Opleidingsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Opleidingsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep opleidingsadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je opleidingsadviseur wordt.

 

Wat is een Opleidingsadviseur?

De opleidingsadviseur helpt medewerkers van een onderneming of bedrijf zich te ontwikkelen binnen hun vakgebied.

De opleidingsadviseur wordt door werkgevers binnen bedrijven, organisaties en ondernemingen ingehuurd. De opleidingsadviseur krijgt de opdracht om te kijken hoe zij de medewerkers van dat bedrijf kunnen helpen met ontwikkelen. Hij zorgt ervoor dat medewerkers hun kennis van het vak waarin zij werken blijft ontwikkelen en dat ze daardoor kunnen groeien binnen hun rol in het bedrijf, de organisatie of de onderneming.

 

De opleidingsadviseur kan drie rollen op zich nemen: de rol van trainer/coach, ontwikkelaar of adviseur human resource management. De opleidingsadviseur die de rol van trainer/coach op zich neemt geeft de medewerker opdrachten en trainingen (bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden), begeleidt en traint de medewerkers (en eventueel managers) van het bedrijf en adviseert de werknemers wanneer zij een vraag op het gebied van eventuele opleidingen, workshops, trainingen of cursussen hebben.

 

De opleidingsadviseur die de rol van ontwikkelaar op zich neemt schrijft beleidsplannen met betrekking tot de opleidingen. Daarnaast ontwikkelt hij de trainingen, lesmateriaal en doet hij onderzoek naar de behoefte of noodzaak van opleidingen. De opleidingsadviseur die de rol van adviseur human resource management op zich neemt geeft leerbeleid binnen het bedrijf/organisatie, koopt opleidingen bij externe bedrijven, zorgt voor de organisatie van de trainingsprogramma's en ondersteunt de medewerkers via persoonlijke ontwikkelingsplannen en loopbaanontwikkeling. De opleidingsadviseur onderzoekt alle vragen van medewerkers en kijkt hoe hij deze het beste kan beantwoorden.

 

Het beroep van opleidingsadviseur is een verantwoordelijk beroep. De opleidingsadviseur helpt medewerkers binnen een bedrijf zich ontwikkelen en is verantwoordelijk voor het geven van een goede training. Hiervoor is het belangrijk dat de opleidingsadviseur goede presentaties kan geven en verantwoordelijk en flexibel kan werken.

 Wil je werken als Opleidingsadviseur?

Werk je al als Opleidingsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Opleidingsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Opleidingsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Opleidingsadviseur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega's
 • Werkgever bedrijf/organisatie/instelling
 • Medewerkers
 • Externe bedrijven

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Opleidingsadviseur

Wat verdient een Opleidingsadviseur?

De opleidingsadviseur verdient tussen de €2000,- en €3000,- bruto per maand, afhankelijk van de opdrachtgever, bedrijf of training/adviesbureau waar hij werkzaam is en het aantal jaren werkervaring.

Salarisschaal Opleidingsadviseur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Opleidingsadviseur

Er zijn geen vacatures Opleidingsadviseur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Opleidingsadviseur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Opleidingsadviseur in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Opleidingsadviseur

Wat is de toekomst van Opleidingsadviseur?

Het arbeidsmarktperspectief gemiddeld. Er is voldoende werkgelegenheid, zowel in de training/adviesbureaus als in het bedrijfsleven. De opleidingsadviseur kan doorgroeien door zelf ook een trainingsbureau op te richten (en dus een eigen bedrijf op te richten).

Baankans Opleidingsadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Opleidingsadviseur worden: Opleidingen tot Opleidingsadviseur

Wil je Opleidingsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Opleidingsadviseur.

Hoe word je een Opleidingsadviseur? 

De opleidingsadviseur heeft een opleiding ''Opleidingskunde'' gevolgd. Deze is HBO en zowel in deeltijd als voltijd te volgen. Daarnaast kan de opleidingsadviseur ook cursussen en trainingen hebben gevolgd.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Opleidingsadviseur

Ontwerpen van trainingen Vervolg (ook virtueel) (Train de trainer)
Resultaat Je zet de werkplek van je doelgroep centraal Je weet wat de impact is van ontwerpen vanuit de werkplek op je eigen ontwerp Je bent in staat om diverse …
Ontwerpen van trainingen Vervolg (ook virtueel) (Train de trainer)
Excel voor Financials
LET OP: In verband met de actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus, wordt de eerstvolgende sessie van deze cursus online gegeven. Neem voor meer informatie contact op met opleidingsadviseur Marc Doosjen. Ontdek …
Excel voor Financials
Onderzoek in organisaties
Resultaat Je formuleert op de juiste wijze een doelstelling en vraagstelling Je kijkt kritisch naar relevante bronnen (literatuur en online) Je formuleert begrijpelijk en gebruikt acceptabele argumenten Je bent in …
Onderzoek in organisaties
Ontwerpen van trainingen Basis (ook virtueel) (Train de trainer)
Resultaat Je kunt een boeiende en afwisselende training ontwerpen Je stemt het niveau en de methode af op je doelgroep en de opleidingsvraag Je kunt leervragen vertalen naar doelstellingen Je …
Ontwerpen van trainingen Basis (ook virtueel) (Train de trainer)
Microsoft Trainingsabonnement
Nieuw bij @The Academy, de opvolger van de onbeperkt trainen kaart: Het Microsoft Trainingsabonnement vanaf slechts € 249,- excl. btw per maand. Kies voor Basic of Premium. Je kan uit …
Microsoft Trainingsabonnement

Omscholen of doorgroeien tot Opleidingsadviseur

Als je Opleidingsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opleidingsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opleidingsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Opleidingsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Opleidingsadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Opleidingsadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Opleidingsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Opleidingsadviseur

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Opleidingsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Opleidingsadviseur. Als Opleidingsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Opleidingsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Opleidingsadviseur

Vakkennis voor een Opleidingsadviseur

Het is voor een Opleidingsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Opleidingsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Opleidingsadviseur


Werkervaring Opleidingsadviseur

Het is voor een startend Opleidingsadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Opleidingsadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Loopbaanbegeleider, Opleidingsfunctionaris .

Iets anders leren?

Is Opleidingsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Opleidingsadviseur

Met wie werkt een Opleidingsadviseur samen? 

Het netwerk van de opleidingsadviseur bestaat uit zijn collega's, de werkgever van een bedrijf/organisatie/instelling en de medewerkers van het bedrijf. Daarnaast kan het netwerk ook bestaan uit externe bedrijven waar opleidingen worden gekocht.


 • Collega's
 • Werkgever bedrijf/organisatie/instelling
 • Medewerkers
 • Externe bedrijven
Opleidingsadviseur


Organisaties waar een Opleidingsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Opleidingsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Opleidingsadviseur?

De opleidingsadviseur werkt in het bedrijfsleven bij bedrijven of organisaties en instellingen of training/adviesbureaus.

Meer weten over werken in de Human Resource Management (HR)?

Bekijk werken in Human Resource Management (HR)

Best beoordeelde werkgevers Opleidingsadviseur

Waar kun je het beste werken als Opleidingsadviseur? Hieronder vind je de best door de Opleidingsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Opleidingsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Opleidingsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Opleidingsadviseur.

Welke competenties heeft een Opleidingsadviseur nodig?

Een Opleidingsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Opleidingsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Opleidingsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Opleidingsadviseur nodig? 

De opleidingsadviseur is een waarnemer. Hij let op de ontwikkelingen van de medewerkers, helpt ze hun kennis actueel te houden en doet goed onderzoek wanneer een medewerker een vraag heeft. Daarnaast is de opleidingsadviseur een perfectionist en een gever. Hij geeft de medewerkers advies, begeleiding en trainingen en probeert ervoor te zorgen dat hij de medewerkers zo goed mogelijk kan adviseren en helpen.

Bekijk de persoonstypen voor Opleidingsadviseur


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Opleidingsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Opleidingsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Opleidingsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Opleidingsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Opleidingsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Opleidingsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Opleidingsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Opleidingsadviseur iets voor je?

Zou je graag Opleidingsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Opleidingsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Opleidingsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar