Vreemdelingenbegeleider Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Vreemdelingenbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep vreemdelingenbegeleider. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je vreemdelingenbegeleider wordt.

 

Wat is een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider of Vreemdelingenbewaarder is iemand die vluchtelingen die wachten op uitzetting of nog wachten op een besluit van Justitie begeleiden.

Een Vreemdelingenbegeleider werkt voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en werkt bijvoorbeeld in een grenshospitium of een opvangcentrum voor vluchtelingen. De vluchtelingen wachten op uitzetting, omdat ze niet de juiste papieren konden overleggen. Er zijn ook veel vluchtelingen die nog wachten op antwoord van Justitie. De Vreemdelingenbegeleider bewaakt de vreemdelingen en verleent zorg, maar zorgt er ook voor dat de ze zich veilig voelen. Hij praat met hen en probeert hen te steunen. Verder controleert hij de vreemdelingen en de taken die zij uitvoeren en treedt hij op bij gevaarlijke situaties.

Werk als Vreemdelingenbegeleider is zwaar. De asielzoekers zijn vaak hevig geëmotioneerd, soms agressief of suïcidaal. Een Vreemdelingenbegeleider moet hier goed mee om kunnen gaan en zijn werk niet mee naar huis nemen. Het is dus zaak dat hij stevig in zijn schoenen staat.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Vreemdelingenbegeleider?

Werk je al als Vreemdelingenbegeleider en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Vreemdelingenbegeleider worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Vreemdelingenbegeleider, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Vreemdelingenbegeleider in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Vreemdelingen
 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Gevangenisbewakers
 • Sociaal-Therapeutisch Medewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Vreemdelingenbegeleider

Wat verdient een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder meer af van de leeftijd en ervaring van de Vreemdelingenbegeleider.

De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Overheid zijn over het algemeen heel goed. Zo is het vaak mogelijk om een baan te combineren met de thuissituatie. Tevens is het mogelijk opleidingen te volgen.

Salarisschaal Vreemdelingenbegeleider

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Vreemdelingenbegeleider

Er zijn geen vacatures Vreemdelingenbegeleider aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt.

Meer weten over de sector waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Vreemdelingenbegeleider

Wat zijn de baankansen voor een Vreemdelingenbegeleider?

Er zijn niet veel vacatures voor Vreemdelingenbegeleiders, dus het arbeidsmarktperspectief is niet heel goed.

Bij goed werk kan een Vreemdelingenbegeleider meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven of toekomstige Vreemdelingenbegeleiders opleiden. Tevens zijn er binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen mogelijkheden tot omscholingen. Zo kan een Vreemdelingenbegeleider eventueel onder werktijd studeren om in een andere sector te kunnen gaan werken of om bijvoorbeeld Penitentiair Inrichtingswerker te worden.

De actuele kans op werk voor een Vreemdelingenbegeleider

Het beroep Vreemdelingenbegeleider is onderdeel van de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beveiligers justitiële / penitentiaire inrichting is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Vreemdelingenbegeleider

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Vreemdelingenbegeleider worden: Opleidingen tot Vreemdelingenbegeleider

Wil je Vreemdelingenbegeleider worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Vreemdelingenbegeleider.

Hoe word je een Vreemdelingenbegeleider? 

Om Vreemdelingenbegeleider te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Wel moet de Vreemdelingenbegeleider minimaal MBO 2 werk- en denkniveau hebben, een rijbewijs hebben en geen strafblad hebben. Tevens moet de Vreemdelingenbegeleider fit zijn en stressbestendig zijn. Als de sollicitant de selectieprocedure doorstaat, mag hij deelnemen aan een interne opleiding tot Vreemdelingenbegeleider.

Vooropleidingen die handig zijn bij werk als Vreemdelingenbegeleider zijn bijvoorbeeld de politieopleiding of een SPH-opleiding. Deze zijn echter niet verplicht.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Vreemdelingenbegeleider

Er zijn geen opleidingen Vreemdelingenbegeleider aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Vreemdelingenbegeleider in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen tot Vreemdelingenbegeleider

Als je je wilt omscholen tot Vreemdelingenbegeleider is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Vreemdelingenbegeleider zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Vreemdelingenbegeleider dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Vreemdelingenbegeleider

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Vreemdelingenbegeleider

Als je Vreemdelingenbegeleider wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Vreemdelingenbegeleider zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Vreemdelingenbegeleider

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Vreemdelingenbegeleider?

Competenties en Vaardigheden Vreemdelingenbegeleider

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Vreemdelingenbegeleider nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Vreemdelingenbegeleider nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Vreemdelingenbegeleider

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Vreemdelingenbegeleider

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Vreemdelingenbegeleider. Als Vreemdelingenbegeleider wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Vreemdelingenbegeleider:


zie volledige beschrijving persoonstype Vreemdelingenbegeleider

Vakkennis voor een Vreemdelingenbegeleider

Het is voor een Vreemdelingenbegeleider ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Vreemdelingenbegeleider zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Vreemdelingenbegeleider


Werkervaring Vreemdelingenbegeleider

Het is voor een startend Vreemdelingenbegeleider die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Vreemdelingenbegeleider is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Penitentiair Inrichtingswerker .

Iets anders leren?

Is Vreemdelingenbegeleider het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Vreemdelingenbegeleider

Met wie werkt een Vreemdelingenbegeleider samen? 

Een Vreemdelingenbegeleider komt vanzelfsprekend veel in contact met vreemdelingen, die wachten op een besluit van Justitie: blijven of vertrekken. De Vreemdelingenbegeleider werkt samen met collega’s. Dit zijn niet alleen maar Vreemdelingenbegeleiders, maar, afhankelijk van de werkplek, bijvoorbeeld ook Gevangenisbewakers en Sociaal-Therapeutisch Medewerkers. Hij krijgt leiding van een Leidinggevende, bij wie hij ook terecht kan bij vragen of problemen.
 


 • Vreemdelingen
 • Collega’s
 • Leidinggevende
 • Gevangenisbewakers
 • Sociaal-Therapeutisch Medewerkers
Vreemdelingenbegeleider


Organisaties waar een Vreemdelingenbegeleider werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Vreemdelingenbegeleider meestal werkt.

Waar werkt een Vreemdelingenbegeleider?

Een Vreemdelingenbegeleider werkt bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor vluchtelingen, een grenshospitium of de Willem-II-kazerne in Tilburg waar zo’n 400 vluchtelingen wachten op een besluit van Justitie of ze mogen blijven of het land moeten verlaten. De Vreemdelingenbegeleider werkt in de non-profitsector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Vreemdelingenbegeleider

Waar kun je het beste werken als Vreemdelingenbegeleider? Hieronder vind je de best door de Vreemdelingenbegeleider beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Vreemdelingenbegeleider.

Competenties, Skills en Vaardigheden Vreemdelingenbegeleider:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Vreemdelingenbegeleider.

Welke competenties heeft een Vreemdelingenbegeleider nodig?

Een Vreemdelingenbegeleider heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Vreemdelingenbegeleider

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Vreemdelingenbegeleider passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Vreemdelingenbegeleider nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Vreemdelingenbegeleider zijn Baas en Loyalist.

Een Vreemdelingenbegeleider moet stevig in zijn schoenen staan. De Vreemdelingenbegeleider moet zich aan heel strikte regels houden en controle houden over de vluchtingen. De Vreemdelingenbegeleider is dus zelfverzekerd en stressbestendig en hij heeft een natuurlijk overmacht (Baas).

Daarnaast moet de Vreemdelingenbegeleider vriendelijk zijn. Hij moet ervoor zorgen dat de vluchtingen zich veilig en gewaardeerd voelen. Een goede Vreemdelingenbegeleider verdiept zich in de asielzoekers. Hij blijft daarbij wel altijd behoedzaam en plichtsgetrouw (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Vreemdelingenbegeleider


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Vreemdelingenbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Vreemdelingenbegeleider

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Vreemdelingenbegeleider

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Vreemdelingenbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Vreemdelingenbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Vreemdelingenbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Vreemdelingenbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Vreemdelingenbegeleider iets voor je?

Zou je graag Vreemdelingenbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Vreemdelingenbegeleider bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Vreemdelingenbegeleider

moh.

Beste Antic,hier aan worden strenge eisen gesteld.Probeer de Ned.taal goed te leren d.m.v.verenigingen,kennissen die Nederlands zijn of in ieder geval die de taal goed spreken.Dit is zeer belangrijk.Sucses

Antic

Geachte ,   Ik en géintersseerd om een opleidng te volgen voor vremdelingen begeleier .Mag ik dan informatie waar ik kan ij inschrijvenen hoe  Dank u

Henk

UWV,lijkt mij het juiste adres.Gr.

Hasan Erdem

Hallo allemaal, Het lijkt mij een leuke en uitdagende beroep, waar kan solliciteren.  Groet, Hasan Erdem

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar