Ook zou je nog verder kunnen studeren, bijvoorbeeld door een post-HBO opleiding te volgen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Radiodiagnostisch Laborant

Meer opleidingen Radiodiagnostisch Laborant

Weet je nog niet of je Radiodiagnostisch Laborant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Radiodiagnostisch Laborant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Radiodiagnostisch Laborant

Met wie werkt een Radiodiagnostisch Laborant samen? 

Je komt in contact met verschillende professionals. Zo kom je in contact met huisartsen en andere medisch specialisten die patiënten doorverwijzen naar de afdeling radiologie voor radiologisch onderzoek. Het overleg met deze professionals gaat over de klachten van de patiënten en de resultaten van het onderzoek. Ook kom je in aanraking met verpleegkundigen die over de verzorging van patiënten gaan.


 • Verpleegkundige
 • Radioloog
 • Huisarts
 • Medisch Specialist
 • Patiënt
Radiodiagnostisch Laborant


Organisaties waar een Radiodiagnostisch Laborant werkzaam is

Waar werkt een Radiodiagnostisch Laborant meestal? 
 • Ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Orthopedische kliniek
 • Revalidatiecentrum

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Radiodiagnostisch Laborant

Waar kun je het beste werken als Radiodiagnostisch Laborant? Hieronder vindt je de best door de Radiodiagnostisch Laborant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Radiodiagnostisch Laborant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Radiodiagnostisch Laborant:

Welke competenties heeft een een Radiodiagnostisch Laborant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Radiodiagnostisch Laborant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Radiodiagnostisch Laborant nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn. Je moet vertrouwelijk met de gegevens van je patiënten omgaan (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer). 

Bekijk de persoonstypen voor Radiodiagnostisch Laborant


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Radiodiagnostisch Laborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Radiodiagnostisch Laborant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Radiodiagnostisch Laborant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Radiodiagnostisch Laborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Radiodiagnostisch Laborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Radiodiagnostisch Laborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Radiodiagnostisch Laborant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Radiodiagnostisch Laborant iets voor je?

Zou je graag Radiodiagnostisch Laborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Radiodiagnostisch Laborant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Radiodiagnostisch Laborant

Daan

Pittige opleiding, leuk werk maar geen doorgroeimogelijkheden. Slecht salaris Functieschaal 50 en risico's ivm straling

Nick

Onder betaald werk. Het technisch aspect en het werken met straling zou meer betaald moeten worden.

Reentje

Ik weet niet waar jullie de salarisindicatie vandaan hebben? Salarisschaal FWG 50 in een regulier ziekehuis is uitloop mogelijk tot 3313 euro.( ik werk in een streekziekenhuis) Voor de verantwoordelijke functie eignlijk te weinig.De functie omvat veel meer dan jullie beschrijven. Verder is het zo dat de arbeidsmarkt voor MBB-er op slot zit. De ouderen blijven langer zitten( logisch de aow wordt op een latere leeftijd ingegaan ) dus de jongeren kunnen moeilijker starten. Ook wordt er bezuinigd in de ziekenhuizen en dat heeft ook gevolgen voor de formatieplaatsten. Advies. voorlopig niet starten met deze opleiding want het is een te gerichte opleiding waarbij je alleen in dit veld kunt werken.( buitenland, bijv. Zwitserland is er wel vraag naar)

RDL

Hallo Reentje,ik ben een RDL en ik kan mij heel goed vinden in de salarisindicatie.Ik verdien het bedrag aan de bovenkant nog niet.(Verdien het wel maar krijg het niet).....gGr.

Patrick Pontier

Momenteel zijn erg geen banen te vinden

Mijna

Volhouden,mij is het ook gelukt

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar