Onderwijsassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijsassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Onderwijsassistent werkt op een basisschool of een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs. Daar assisteert hij de leraar door eenvoudige onderwijstaken op zich te nemen en enkele praktisch-organisatorische handelingen te verrichten. Tot zijn takenpakket behoren onder andere de begeleiding van leerlingen bij het uitvoeren van opdrachten, het motiveren van leerlingen om mee te doen aan een les of activiteit, het bevorderen van samenwerking tussen leerlingen, individuele leerlingen begeleiden bij het lezen en ten slotte surveilleren.

Hij werkt voor de leraar en volgt en ondersteunt de uitvoering van diens instructies. Daarnaast houdt hij het lokaal netjes, controleert hij de voorraden en verricht hij kleine administratieve handelingen.

Vaak is Onderwijsassistent een functie die gebruikt wordt als opstap naar onderwijzende functies, via lerarenondersteuner naar leraar en is het opdoen van ervaring in het werken met leerlingen hoofddoel.

Wil je werken als Onderwijsassistent?

Werk je al als Onderwijsassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijsassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijsassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Onderwijsassistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1130 tot €2017

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

14


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijsassistent

Wat verdient een Onderwijsassistent?

Een Onderwijsassistent zit in schaal 4 wat een bruto maandsalaris van €1130 tot €2017 betekent. Hij kan ook rekenen op een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.

Salarisschaal Onderwijsassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Onderwijsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijsassistent vacatures

Onderwijsassistent; stage in Gambia
Travel 2 Connect
Vind je het een uitdaging om stage te lopen op een kleuter- of basisschoolproject in een ontwikkelingsland zoals Gambia? Dan is de basis altijd het ondersteunen of geven van Engelse les. Het …
Onderwijsassistent basisonderwijs
Onderwijspost B.V.
Door jouw hulp en inzet staan de leerkrachten er niet alleen voor. Laten we de rollen eens omdraaien en jou helpen met het vinden van een school die echt bij …
Technisch onderwijsassistent (TOA)
Maandag Onderwijs
Jij komt in dienst bij Maandag®. Vervolgens kom je te werken op een school in de regio van Amsterdam als technisch onderwijsassistent voor 1,0 fte. De opdracht staat open gedurende …
Uitblinkers voor het basisonderwijs in regio Spijkenisse
Dit Is Wijs
Voor verschillende scholen in de omgeving van Spijkenisse zoekt DIT IS WIJS leerkrachten en onderwijsassistenten. Op basis van jouw wensen, voorkeuren en ambities zoeken wij voor jou de perfecte uitdaging. …
Groepsleerkracht basisonderwijs in Noord-Holland
Dit Is Wijs
Wil je graag weer de stap maken om opnieuw als leerkracht voor de groep te staan? Ons ruime aanbod aan onderwijs trainingen helpen jou om weer met succes een groep te draaien. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijsassistent

Hoe goed is de toekomst voor de Onderwijsassistent? 

Het aantal werkplekken voor Onderwijsassistenten groeit, maar hetzelfde geldt voor het aantal assistenten. De toekomst is dus onzeker voor MBO'ers. Doorstromen naar een HBO functie vergroot de kansen weer.

De functie Onderwijsassistent biedt uitstekende doorgroeimogelijkheden, via lerarenbegeleider naar vakleerkracht. De opleiding kan duaal gevolgd worden, dus stoppen met werken is niet nodig. Daarnaast zijn de vooruitzichten in het onderwijs uitstekend, er is veel werk en dit zal voorlopig zo blijven.

Baankans Onderwijsassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

14


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Onderwijsassistent worden: Opleidingen tot Onderwijsassistent

Hoe word je een Onderwijsassistent? 

Er wordt  niet altijd een opleiding gevraagd. Ervaring in het werken met leerlingen of kinderen weegt zwaarder. Onderwijsassistenten zijn wel vaak in opleiding en bekleden de functie om meer onderwijservaring op te doen om zo door te stromen.

Er is een MBO niveau-4 opleiding tot Onderwijsassistent en binnen SPW (MBO niveau-3) bestaat de richting Onderwijsassistent.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Onderwijsassistent

Pedagogisch Werk - Onderwijsassistent niveau 4
Het werk: Je werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie. Ook kun je werken in een integraal kindercentrum waar opvang en onderwijs gecombineerd …
Onderwijsassistent
Elk jaar neemt het aantal leerlingen per klas toe. Leraren staan te springen om een reddende engel zoals jij. Want als Onderwijsassistent zorg jij er mede voor dat alle lessen …
Basisopleiding onderwijsassistent
Leraren krijgen het steeds drukker. Door de verminderde instroom van nieuwe leraren en de steeds veranderende regels in het onderwijs kunnen ze niet alle taken meer zelf uitvoeren. Daarom wordt …
Onderwijsassistent(e) (2-jarig MBO4)
Onderwijsassistent(e) (middenkaderopleiding) Twee jaar durende dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO/PABO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart). Naast een brede algemene pedagogische scholing, kennis en vaardigheid bestaan de activiteiten van een …
Onderwijsassistent èn Pedagogisch werker kinderopvang (2-jarig MBO4, 2 diploma's)
Onderwijsassistent(e) èn Pedagogisch werker kinderopvang (middenkaderopleiding) Twee jaar durende combinatie-dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met doorstroomprogramma naar HBO/PABO. (18+ studiefinanciering en OV-jaarkaart). Haal twee rijkserkende diploma’s in twee jaar tijd. Kerntaken
Meer opleidingen Onderwijsassistent

Weet je nog niet of je Onderwijsassistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Onderwijsassistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Onderwijsassistent

Met wie werkt een Onderwijsassistent samen? 

Een Onderwijsassistent heeft hetzelfde netwerk als een leraar; hij krijgt te maken met alle medewerkers van een basisschool, maar bovenal met leerlingen en hun ouders.


Onderwijsassistent


Organisaties waar een Onderwijsassistent werkzaam is

Waar werkt een Onderwijsassistent meestal? 

De Onderwijsassistent komt voornamelijk te werken in het basisonderwijs en af en toe in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Onderwijs maakt deel uit van de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijsassistent

Waar kun je het beste werken als Onderwijsassistent? Hieronder vindt je de best door de Onderwijsassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijsassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijsassistent:

Welke competenties heeft een een Onderwijsassistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Onderwijsassistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Onderwijsassistent nodig? 

Een Onderwijsassistent observeert mensen, leerlingen, en probeert inzicht te krijgen in (het waarom van) hun doen en laten om ze zo beter te kunnen begeleiden (Waarnemer). Hij doet zijn best om ieder kind op welke manier dan ook te helpen. Hij neemt mensen werk uit handen, is betrouwbaar en enthousiast (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijsassistent


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Onderwijsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijsassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijsassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijsassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijsassistent iets voor je?

Zou je graag Onderwijsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijsassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderwijsassistent

Marja

Dit is heel goed mogelijk,zie bovenstaande reacties.Gr.

Marisca

Ik ben 57 ,kan ik mij nog omscholen tot onderwijsassistent?

Desiree

Hallo Marisca, Ik ben 54 jaar en sinds kort afgestudeerd als onderwijsassistente.  Ik heb de opleiding versneld in 2 jaar gedaan. Misschien is dat ook mogelijk voor jou. Nu ben ik op zoek naar een baan. Bovendien ga ik psychologie studeren. Je bent nooit te oud om te leren. Dus waarom zou dat niet mogelijk zijn voor jou. Ik heb trouwens de bbl opleiding gedaan bij Leeuwenborgh.  Je gaat dan 1 dag in de week naar school. Daarnaast loop je minimaal 16 uren stage per week. Het is haalbaar. Ga ervoor, Marisca! 

Emmy hoch

Ik werk momenteel op een BSO en ik heb een Mbo diploma niveau 4 richting kinderopvang. Nu wil ik in de ochtend uren op een school werken als onderwijsassistend. Heb ik hiervoor nog een extra diploma nodig of bijscholing? Alvast heel erg bedankt voor een reactie 

Emmy hoch

Onderwijsassistent * moes het zijn. Sorry

Rene

De 3  boeken,die hierboven genoemd worden zijn zeer leerzaam.Ik ben met he t eerstgenoemde boek begonnen.Gr.

Arend Bosman

Ik ben werkzaam op een vmbo als assistent in de techniek, welke boeken raadt u mij aan om mee te gaan beginnen?

Pierre(leraar)

Als onderwijass.ben je zeker bevoegd.Als leraar basisonderwijs twijfel ik.

Wim

Hallo Hemi,informeer bij de juiste instantie,als die voor jou moeilijk te vinden is,stap een school of onderwijsinstelling binnen en leg je vraag voor,gegarandeert dat iemand jou vraag kan beantwoorden.Gr.

Hemi

Ik heb mijn leraren opleiding in Hongarije afgerond. Ik ben leraar basisonderwijs. Ik heb mijn bachelor. Momenteel werk ik als onderwijsassistent op een vmbo. Is dat waar dat ik niet bevoegd ben? 

Sofie

Na je 45ste is rekbaar.Op je 60ste aan de omscholing beginnen is wat oud.Tussen de 45 en 55 jaar is er nog veel mogelijk.

merjem

Ik studeer PW niveau 4.. maar onderwijsassistent spreekt mij meer aan. Kan ik met deze diploma werken op een basisschool als onderwijsassistente?

Miranda

Zeker niet uitgesloten,het is mij ook gelukt.Laat blijken bij sollicitaties dat je ambitieus en nog niet uitgestudeerd bent.

E.J.

Omscholing naar onderwijsassistent na je 45 ste , ben ik dan niet te oud?    

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar