Hulpsinterklaas worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Hulpsinterklaas? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Hulpsinterklaas, zoals: "Wat doet een Hulpsinterklaas?", of "Wat verdient een Hulpsinterklaas? of "Hoe word je een Hulpsinterklaas?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Hulpsinterklaas nodig heeft.Wat is een Hulpsinterklaas?

Een hulpsinterklaas is iemand die Sinterklaas speelt tijdens de laatste weken van november en de eerste week van december. De hulpsinterklaas kan op verschillende locaties werken en wordt vanzelfsprekend ingezet op plaatsen en locaties waar kinderen aanwezig zijn. De hulpsinterklaas kan worden ingehuurd tijdens, vaak door bedrijven voor hun werknemers georganiseerde middagen en/of avonden waar de kinderen van de werknemers van het bedrijf door de hulpsinterklaas op het podium worden geroepen om een cadeautje te krijgen. Daarnaast kan de hulpsinterklaas tijdens de intocht van Sinterklaas, in winkels, op markten, scholen en bij mensen thuis werkzaam zijn.

Voor de functie van hulpsinterklaas is het belangrijk dat degene die de hulpsinterklaas speelt goed of aardig kan acteren, communicatief vaardig is en leuk kan omgaan met kinderen. Daarnaast moet de hulpsinterklaas die tijdens de intocht werkt kunnen paardrijden en stressbestendig zijn.

De functie van hulpsinterklaas wordt over het algemeen door mensen met een acteerachtergrond vervuld. Ook kan het zo zijn dat mensen die graag hulpsinterklaas willen spelen door bedrijven worden ingehuurd. De meeste hulpsinterklazen werken zelfstandig, al zijn er ook hulpsinterklazen die via speciale Sinterklaascentrales worden ingezet. Deze centrales zijn in de weken waarin het Sinterklaasfeest centraal staat erg belangrijk omdat er op veel locaties om hulpsinterklazen worden gevraagd en zij door middel van boekingen voor hulpsinterklazen kunnen zorgen.

Past het beroep Hulpsinterklaas bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Hulpsinterklaas

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Sinterklaas, Hulpsint


Vacatures Hulpsinterklaas

Op zoek naar een nieuwe baan als Hulpsinterklaas? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hulpsinterklaas. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Hulpsinterklaas vacatures

Vacature Hulpje Sinterklaas
Staffchain
Zoals gezegd is de functie als hulpje van Sinterklaas één met veel verantwoordelijkheden. Elk jaar zorg je ervoor dat rond 5 december zo’n 18 miljoen jonge (en wat minder jonge) …
Vacature Hulpje Sinterklaas
Staffchain
Zoals gezegd is de functie als hulpje van Sinterklaas één met veel verantwoordelijkheden. Elk jaar zorg je ervoor dat rond december zo’n miljoen jonge (en wat minder jonge) kinderen cadeaus …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hulpsinterklaas

Wat verdient een Hulpsinterklaas?

Het salaris van een hulpsinterklaas verschilt per persoon en of hij zelfstandig,bij een instelling of voor een Sinterklaascentrale of verhuurbedrijf werkzaam is. Hiervoor valt dus geen precieze indicatie te geven.

Salarisschaal Hulpsinterklaas

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Hulpsinterklaas

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Hulpsinterklaas


Hulpsinterklaas worden: Opleidingen tot Hulpsinterklaas

Wil je Hulpsinterklaas worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hulpsinterklaas.

Hoe word je een Hulpsinterklaas? 

Voor de functie van hulpsinterklaas is geen opleiding vereist. Wel kan een acteerachtergrond een pré zijn.

Ook kan de hulpsinterklaas zich bij de Stichting Vrienden van Sinterklaas laten keuren om zo als officiële hulpsinterklaas gecertificeerd te staan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hulpsinterklaas

Er zijn geen opleidingen Hulpsinterklaas aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hulpsinterklaas in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Hulpsinterklaas worden: Omscholen tot Hulpsinterklaas

Als je je wilt omscholen tot Hulpsinterklaas is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hulpsinterklaas zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hulpsinterklaas dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hulpsinterklaas

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hulpsinterklaas

Als je Hulpsinterklaas wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hulpsinterklaas zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hulpsinterklaas

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hulpsinterklaas?


Competenties en Vaardigheden Hulpsinterklaas:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hulpsinterklaas.

Welke competenties heeft een Hulpsinterklaas nodig?

Een Hulpsinterklaas heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Hulpsinterklaas

 • Positiviteit
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Effectief communiceren
 • Zelfkennis
 • Vasthoudendheid
 • Gezamenlijk resultaat
 • Bemiddelen
 • Sensitiviteit
 • Improvisatie
 • Enthousiasme
 • Luisteren
 • Argumenteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Creatief denken
 • Methodisch ontwerpen
 • Vernieuwend
 • Durf
 • Out of the box denken
 • Rustig blijven
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Hulpsinterklaas

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hulpsinterklaas passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hulpsinterklaas nodig? 

Een hulpsinterklaas houdt ervan om met en voor kinderen te werken en de kinderen blij te maken. Hij vind het leuk om zich één maand per jaar in een Sinterklaaspak te hijsen en voor Sinterklaas te spelen (levensgenieter).

Daarnaast is de hulpsinterklaas zelfstandig aan het werk, moet hij communicatief vaardig zijn en zelf behoorlijk wat in zijn act investeren (door bijvoorbeeld een eigen pak en baard te kopen, maken of huren). Hij moet ten alle tijde in zijn rol blijven en zo de kinderen overtuigen dat de echte Sinterklaas bij hun op bezoek is (succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Hulpsinterklaas


Eigenschappen Hulpsinterklaas

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Hulpsinterklaas

Wat zijn de baankansen voor een Hulpsinterklaas?

Alleen in de laatste weken van november en de eerste week van december is er werk voor de hulpsinterklaas. Ook zijn er geen doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Hulpsinterklaas

De kans op werk voor het beroep Hulpsinterklaas is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Hulpsinterklaas

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Hulpsinterklaas

Je kunt als Hulpsinterklaas een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Hulpsinterklaas is onderdeel van de beroepsfamilie Entertainment artiesten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Hulpsinterklaas

Verwante beroepen Hulpsinterklaas


Organisaties waar een Hulpsinterklaas werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hulpsinterklaas meestal werkt.

Waar werkt een Hulpsinterklaas?

De hulpsinterklaas kan werkzaam zijn voor een verhuurbedrijf, voor de Sinterklaascentrale of als zelfstandige. Dit kan op profit en non-profit basis.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Hulpsinterklaas

Met wie werkt een Hulpsinterklaas samen? 

Het netwerk van de hulpsinterklaas hangt af van de hulpsinterklaas in kwestie. Hij kan in dienst zijn bij een Sinterklaascentrale of een verhuurbedrijf (die de boekingen voor hem regelt) of als zelfstandige werkzaam zijn. Ook kan hij zich inschrijven bij de Stichting Vrienden van Sinterklaas om zo een officieël keurmerk te verkrijgen

Elke hulpsinterklaas komt wel in aanraking met de kinderen en volwassenen op de locatie waar hij Sinterklaas speelt. Hij moet de kinderen overtuigen dat hij de echte Sinterklaas is, ze op hun gemak stellen en ze een hele leuke middag of avond bezorgen. De hulpsinterklaas is verantwoordelijk voor het geloof en het plezier van de kinderen in kwestie en moet daarom ten alle tijden goed in zijn rol zitten.


 • Verhuurbedrijven
 • Kinderen en ouders
 • De Sinterklaascentrale
 • Stichting Vrienden van Sinterklaas
Hulpsinterklaas

Interview met een Hulpsinterklaas

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Hulpsinterklaas in één oogopslag

Netwerk:

 • Verhuurbedrijven
 • Kinderen en ouders
 • De Sinterklaascentrale
 • Stichting Vrienden van Sinterklaas

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2Ga direct naar