U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Peuterwerker

Peuterwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een peuterwerker? Lees de functieomschrijving.

Een Peuterwerker werkt met kinderen (peuters) op een peuterspeelzaal. De Peuterwerker is verantwoordelijk voor een veilige sfeer in de groep, zodat de peuter zich goed kan ontwikkelen. Op de peuterspeelzaal wordt er zowel aandacht besteed aan de taalontwikkeling als aan de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

De taalontwikkeling wordt gestimuleerd door het zingen van liedjes, voorlezen en het voeren van gesprekjes met de kinderen. Aan de motorische ontwikkeling wordt aandacht besteed door middel van bewegingsspelletjes; de kinderen laten spelen en eventueel buiten spelen bij mooi weer. De sociaal-emotionele ontwikkeling wordt gestimuleerd door de genoemde activiteiten in groepsverband uit te voeren en/of door poppenkastspel. Voor het stimuleren van de ontwikkeling werkt de Peuterwerker met methodes. Hiernaast is er ruimte om de algemene ontwikkeling van kinderen te stimuleren, door dagelijkse handelingen te verrichten alshet eten van boterham en drinken en naar de wc gaan. De Peuterwerker schenkt speciale aandacht aan feestdagen, zoals verjaardagen of Sinterklaas.

Een Peuterwerker let op de ontwikkeling van het kind. Wanneer een kind een ontwikkelingsachterstand zou kunnen hebben, geeft de Peuterwerker het kind de gelegenheid om de achterstand in te halen. Indien nodig schakelt de Peuterwerker hulp in van andere professionals.

Een peuterspeelzaal is prettig ingericht en de zaal staat vol met met name kinderspullen, zoals spullen om 'doktertje' te spelen, blokken, puzzeltjes en een poppenhoek. De groep bestaat vaak uit tien tot achttien kinderen.

Mensen vonden ons op: Job Peuterwerker, Baan Peuterwerker, Peuterwerker Worden, Functie-eisen Peuterwerker, Verantwoordelijkheden Peuterwerker, Functieprofiel Peuterwerker, Wat doet een Peuterwerker, Werken als Peuterwerker.

Peuterwerker worden: Opleiding tot peuterwerker

Het beroep Peuterwerker kan uitgevoerd worden met verschillende opleidingen, zoals:

Sociaal Pedagogisch Werker niveau-3 (MBO)

Pedagogisch Werker niveau-3 Kinderopvang (MBO)

Pedagogisch Werker niveau-4 Kinderopvang (MBO)

Sport- en bewegingscoordinator: BOS-Medewerker (MBO)

Onderwijsassistent (MBO)

Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Peuterwerker, Peuterwerker Worden, Opleidingsniveau Peuterwerker, Scholing Peuterwerker, Studie Peuterwerker, Bijscholing Peuterwerker, Omscholing Peuterwerker.

Organisaties waar een peuterwerker doorgaans werkzaam is

Een Peuterwerker werkt op peuterspeelzalen (kinderdagverblijf), die meestal subsidie van de overheid krijgen. Een peuterspeelzaal is geen kinderopvang. Kinderopvang is voor kinderen waarvan de ouders werken. Een peuterspeelzaal is bedoeld om de ontwikkeling van het kind te stimuleren, wat ouders graag willen.

Er zijn ook kinderdagverblijven die zonder subsidie van de overheid werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Peuterwerker, Peuterwerker Worden, Opleidingsniveau Peuterwerker, Scholing Peuterwerker, Studie Peuterwerker, Bijscholing Peuterwerker, Omscholing Peuterwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden peuterwerker

Een starter verdient €1695 bruto per maand en het eindsalaris bedraagt €2255 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindjaarsuitkering. Een Peuterwerker werkt regelmatig, de kinderen komen meestal onder (basis)schooltijden. In de CAO Welzijn worden ook zaken als verlof besproken. Een peuterspeelzaal is niet hetzelfde als kinderopvang. In de kinderopvang worden kinderen opgevangen als ouders werken, terwijl kinderen naar de peuterspeelzaal worden gebracht om de ontwikkeling te stimuleren. Het start- en eindsalaris kan in de kinderopvang hoger liggen dan voor de Peuterwerker op een peuterspeelzaal.

Mensen vonden ons op: Salaris Peuterwerker, Loon Peuterwerker, Wat verdien je als Peuterwerker, Salarisschaal Peuterwerker, Salarisindicatie Peuterwerker, Bonus Peuterwerker, CAO Peuterwerker, Brutoloon Peuterwerker, Nettoloon Peuterwerker, Vakantiedagen Peuterwerker, Pensioen Peuterwerker.

Competenties, skills & vaardigheden peuterwerker

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Creativiteit
 • Zelfsturing
 • Plannen en organiseren
 • Sensitiviteit
 • Pedagogische vaardigheden
 • Zelfstandigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Peuterwerker, Vaardigheden Peuterwerker, Attitude Peuterwerker, Kwalificaties Peuterwerker, Competentieprofiel Peuterwerker.

Boeken voor het beroep peuterwerker

Wil je meer weten over het beroep peuterwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je peuterwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken peuterwerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Peuterwerker, Peuterwerker ebooks, boek Peuterwerker.

Persoonstypen peuterwerker

Een Peuterwerker komt in contact met kinderen die wel eens ruzie hebben om speelgoed. Om dit goed op te lossen zal de Peuterwerker op een voor peuters begrijpelijke manier moeten bemiddelen. In deze situaties heeft de Peuterwerker eigenschappen nodig van een bemiddelaar: vrede bewaren, vriendelijkheid, geduld en empathie. Wanneer een Ppeuterwerker te meegaand is met de kinderen heeft hij niet de benodigde leidende positie ten op zichte van het kind (Bemiddelaar).

Om kinderen goed te begeleiden bij een ideale ontwikkeling, zal de Peuterwerker zelfverzekerd, gezaghebbend en beschermend naar de kinderen moeten zijn. Dit zijn eigenschappen die behoren bij een leider of baas. Het hebben van gezag komt een Peuterwerker ten goede om bijvoorbeeld ruzies op te lossen, maar moet wel op een niet te overheersende manier tot uiting worden gebracht (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Peuterwerker, Karakter Peuterwerker.

Netwerk peuterwerker

Een Peuterwerker heeft veel contact met de ouders over de ontwikkeling van het kind. Hij organiseert ook activiteiten voor ouders en kinderen samen. Ouders worden ook betrokken bij activiteiten zoals een toneelstuk of de jaarlijkse grote schoonmaak van de peuterspeelzaal. Een Peuterwerker stuurt vrijwilligers op een peuterspeelzaal aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Peuterwerker, Medewerkers Peuterwerker.

Is het beroep peuterwerker iets voor jou?

Zou je graag peuterwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als peuterwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Peuterwerker, beroepskeuzetest Peuterwerker, beroep Peuterwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden peuterwerker

Een Peuterwerker kan doorleren op het HBO, wanneer hij een MBO diploma heeft. Na enkele jaren is het ook mogelijk om een functie als stafmedewerker of leidinggevende te vervullen. Het is ook mogelijk om na enige tijd een ander beroep te doen, zoals buurtopbouwwerker, jeugd-jongerenwerker, pedagogisch medewerker kinderopvang of sociaal cultureel werker.

Arbeidsmarktperspectief score peuterwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep peuterwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Peuterwerker, Promotie mogelijkheden Peuterwerker, Carriere Peuterwerker.

Solliciteren op de functie peuterwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als peuterwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor peuterwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als peuterwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Peuterwerker, CV Peuterwerker, sollicitatie Peuterwerker.

Interviews met peuterwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen peuterwerker

Vacatures peuterwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Peuterwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Peuterwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Peuterwerker werkt met kinderen (peuters) op een peuterspeelzaal. De Peuterwerker is verantwoordelijk voor een veilige sfeer in de groep, zodat de peuter zich goed kan ontwikkelen. Op de peuterspeelzaal wordt er zowel aandacht besteed aan de taalontwikkeling als aan de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Beoordeling Peuterwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Peuterwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Peuterwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ff over dat salaris: verdien je dat per week? per maand? of per jaar? want dat staat er niet bij !

 

groetjeesssssssss

Door: robin s.

Even goed lezen Robin.

Door: Saskia

Hoe zit verrekenen ze de vakantie weken in het salaris want dan zijn ze dicht en werk je niet

Door: Angela

Beste Angela,ik begrijp je vraag niet helemaal.Maar alles staat in je arbeidsovereenkomst als je bij een peuteropvang gaat werken.Gr.

Door: Bridget

Reageer op dit beroep