U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Opleidingsfunctionaris

Opleidingsfunctionaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een opleidingsfunctionaris? Lees de functieomschrijving.

Een Opleidingsfunctionaris is verantwoordelijk voor de bijscholing en training van mensen binnen een organisatie. Hoewel deze functie ook door een personeelslid vervuld kan worden, is het bij grotere organisaties nodig om iemand vast op de positie te hebben, zodat er continu over eventuele (nieuwe) opleidingen nagedacht kan worden. Het kan ook zo zijn dat een Opleidingsfunctionaris bij meerdere bedrijven de opleidingen regelt.

Hoe een Opleidingsfunctionaris dan ook werkt voor een organisatie; steeds is het belangrijk dat hij na blijft gaan wat de capaciteiten van het personeel zijn, welke mogelijkheden er zijn voor trainingen of opleidingen en hoe deze kennis het beste benut kan worden. Als duidelijk is welke soort trainingen nog nodig zijn om het functioneren van de medewerkers te verbeteren, is het eerst belangrijk om met het bestuur te praten. Als de Opleidingsfunctionaris deze mensen ervan heeft overtuigd om geld te investeren is de volgende stap het regelen van de trainingen.

Bij sommige opleidingen komt meer kijken dan bij anderen. Soms kan het dus zijn dat een Opleidingsfunctionaris iemand alleen maar ergens heen hoeft te sturen om bijscholing te krijgen, maar het kan ook zo zijn dat de Opleidingsfunctionaris de lesruimte, de trainer en alle andere praktische zaken zelf moet regelen. Een Opleidingsfunctionaris kijkt dus niet inhoudelijk, naar de potentie van werknemers, maar heeft ook een uiterst praktische kijk op de zaak.

Mensen vonden ons op: Job Opleidingsfunctionaris, Baan Opleidingsfunctionaris, Opleidingsfunctionaris Worden, Functie-eisen Opleidingsfunctionaris, Verantwoordelijkheden Opleidingsfunctionaris, Functieprofiel Opleidingsfunctionaris, Wat doet een Opleidingsfunctionaris, Werken als Opleidingsfunctionaris.

Opleidingsfunctionaris worden: Opleiding tot opleidingsfunctionaris

Er bestaat geen reguliere opleiding tot Opleidingsfunctionaris, dus men zal bijvoorbeeld eerst een HBO of WO diploma moeten halen. Hierbij kan een focus op onderwijs of management helpen, maar ook een sectorspecifieke opleiding kan gevolgd worden. Daarna kan men cursussen gaan volgen op MBO of HBO niveau die specifiek zijn gericht op een functie als Opleidingsfunctionaris, zoals een cursus in Training Opleidingsplannen, Opleidingsplannen Maken, of Executive Coaching.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Opleidingsfunctionaris, Opleidingsfunctionaris Worden, Opleidingsniveau Opleidingsfunctionaris, Scholing Opleidingsfunctionaris, Studie Opleidingsfunctionaris, Bijscholing Opleidingsfunctionaris, Omscholing Opleidingsfunctionaris.

Organisaties waar een opleidingsfunctionaris doorgaans werkzaam is

Een Opleidingsfunctionaris kan in principe bij elk soort organisatie terecht, omdat bijscholing altijd wel nodig is. In de praktijk is het zo dat een Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf terechtkomt of als freelancer gaat werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Opleidingsfunctionaris, Opleidingsfunctionaris Worden, Opleidingsniveau Opleidingsfunctionaris, Scholing Opleidingsfunctionaris, Studie Opleidingsfunctionaris, Bijscholing Opleidingsfunctionaris, Omscholing Opleidingsfunctionaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden opleidingsfunctionaris

Een Opleidingsfunctionaris verdient, afhankelijk van dienstverband en senioriteit, een salaris dat tussen de €3500 en €5200 per maand ligt. Met meer ervaring en een betere functie verdient men natuurlijk meer en is het werk zelf ook zwaarder. De arbeidsvoorwaarden zijn ook afhankelijk van het dienstverband. Zo kan iemand die fulltime in dienst is rekenen op meer vakantiedagen en bonussen dan iemand die als freelancer is aangetrokken.

Mensen vonden ons op: Salaris Opleidingsfunctionaris, Loon Opleidingsfunctionaris, Wat verdien je als Opleidingsfunctionaris, Salarisschaal Opleidingsfunctionaris, Salarisindicatie Opleidingsfunctionaris, Bonus Opleidingsfunctionaris, CAO Opleidingsfunctionaris, Brutoloon Opleidingsfunctionaris, Nettoloon Opleidingsfunctionaris, Vakantiedagen Opleidingsfunctionaris, Pensioen Opleidingsfunctionaris.

Competenties, skills & vaardigheden opleidingsfunctionaris

 • Organiseren
 • Motiveren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Anticiperen
 • Mensenkennis
 • Strategisch kunnen denken
Mensen vonden ons op: Kennis Opleidingsfunctionaris, Vaardigheden Opleidingsfunctionaris, Attitude Opleidingsfunctionaris, Kwalificaties Opleidingsfunctionaris, Competentieprofiel Opleidingsfunctionaris.

Boeken voor het beroep opleidingsfunctionaris

Wil je meer weten over het beroep opleidingsfunctionaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je opleidingsfunctionaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken opleidingsfunctionaris te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Opleidingsfunctionaris, Opleidingsfunctionaris ebooks, boek Opleidingsfunctionaris.

Persoonstypen opleidingsfunctionaris

De Opleidingsfunctionaris moet een middenweg zien te vinden tussen de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en de behoeftes van de organisatie, om zo mensen bijscholing aan te kunnen bieden waarmee ook de organisatie geholpen wordt (Bemiddelaar). Uiteindelijk is het hierbij belangrijk dat de opleidingen de investering waard zijn en dat men er winst door maakt, zelfs als dat betekent dat mensen trainingen moeten volgen die ze niet willen volgen (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Opleidingsfunctionaris, Karakter Opleidingsfunctionaris.

Netwerk opleidingsfunctionaris

Intern overlegt de Opleidingsfunctionaris met het personeel en de managers, om zo in te kunnen schatten welke opleidingen nodig zijn. Extern regelt de Opleidingsfunctionaris dan alles met de trainers of docenten die het personeel bij moeten gaan scholen. De contacten van een Opleidingsfunctionaris bestaan zo vooral uit werkemers van opleidingsinstellingen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Opleidingsfunctionaris, Medewerkers Opleidingsfunctionaris.

Is het beroep opleidingsfunctionaris iets voor jou?

Zou je graag opleidingsfunctionaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als opleidingsfunctionaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Opleidingsfunctionaris, beroepskeuzetest Opleidingsfunctionaris, beroep Opleidingsfunctionaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden opleidingsfunctionaris

De functie van Opleidingsfunctionaris wordt meestal intern vervuld door iemand die de taak erbij doet, maar er zijn ook fulltime Opleidingsfunctionarissen. Als men voldoende ervaring heeft in zulke functies, is het zeker mogelijk om een functie als Opleidingsfunctionaris bij een groot bedrijf te krijgen, of als consultant te gaan werken. Wel is de arbeidsmarkt over het algemeen maar beperkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van managementposities.

Arbeidsmarktperspectief score opleidingsfunctionaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep opleidingsfunctionaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Opleidingsfunctionaris, Promotie mogelijkheden Opleidingsfunctionaris, Carriere Opleidingsfunctionaris.

Solliciteren op de functie opleidingsfunctionaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als opleidingsfunctionaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor opleidingsfunctionaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als opleidingsfunctionaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Opleidingsfunctionaris, CV Opleidingsfunctionaris, sollicitatie Opleidingsfunctionaris.

Interviews met opleidingsfunctionaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen opleidingsfunctionaris

Vacatures opleidingsfunctionaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Opleidingsfunctionaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Opleidingsfunctionaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Opleidingsfunctionaris is verantwoordelijk voor de bijscholing en training van mensen binnen een organisatie. Hoewel deze functie ook door een personeelslid vervuld kan worden, is het bij grotere organisaties nodig om iemand vast op de positie te hebben, zodat er continu over eventuele (nieuwe) opleidingen nagedacht kan worden. Het kan ook zo zijn dat een Opleidingsfunctionaris bij meerdere bedrijven de opleidingen regelt.

Beoordeling Opleidingsfunctionaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Opleidingsfunctionaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Opleidingsfunctionaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep