Hartfunctielaborant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hartfunctielaborant? Lees de functieomschrijving.

Een Hartfunctielaborant is werkzaam op een cardiologische afdeling (afdeling Hartfunctie) van een ziekenhuis. Hij verricht zelfstandig onderzoek naar de toestand van de patiënt; specifiek het functioneren van het menselijk hart. De Hartfunctielaborant bereidt patiënten voor op het onderzoek, begeleidt hen tijdens het onderzoek en rapporteert de onderzoeksresultaten aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Voor de diagnostiek en behandeling van hartaandoeningen zijn hartfunctieonderzoeken essentieel. Bij deze onderzoeken werkt de Hartfunctielaborant met diverse apparatuur zoals de elektrocardiograaf (ECG), die de elektrische activiteit van de hartspier meet, en verricht hij inspanningstesten bijvoorbeeld op een fiets of loopband.

Naast het bepalen van de oorzaak van de klachten is door middel van hartfunctieonderzoeken, assisteert de Hartfunctielaborant de Cardioloog bij ingrepen aan het hart. Afhankelijk van de specialisatie van de Hartfunctielaborant past hij speciale technieken toe zoals hartkatheterisatie, holteranalyse, pacemakertechnieken en echocardiografie. In het zorgproces vormt de Hartfunctielaborant een belangrijke schakel tussen de behandelend arts (meestal Cardioloog, Elektrofysioloog of Thoraxchirurg, maar ook Huisarts, Physician Assistent of Verpleegkundig Specialist) en de patiënt. De werkzaamheden van een Hartfunctielaborant moeten volgens bepaalde richtlijnen worden verricht.

Wil je werken als Hartfunctielaborant?

Werk je al als Hartfunctielaborant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hartfunctielaborant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hartfunctielaborant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hartfunctielaborant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Cardioloog
 • Thoraxchirurg
 • Elektrofysioloog
 • Huisarts
 • Verpleegkundig Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2665 tot €4466

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hartfunctielaborant

Wat verdient een Hartfunctielaborant?

De arbeidsvoorwaarden van een Hartfunctielaborant bij een algemeen ziekenhuis zijn vastgesteld in de CAO Ziekenhuizen. Voor een Hartfunctielaborant bij een universitair medisch centrum wordt de CAO Universitair Medische Centra gevolgd. Salarisinschaling gebeurt aan de hand van de Functie Waardering Gezondheidszorg. De zwaarte van de gezichtspunten van de functie leidt tot inschaling. Deze gezichtspunten zijn: kennis, zelfstandigheid, sociale vaardigheden, risico's, verantwoordelijkheden en invloed, uitdrukkingsvaardigheden, bewegingsvaardigheden, oplettendheid en overige functie-eisen.

Tijdens de opleiding ontvangt een leerling-Hartfunctielaborant al salaris. Dit salaris ligt rond het minimumloon. Afhankelijk van opleiding, ervaring en leeftijd wordt het salaris van de Hartfunctielaborant vastgesteld. Een beginnend Hartfunctielaborant ontvangt zo'n €2665 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €4466.

Een Hartfunctielaborant kan onregelmatige werktijden hebben. Een onregelmatigheidstoeslag komt dan bovenop het salaris. Vaak zijn er ook secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een eindejaarsuitkering, vakantiegeld, een pensioenregeling en collectieve verzekeringen. Om geaccrediteerd Hartfunctielaborant te blijven is het verplicht om aanvullende cursussen, bij- en nascholingen te volgen. Dit behoort dan ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Hartfunctielaborant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hartfunctielaborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Hartfunctielaborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hartfunctielaborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hartfunctielaborant vacatures

Cardiale echografist
star-shl
Wat ga je doen?Je gaat de echografische onderzoeken op verschillende locaties van star-shl uitvoeren, dat maakt het werk boeiend en afwisselend. Welke locaties dat zijn, hangt af van jouw …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hartfunctielaborant

Hoe goed is de toekomst voor de Hartfunctielaborant? 

Een Hartfunctielaborant kan meestal snel een passende baan vinden.

Een Hartfunctielaborant kan zich, na de reguliere specialisatie, nog verder specialiseren. Dit wordt een gespecialiseerde Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied genoemd. Het takenpakket wordt dan versmalt en verdiept. De competenties voor het specifieke aandachtsgebied worden door aanvullende trainingen en cursussen met een post-HBO karakter verworven. Een Hartfunctielaborant met een specifiek aandachtsgebied participeert vaak in wetenschappelijk onderzoek.

Baankans Hartfunctielaborant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hartfunctielaborant worden: Opleidingen tot Hartfunctielaborant

Hoe word je een Hartfunctielaborant? 

Om de HBO opleiding tot Hartfunctielaborant te volgen moet je een MBO niveau 4, HAVO of VWO diploma hebben. Zonder een dergelijk diploma kan, afhankelijk van het opleidingsinstituut, een toelatingsprogramma worden gevolgd. De opleiding tot Hartfunctielaborant is duaal: terwijl je al werkt als leerling-Hartfunctielaborant (op een opleidingsplaats in een geaccrediteerd ziekenhuis), volg je een driejarige opleiding. Een student moet een leer/arbeidsovereenkomst met een ziekenhuis gesloten hebben om zijn leerdoelen te behalen. Er zijn contactdagen, waarbij de student naar het opleidingsinstituut gaat, maar het grootste deel is zelfstudie en kan thuis worden gedaan. In de eerste twee jaar wordt de basis aangeleerd en vervolgens wordt er een specialisatie gekozen: hartkatheterisatie, cardio-implantaten, holteranalyse of echocardiografie. Het is gebruikelijk om één of twee specialisaties te volgen. Na de eerste twee studiejaren ontvangt de student een certificaat en mag zich Algemeen Hartfunctielaborant noemen. Na de specialisatie en het afleggen van een praktijkexamen heeft de student de titel Bachelor of Health behaald en is hij Gespecialiseerd Hartfunctielaborant.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hartfunctielaborant

Meer opleidingen Hartfunctielaborant

Weet je nog niet of je Hartfunctielaborant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hartfunctielaborant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hartfunctielaborant

Met wie werkt een Hartfunctielaborant samen? 

De Hartfunctielaborant moet rapporteren aan de behandelend arts. De Hartfunctielaborant vormt zo een schakel tussen de behandelend arts en de patiënt. Artsen die zich met het hart bezighouden zijn bijvoorbeeld de Cardioloog, de Thoraxchirurg, de Elektrofysioloog en de Huisarts. De Hartfunctielaborant assisteert de Cardioloog of Thoraxchirurg bij ingrepen aan het hart.


 • Cardioloog
 • Thoraxchirurg
 • Elektrofysioloog
 • Huisarts
 • Verpleegkundig Specialist
Hartfunctielaborant


Organisaties waar een Hartfunctielaborant werkzaam is

Waar werkt een Hartfunctielaborant meestal? 

Vrijwel alle Hartfunctielaboranten zijn in dienst van een universitair medisch centrum of een algemeen ziekenhuis. Enkelen zijn in dienst van commerciële bedrijven en enkelen zijn zzp'er.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Hartfunctielaborant

Waar kun je het beste werken als Hartfunctielaborant? Hieronder vindt je de best door de Hartfunctielaborant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hartfunctielaborant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hartfunctielaborant:

Welke competenties heeft een een Hartfunctielaborant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hartfunctielaborant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hartfunctielaborant nodig? 

De Hartfunctielaborant werkt geconcentreerd en nauwkeurig, om problemen te herkennen en bijzonderheden op te merken(Perfectionist). Stressbestendigheid is nodig voor het omgaan met onverwachte situaties. Integriteit en betrouwbaarheid kenmerken de persoonlijkheid van een Hartfunctielaborant. Een Hartfunctielaborant moet zich kunnen inleven in de patiënt. Empathie, tact, hulpvaardigheid en het vermogen te motiveren zijn van belang bij de begeleiding van patiënten (Gever). Een Hartfunctielaborant moet de patiënt, die vaak gespannen is voor een onderzoek, op zijn gemak kunnen stellen en hun vragen duidelijk en tactvol beantwoorden. Ook aan de arts moet hij helder kunnen rapporteren. Een goede Hartfunctielaborant is dus sociaal en communicatief vaardig, en kan zich tegelijkertijd op het onderzoek concentreren.

Bekijk de persoonstypen voor Hartfunctielaborant


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Hartfunctielaborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hartfunctielaborant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hartfunctielaborant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hartfunctielaborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hartfunctielaborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hartfunctielaborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hartfunctielaborant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hartfunctielaborant iets voor je?

Zou je graag Hartfunctielaborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hartfunctielaborant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hartfunctielaborant

Jean

Bovenstaande salarisindicatie klopt vrij nauwkeurig met de werkelijkheid.Gr.Jean

Henk Peterson

Ik heb de hbo hartfunctielaborant opleiding afgerond met de uitstroom hartkatheterisatie. Hiervoor heb ik de hbo-v afgerond. In vergelijking hiermee vind ik de hbo hartfunctielaborant opleiding slecht. Het werk op de hart catheterisatiekamer is erg leuk, maar terugkijkend op mijn studie heb ik niet het gevoel dat ik een hbo studie heb afgerond. De lesstof vind ik achterhaald en sluit niet aan met de praktijk. M.b.t. het afstudeerproces ontbreekt het simpelweg aan lesstof over de vaardigheden die nodig zijn voor Evidence Based onderzoek. Dit houdt in dat je dit autodidactisch moet leren. Contact met de leraren gaat moeizaam via de loi-website. Via getypte tekst, zonder chat/mail systeem, vond ik het lastig om feedback verder uit te vragen. Daardoor voelde ik mij soms beperkt in mijn mogelijkheden om mijn resultaten zo goed mogelijk te krijgen. Dit leverde mij veel frustratie op omdat ik graag zo goed mogelijk werk aflever. Het contact met de loi is slecht. Telefonisch kon ik slecht geholpen worden. V

Joost

Salaris klopt niet ... het is meer dan 2740. Je moet naar de FWG schalen kijken

Michel

Vraag me af waar je als Hartfunctielaborant 4400 euro bruto kan verdienen. 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar