Penitentiaire Groepsbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Penitentiaire Groepsbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep penitentiaire groepsbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je penitentiaire groepsbegeleider wordt.

 

Wat is een Penitentiaire Groepsbegeleider?

Een Penitentiair Groepsbegeleider is iemand die in een penitentiaire inrichting een bepaalde groep begeleidt.

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt in een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of een uitzendcentrum. Hij streeft naar een zo’n veilig en prettig mogelijk verblijf van de gevangenen, patiënten of bewoners in de inrichting. De Penitentiair Groepsbegeleider houdt zijn groep in de gaten en grijpt in waar nodig. De Penitentiair Groepsbegeleider controleert of de aan hem toegewezen groep de opgelegde taken goed uitvoert, brengt ze discipline bij en verleent zorg. Ook treedt de Penitentiair Groepsbegeleider op bij gevaarlijke situaties.

Samen met een leidinggevende stelt de Penitentiair Groepsbegeleider een plan op voor de groep. Dit plan hangt onder andere af van het soort penitentiaire inrichting waar een Penitentiair Groepsbegeleider werkzaam is. Ze kijken waar de groep behoefte aan heeft en hoe aan die behoefte kan worden voldaan. Zo worden er groepsgesprekken gepland, maar ook taken opgesteld. De Penitentiair Groepsbegeleider bepaalt eigenlijk het dagritme van de bewoners van de penitentiaire inrichting en zorgt ervoor dat de bewoners zich daar prettig bij voelen.Wil je werken als Penitentiaire Groepsbegeleider?

Werk je al als Penitentiaire Groepsbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Penitentiaire Groepsbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Penitentiaire Groepsbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Bewoners
 • Bewaarders
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Penitentiaire Groepsbegeleider

Wat verdient een Penitentiaire Groepsbegeleider?

Een Penitentiair Groepsbegeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Penitentiair Groepsbegeleider.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld onregelmatigheidstoeslagen, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Omdat de Penitentiair Groepsbegeleider in dienst is van de Overheid, gelden voor de Penitentiair Groepsbegeleider ook arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot pensioensregelingen, salarisverhogingen, ziektekostenverzekeringen en vakantie-uitkeringen. Bovendien kan een Penitentiair Groepsbegeleider vaak kosteloos cursussen volgen.

Wel heeft een Penitentiair Groepsbegeleider een verhuisplicht als hij op meer dan een uur reizen van zijn werkplek woont. Verhuiskosten kunnen soms wel vergoed worden.

Salarisschaal Penitentiaire Groepsbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Penitentiaire Groepsbegeleider

Er zijn geen vacatures Penitentiaire Groepsbegeleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Penitentiaire Groepsbegeleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Penitentiaire Groepsbegeleider in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Penitentiaire Groepsbegeleider

Wat is de toekomst van Penitentiaire Groepsbegeleider?

Er zijn in Nederland slechts enkele tientallen penitentiaire inrichtingen, dus de kans is niet heel groot dat je een baan als Penitentiair Groepsbegeleider vindt. Heb je echter de juiste werkervaring en opleiding en woon je dicht bij zo’n inrichting of ben je bereid te verhuizen, dan is de kans groter uiteindelijk een job als Penitentiair Groepsbegeleider te vinden.

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kan de Penitentiair Groepsbegeleider na twaalf maanden een nieuw contract krijgen. Ook kan hij doorgroeien naar leidinggevende taken binnen de DJI, mits hij de juiste vooropleidingen heeft gedaan.

Tevens kan een Penitentiair Groepsbegeleider gaan werken bij de politieke of de particuliere beveiliging. Ook kan de Penitentiair Groepsbegeleider onder werktijd studeren bij de DJI, om zo uiteindelijk een baan in een andere sector te krijgen.

Baankans Penitentiaire Groepsbegeleider

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Penitentiaire Groepsbegeleider worden: Opleidingen tot Penitentiaire Groepsbegeleider

Wil je penitentiaire groepsbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Penitentiaire Groepsbegeleider? 

Om Penitentiair Groepsbegeleider te worden, kun je bijvoorbeeld de MBO-opleiding SPW/SPH doen. Ook als je een HBO-opleiding hebt gedaan en ervaring hebt met behandelgroepen, kun je een baan als Penitentiair Groepsbegeleider krijgen. Verder vragen bedrijven vaak naar sollicitanten met kennis van gedragstherapeutische methoden en affiniteit met mensen. Ook ervaring in de (jeugd)zorg, welzijn of maatschappelijke dienstverlening is een pre. 

Intern volgen de werknemers ook nog een opleiding. Ze krijgen cursussen als Omgaan met Psychisch gestoord Gedrag, Verslavingsproblematiek en Interculturele Communicatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Penitentiaire Groepsbegeleider

Er zijn geen opleidingen Penitentiaire Groepsbegeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Penitentiaire Groepsbegeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Netwerk Penitentiaire Groepsbegeleider

Met wie werkt een Penitentiaire Groepsbegeleider samen? 

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt veel samen met collega’s, onder leiding van een leidinggevende. Bij laatstgenoemde kan de Penitentiair Groepsbegeleider terecht bij vragen of problemen. Natuurlijk heeft de Penitentiair Groepsbegeleider ook contact met de bewoners van de penitentiaire inrichting. Ook zal de Penitentiair Groepsbegeleider contact hebben met bewaarders en bezoekers. 


 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Bewoners
 • Bewaarders
 • Bezoekers
Penitentiaire Groepsbegeleider


Organisaties waar een Penitentiaire Groepsbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Penitentiaire Groepsbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Penitentiaire Groepsbegeleider?

Een Penitentiair Groepsbegeleider werkt bij één van de 29 penitentiaire inrichtingen van Nederland. Dit kan een gevangenis zijn, maar ook een TBS-kliniek, een jeugdinrichting of een uitzendcentrum. De organisaties streven niet naar winst en zijn van de overheid, dus de Penitentiair Groepsbegeleider is werkzaam in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Penitentiaire Groepsbegeleider

Waar kun je het beste werken als Penitentiaire Groepsbegeleider? Hieronder vind je de best door de Penitentiaire Groepsbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Penitentiaire Groepsbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Penitentiaire Groepsbegeleider.

Welke competenties heeft een Penitentiaire Groepsbegeleider nodig?

Een Penitentiaire Groepsbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Penitentiaire Groepsbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Penitentiaire Groepsbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Penitentiaire Groepsbegeleider nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Penitentiair Groepsbegeleider zijn Bemiddelaar en Waarnemer.

Een Penitentiair Groepsbegeleider moet ervoor zorgen dat de bewoners van de penitentiaire inrichting zich veilig en begrepen voelen. Hij is dus ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend (Bemiddelaar).

Toch is het ook zaak om de bewoners goed in de gaten te houden en adequaat te reageren bij (mogelijk) gevaarlijke situaties (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Penitentiaire Groepsbegeleider


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Penitentiaire Groepsbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Penitentiaire Groepsbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Penitentiaire Groepsbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Penitentiaire Groepsbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Penitentiaire Groepsbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Penitentiaire Groepsbegeleider iets voor je?

Zou je graag Penitentiaire Groepsbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Penitentiaire Groepsbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Penitentiaire Groepsbegeleider

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar