Penitentiair Inrichtingswerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Penitentiair Inrichtingswerker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Penitentiair Inrichtingswerker. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Penitentiair Inrichtingswerker nodig heeft.Wat doet een Penitentiair Inrichtingswerker? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Penitentiair Inrichtingswerker?

De Penitentiair Inrichtingswerker, ook wel Gevangeniswerker, heeft een divers beroep onder wisselende omstandigheden. De werkzaamheden hebben altijd betrekking tot gevangenen. Vaak houdt de gegadigde zich bezig met het begeleiden van, zorgverlenen aan en het bewaren van gedetineerden, het beveiligen van de inrichting, het controleren van de gevangenen en de taken die zij uitvoeren, het bijbrengen van discipline bij deze groep en het optreden bij gevaarlijke situaties.

Tijdens het werken met gedetineerden kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Het is voor de Penitentiair Inrichtingswerker zaak om, door te kijken naar wat de gedetineerden uitstralen en bijvoorbeeld de onjuiste verplaatsing van objecten op te merken, in te schatten welke gevaren er op kunnen treden. Een tijdige inschatting geeft de Gevangenismedewerker ruimte om te anticiperen en ongewenste situaties te voorkomen of adequaat op te lossen.

Het is dan ook zaak voor de Penitentiair Inrichtingswerker om geconcentreerd te kunnen werken, met stress om te kunnen gaan, goed te functioneren in teamverband en om snel en effectief te kunnen reageren. De opleiding voor deze functie is erop gericht om de toekomstige Penitentiair Inrichtingswerker kennis te laten maken met de situaties waarin hij trecht kan komen en met de gepaste oplossingen die hij moet kunnen bieden.

De Gevangenismedewerker moet rekening houden met onregelmatige werktijden. Tevens is het zo dat hij zich representatief dient te gedragen, als voorbeeld voor zijn collega's, de gedetineerden en bezoekers. Het is wel zo dat wanneer de situatie dat vereist, de Gevangenismedewerker gepast geweld  toe moet kunnen passen. 

Past het beroep Penitentiair Inrichtingswerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Penitentiair Inrichtingswerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Gevangeniswerker, Penitentiair, Complexbeveiliger, Complexbewaker


Vacatures Penitentiair Inrichtingswerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Penitentiair Inrichtingswerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Penitentiair Inrichtingswerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Penitentiair Inrichtingswerker per ervaringsniveau

junior Penitentiair Inrichtingswerker vacatures startend Penitentiair Inrichtingswerker vacatures senior Penitentiair Inrichtingswerker vacatures beginnend Penitentiair Inrichtingswerker vacatures trainee Penitentiair Inrichtingswerker vacatures leidinggevend Penitentiair Inrichtingswerker vacatures medior Penitentiair Inrichtingswerker vacatures aankomend Penitentiair Inrichtingswerker vacatures ervaren Penitentiair Inrichtingswerker vacatures leerling Penitentiair Inrichtingswerker vacatures vacatures omscholen tot Penitentiair Inrichtingswerker vacatures opleiding tot Penitentiair Inrichtingswerker

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Penitentiair Inrichtingswerker

Wat verdient een Penitentiair Inrichtingswerker?

Vanaf het moment dat de Penitentiaire Inrichtingswerker begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Penitentiaire Inrichtingswerker valt in schaal 5 of 6. In de praktijk betekent dit dat het salaris zich tussen de €1743 en €2513 bruto per maand zal bevinden bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Penitentiaire Inrichtingswerker de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantieuitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie, te volgen zijn.

Salarisschaal Penitentiair Inrichtingswerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Penitentiair Inrichtingswerker

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Penitentiair Inrichtingswerker


Bekijk het salaris Penitentiair Inrichtingswerker per ervaringsniveau

Salaris junior Penitentiair Inrichtingswerker Wat verdient een startend Penitentiair Inrichtingswerker? Wat is het loon senior Penitentiair Inrichtingswerker? beginnend Penitentiair Inrichtingswerker salaris Maximaal salaris trainee Penitentiair Inrichtingswerker Hoeveel verdient een leidinggevend Penitentiair Inrichtingswerker? Wat is het salaris van een medior Penitentiair Inrichtingswerker? Salaris aankomend Penitentiair Inrichtingswerker Wat verdient een ervaren Penitentiair Inrichtingswerker? Welk salaris krijgt een leerling Penitentiair Inrichtingswerker?


Penitentiair Inrichtingswerker worden: Opleidingen tot Penitentiair Inrichtingswerker

Wil je Penitentiair Inrichtingswerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Penitentiair Inrichtingswerker.

Hoe word je een Penitentiair Inrichtingswerker? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Penitentiair Inrichtingswerker dient men minimaal een MBO diploma te bezitten. Daarnaast is het noodzakelijk om een Rijbewijs A of B te hebben, moet men minimaal 23 jaar oud zijn en mag de afstand tussen de werk- en woonplaats maximaal 75 kilometer zijn.

Verwacht wordt dat de gegadigde zich fysiek kan inspannen en dat hij beschikt over de juiste communicatieve vaardigheden.

Een grotere kans op toelating is aanwezig wanneer men in staat is voorvallen op papier vast te leggen, enkele buitenlandse talen beheerst, kennis bezit over begeleiding & zorg, instructie en bewaking en kan observeren.

Opleidingen Penitentiair Inrichtingswerker

Recht, ethiek, filosofie en sociologie
Als professional in de zorg heb je ervoor gekozen mensen te helpen in situaties waarin zij vaak kwetsbaar en afhankelijk zijn. Als professional in de zorg heb je ervoor gekozen …
Recht, ethiek, filosofie en sociologiePenitentiair Inrichtingswerker worden: Omscholen tot Penitentiair Inrichtingswerker

Als je je wilt omscholen tot Penitentiair Inrichtingswerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Penitentiair Inrichtingswerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Penitentiair Inrichtingswerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Penitentiair Inrichtingswerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Penitentiair Inrichtingswerker

Als je Penitentiair Inrichtingswerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Penitentiair Inrichtingswerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Penitentiair Inrichtingswerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Penitentiair Inrichtingswerker?


Competenties en Vaardigheden Penitentiair Inrichtingswerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Penitentiair Inrichtingswerker.

Welke competenties heeft een Penitentiair Inrichtingswerker nodig?

Een Penitentiair Inrichtingswerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Penitentiair Inrichtingswerker

 • Analytisch vermogen
 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfkennis
 • Verbanden leggen
 • Luisteren
 • Zelfmanagement
 • Rustig blijven
 • Voorspellen
 • Initiatief
 • Emotionele intelligentie
 • Flexibel gedrag
 • Inlevingsvermogen
 • Motiveren
 • Plannen
 • Leiding geven
 • Omgaan met veranderingen
 • Verantwoording
 • Geheimhouding
 • Bemiddelen
 • Betrouwbaar
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Integriteit
 • Kansen zien
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Penitentiair Inrichtingswerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Penitentiair Inrichtingswerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Penitentiair Inrichtingswerker nodig? 

De Penitentiair inrichtingswerker dient verantwoordelijk en zorgzaam om te gaan met de gedetineerden. Hij moet echter wel in staat zijn om gevaren tijdig te signaleren en adequaat regeren op deze gevaren. Anderzijds kan hij ervoor zorgen dat de gedetineerden veilig en op verantwoordeijze hun tijd in de inrichting uit kunnen zitten (Loyalist). Daarnaast dient de Inrichtingswerker objectief, scherpzinnig en vriendelijk in de omgang te zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Penitentiair Inrichtingswerker


Eigenschappen Penitentiair Inrichtingswerker

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Penitentiair Inrichtingswerker

Wat zijn de baankansen voor een Penitentiair Inrichtingswerker?

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen kan de Penitentiair Inrichtingswerker na afronding van het eerste jaar een nieuw contract krijgen. Dit hangt echter af van de geleverde kwaliteit van de werkzaamheden. Op den duur zou er doorgegroeid kunnen worden naar leidinggevende functies binnen de DJI, indien men voldoet aan de gestelde vooropleidingseisen.

Buiten de organisatie van de DJI zou de Penitentiair Inrichtingswerker werkzaam kunnen worden bij de Politie of binnen de Particuliere Beveiliging. Wanneer men echter een 'carrière-switch' zou willen maken, kan er tijdens de werktijd bij de DJI gestudeerd worden, waarna men op den duur in een andere sector werkzaam zou kunnen worden.

Momenteel heeft Justitie enkele vacatures open staan voor de Penitentiair Inrichtingswerker.

De actuele kans op werk voor een Penitentiair Inrichtingswerker

Het beroep Penitentiair Inrichtingswerker is onderdeel van de beroepsfamilie Groepswerkers justitiële / penitentiaire inrichting. De kans op werk voor de beroepsfamilie Groepswerkers justitiële / penitentiaire inrichting is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Penitentiair Inrichtingswerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Penitentiair Inrichtingswerker

Je kunt als Penitentiair Inrichtingswerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Penitentiair Inrichtingswerker is onderdeel van de beroepsfamilie Groepswerkers justitiële / penitentiaire inrichting. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Penitentiair Inrichtingswerker

Doorgroei beroepen voor een Penitentiair Inrichtingswerker

Vreemdelingenbegeleider penitentiaire inrichting

medior vreemdelingenbegeleider penitentiaire inrichting

senior vreemdelingenbegeleider penitentiaire inrichting

Medewerker visitatie / badmeester penitentiaire inrichting

medior medewerker visitatie/badmeester penitentiaire inrichting

senior medewerker visitatie/badmeester penitentiaire inrichting

Complexbeveiliger / ambtenaar inwendige dienst justitiële jeugdinrichting

medior complexbeveiliger/ambtenaar inwendige dienst justitiële jeugdinrichting

senior complexbeveiliger/ambtenaar inwendige dienst justitiële jeugdinrichting

Complexbeveiliger justitiële inrichting

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Penitentiair Inrichtingswerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Penitentiair Inrichtingswerker meestal werkt.

Waar werkt een Penitentiair Inrichtingswerker?

Na afronding van de interne opleiding, wordt de Penitentiaire Inrichtingswerker werkzaam bij een van de 29 Penitentiaire Inrichtingen in Nederland. Afhankelijk van de woonplaats, men mag niet verder dan zo'n uur rijden van de werkplaats wonen, wordt de Inrichtingswerker werkzaam bij een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of uitzendcentrum.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Penitentiair Inrichtingswerker

Met wie werkt een Penitentiair Inrichtingswerker samen? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen wordt er samengewerkt met collega's tijdens het uitvoeren van gemeenschappelijke taken onder regie en sturing van de leidinggevenden. Tevens zal er sprake zijn van contact met bewaarders bij het beveiligen van de inrichtingen.

Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Gedetineerden. Afhankelijk van de situatie zal dit contact sturend, monitorend, controlerend of fysiek (gewelddadig) zijn. Naast de contacten met de gedetineerden, krijgt men ook te maken met bezoekers. Afhankelijk van de aard van het bezoek wordt er een gepaste houding aangenomen. Zo vraagt een vriendschappelijk of zakelijk bezoek aan een gedetineerde een andere houding dan bij een bezoek van een staatssecretaris.


 • Penitentiaire Inrichtingswerker
 • Leidinggevende
 • Bewaarder
 • Gedetineerden
 • Bezoekers
Penitentiair Inrichtingswerker

Interview met een Penitentiair Inrichtingswerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Penitentiair Inrichtingswerker:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Penitentiair Inrichtingswerker verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Penitentiair Inrichtingswerker?

De beroepen die verwant zijn aan Penitentiair Inrichtingswerker zijn:
Politieagent
Salaris: €1450 tot €3400
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Wachtmeester Marechaussee
Salaris: €1266 tot €2866
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Bewaarder
Salaris: €1562 tot €2280
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Penitentiair Inrichtingswerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Penitentiaire Inrichtingswerker
 • Leidinggevende
 • Bewaarder
 • Gedetineerden
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1743 tot €2513

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar