U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Penitentiaire Groepsbegeleider

Penitentiaire Groepsbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een penitentiaire Groepsbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Een Penitentiair Groepsbegeleider is iemand die in een penitentiaire inrichting een bepaalde groep begeleidt.

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt in een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of een uitzendcentrum. Hij streeft naar een zo’n veilig en prettig mogelijk verblijf van de gevangenen, patiënten of bewoners in de inrichting. De Penitentiair Groepsbegeleider houdt zijn groep in de gaten en grijpt in waar nodig. De Penitentiair Groepsbegeleider controleert of de aan hem toegewezen groep de opgelegde taken goed uitvoert, brengt ze discipline bij en verleent zorg. Ook treedt de Penitentiair Groepsbegeleider op bij gevaarlijke situaties.

Samen met een leidinggevende stelt de Penitentiair Groepsbegeleider een plan op voor de groep. Dit plan hangt onder andere af van het soort penitentiaire inrichting waar een Penitentiair Groepsbegeleider werkzaam is. Ze kijken waar de groep behoefte aan heeft en hoe aan die behoefte kan worden voldaan. Zo worden er groepsgesprekken gepland, maar ook taken opgesteld. De Penitentiair Groepsbegeleider bepaalt eigenlijk het dagritme van de bewoners van de penitentiaire inrichting en zorgt ervoor dat de bewoners zich daar prettig bij voelen.

Mensen vonden ons op: Job Penitentiaire Groepsbegeleider, Baan Penitentiaire Groepsbegeleider, Penitentiaire Groepsbegeleider Worden, Functie-eisen Penitentiaire Groepsbegeleider, Verantwoordelijkheden Penitentiaire Groepsbegeleider, Functieprofiel Penitentiaire Groepsbegeleider, Wat doet een Penitentiaire Groepsbegeleider, Werken als Penitentiaire Groepsbegeleider.

Penitentiaire Groepsbegeleider worden: Opleiding tot penitentiaire Groepsbegeleider

Om Penitentiair Groepsbegeleider te worden, kun je bijvoorbeeld de MBO-opleiding SPW/SPH doen. Ook als je een HBO-opleiding hebt gedaan en ervaring hebt met behandelgroepen, kun je een baan als Penitentiair Groepsbegeleider krijgen. Verder vragen bedrijven vaak naar sollicitanten met kennis van gedragstherapeutische methoden en affiniteit met mensen. Ook ervaring in de (jeugd)zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening is een pre. 

Intern volgen de werknemers ook nog een opleiding. Ze krijgen cursussen als Omgaan met Psychisch gestoord Gedrag, Verslavingsproblematiek en Interculturele Communicatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Penitentiaire Groepsbegeleider, Penitentiaire Groepsbegeleider Worden, Opleidingsniveau Penitentiaire Groepsbegeleider, Scholing Penitentiaire Groepsbegeleider, Studie Penitentiaire Groepsbegeleider, Bijscholing Penitentiaire Groepsbegeleider, Omscholing Penitentiaire Groepsbegeleider.

Organisaties waar een penitentiaire Groepsbegeleider doorgaans werkzaam is

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt bij één van de 29 penitentiaire inrichtingen van Nederland. Dit kan een gevangenis zijn, maar ook een TBS-kliniek, een jeugdinrichting of een uitzendcentrum. De organisaties streven niet naar winst en zijn van de overheid, dus de Penitentiair Groepsbegeleider is werkzaam in de non-profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Penitentiaire Groepsbegeleider, Penitentiaire Groepsbegeleider Worden, Opleidingsniveau Penitentiaire Groepsbegeleider, Scholing Penitentiaire Groepsbegeleider, Studie Penitentiaire Groepsbegeleider, Bijscholing Penitentiaire Groepsbegeleider, Omscholing Penitentiaire Groepsbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden penitentiaire Groepsbegeleider

Een Penitentiair Groepsbegeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Penitentiair Groepsbegeleider.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld onregelmatigheidstoeslagen, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Omdat de Penitentiair Groepsbegeleider in dienst is van de Overheid, gelden voor de Penitentiair Groepsbegeleider ook arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot pensioensregelingen, salarisverhogingen, ziektekostenverzekeringen en vakantie-uitkeringen. Bovendien kan een Penitentiair Groepsbegeleider vaak kosteloos cursussen volgen.

Wel heeft een Penitentiair Groepsbegeleider een verhuisplicht als hij op meer dan een uur reizen van zijn werkplek woont. Verhuiskosten kunnen soms wel vergoed worden.

Mensen vonden ons op: Salaris Penitentiaire Groepsbegeleider, Loon Penitentiaire Groepsbegeleider, Wat verdien je als Penitentiaire Groepsbegeleider, Salarisschaal Penitentiaire Groepsbegeleider, Salarisindicatie Penitentiaire Groepsbegeleider, Bonus Penitentiaire Groepsbegeleider, CAO Penitentiaire Groepsbegeleider, Brutoloon Penitentiaire Groepsbegeleider, Nettoloon Penitentiaire Groepsbegeleider, Vakantiedagen Penitentiaire Groepsbegeleider, Pensioen Penitentiaire Groepsbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden penitentiaire groepsbegeleider

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Penitentiaire Groepsbegeleider, Vaardigheden Penitentiaire Groepsbegeleider, Attitude Penitentiaire Groepsbegeleider, Kwalificaties Penitentiaire Groepsbegeleider, Competentieprofiel Penitentiaire Groepsbegeleider.

Boeken voor het beroep penitentiaire groepsbegeleider

Wil je meer weten over het beroep penitentiaire groepsbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je penitentiaire groepsbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken penitentiaire groepsbegeleider te komen.

Handboek forensische en penitentiaire geneeskunde | W.L.J.M. Duijst & C. Das (Eds.)

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046604502 | 350 pagina's

Handboek forensische en penitentiaire geneeskunde 1e druk is een boek van W.L.J.M. Duijst & C. Das (Eds.) uitgegeven bij Maklu. ISBN 9789046604502 In de media.Reformatorisch DagbladOver het boek.Voor het eerst worden in dit handboek twee verwante takken i...

Bajes in de duinen | J.M. terwiel

kroniek van het Penitentiair Complex Scheveningen 1880-2000 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789080444812 | 156 pagina's

Bajes in de duinen is de turbulente geschiedenis van het Penitentiair Complex Scheveningen, bij het publiek beter bekend als de Scheveningse Strafgevangenis, het oranjehotel of De Bunker. Bajes in de duinen ontstond in 1880, op de tekentafel van de Ingeni...

Imam Achter Tralies | Mohamed Ajouaou

casestudie naar de islamitisch geestelijke verzorging in Nederlandse penitentiaire inrichtingen met bouwstenen voor een beroepsprofiel - Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789490385033 | 509 pagina's

Naar de positie van de moskee-imam in Nederland is inmiddels het nodige onderzoek verricht. Over de positie en activiteiten van de imam in het publieke domein weten we nog weinig. In deze leemte voorziet deze studie die zich specifiek richt op de praktijk...

Mensen vonden ons op: boeken voor Penitentiaire Groepsbegeleider, Penitentiaire Groepsbegeleider ebooks, boek Penitentiaire Groepsbegeleider.

Persoonstypen penitentiaire Groepsbegeleider

Persoonstypen die goed passen bij een Penitentiair Groepsbegeleider zijn Bemiddelaar en Waarnemer.

Een Penitentiair Groepsbegeleider moet ervoor zorgen dat de bewoners van de penitentiaire inrichting zich veilig en begrepen voelen. Hij is dus ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend (Bemiddelaar).

Toch is het ook zaak om de bewoners goed in de gaten te houden en adequaat te reageren bij (mogelijk) gevaarlijke situaties (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Penitentiaire Groepsbegeleider, Karakter Penitentiaire Groepsbegeleider.

Netwerk penitentiaire Groepsbegeleider

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt veel samen met collega’s, onder leiding van een leidinggevende. Bij laatstgenoemde kan de Penitentiair Groepsbegeleider terecht bij vragen of problemen. Natuurlijk heeft de Penitentiair Groepsbegeleider ook contact met de bewoners van de penitentiaire inrichting. Ook zal de Penitentiair Groepsbegeleider contact hebben met bewaarders en bezoekers. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Penitentiaire Groepsbegeleider, Medewerkers Penitentiaire Groepsbegeleider.

Is het beroep penitentiaire Groepsbegeleider iets voor jou?

Zou je graag penitentiaire Groepsbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als penitentiaire Groepsbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Penitentiaire Groepsbegeleider, beroepskeuzetest Penitentiaire Groepsbegeleider, beroep Penitentiaire Groepsbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden penitentiaire Groepsbegeleider

Er zijn in Nederland slechts enkele tientallen penitentiaire inrichtingen, dus de kans is niet heel groot dat je een baan als Penitentiair Groepsbegeleider vindt. Heb je echter de juiste werkervaring en opleiding en woon je dicht bij zo’n inrichting of ben je bereid te verhuizen, dan is de kans groter uiteindelijk een job als Penitentiair Groepsbegeleider te vinden.

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kan de Penitentiair Groepsbegeleider na twaalf maanden een nieuw contract krijgen. Ook kan hij doorgroeien naar leidinggevende taken binnen de DJI, mits hij de juiste vooropleidingen heeft gedaan.

Tevens kan een Penitentiair Groepsbegeleider gaan werken bij de politieke of de particuliere beveiliging. Ook kan de Penitentiair Groepsbegeleider onder werktijd studeren bij de DJI, om zo uiteindelijk een baan in een andere sector te krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score penitentiaire Groepsbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep penitentiaire Groepsbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Penitentiaire Groepsbegeleider, Promotie mogelijkheden Penitentiaire Groepsbegeleider, Carriere Penitentiaire Groepsbegeleider.

Solliciteren op de functie penitentiaire Groepsbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als penitentiaire Groepsbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor penitentiaire Groepsbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als penitentiaire Groepsbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Penitentiaire Groepsbegeleider, CV Penitentiaire Groepsbegeleider, sollicitatie Penitentiaire Groepsbegeleider.

Interviews met penitentiaire Groepsbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen penitentiaire Groepsbegeleider

Vacatures penitentiaire groepsbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Penitentiaire Groepsbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Penitentiaire Groepsbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Penitentiair Groepsbegeleider is iemand die in een penitentiaire inrichting een bepaalde groep begeleidt. Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt in een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of een uitzendcentrum. Hij streeft naar een zo’n veilig en prettig mogelijk verblijf van de gevangenen, patiënten of bewoners in de inrichting.

Beoordeling Penitentiaire Groepsbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep