U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Natlakker

Natlakker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een natlakker? Lees de functieomschrijving.

Een Natlakker is iemand die vaak bij een industrieel constructiebedrijf in een productiehal zijn werkzaamheden verricht. Een Natlakker werkt, zoals het woord al aangeeft, met natlak. Natlakken is de naam voor het aanbrengen van verschillende soorten verflagen door middel van een spuit. Natlak kan aangebracht worden op verschillende materialen, van hout tot staal. Veel objecten die men in het dagelijks leven tegenkomt is door een industrieel spuiter met natlak aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn auto-onderdelen, stalen hekken, koelkasten en wasmachines. Natlakker is de naam voor iemand die de natlak op een materiaal aanbrengt. Als Natlakker kan gewerkt worden met verschillende spuittechnieken: zowel met behulp van lucht als zonder. In het eerste geval werkt de natlakker met een compressor, waarbij de verf voor middel van lucht door het spuitstuk geblazen wordt. Het tweede geval is de zogeheten “airless” spuittechniek. Bij deze techniek wordt de verf door hoge druk naar buiten geperst. Een Natlakker is dus iemand die bedrijfsmatig de verf op één van deze twee manieren op een object spuit.

Natlak wordt vaak in één adem genoemd met een andere manier van verfspuiten: poedercoating/poederlak. Poedercoating en natlakken leiden allebei tot hetzelfde resultaat, namelijk een met verf door middel van een spuitapparaat aangebracht object waardoor deze er aantrekkelijker uitziet en beschermd is tegen weersomstandigheden, maar er zitten zowel processuele verschillen als verschillen in het eindresultaat in. Ook qua opleiding is een verschil tussen een Natlakker en een poedercoater, waardoor een Natlakker niet automatisch ook het werk van een Poedercoater kan doen en andersom. Hierdoor worden ze als aparte beroepen gezien.

Mensen vonden ons op: Job Natlakker, Baan Natlakker, Natlakker Worden, Functie-eisen Natlakker, Verantwoordelijkheden Natlakker, Functieprofiel Natlakker, Wat doet een Natlakker, Werken als Natlakker.

Natlakker worden: Opleiding tot natlakker

Een bedrijf die een natlakker in dienst wil nemen, vereist vaak een opleiding. Ze doelen hier op de Mbo-opleiding ‘Industriële lakverwerking’. Deze opleiding wordt op verschillende MBO-niveaus gegeven. Bij de mbo-opleiding van niveau 1 wordt de student opgeleid tot assistent industriële lakverwerking, bij niveau 2 tot industriële lakverwerker die louter simpele problemen kan oplossen en bij niveau 3 tot een lakverwerker die ook complexe problemen op kan lossen. Welk niveau gekozen wordt hangt van de vooropleiding af en de mate van zelfstandigheid die geprefereerd wordt, omdat een student bij een hoger niveau opgeleid wordt tot een meer zelfstandige lakverwerker. De opleiding kent twee vormen: de BBL-variant en de BOL-variant. Bij de BBL-leerweg is de student vier dagen in de week werkzaam bij een bedrijf en gaat hij één dag naar school. De BOL-variant is een meer traditionele opleiding, want bij deze leerweg zit de student fulltime in de lesbanken. Bedrijven geven soms in de vacature aan dat ze op zoek zijn naar een student die de BBL-variant wil volgen en de vier dagen in de week werkzaam wil zijn in hun bedrijf. Vaak worden deze studenten bij tevredenheid van de werkgever na hun afstuderen fulltime in dienst genomen bij dat bedrijf.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Natlakker, Natlakker Worden, Opleidingsniveau Natlakker, Scholing Natlakker, Studie Natlakker, Bijscholing Natlakker, Omscholing Natlakker.

Organisaties waar een natlakker doorgaans werkzaam is

Een Natlakker is doorgaans werkzaam voor een industrieel productiebedrijf. Doordat natlak in de praktijk zeer veel gebruikt wordt, zijn er in Nederland diverse bedrijven die deze werkzaamheden verrichten. De grootte van het bedrijf kan verschillen, maar er is wel altijd sprake van een Profit-organisatie. Doordat een bedrijf waar een Natlakker werkzaam is een Profit-organisatie is, zal klantvriendelijkheid een grote rol spelen. De Natlakker heeft, omdat hij slechts een tussenschakel is in het hele proces, hier niet veel mee te maken, afgezien dat hij de producten secuur moet bespuiten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Natlakker, Natlakker Worden, Opleidingsniveau Natlakker, Scholing Natlakker, Studie Natlakker, Bijscholing Natlakker, Omscholing Natlakker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden natlakker

De rechten en plichten van een Natlakker worden geregeld in het cao Metaal en Techniek. Hierin staat dat het salaris begint bij 500,- bruto per maand. Dit is echter bij een 16-jarige ongeschoolde werknemer. Omdat bedrijven doorgaans altijd een opleiding vereisen bij nieuwe werknemers, komt dit salaris in de praktijk niet voor. Het startsalaris voor een volwassen, dus iemand die niet onder het minimumjeugdloon valt, begint bij 1300,- bruto per maand. Dit salaris kan oplopen tot 1700,- bruto per maand naarmate iemand langer werkzaam is bij een bedrijf.

Mensen vonden ons op: Salaris Natlakker, Loon Natlakker, Wat verdien je als Natlakker, Salarisschaal Natlakker, Salarisindicatie Natlakker, Bonus Natlakker, CAO Natlakker, Brutoloon Natlakker, Nettoloon Natlakker, Vakantiedagen Natlakker, Pensioen Natlakker.

Competenties, skills & vaardigheden natlakker

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Natlakker, Vaardigheden Natlakker, Attitude Natlakker, Kwalificaties Natlakker, Competentieprofiel Natlakker.

Boeken voor het beroep natlakker

Wil je meer weten over het beroep natlakker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je natlakker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken natlakker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Natlakker, Natlakker ebooks, boek Natlakker.

Persoonstypen natlakker

Een Natlakker is een perfectionist. Omdat het werk bestaat uit doorgaans routinematige handelingen, is dit beroep niet voor iedereen geschikt. De Natlakker moet secuur en oplettend zijn, want problemen dienen voor het spuitwerk al gesignaleerd te zijn en de natlak moet altijd gelijkmatig aangebracht worden.

Naast deze perfectionistische eigenschappen, is een Natlakker ook een succesvolle werker. Vooral verantwoordelijkheid en doelgerichtheid spelen bij het werk als industrieel spuiter een grote rol. De Natlakker dient zich verantwoordelijk te voelen voor het door hem te spuiten object en wil deze op een goede manier van natlak voorzien. Het is dan ook een harde, doelgerichte werker.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Natlakker, Karakter Natlakker.

Netwerk natlakker

Een Natlakker is werkzaam in een productiehal van een bedrijf waar hij de gehele dag Natspuitwerkzaamheden verricht. Omdat de werkzaamheden louter binnen plaatsvinden, komt de Natlakker tijdens werktijd niet extern met mensen in contact.
Intern heeft een Natlakker voornamelijk te maken met andere Natlakkers die werkzaam zijn op dezelfde werkplek. Hiernaast heeft een Natlakker een “voorman”, aan wie hij rapporteert en terecht kan bij problemen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Natlakker, Medewerkers Natlakker.

Is het beroep natlakker iets voor jou?

Zou je graag natlakker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als natlakker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Natlakker, beroepskeuzetest Natlakker, beroep Natlakker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden natlakker

De arbeidsmarkt waarin een Natlakker werkzaam is, is momenteel niet erg gunstig, omdat deze sector relatief zwaar door de crisis getroffen wordt. De verwachting is echter dat ook deze markt op ten duur bij zal trekken, omdat het laten bewerken van objecten door natlak mede door de bescherming die het biedt, iets is wat niet snel zijn waarde zal verliezen.

Een Natlakker heeft in zijn mbo-opleiding geleerd voor industriële lakverwerker. Deze opleiding kent ook een stroming richting poederlakken, waardoor een Natlakker na de opleiding doorgaans niet gemakkelijk een switch naar deze vorm van lakverwerking kan maken. De mbo-opleiding is praktijkgericht, wat wil zeggen dat je naast de vaardigheden van lakverwerker, de student niet ook de mogelijkheden krijgt naast lakverwerker ook in een beroep werkzaam te zijn. Binnen een bedrijf kan een Natlakker doorgroeien tot ‘voorman’, maar de werkzaamheden van een voorman liggen niet in het verlengde van die van een Natlakker, omdat een voorman voornamelijk een leidinggevende rol heeft. Als iemands hart bij het Natlakken ligt, zal deze dan ook niet snel de keuze maken om door te groeien naar deze functie.

Arbeidsmarktperspectief score natlakker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep natlakker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Natlakker, Promotie mogelijkheden Natlakker, Carriere Natlakker.

Solliciteren op de functie natlakker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als natlakker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor natlakker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als natlakker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Natlakker, CV Natlakker, sollicitatie Natlakker.

Interviews met natlakker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen natlakker

Vacatures natlakker

Op zoek naar een nieuwe baan als Natlakker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natlakker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Natlakker is iemand die vaak bij een industrieel constructiebedrijf in een productiehal zijn werkzaamheden verricht. Een Natlakker werkt, zoals het woord al aangeeft, met natlak. Natlakken is de naam voor het aanbrengen van verschillende soorten verflagen door middel van een spuit.

Beoordeling Natlakker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Natlakker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Natlakker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep