Onderwijsassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijsassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderwijsassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderwijsassistent wordt.

 

Wat is een Onderwijsassistent?

Een onderwijsassistent of onderwijsassistente is een medewerker op een basisschool, in het voortgezet of het speciaal onderwijs. De onderwijsassistent assisteert de leraar met verschillende taken, zoals eenvoudige routinematige inhoudelijke taken, begeleidende taken en administratieve taken. De onderwijsassistent is niet verantwoordelijk voor wat er in de klas gebeurd, de leraar draagt te allen tijde de eindverantwoordelijkheid. 

Er zijn ook gespecialiseerde onderwijsassistenten zoals de technisch onderwijsassistent, die ook nog wel eens amanuensis wordt genoemd. Deze vind je vaak in het voortgezet onderwijs als assistent van de natuurkunde- of scheikunde leraar.

In het speciaal voortgezet onderwijs wordt dit beroep vaak klassenassistent genoemd. Er zijn veel overeenkomsten met de onderwijsassistent, maar de verzorgende taken kunnen een uitgebreider karakter hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan toezicht op medicijngebruik en ondersteuning bij het gebruik van medische apparatuur. Daarnaast wordt van deze onderwijsassistent een grotere rol verwacht in het stimuleren en motiveren van leerlingen.Wat doet een Onderwijsassistent?

De taken van de onderwijsassistent verschillen per school, per schooltype en de specialisatie van de onderwijsassistent. In alle gevallen zijn de taken ter ondersteuning van de leraar. Dit varieert van het helpen met aankleden van kinderen tot het voorbereiden van lesmateriaal. 

De taken en verantwoordelijkheden van een onderwijsassistent zijn:

 • Niet-inhoudelijk voorbereiden van lesmateriaal; sorteren, printen, kopiëren en nieten.
 • Surveilleren tijdens toetsen of pauzes
 • Oefeningen doen met leerlingen die extra aandacht nodig hebben
 • De lesplanning doen in overleg met de leraar
 • Het klaslokaal opruimen en/of voorbereiden voor toetsen of experimenten
 • De administratie van cijferlijsten en aanwezigheid bijhouden 
 • Het plannen en organiseren van buitenschoolse activiteiten (zoals excursies)
 • Verzorgende ondersteuning (in het speciaal onderwijs)

 

Wil je werken als Onderwijsassistent?

Werk je al als Onderwijsassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijsassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijsassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderwijsassistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Ouders
 • Schooldirecteur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1635 tot €2298

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijsassistent

Wat verdient een Onderwijsassistent?

Een Onderwijsassistent zit in schaal 4 wat bij fulltime dienstverband een bruto maandsalaris van €1635 tot €2298 betekent. Daarnaast kan de onderwijsassistent op ook rekenen op een aantal extra uitkeringen. Dit zijn de eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en de dag van de leraar uitkering.

Salarisschaal Onderwijsassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Onderwijsassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijsassistent vacatures

Vacature Als pabostudent voor de klas in Den Haag
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Jij helpt verschillende scholen uit de brand in Den Haag! De kinderen kunnen door jou inzet, door een x -aantal dagen in te vallen, gewoon naar school toe gaan. Door jouw …
Vacature Groepsleerkracht voor invalpool Amsterdam
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Voor meerdere scholen in Amsterdam ben ik op zoek naar leerkrachten die losse dagen willen invallen. Wil jij bijdragen aan een oplossing voor het lerarentekort? Laten we onze krachten bundelen …
Vacature Onderwijsassistent
Maandag
Heb jij een onderwijsassistent diploma of je propedeuse gehaald van de PABO? Ga dan de uitdaging aan!Hou jij van flexibel werken en werk je graag op verschillende scholen in …
Vacature Technisch Onderwijs Assistent
DIT IS WIJS Personeelsdiensten B.V.
Voor een leuke school zijn wij op zoek naar een TOA die het verschil gaat maken in de les. Je biedt ondersteuning bij de practica in de bovenbouw en bereidt …
Vacature Onderwijsassistent Rotterdam
Maandag
In het klaslokaal is jouw bijnaam ‘vliegende keep'. Jouw takenpakket is namelijk super divers. Je begeleidt kinderen met taal of rekenen en je bereidt lessen voor. Maar je geeft ook …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijsassistent

Wat is de toekomst van Onderwijsassistent?

Het aantal werkplekken voor Onderwijsassistenten groeit, maar hetzelfde geldt voor het aantal assistenten. De toekomst is dus onzeker voor MBO'ers. Doorstromen naar een HBO functie vergroot de kansen weer. Er zijn voldoende vacatures onderwijsassistent te vinden.

De functie Onderwijsassistent biedt uitstekende doorgroeimogelijkheden, via lerarenbegeleider naar vakleerkracht. De opleiding kan duaal gevolgd worden, dus stoppen met werken is niet nodig. Daarnaast zijn de vooruitzichten in het onderwijs uitstekend, er is veel werk en dit zal voorlopig zo blijven.

Baankans Onderwijsassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Onderwijsassistent worden: Opleidingen tot Onderwijsassistent

Wil je Onderwijsassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderwijsassistent.

Hoe word je een Onderwijsassistent? 

Er wordt niet altijd een opleiding gevraagd om onderwijsassistent te worden. Ervaring in het werken met leerlingen of kinderen weegt zwaarder. Onderwijsassistenten zijn wel vaak in opleiding en bekleden de functie om meer onderwijservaring op te doen om zo door te stromen. 

Opleiding Onderwijsassistent

Er is een MBO niveau-4 opleiding tot Onderwijsassistent, die zowel via de de BOL- (beroepsondersteunende) als de BBL- (beroepsbegeleidende) leerweg te volgen is. Binnen SPW (MBO niveau-3) bestaat ook de richting Onderwijsassistent. 

De opleiding kan ook in deeltijd worden gevolgd en er zijn ook meerdere verkorte opleidingen, voor degenen die zich willen omscholen tot onderwijsassistent.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Onderwijsassistent

Basisopleiding onderwijsassistent
Leraren krijgen het steeds drukker. Door de verminderde instroom van nieuwe leraren en de steeds veranderende regels in het onderwijs kunnen ze niet alle taken meer zelf uitvoeren. Daarom wordt …
Basisopleiding onderwijsassistent
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent Thuisstudie
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Een Onderwijsassistent werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie.Je gaat de docent assisteren door leerlingen individueel of in kleine groepen te begeleiden. Je …
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Een Onderwijsassistent werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie.Je gaat de docent assisteren door leerlingen individueel of in kleine groepen te begeleiden. Je …
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning

Omscholen of doorgroeien tot Onderwijsassistent

Als je Onderwijsassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderwijsassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderwijsassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderwijsassistent?

Competenties en Vaardigheden Onderwijsassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderwijsassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderwijsassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderwijsassistent

Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Onderwijsassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderwijsassistent. Als Onderwijsassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderwijsassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderwijsassistent

Vakkennis voor een Onderwijsassistent

Het is voor een Onderwijsassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderwijsassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderwijsassistent

MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Een Onderwijsassistent werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie.Je gaat de docent assisteren door leerlingen individueel of in kleine groepen te begeleiden. Je …
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
Wat doet de onderwijsassistent? Ontdek het met de basisopleidingKinderen in groep 3 leren lezen en schrijven. Hoe help je hen daarbij? En tieners? Pubers hebben overal aandacht voor. Behalve voor …
Basisopleiding Onderwijsassistent E-Learning
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)
Een Onderwijsassistent werkt in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie.Je gaat de docent assisteren door leerlingen individueel of in kleine groepen te begeleiden. Je …
MBO Onderwijsassistent (niveau 4)

Werkervaring Onderwijsassistent

Het is voor een startend Onderwijsassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderwijsassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar, Onderwijscoördinator, Directeur Primair Onderwijs, Docent speciaal voortgezet onderwijs .

Iets anders leren?

Is Onderwijsassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderwijsassistent

Met wie werkt een Onderwijsassistent samen? 

Een Onderwijsassistent heeft hetzelfde netwerk als een leraar; hij krijgt te maken met alle medewerkers van een basisschool, maar bovenal met leerlingen en hun ouders.


 • Leraar
 • Ouders
 • Schooldirecteur
Onderwijsassistent


Organisaties waar een Onderwijsassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderwijsassistent meestal werkt.

Waar werkt een Onderwijsassistent?

De Onderwijsassistent komt voornamelijk te werken in het basisonderwijs en af en toe in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Onderwijs maakt deel uit van de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijsassistent

Waar kun je het beste werken als Onderwijsassistent? Hieronder vind je de best door de Onderwijsassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijsassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijsassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderwijsassistent.

Welke competenties heeft een Onderwijsassistent nodig?

Een Onderwijsassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderwijsassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderwijsassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderwijsassistent nodig? 

Een Onderwijsassistent observeert mensen, leerlingen, en probeert inzicht te krijgen in (het waarom van) hun doen en laten om ze zo beter te kunnen begeleiden (Waarnemer). Hij doet zijn best om ieder kind op welke manier dan ook te helpen. Hij neemt mensen werk uit handen, is betrouwbaar en enthousiast (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijsassistent


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Beroepsvereniging Onderwijsassistent

Er is voor onderwijsassistenten niet direct een beroepsvereniging, maar hun belangen worden ook behartigd door onder andere de Beroepsvereniging Leraren Nederland (BVLN) Over de Beroepsvereniging Leraren Nederland (BVLN) De Beroepsvereniging Leraren Nederland (BVLN) is opgericht om alle leraren van Nederland een platform te geven en op te komen voor de autonomie, zeggenschap en professionaliteit van de leraar.

De vereniging is er voor iedereen die onderdeel is van het primaire proces in het onderwijs, dat wil zeggen leraren, docenten, opleiders, instructeurs, onderwijsassistenten, klassenassistenten en studenten in opleiding tot een van deze beroepen. De BVLN is ontstaan vanuit een groep leraren die de noodzaak voelden voor een gezamenlijk platform dat vanuit de onderwijspraktijk staat voor de onderwijskwaliteit en onderwijsontwikkeling. Het is voor de BVLN dan ook van groot belang dat haar leden werken in het primair proces. Sympathisanten zijn van harte welkom om zich als steunlid bij BVLN aan te sluiten.


Interview met een Onderwijsassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijsassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijsassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijsassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijsassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijsassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijsassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijsassistent iets voor je?

Zou je graag Onderwijsassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijsassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsassistent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Onderwijsassistent

Vacature Leraarondersteuner / Onderwijsassistent wtf , - , locatie Vught
Stichting Zuiderbos
In de klassen wordt lesgegeven door (vak)leraren. Wij zijn op zoek naar iemand die deze toppers wil ondersteunen. De ondersteuning bestaat uit het begeleiden van pedagogische en didactische processen samen
Vacature Onderwijsassistent post hbo gezondheidszorg
Hogeschool INHolland
Jouw meerwaarde Jij draagt als onderwijsassistent bij aan het aan het succes van de Post HBO opleidingen binnen het domein Nursing. Met jouw organiserend vermogen en servicegerichte instelling zorg je …
Vacature Onderwijsassistent / Pedagogisch Medewerker - de Hoeksche School
Roozz
Roozz zoekt een Onderwijsassistent / Pedagogisch Medewerker - de Hoeksche School te Oud-Beijerland HBO geplaatst op 19-01-2021 leerkracht basis onderwijs School:Stichting de Hoeksche School Contactpersoon:Mevr. A. van der Linden, medewerker …
Vacature Onderwijsassistent
Stichting ROC Mondriaan Delft
Stichting ROC Mondriaan - Delft zoekt een Onderwijsassistent te MBO geplaatst op 18-01-2021 Aan de slag als Onderwijsassistent Wat ga je doen? Verzorgen van onderwijs: bereidt voor – o.a. gereed …
Vacature Onderwijsassistent / Pedagogisch Medewerker BSO Willibrord (26-30 uur)
KMN Kind & Co Vleuten
KMN Kind & Co - Vleuten zoekt een Onderwijsassistent / Pedagogisch Medewerker BSO Willibrord (26-30 uur) te MBO geplaatst op 26-12-2020 Onderwijsassistent Pedagogisch medewerker BSO Willibrord (26-30 uur) Word jij …

Actuele blogposts


reacties op Onderwijsassistent

Diana

Ik ga starten met de bbl opleiding onderwijsassistente, kan ik dan al werken tijdens mijn opleiding? Of is de stage die je loopt betaald

Marja

Dit is heel goed mogelijk,zie bovenstaande reacties.Gr.

Marisca

Ik ben 57 ,kan ik mij nog omscholen tot onderwijsassistent?

Desiree

Hallo Marisca, Ik ben 54 jaar en sinds kort afgestudeerd als onderwijsassistente.  Ik heb de opleiding versneld in 2 jaar gedaan. Misschien is dat ook mogelijk voor jou. Nu ben ik op zoek naar een baan. Bovendien ga ik psychologie studeren. Je bent nooit te oud om te leren. Dus waarom zou dat niet mogelijk zijn voor jou. Ik heb trouwens de bbl opleiding gedaan bij Leeuwenborgh.  Je gaat dan 1 dag in de week naar school. Daarnaast loop je minimaal 16 uren stage per week. Het is haalbaar. Ga ervoor, Marisca! 

Emmy hoch

Ik werk momenteel op een BSO en ik heb een Mbo diploma niveau 4 richting kinderopvang. Nu wil ik in de ochtend uren op een school werken als onderwijsassistend. Heb ik hiervoor nog een extra diploma nodig of bijscholing? Alvast heel erg bedankt voor een reactie 

Emmy hoch

Onderwijsassistent * moes het zijn. Sorry

Rene

De 3  boeken,die hierboven genoemd worden zijn zeer leerzaam.Ik ben met he t eerstgenoemde boek begonnen.Gr.

Arend Bosman

Ik ben werkzaam op een vmbo als assistent in de techniek, welke boeken raadt u mij aan om mee te gaan beginnen?

Pierre(leraar)

Als onderwijass.ben je zeker bevoegd.Als leraar basisonderwijs twijfel ik.

Wim

Hallo Hemi,informeer bij de juiste instantie,als die voor jou moeilijk te vinden is,stap een school of onderwijsinstelling binnen en leg je vraag voor,gegarandeert dat iemand jou vraag kan beantwoorden.Gr.

Hemi

Ik heb mijn leraren opleiding in Hongarije afgerond. Ik ben leraar basisonderwijs. Ik heb mijn bachelor. Momenteel werk ik als onderwijsassistent op een vmbo. Is dat waar dat ik niet bevoegd ben? 

Sofie

Na je 45ste is rekbaar.Op je 60ste aan de omscholing beginnen is wat oud.Tussen de 45 en 55 jaar is er nog veel mogelijk.

merjem

Ik studeer PW niveau 4.. maar onderwijsassistent spreekt mij meer aan. Kan ik met deze diploma werken op een basisschool als onderwijsassistente?

Miranda

Zeker niet uitgesloten,het is mij ook gelukt.Laat blijken bij sollicitaties dat je ambitieus en nog niet uitgestudeerd bent.

E.J.

Omscholing naar onderwijsassistent na je 45 ste , ben ik dan niet te oud?    

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar