Hartfunctielaborant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hartfunctielaborant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hartfunctielaborant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hartfunctielaborant wordt.

 

Wat is een Hartfunctielaborant?

Een Hartfunctielaborant is werkzaam op een cardiologische afdeling (afdeling Hartfunctie) van een ziekenhuis. Hij verricht zelfstandig onderzoek naar de toestand van de patiënt; specifiek het functioneren van het menselijk hart. De Hartfunctielaborant bereidt patiënten voor op het onderzoek, begeleidt hen tijdens het onderzoek en rapporteert de onderzoeksresultaten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor de diagnostiek en behandeling van hartaandoeningen zijn hartfunctieonderzoeken essentieel. Bij deze onderzoeken werkt de Hartfunctielaborant met diverse apparatuur zoals de elektrocardiograaf (ECG), die de elektrische activiteit van de hartspier meet, en verricht hij inspanningstesten bijvoorbeeld op een fiets of loopband.

Naast het bepalen van de oorzaak van de klachten is door middel van hartfunctieonderzoeken, assisteert de Hartfunctielaborant de Cardioloog bij ingrepen aan het hart. Afhankelijk van de specialisatie van de Hartfunctielaborant past hij speciale technieken toe zoals hartkatheterisatie, holteranalyse, pacemakertechnieken en echocardiografie. In het zorgproces vormt de Hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts (meestal Cardioloog, Elektrofysioloog of Thoraxchirurg, maar ook Huisarts, Physician Assistent of Verpleegkundig Specialist) en de patiënt. De werkzaamheden van een Hartfunctielaborant moeten volgens bepaalde richtlijnen worden verricht.Wil je werken als Hartfunctielaborant?

Werk je al als Hartfunctielaborant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hartfunctielaborant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hartfunctielaborant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hartfunctielaborant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Cardioloog
 • Thoraxchirurg
 • Elektrofysioloog
 • Huisarts
 • Verpleegkundig Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2665 tot €4466

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hartfunctielaborant

Wat verdient een Hartfunctielaborant?

De arbeidsvoorwaarden van een Hartfunctielaborant bij een algemeen ziekenhuis zijn vastgesteld in de CAO Ziekenhuizen. Voor een Hartfunctielaborant bij een universitair medisch centrum wordt de CAO Universitair Medische Centra gevolgd. Salarisinschaling gebeurt aan de hand van de Functie Waardering Gezondheidszorg. De zwaarte van de gezichtspunten van de functie leidt tot inschaling. Deze gezichtspunten zijn: kennis, zelfstandigheid, sociale vaardigheden, risico's, verantwoordelijkheden en invloed, uitdrukkingsvaardigheden, bewegingsvaardigheden, oplettendheid en overige functie-eisen.

Tijdens de opleiding ontvangt een leerling-Hartfunctielaborant al salaris. Dit salaris ligt rond het minimumloon. Afhankelijk van opleiding, ervaring en leeftijd wordt het salaris van de Hartfunctielaborant vastgesteld. Een beginnend Hartfunctielaborant ontvangt zo'n €2665 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4466.

Een Hartfunctielaborant kan onregelmatige werktijden hebben. Een onregelmatigheidstoeslag komt dan bovenop het salaris. Vaak zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, vakantiegeld, een pensioenregeling en collectieve verzekeringen. Om geaccrediteerd Hartfunctielaborant te blijven is het verplicht om aanvullende cursussen, bij- en nascholingen te volgen. Dit behoort dan ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Hartfunctielaborant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Hartfunctielaborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Hartfunctielaborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hartfunctielaborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hartfunctielaborant vacatures

Vacature Interventieverpleegkundige/ Hartfunctielaborant in Den Haag
TMI
Ben jij interventieverpleegkundige of hartfunctielaborant en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te …
Vacature Hartfunctielaborant in Noord-Holland
TMI Interim
Interessante vacature voor Hartfunctielaborant in regio Noord-Holland Voor een ziekenhuis in de Randstad zijn wij op zoek naar een Hartfunctielaborant die zich op flexibele basis in wilt zetten. Heb jij …
Vacature Hartfunctielaborant in Hengelo
TMI Interim
Vacature Hartfunctielaborant Voor een ziekenhuis in de omgeving van Hengelo zoeken wij een Hartfunctielaborant met specialisatie Echocardiografie. Het betreft een fulltime functie voor de duur van drie maanden, met optie …
Vacature Hartfunctielaborant op Sint Maarten
TMI Interim
Voor het ziekenhuis op Sint-Maarten zijn wij op zoek naar een hartfunctielaborant mét echo ervaring, die het team wil komen versterken. Het betreft een periode van minimaal twee maanden. Heb …
Vacature Hartfunctielaborant op Sint Maarten-solliciteer nu!
TMI Interim
Voor het ziekenhuis op Sint-Maarten zijn wij op zoek naar een hartfunctielaborant mét echo ervaring, die het team wil komen versterken. Het betreft een periode van minimaal twee maanden. Heb …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hartfunctielaborant

Wat is de toekomst van Hartfunctielaborant?

Een Hartfunctielaborant kan meestal snel een passende baan vinden.

Een Hartfunctielaborant kan zich, na de reguliere specialisatie, nog verder specialiseren. Dit wordt een gespecialiseerde Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied genoemd. Het takenpakket wordt dan versmalt en verdiept. De competenties voor het specifieke aandachtsgebied worden door aanvullende trainingen en cursussen met een post-HBO karakter verworven. Een Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied participeert vaak in wetenschappelijk onderzoek.

Baankans Hartfunctielaborant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Hartfunctielaborant worden: Opleidingen tot Hartfunctielaborant

Wil je Hartfunctielaborant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hartfunctielaborant.

Hoe word je een Hartfunctielaborant? 

Om de HBO opleiding tot Hartfunctielaborant te volgen moet je een MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma hebben. Zonder een dergelijk diploma kan, afhankelijk van het opleidingsinstituut, een toelatingsprogramma worden gevolgd. De opleiding tot Hartfunctielaborant is duaal: terwijl je al werkt als leerling-Hartfunctielaborant (op een opleidingsplaats in een geaccrediteerd ziekenhuis), volg je een driejarige opleiding. Een student moet een leer/arbeidsovereenkomst met een ziekenhuis gesloten hebben om zijn leerdoelen te behalen. Er zijn contactdagen, waarbij de student naar het opleidingsinstituut gaat, maar het grootste deel is zelfstudie en kan thuis worden gedaan. In de eerste twee jaar wordt de basis aangeleerd en vervolgens wordt er een specialisatie gekozen: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse of echocardiografie. Het is gebruikelijk om één of twee specialisaties te volgen. Na de eerste twee studiejaren ontvangt de student een certificaat en mag zich Algemeen Hartfunctielaborant noemen. Na de specialisatie en het afleggen van een praktijkexamen heeft de student de titel Bachelor of Health behaald en is hij Gespecialiseerd Hartfunctielaborant.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hartfunctielaborant

Er zijn geen opleidingen Hartfunctielaborant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hartfunctielaborant in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Hartfunctielaborant

Als je Hartfunctielaborant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hartfunctielaborant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hartfunctielaborant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hartfunctielaborant?

Competenties en Vaardigheden Hartfunctielaborant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hartfunctielaborant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hartfunctielaborant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hartfunctielaborant

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Hartfunctielaborant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hartfunctielaborant. Als Hartfunctielaborant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hartfunctielaborant:


zie volledige beschrijving persoonstype Hartfunctielaborant

Vakkennis voor een Hartfunctielaborant

Het is voor een Hartfunctielaborant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hartfunctielaborant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hartfunctielaborant


Werkervaring Hartfunctielaborant

Het is voor een startend Hartfunctielaborant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hartfunctielaborant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Cardioloog .

Iets anders leren?

Is Hartfunctielaborant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Hartfunctielaborant

Met wie werkt een Hartfunctielaborant samen? 

De Hartfunctielaborant moet rapporteren aan de behandelend arts. De Hartfunctielaborant vormt zo een schakel tussen de behandelend arts en de patiënt. Artsen die zich met het hart bezighouden zijn bijvoorbeeld de Cardioloog, de Thoraxchirurg, de Elektrofysioloog en de Huisarts. De Hartfunctielaborant assisteert de Cardioloog of Thoraxchirurg bij ingrepen aan het hart.


 • Cardioloog
 • Thoraxchirurg
 • Elektrofysioloog
 • Huisarts
 • Verpleegkundig Specialist
Hartfunctielaborant


Organisaties waar een Hartfunctielaborant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hartfunctielaborant meestal werkt.

Waar werkt een Hartfunctielaborant?

Vrijwel alle Hartfunctielaboranten zijn in dienst van een universitair medisch centrum of een algemeen ziekenhuis. Enkelen zijn in dienst van commerciële bedrijven en enkelen zijn zzp'er.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Hartfunctielaborant

Waar kun je het beste werken als Hartfunctielaborant? Hieronder vind je de best door de Hartfunctielaborant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hartfunctielaborant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hartfunctielaborant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hartfunctielaborant.

Welke competenties heeft een Hartfunctielaborant nodig?

Een Hartfunctielaborant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hartfunctielaborant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hartfunctielaborant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hartfunctielaborant nodig? 

De Hartfunctielaborant werkt geconcentreerd en nauwkeurig, om problemen te herkennen en bijzonderheden op te merken(Perfectionist). Stressbestendigheid is nodig voor het omgaan met onverwachte situaties. Integriteit en betrouwbaarheid kenmerken de persoonlijkheid van een Hartfunctielaborant. Een Hartfunctielaborant moet zich kunnen inleven in de patiënt. Empathie, tact, hulpvaardigheid en het vermogen te motiveren zijn van belang bij de begeleiding van patiënten (Gever). Een Hartfunctielaborant moet de patiënt, die vaak gespannen is voor een onderzoek, op zijn gemak kunnen stellen en hun vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook aan de arts moet hij helder kunnen rapporteren. Een goede Hartfunctielaborant is dus sociaal en communicatief vaardig, en kan zich tegelijkertijd op het onderzoek concentreren.

Bekijk de persoonstypen voor Hartfunctielaborant


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Hartfunctielaborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hartfunctielaborant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hartfunctielaborant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hartfunctielaborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hartfunctielaborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hartfunctielaborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hartfunctielaborant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hartfunctielaborant iets voor je?

Zou je graag Hartfunctielaborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hartfunctielaborant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Hartfunctielaborant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Hartfunctielaborant

Vacature Hartfunctielaborant in Noord-Holland-solliciteer nu!
TMI Interim
Interessante vacature voor Hartfunctielaborant in regio Noord-Holland Voor een ziekenhuis in de Randstad zijn wij op zoek naar een Hartfunctielaborant die zich op flexibele basis in wilt zetten. Heb jij …
Vacature Hartfunctielaborant in Goes-solliciteer nu!
TMI Interim
Voor een ziekenhuis in de regio van Goes zijn wij op zoek naar een hartfunctielaborant die zich op flexibele basis in wilt zetten. Heb jij interesse om te werken in …
Vacature Interventieverpleegkundige/ Hartfunctielaborant in Den Haag-solliciteer nu!
TMI Interim
Ben jij interventieverpleegkundige of hartfunctielaborant en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te …
Vacature Hartfunctielaborant in Goes
TMI Interim
Voor een ziekenhuis in de regio van Goes zijn wij op zoek naar een hartfunctielaborant die zich op flexibele basis in wilt zetten. Heb jij interesse om te werken in …
Vacature Interventieverpleegkundige/ Hartfunctielaborant in Den Haag
TMI Interim
Ben jij interventieverpleegkundige of hartfunctielaborant en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij op zoek naar jou. Interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te …

Actuele blogposts


reacties op Hartfunctielaborant

Jean

Bovenstaande salarisindicatie klopt vrij nauwkeurig met de werkelijkheid.Gr.Jean

Henk Peterson

Ik heb de hbo hartfunctielaborant opleiding afgerond met de uitstroom hartkatheterisatie. Hiervoor heb ik de hbo-v afgerond. In vergelijking hiermee vind ik de hbo hartfunctielaborant opleiding slecht. Het werk op de hart catheterisatiekamer is erg leuk, maar terugkijkend op mijn studie heb ik niet het gevoel dat ik een hbo studie heb afgerond. De lesstof vind ik achterhaald en sluit niet aan met de praktijk. M.b.t. het afstudeerproces ontbreekt het simpelweg aan lesstof over de vaardigheden die nodig zijn voor Evidence Based onderzoek. Dit houdt in dat je dit autodidactisch moet leren. Contact met de leraren gaat moeizaam via de loi-website. Via getypte tekst, zonder chat/mail systeem, vond ik het lastig om feedback verder uit te vragen. Daardoor voelde ik mij soms beperkt in mijn mogelijkheden om mijn resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Dit leverde mij veel frustratie op omdat ik graag zo goed mogelijk werk aflever. Het contact met de loi is slecht. Telefonisch kon ik slecht geholpen worden. V

Joost

Salaris klopt niet ... het is meer dan 2740. Je moet naar de FWG schalen kijken

Michel

Vraag me af waar je als Hartfunctielaborant 4400 euro bruto kan verdienen. 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar