Transportgeleider Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Transportgeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Transportgeleider, zoals: "Wat doet een Transportgeleider?", of "Wat verdient een Transportgeleider? of "Hoe word je een Transportgeleider?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Transportgeleider nodig heeft.Wat is een Transportgeleider?

Een Transportgeleider is iemand die het vervoer van onder meer gedetineerden, arrestanten, tbs’ers en vreemdelingen leidt.

De Transportgeleider is in dienst van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) van Justitie. Vanuit diverse locaties in het hele land vervoert de Transportgeleider samen met een collega en een Beveiliger arrestanten, vreemdelingen enzovoort. De Transportgeleider zorgt ervoor dat de te vervoeren persoon niet in gevaar komt, maar ook dat de buitenwereld niet in gevaar is.

Transportgeleiders vervoeren bijvoorbeeld gedetineerden die overgeplaatst worden, naar de rechtbank moeten of een bijzonder bezoek mogen afleggen zoals een bruiloft of een begrafenis. Er kan soms sprake zijn van vuurwapengevaarlijkheid of liquidatiegevaar, dus moet de Transportgeleider goed op zijn hoede zijn. De Transportgeleider doet het vervoer daarom ook nooit alleen. De Transportgeleider blijft de hele tijd bij de persoon in kwestie. De Transportgeleider gaat dus mee naar de bruiloft, rechtbank etcetera om hem in de gaten te houden, samen met een collega en een Beveiliger. De Transportgeleider kleedt zich overigens meestal niet opvallend, zodat er niet teveel aandacht op hem gevestigd wordt.

Past het beroep Transportgeleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Transportgeleider

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Transportgeleider justitiële inrichting


Vacatures Transportgeleider

Er zijn geen vacatures Transportgeleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Transportgeleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Transportgeleider in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Transportgeleider

Wat verdient een Transportgeleider?

Een Transportgeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder meer af van de leeftijd en ervaring van de Transportgeleider.

De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Overheid zijn over het algemeen heel goed. Zo is het vaak mogelijk om een baan te combineren met de thuissituatie. Tevens is het mogelijk opleidingen te volgen.

Salarisschaal Transportgeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Transportgeleider

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Transportgeleider


Transportgeleider worden: Opleidingen tot Transportgeleider

Wil je Transportgeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Transportgeleider.

Hoe word je een Transportgeleider? 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Transportgeleider. Je volgt een aantal maanden cursussen bij de DV&O. Je begint altijd met transporten met weinig gevaar, later kun je solliciteren naar een baan als transportgeleider van vuurgevaarlijke mensen etc. Daar moet je ook weer cursussen voor doen. Tevens worden sport- en psychologische testen afgenomen. Ook word je elk jaar weer getest of je nog geschikt bent en moet je verplicht af en toe oefenen op de schietbaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Transportgeleider

Er zijn geen opleidingen Transportgeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Transportgeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Transportgeleider worden: Omscholen tot Transportgeleider

Als je je wilt omscholen tot Transportgeleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Transportgeleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Transportgeleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Transportgeleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Transportgeleider

Als je Transportgeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Transportgeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Transportgeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Transportgeleider?


Competenties en Vaardigheden Transportgeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Transportgeleider.

Welke competenties heeft een Transportgeleider nodig?

Een Transportgeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Vaardigheden Transportgeleider

 • Analytisch vermogen
 • Zelfvertrouwen
 • Verbanden leggen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Initiatief
 • Voorspellen
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Kansen zien
 • Positiviteit
 • Luisteren
 • Plannen
 • Leiding geven
 • Emotionele intelligentie
 • Bemiddelen
 • Integriteit
 • Motiveren
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Transportgeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Transportgeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Transportgeleider nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Transportgeleider zijn Baas en Waarnemer.

De Transportgeleider moet een natuurlijke overmacht hebben. Heeft hij dat niet, dan ontstaan gevaarlijke situaties. De Transportgeleider moet altijd controle hebben over de te vervoeren persoon. De Transportgeleider is dus zelfverzekerd, duidelijk en beschermend (Baas).

Bovendien moet de Transportgeleider de omgeving altijd goed in de gaten houden. Hij moet eventueel gevaar op tijd signaleren en correct reageren. De Transportgeleider is analytisch, onderzoekend en objectief (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Transportgeleider


Eigenschappen Transportgeleider

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Transportgeleider

Wat zijn de baankansen voor een Transportgeleider?

Een baan als Transportgeleider ligt niet voor het oprapen. Er zijn ook niet veel mensen met deze baan. Tevens is de selectieprocedure zwaar.

Een Transportgeleider kan doorgroeien van Junior Transportgeleider naar Senior Transportgeleider. Hij krijgt dan meer verantwoordelijkheden. Hij moet meer beslissingen nemen en anderen aansturen. Een Transportgeleider begint altijd met transporten met weinig gevaar, later kan hij solliciteren naar een baan als transportgeleider van vuurgevaarlijke mensen etc. Hij moet dan wel extra cursussen volgen.

De actuele kans op werk voor een Transportgeleider

Het beroep Transportgeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Transportgeleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Transportgeleider

Je kunt als Transportgeleider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Transportgeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Transportgeleider

Mogelijke specialisaties voor een Transportgeleider


Organisaties waar een Transportgeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Transportgeleider meestal werkt.

Waar werkt een Transportgeleider?

Een Transportgeleider werkt voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), namelijk voor de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O). De DV&O bestaat uit 16 landelijke locaties van waaruit het vervoer van onder andere arrestanten en tbs’ers geregeld wordt. De Transportgeleider werkt dus in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Transportgeleider

Met wie werkt een Transportgeleider samen? 

Een Transportgeleider komt vanzelfsprekend veel in contact met de te vervoeren personen, zoals arrestanten, gedetineerden, tbs’ers en vreemdelingen. Hij doet dit werkt altijd samen met collega’s, zoals andere Transportgeleiders en Beveiligers. De Transportgeleider zal ook contact hebben met de Vervoersplanner.
 


 • Te vervoeren personen
 • Collega’s
 • Vervoersplanner
Transportgeleider

Interview met een Transportgeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Transportgeleider in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Te vervoeren personen
 • Collega’s
 • Vervoersplanner

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar