Penitentiair Inrichtingswerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Penitentiair Inrichtingswerker? Lees de functieomschrijving.

De Penitentiair Inrichtingswerker, ook wel Gevangeniswerker, heeft een divers beroep onder wisselende omstandigheden. De werkzaamheden hebben altijd betrekking tot gevangenen. Vaak houdt de gegadigde zich bezig met het begeleiden van, zorgverlenen aan en het bewaren van gedetineerden, het beveiligen van de inrichting, het controleren van de gevangenen en de taken die zij uitvoeren, het bijbrengen van discipline bij deze groep en het optreden bij gevaarlijke situaties.

Tijdens het werken met gedetineerden kunnen er altijd onverwachte situaties ontstaan. Het is voor de Penitentiair Inrichtingswerker zaak om, door te kijken naar wat de gedetineerden uitstralen en bijvoorbeeld de onjuiste verplaatsing van objecten op te merken, in te schatten welke gevaren er op kunnen treden. Een tijdige inschatting geeft de Gevangenismedewerker ruimte om te anticiperen en ongewenste situaties te voorkomen of adequaat op te lossen.

Het is dan ook zaak voor de Penitentiair Inrichtingswerker om geconcentreerd te kunnen werken, met stress om te kunnen gaan, goed te functioneren in teamverband en om snel en effectief te kunnen reageren. De opleiding voor deze functie is erop gericht om de toekomstige Penitentiair Inrichtingswerker kennis te laten maken met de situaties waarin hij trecht kan komen en met de gepaste oplossingen die hij moet kunnen bieden.

De Gevangenismedewerker moet rekening houden met onregelmatige werktijden. Tevens is het zo dat hij zich representatief dient te gedragen, als voorbeeld voor zijn collega's, de gedetineerden en bezoekers. Het is wel zo dat wanneer de situatie dat vereist, de Gevangenismedewerker gepast geweld  toe moet kunnen passen. 

Wil je werken als Penitentiair Inrichtingswerker?

Werk je al als Penitentiair Inrichtingswerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Penitentiair Inrichtingswerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Penitentiair Inrichtingswerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Penitentiair Inrichtingswerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Penitentiaire Inrichtingswerker
 • Leidinggevende
 • Bewaarder
 • Gedetineerden
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1743 tot €2513

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Penitentiair Inrichtingswerker

Wat verdient een Penitentiair Inrichtingswerker?

Vanaf het moment dat de Penitentiaire Inrichtingswerker begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring. Het salaris van de Penitentiaire Inrichtingswerker valt in schaal 5 of 6. In de praktijk betekent dit dat het salaris zich tussen de €1743 en €2513 bruto per maand zal bevinden bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Penitentiaire Inrichtingswerker de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen, vakantieuitkering (8 procent) en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen, geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie, te volgen zijn.

Salarisschaal Penitentiair Inrichtingswerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Penitentiair Inrichtingswerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Penitentiair Inrichtingswerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Penitentiair Inrichtingswerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Penitentiair Inrichtingswerker vacatures

Penitentiair Inrichtingswerker (18 vacatures) -> Kom kennismaken op 2 november
Penitentiaire Inrichting Nieuwegein
Als penitentiair inrichtingswerker of gevangeniswerker heb je een divers beroep onder wisselende omstandigheden. Je houdt je bezig met de individuele begeleiding van gedetineerden. Je draagt bij aan een humane periode …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Penitentiair Inrichtingswerker

Hoe goed is de toekomst voor de Penitentiair Inrichtingswerker? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen kan de Penitentiair Inrichtingswerker na afronding van het eerste jaar een nieuw contract krijgen. Dit hangt echter af van de geleverde kwaliteit van de werkzaamheden. Op den duur zou er doorgegroeid kunnen worden naar leidinggevende functies binnen de DJI, indien men voldoet aan de gestelde vooropleidingseisen.

Buiten de organisatie van de DJI zou de Penitentiair Inrichtingswerker werkzaam kunnen worden bij de Politie of binnen de Particuliere Beveiliging. Wanneer men echter een 'carrière-switch' zou willen maken, kan er tijdens de werktijd bij de DJI gestudeerd worden, waarna men op den duur in een andere sector werkzaam zou kunnen worden.

Momenteel heeft Justitie enkele vacatures open staan voor de Penitentiair Inrichtingswerker.

Baankans Penitentiair Inrichtingswerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Penitentiair Inrichtingswerker worden: Opleidingen tot Penitentiair Inrichtingswerker

Hoe word je een Penitentiair Inrichtingswerker? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Penitentiair Inrichtingswerker dient men minimaal een MBO diploma te bezitten. Daarnaast is het noodzakelijk om een Rijbewijs A of B te hebben, moet men minimaal 23 jaar oud zijn en mag de afstand tussen de werk- en woonplaats maximaal 75 kilometer zijn.

Verwacht wordt dat de gegadigde zich fysiek kan inspannen en dat hij beschikt over de juiste communicatieve vaardigheden.

Een grotere kans op toelating is aanwezig wanneer men in staat is voorvallen op papier vast te leggen, enkele buitenlandse talen beheerst, kennis bezit over begeleiding & zorg, instructie en bewaking en kan observeren.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Penitentiair Inrichtingswerker

Meer opleidingen Penitentiair Inrichtingswerker

Weet je nog niet of je Penitentiair Inrichtingswerker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Penitentiair Inrichtingswerker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Penitentiair Inrichtingswerker

Met wie werkt een Penitentiair Inrichtingswerker samen? 

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen wordt er samengewerkt met collega's tijdens het uitvoeren van gemeenschappelijke taken onder regie en sturing van de leidinggevenden. Tevens zal er sprake zijn van contact met bewaarders bij het beveiligen van de inrichtingen.

Tijdens de werkzaamheden zal er contact zijn met de Gedetineerden. Afhankelijk van de situatie zal dit contact sturend, monitorend, controlerend of fysiek (gewelddadig) zijn. Naast de contacten met de gedetineerden, krijgt men ook te maken met bezoekers. Afhankelijk van de aard van het bezoek wordt er een gepaste houding aangenomen. Zo vraagt een vriendschappelijk of zakelijk bezoek aan een gedetineerde een andere houding dan bij een bezoek van een staatssecretaris.


 • Penitentiaire Inrichtingswerker
 • Leidinggevende
 • Bewaarder
 • Gedetineerden
 • Bezoekers
Penitentiair Inrichtingswerker


Organisaties waar een Penitentiair Inrichtingswerker werkzaam is

Waar werkt een Penitentiair Inrichtingswerker meestal? 

Na afronding van de interne opleiding, wordt de Penitentiaire Inrichtingswerker werkzaam bij een van de 29 Penitentiaire Inrichtingen in Nederland. Afhankelijk van de woonplaats, men mag niet verder dan zo'n uur rijden van de werkplaats wonen, wordt de Inrichtingswerker werkzaam bij een gevangenis, TBS-kliniek, jeugdinrichting of uitzendcentrum.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Penitentiair Inrichtingswerker

Waar kun je het beste werken als Penitentiair Inrichtingswerker? Hieronder vindt je de best door de Penitentiair Inrichtingswerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Penitentiair Inrichtingswerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Penitentiair Inrichtingswerker:

Welke competenties heeft een een Penitentiair Inrichtingswerker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Penitentiair Inrichtingswerker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Penitentiair Inrichtingswerker nodig? 

De Penitentiair inrichtingswerker dient verantwoordelijk en zorgzaam om te gaan met de gedetineerden. Hij moet echter wel in staat zijn om gevaren tijdig te signaleren en adequaat regeren op deze gevaren. Anderzijds kan hij ervoor zorgen dat de gedetineerden veilig en op verantwoordeijze hun tijd in de inrichting uit kunnen zitten (Loyalist). Daarnaast dient de Inrichtingswerker objectief, scherpzinnig en vriendelijk in de omgang te zijn (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Penitentiair Inrichtingswerker


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Penitentiair Inrichtingswerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Penitentiair Inrichtingswerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Penitentiair Inrichtingswerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Penitentiair Inrichtingswerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Penitentiair Inrichtingswerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Penitentiair Inrichtingswerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Penitentiair Inrichtingswerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Penitentiair Inrichtingswerker iets voor je?

Zou je graag Penitentiair Inrichtingswerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Penitentiair Inrichtingswerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Penitentiair Inrichtingswerker

Humberto González.

Beste mensen, ik heb eigenlijk een vraag. Hebben de penitentiair inrchtingswerkers rangen? Of alleen maar functies? Ik ben een syllabus "Rapportage voor de PIW'er" aan het ontwikkelen. Kunt u mij voorbeelden opsturen van het beroep  penitentiair inrichtingwerker opsturen met rangen en functies Bij voorbaat, bedankt. Humberto González.   

Roy

Beste Abauna,in Nederland zijn er al te veel,dus het zal niet meevallen.Gr.

abauna jennifer

Ik ben penitentiare ambtenaar en wil in nl werken en wonen

jennifer abauna

K ben penitentiare ambtenaar in suriname .en wil in nl komen werken .hoe kan k mij sollicitatie op sturen

Daisy

Ik wil graag de opleiding er voor doen maar kan nergens vinden waar mvg daisy

Roy

Beste Daisy,het is momentheel heel moeilijk om een baan te vinden in deze branche er worden alleen maar mensen ontslagen.Mijn advies is om toch wat anders te proberen en wat opleidingen betreft,kijk eens bij Springest. B e s t e   D a i s y

singosemito

waar kan ik informatie vragen binnen de b.e.s  landen omtrent de opleiding en voorwaarde

singosemito

waar kan ik informatie vragen binnen de b.e.s  landen omtrent de opleiding en voorwaarde

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar