Vreemdelingenbegeleider Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Vreemdelingenbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Vreemdelingenbegeleider, zoals: "Wat doet een Vreemdelingenbegeleider?", of "Wat verdient een Vreemdelingenbegeleider? of "Hoe word je een Vreemdelingenbegeleider?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Vreemdelingenbegeleider nodig heeft.Wat is een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider of Vreemdelingenbewaarder is iemand die vluchtelingen die wachten op uitzetting of nog wachten op een besluit van Justitie begeleiden.

Een Vreemdelingenbegeleider werkt voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en werkt bijvoorbeeld in een grenshospitium of een opvangcentrum voor vluchtelingen. De vluchtelingen wachten op uitzetting, omdat ze niet de juiste papieren konden overleggen. Er zijn ook veel vluchtelingen die nog wachten op antwoord van Justitie. De Vreemdelingenbegeleider bewaakt de vreemdelingen en verleent zorg, maar zorgt er ook voor dat de ze zich veilig voelen. Hij praat met hen en probeert hen te steunen. Verder controleert hij de vreemdelingen en de taken die zij uitvoeren en treedt hij op bij gevaarlijke situaties.

Werk als Vreemdelingenbegeleider is zwaar. De asielzoekers zijn vaak hevig geëmotioneerd, soms agressief of suïcidaal. Een Vreemdelingenbegeleider moet hier goed mee om kunnen gaan en zijn werk niet mee naar huis nemen. Het is dus zaak dat hij stevig in zijn schoenen staat.

Past het beroep Vreemdelingenbegeleider bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Vreemdelingenbegeleider

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Vreemdelingenbewaarder, Vreemdelingenbegeleider penitentiaire inrichting


Vacatures Vreemdelingenbegeleider

Er zijn geen vacatures Vreemdelingenbegeleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vreemdelingenbegeleider

Wat verdient een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder meer af van de leeftijd en ervaring van de Vreemdelingenbegeleider.

De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Overheid zijn over het algemeen heel goed. Zo is het vaak mogelijk om een baan te combineren met de thuissituatie. Tevens is het mogelijk opleidingen te volgen.

Salarisschaal Vreemdelingenbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Vreemdelingenbegeleider

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Vreemdelingenbegeleider


Vreemdelingenbegeleider worden: Opleidingen tot Vreemdelingenbegeleider

Wil je Vreemdelingenbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vreemdelingenbegeleider.

Hoe word je een Vreemdelingenbegeleider? 

Om Vreemdelingenbegeleider te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Wel moet de Vreemdelingenbegeleider minimaal MBO 2 werk- en denkniveau hebben, een rijbewijs hebben en geen strafblad hebben. Tevens moet de Vreemdelingenbegeleider fit zijn en stressbestendig zijn. Als de sollicitant de selectieprocedure doorstaat, mag hij deelnemen aan een interne opleiding tot Vreemdelingenbegeleider.

Vooropleidingen die handig zijn bij werk als Vreemdelingenbegeleider zijn bijvoorbeeld de politieopleiding of een SPH-opleiding. Deze zijn echter niet verplicht.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vreemdelingenbegeleider

Er zijn geen opleidingen Vreemdelingenbegeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Vreemdelingenbegeleider worden: Omscholen tot Vreemdelingenbegeleider

Als je je wilt omscholen tot Vreemdelingenbegeleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Vreemdelingenbegeleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Vreemdelingenbegeleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vreemdelingenbegeleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vreemdelingenbegeleider

Als je Vreemdelingenbegeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vreemdelingenbegeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vreemdelingenbegeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vreemdelingenbegeleider?


Competenties en Vaardigheden Vreemdelingenbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vreemdelingenbegeleider.

Welke competenties heeft een Vreemdelingenbegeleider nodig?

Een Vreemdelingenbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Vreemdelingenbegeleider

 • Analytisch vermogen
 • Plannen
 • Zelfkennis
 • Vasthoudendheid
 • Vragen stellen
 • Geduld
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Leiding geven
 • Initiatief
 • Positiviteit
 • Zelfvertrouwen
 • Kansen zien
 • Bemiddelen
 • Emotionele intelligentie
 • Integriteit
 • Voorspellen
 • Rustig blijven
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Vreemdelingenbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vreemdelingenbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vreemdelingenbegeleider nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Vreemdelingenbegeleider zijn Baas en Loyalist.

Een Vreemdelingenbegeleider moet stevig in zijn schoenen staan. De Vreemdelingenbegeleider moet zich aan heel strikte regels houden en controle houden over de vluchtingen. De Vreemdelingenbegeleider is dus zelfverzekerd en stressbestendig en hij heeft een natuurlijk overmacht (Baas).

Daarnaast moet de Vreemdelingenbegeleider vriendelijk zijn. Hij moet ervoor zorgen dat de vluchtingen zich veilig en gewaardeerd voelen. Een goede Vreemdelingenbegeleider verdiept zich in de asielzoekers. Hij blijft daarbij wel altijd behoedzaam en plichtsgetrouw (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Vreemdelingenbegeleider


Eigenschappen Vreemdelingenbegeleider

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelArbeidsmarktperspectief Vreemdelingenbegeleider

Wat zijn de baankansen voor een Vreemdelingenbegeleider?

Er zijn niet veel vacatures voor Vreemdelingenbegeleiders, dus het arbeidsmarktperspectief is niet heel goed.

Bij goed werk kan een Vreemdelingenbegeleider meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven of toekomstige Vreemdelingenbegeleiders opleiden. Tevens zijn er binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen mogelijkheden tot omscholingen. Zo kan een Vreemdelingenbegeleider eventueel onder werktijd studeren om in een andere sector te kunnen gaan werken of om bijvoorbeeld Penitentiair Inrichtingswerker te worden.

De actuele kans op werk voor een Vreemdelingenbegeleider

Het beroep Vreemdelingenbegeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Vreemdelingenbegeleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Vreemdelingenbegeleider

Je kunt als Vreemdelingenbegeleider een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Vreemdelingenbegeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Vreemdelingenbegeleider

Mogelijke specialisaties voor een Vreemdelingenbegeleider


Organisaties waar een Vreemdelingenbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vreemdelingenbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider werkt bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor vluchtelingen, een grenshospitium of de Willem-II-kazerne in Tilburg waar zo’n 400 vluchtelingen wachten op een besluit van Justitie of ze mogen blijven of het land moeten verlaten. De Vreemdelingenbegeleider werkt in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Netwerk Vreemdelingenbegeleider

Met wie werkt een Vreemdelingenbegeleider samen? 

Een Vreemdelingenbegeleider komt vanzelfsprekend veel in contact met vreemdelingen, die wachten op een besluit van Justitie: blijven of vertrekken. De Vreemdelingenbegeleider werkt samen met collega’s. Dit zijn niet alleen maar Vreemdelingenbegeleiders, maar, afhankelijk van de werkplek, bijvoorbeeld ook Gevangenisbewakers en Sociaal-Therapeutisch Medewerkers. Hij krijgt leiding van een Leidinggevende, bij wie hij ook terecht kan bij vragen of problemen.
 


 • Vreemdelingen
 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Gevangenisbewakers
 • Sociaal-Therapeutisch Medewerkers
Vreemdelingenbegeleider

Interview met een Vreemdelingenbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Vreemdelingenbegeleider:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Vreemdelingenbegeleider verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Vreemdelingenbegeleider?

De beroepen die verwant zijn aan Vreemdelingenbegeleider zijn:
Penitentiair Inrichtingswerker
Salaris: €1743 tot €2513
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Vreemdelingenbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Vreemdelingen
 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Gevangenisbewakers
 • Sociaal-Therapeutisch Medewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar