U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kunsthistoricus

Kunsthistoricus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kunsthistoricus? Lees de functieomschrijving.

Een Kunsthistoricus onderzoekt kunstvoorwerpen zoals schilderijen, beelden, gebouwen en geschriften. Een Kunsthistoricus kan inschatten hoe oud het voorwerp is, waar het vandaan komt, hoe het is gemaakt, door wie het gemaakt is en welke waarde het heeft. Hierbij raadpleegt de Kunsthistoricus verschillende bronnen zoals encyclopedieën en catalogi. Het zoeken en raadplegen van deze bronnen beslaat een groot deel van de werkzaamheden van een Kunsthistoricus. Hiernaast schrijft hij ook rapporten, artikelen of stukken voor catalogi.

Een voorbeeld van het soort onderzoek dat een Kunsthistoricus verricht is stilistisch onderzoek, gericht op verschillende kunststijlen en de ontwikkeling daarvan. Bij iconologisch onderzoek staat de betekenis van de voorstelling centraal en typologisch onderzoek richt zich op de relatie tussen de functie en de vorm van het kunstvoorwerp. Ook kan een Kunsthistoricus zich verdiepen in de sociaal-historische context van kunst.

Naast het verrichten archief- of collectieonderzoek kan een Kunsthistoricus zich ook bezighouden met het creëren van belangstelling voor kunst bij een breed publiek, het invullen van kennishiaten in de kunst- en cultuurgeschiedenis en het organiseren en promoten van tentoonstellingen. Een Kunsthistoricus kan ook recensies of kunstkritieken schrijven.  

Mensen vonden ons op: Job Kunsthistoricus, Baan Kunsthistoricus, Kunsthistoricus Worden, Functie-eisen Kunsthistoricus, Verantwoordelijkheden Kunsthistoricus, Functieprofiel Kunsthistoricus, Wat doet een Kunsthistoricus, Werken als Kunsthistoricus.

Kunsthistoricus worden: Opleiding tot kunsthistoricus

Een Kunsthistoricus heeft een universitaire opleiding gedaan in de richting van kunst en cultuur, zoals: Kunstgeschiedenis, Algemene Cultuurwetenschappen, Cultureel Erfgoed, Kunstwetenschappen, Medieval Studies of Renaissance Studies.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunsthistoricus, Kunsthistoricus Worden, Opleidingsniveau Kunsthistoricus, Scholing Kunsthistoricus, Studie Kunsthistoricus, Bijscholing Kunsthistoricus, Omscholing Kunsthistoricus.

Organisaties waar een kunsthistoricus doorgaans werkzaam is

Kunsthistorici kunnen zowel werkzaam zijn bij de overheid, in beleidsfuncties of bij wetenschappelijke bibliotheken, als in het bedrijfsleven: bij veilinghuizen, in de kunst- of antiekhandel of in het galeriewezen. Kunsthistorici werken vaak bij universiteiten, provincies en gemeenten en in musea. Enkele kunsthistorici beginnen hun eigen advies- of onderzoeksbureau.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kunsthistoricus, Kunsthistoricus Worden, Opleidingsniveau Kunsthistoricus, Scholing Kunsthistoricus, Studie Kunsthistoricus, Bijscholing Kunsthistoricus, Omscholing Kunsthistoricus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kunsthistoricus

Startende Kunsthistorici zijn de minst verdiendende universitaire werknemers. Hun startsalaris ligt ongeveer op €2300 bruto per maand. Maar met veel ervaring kan dit oplopen tot zo'n €4500.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn sterk afhankelijk van de organisatie waar de Kunsthistoricus in dienst is, of dat hij zelfstandig is.

Mensen vonden ons op: Salaris Kunsthistoricus, Loon Kunsthistoricus, Wat verdien je als Kunsthistoricus, Salarisschaal Kunsthistoricus, Salarisindicatie Kunsthistoricus, Bonus Kunsthistoricus, CAO Kunsthistoricus, Brutoloon Kunsthistoricus, Nettoloon Kunsthistoricus, Vakantiedagen Kunsthistoricus, Pensioen Kunsthistoricus.

Competenties, skills & vaardigheden kunsthistoricus

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Kritisch
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Kunsthistoricus, Vaardigheden Kunsthistoricus, Attitude Kunsthistoricus, Kwalificaties Kunsthistoricus, Competentieprofiel Kunsthistoricus.

Boeken voor het beroep kunsthistoricus

Wil je meer weten over het beroep kunsthistoricus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kunsthistoricus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kunsthistoricus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Kunsthistoricus, Kunsthistoricus ebooks, boek Kunsthistoricus.

Persoonstypen kunsthistoricus

Een Kunsthistoricus is onderzoekend, kritisch en onafhankelijk (Waarnemer). Een Kunsthistoricus heeft veel specialistische kennis, kan veel informatie snel verwerken en relevante informatie herkennen. Hij kan goed verbanden leggen, problemen oplossen en de juiste conclusies trekken. Een Kunsthistoricus is ook gedisciplineerd en veeleisend (Perfectionist). Hij gaat door totdat de waarheid boven tafel is en beredeneert het eindoordeel nauwkeurig.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kunsthistoricus, Karakter Kunsthistoricus.

Netwerk kunsthistoricus

Kunsthistorici kunnen zelfstandig werken, maar kunnen ook samenwerken met Taxateurs en Kunstcritici om zo volledig mogelijke informatie over een kunstvoorwerp te verzamelen. Kunsthistorici kunnen opdrachten krijgen van bijvoorbeeld Kunsthandelaren. Kunsthistorici in dienst bij een museum zullen veelvuldig contact hebben met de Museumdirecteur. Kunsthistorici die onderzoek doen bij een universiteit werken intensief samen met de hoogleraar die het onderzoek leidt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kunsthistoricus, Medewerkers Kunsthistoricus.

Is het beroep kunsthistoricus iets voor jou?

Zou je graag kunsthistoricus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kunsthistoricus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kunsthistoricus, beroepskeuzetest Kunsthistoricus, beroep Kunsthistoricus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kunsthistoricus

De meeste Kunsthistorici in spé zijn niet tevreden over de aansluiting van hun studie met de arbeidsmarkt. Slechts 40% van de Kunsthistorici is in vaste dienst en slechts 25% heeft een baan op wetenschappelijk niveau.

Doorgroeimogelijkheden voor Kunsthistorici liggen in het doorgroeien in het onderzoek, door te promoveren. Ook kan er een hogere functie binnen een museum worden bekleed door leidinggevende taken op zich te nemen. Kunsthistorici kunnen ook doorgroeien door in grotere of meer prominente musea of veilinghuizen te werken.

Arbeidsmarktperspectief score kunsthistoricus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kunsthistoricus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kunsthistoricus, Promotie mogelijkheden Kunsthistoricus, Carriere Kunsthistoricus.

Solliciteren op de functie kunsthistoricus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kunsthistoricus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kunsthistoricus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kunsthistoricus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kunsthistoricus, CV Kunsthistoricus, sollicitatie Kunsthistoricus.

Interviews met kunsthistoricus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kunsthistoricus

Vacatures kunsthistoricus

Op zoek naar een nieuwe baan als Kunsthistoricus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kunsthistoricus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kunsthistoricus onderzoekt kunstvoorwerpen zoals schilderijen, beelden, gebouwen en geschriften. Een Kunsthistoricus kan inschatten hoe oud het voorwerp is, waar het vandaan komt, hoe het is gemaakt, door wie het gemaakt is en welke waarde het heeft. Hierbij raadpleegt de Kunsthistoricus verschillende bronnen zoals encyclopedieën en catalogi.

Beoordeling Kunsthistoricus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kunsthistoricus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kunsthistoricus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep