Autospuiter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Autospuiter: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Autospuiter? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Autospuiter wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Autospuiter, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Autospuiter


Vacatures Autospuiter

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Autospuiter?

De Autospuiter houdt zich bezig met het verzorgen van de laklaag op een auto. Als deze lak beschadigd is, loopt de auto hogere risico's. Het is daarom belangrijk dat deze beschadigingen verholpen worden. De Autospuiter zorgt er ten eerste voor dat het oppervlak van de auto klaar is om gespoten te worden. Hiervoor is het soms nodig om de auto te schuren, te plamuren of op een andere manier te behandelen.

Als de voorbehandeling gedaan is, moet de Autospuiter er voor zorgen dat de delen van de auto die niet gelakt moeten worden afgedekt zijn en zo niet gespoten kunnen worden. Dan wordt het oppervlak stofvrij gemaakt en mag de Autospuiter eindelijk aan de slag met de spuit. De lak moet egaal over het oppervlak van de auto gespoten worden, soms meerdere keren, waarna de auto er weer als nieuw uit komt te zien.

Soms is het zo dat de Autospuiter op onbeschadigde auto's patronen maakt. Hiervoor heeft de Autospuiter zekere creatieve vaardigheden nodig die die in normale gevallen niet vereist zijn.


Past het beroep Autospuiter bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Autospuiter per stad

Vacatures Autospuiter Alkmaar

Vacatures Autospuiter Almelo

Vacatures Autospuiter Almere

Vacatures Autospuiter Alphen aan den Rijn

Vacatures Autospuiter Amersfoort

Vacatures Autospuiter Amstelveen

Vacatures Autospuiter Amsterdam

Vacatures Autospuiter Apeldoorn

Vacatures Autospuiter Arnhem

Vacatures Autospuiter Assen

Vacatures Autospuiter Bergen op Zoom

Vacatures Autospuiter Breda

Vacatures Autospuiter Capelle aan den IJssel

Vacatures Autospuiter Delft

Vacatures Autospuiter Den Bosch

Vacatures Autospuiter Den Haag

Vacatures Autospuiter Den Helder

Vacatures Autospuiter Deventer

Vacatures Autospuiter Doetinchem

Vacatures Autospuiter Dordrecht

Vacatures Autospuiter Ede

Vacatures Autospuiter Eindhoven

Vacatures Autospuiter Emmen

Vacatures Autospuiter Enschede

Vacatures Autospuiter Gouda

Vacatures Autospuiter Groningen

Vacatures Autospuiter Haarlem

Vacatures Autospuiter Haarlemmermeer

Vacatures Autospuiter Heerlen

Vacatures Autospuiter Helmond

Vacatures Autospuiter Hengelo

Vacatures Autospuiter Hilversum

Vacatures Autospuiter Hoogeveen

Vacatures Autospuiter Hoorn

Vacatures Autospuiter Katwijk

Vacatures Autospuiter Leeuwarden

Vacatures Autospuiter Leiden

Vacatures Autospuiter Lelystad

Vacatures Autospuiter Maastricht

Vacatures Autospuiter Middelburg

Vacatures Autospuiter Nieuwegein

Vacatures Autospuiter Nijmegen

Vacatures Autospuiter Oss

Vacatures Autospuiter Purmerend

Vacatures Autospuiter Roermond

Vacatures Autospuiter Roosendaal

Vacatures Autospuiter Rotterdam

Vacatures Autospuiter Schiedam

Vacatures Autospuiter Spijkenisse

Vacatures Autospuiter Terneuzen

Vacatures Autospuiter Tilburg

Vacatures Autospuiter Utrecht

Vacatures Autospuiter Veenendaal

Vacatures Autospuiter Venlo

Vacatures Autospuiter Vlaardingen

Vacatures Autospuiter Westland

Vacatures Autospuiter Zaanstad

Vacatures Autospuiter Zeist

Vacatures Autospuiter Zoetermeer

Vacatures Autospuiter Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Autospuiter

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Autospuiter?

Een startend Autospuiter zal een salaris van rond de €1450 ontvangen. Dit salaris zal oplopen als men Eerste Autospuiter wordt binnen een bedrijf, of als de Autospuiter op een andere, meer specialistische en creatieve manier diensten gaat aanbieden die andere autospuiters niet verzorgen. Dan kan het salaris oplopen tot wel €2450 per maand.


Meer weten over het salaris Autospuiter

Salaris aankomend Autospuiter Salaris junior Autospuiter Wat is het salaris van een medior Autospuiter? Welk salaris krijgt een senior Autospuiter?


Hoe word je een Autospuiter? 

Om Autospuiter te worden volgt men een vakopleiding Autospuiter op een ROC of bij een Carrosseriebedrijf.

Opleidingen Autospuiter

Uitgelicht
Gratis opleiding Autoschadehersteller met baangarantie!
Vind je leuk om iets dat beschadigd is weer mooi te maken? Houd je van auto’s en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is deze gratis opleidling Autoschadehersteller met …Omscholen tot Autospuiter

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Autospuiter. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Autospuiter

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Autospuiter

Als je Autospuiter wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Autospuiter zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Autospuiter

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Autospuiter?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Autospuiter

Een Autospuiter heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Autospuiter

 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Analyseren
 • Evalueren
 • Redeneren
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Zorgvuldigheid
 • Proactiviteit
 • Doelgericht werken
 • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Autospuiter nodig? 

De Autospuiter is erop gericht om de lak op de auto zo goed mogelijk aan te brengen, zodat de klant niets te klagen heeft en de auto er weer mooi uit komt te zien (Succesvolle werker). Om dit goed te doen heeft de Autospuiter een goed waarnemingsvermogen nodig, moet hij heel precies kunnen werken en moet hij onderzoeken en bepalen of het metaal van de auto niet te beschadigd is om lak aan te kunnen brengen (Waarnemer).


Eigenschappen Autospuiter

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Autospuiter?

Er is voldoende werk te vinden als Autospuiter, vooral als je via de vakopleiding naar een baan gaat zoeken. Dan kan je zo aan het werk. Verder kan je doorgroeien tot Eerste autospuiter of een artistiek Autospuiter worden die de meer exclusieve ontwerpen op een auto gaat maken en dus niet langer (alleen) reparatiewerk doet.

De actuele kans op werk voor een Autospuiter

Het beroep Autospuiter is onderdeel van de beroepsfamilie Autospuiters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Autospuiters is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Autospuiter

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Autospuiter

Het beroep Autospuiter is onderdeel van de beroepsfamilie Autospuiters.


Waar werkt een Autospuiter?

De Autospuiter werkt bij een garage of bij een ander soort autobedrijf. Dit zijn bedrijven in de profit sector.


Met wie werkt een Autospuiter samen? 

De Autospuiter praat met de klant, met zijn baas en met andere Autospuiters als die er zijn. De Autospuiter werkt meestal in een garage en zal daar met de andere medewerkers en de eigenaar te maken hebben.


 • Klanten
 • Garage-eigenaar
 • Autospuiter
Autospuiter

Alles over het beroep Autospuiter in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Klanten
 • Garage-eigenaar
 • Autospuiter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1450 tot €2450

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar