U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Radiotherapeutisch Laborant

Radiotherapeutisch Laborant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een radiotherapeutisch Laborant? Lees de functieomschrijving.

Een Radiotherapeutisch Laborant behandelt onder toezicht van een radiotherapeut patiënten met (een vorm) van kanker. Een patiënt wordt door een huisarts of specialist doorverwezen naar de radiotherapeut. Dan stelt de Laborant samen met de radiotherapeut een bestralingsplan op en vervolgens mag een Laborant zelfstandig de bestralingen uitvoeren.

Onder de taken van een Radiotherapeutisch Laborant vallen het uitwerken van de bestralingsplannen, het berekenen van bestralingsgegevens, het vaststellen en aftekenen van het bestralingsgebied, het instellen en hanteren van bestralingsapparatuur en het registreren van het verloop van de behandeling. Bij bijzonderheden moet de behandelend arts of radiotherapeut geïnformeerd worden. Het voorbereiden, geruststellen en informeren van patiënten en familie hoort ook bij de verantwoordelijkheden van een Laborant, evenals het geven van advies aan patiënten. Patiënten kunnen vaak angstig zijn en psychische klachten (als depressie) hebben door de ziekte. Het geven van steun en duidelijke uitleg geven is daarom belangrijk.

Omdat het maken van de berekeningen, het hanteren van de apparatuur en het afbakenen van het bestralingsgebied om veel precisie vragen is het belangrijk dat een Radiotherapeutisch Laborant nauwkeurig kan werken, goed kan rekenen en technisch inzicht heeft. Daarnaast moet de Laborant stressbestendig zijn en geduld hebben aangezien een behandeling lang kan duren en niet altijd een positief resultaat heeft.

Mensen vonden ons op: Job Radiotherapeutisch Laborant, Baan Radiotherapeutisch Laborant, Radiotherapeutisch Laborant Worden, Functie-eisen Radiotherapeutisch Laborant, Verantwoordelijkheden Radiotherapeutisch Laborant, Functieprofiel Radiotherapeutisch Laborant, Wat doet een Radiotherapeutisch Laborant, Werken als Radiotherapeutisch Laborant.

Radiotherapeutisch Laborant worden: Opleiding tot radiotherapeutisch Laborant

Om Radiotherapeutisch Laborant te worden moet je de opleiding Radiotherapeutisch Laborant (HBO) afronden. Deze opleiding duurt ongeveer drie jaar. Er is ook de mogelijkheid om met de vierjarige opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (HBO) dit beroep uit te oefenen.

In de toekomst zou jedoor enkele extra cursussen afdelingsleider, afdelingshoofd of praktijkleider kunnen worden. Ook zou je nog verder kunnen studeren, bijvoorbeeld door een post-HBO opleiding te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Radiotherapeutisch Laborant, Radiotherapeutisch Laborant Worden, Opleidingsniveau Radiotherapeutisch Laborant, Scholing Radiotherapeutisch Laborant, Studie Radiotherapeutisch Laborant, Bijscholing Radiotherapeutisch Laborant, Omscholing Radiotherapeutisch Laborant.

Organisaties waar een radiotherapeutisch Laborant doorgaans werkzaam is

 • Algemeen ziekenhuis
 • Academisch ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Radiotherapeutisch instituut
Mensen vonden ons op: Studeren voor Radiotherapeutisch Laborant, Radiotherapeutisch Laborant Worden, Opleidingsniveau Radiotherapeutisch Laborant, Scholing Radiotherapeutisch Laborant, Studie Radiotherapeutisch Laborant, Bijscholing Radiotherapeutisch Laborant, Omscholing Radiotherapeutisch Laborant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden radiotherapeutisch Laborant

Een Radiotherapeutisch Laborant verdient tussen de €1670 en €3050. Dit salaris is afhankelijk van CAO schalen. Als je een leidinggevende functie hebt ligt je salaris hoger, dan zal het ongeveer tussen de €2550 en €3900 liggen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag, tussen de 22 en 60% 
Mensen vonden ons op: Salaris Radiotherapeutisch Laborant, Loon Radiotherapeutisch Laborant, Wat verdien je als Radiotherapeutisch Laborant, Salarisschaal Radiotherapeutisch Laborant, Salarisindicatie Radiotherapeutisch Laborant, Bonus Radiotherapeutisch Laborant, CAO Radiotherapeutisch Laborant, Brutoloon Radiotherapeutisch Laborant, Nettoloon Radiotherapeutisch Laborant, Vakantiedagen Radiotherapeutisch Laborant, Pensioen Radiotherapeutisch Laborant.

Competenties, skills & vaardigheden radiotherapeutisch laborant

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Empathisch vermogen
 • Technisch inzicht
 • Geduld
 • Nauwkeurig werken
Mensen vonden ons op: Kennis Radiotherapeutisch Laborant, Vaardigheden Radiotherapeutisch Laborant, Attitude Radiotherapeutisch Laborant, Kwalificaties Radiotherapeutisch Laborant, Competentieprofiel Radiotherapeutisch Laborant.

Boeken voor het beroep radiotherapeutisch laborant

Wil je meer weten over het beroep radiotherapeutisch laborant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je radiotherapeutisch laborant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken radiotherapeutisch laborant te komen.

Leerboeken voor radiologisch laboranten - Fysica voor beeldvorming en radiotherapie | J. Scheurleer

Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789035228467 | 256 pagina's

Fysica voor de medische beeldvorming is een deel uit de serie leerboeken voor radiologisch laboranten. Deze serie van in totaal zeven leerboeken is ontwikkeld als gezamenlijk project van de Raad Beroepsopleiding Radiologisch Laboranten (BRL), de Verenigin...

Leerboeken voor radiologisch laboranten - Radiobiologie en stralingsbescherming | V.J. de Ru

Nederlands | Druk: 5 | Hardcover | 9789035228290 | 332 pagina's

Dit boek gaat in op de mogelijke biologische effecten van ioniserende straling op normale en pathologische cellen. Na de bespreking van het wettelijk kader van de stralingsbescherming, worden de stralingsbeschermende maatregelen binnen de radiodiagnostiek...

Medische beeldvorming en Radiotherapie - Magnetic resonance imaging | R. Zuurbier

techniek en onderzoek - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789035231955

'Magnetic Resonance Imaging' maakt deel uit van de boekenserie Medische Beeldvorming en Radiotherapie. De uitgave van deze boeken is een initiatief van het project Samenwerkingsverband Leermiddelen, bestaande uit de redacties in samenwerking met auteurs u...

Mensen vonden ons op: boeken voor Radiotherapeutisch Laborant, Radiotherapeutisch Laborant ebooks, boek Radiotherapeutisch Laborant.

Persoonstypen radiotherapeutisch Laborant

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je patiënten (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Radiotherapeutisch Laborant, Karakter Radiotherapeutisch Laborant.

Netwerk radiotherapeutisch Laborant

Je staat onder toezicht van een radiotherapeut die samen met jou een bestralingsplan opstelt. De informatie die je door onderzoek en behandeling te weten komt over patiënten moet besproken worden met de radiotherapeut, huisarts of een ander behandelend arts van een patiënt.

Je geeft verder ondersteuning, informatie en advies aan de patiënt en de familie van de patiënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Radiotherapeutisch Laborant, Medewerkers Radiotherapeutisch Laborant.

Is het beroep radiotherapeutisch Laborant iets voor jou?

Zou je graag radiotherapeutisch Laborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als radiotherapeutisch Laborant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Radiotherapeutisch Laborant, beroepskeuzetest Radiotherapeutisch Laborant, beroep Radiotherapeutisch Laborant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden radiotherapeutisch Laborant

Op het moment is er een licht tekort aan Radiotherapeutisch Laboranten.

Je zou kunnen doorstuderen of je kunt je specialiseren in MRI of CT. In de toekomst zou je door het volgen van enkele enkele extra cursussen afdelingsleider, afdelingshoofd of praktijkleider kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief score radiotherapeutisch Laborant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep radiotherapeutisch Laborant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Radiotherapeutisch Laborant, Promotie mogelijkheden Radiotherapeutisch Laborant, Carriere Radiotherapeutisch Laborant.

Solliciteren op de functie radiotherapeutisch Laborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als radiotherapeutisch Laborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor radiotherapeutisch Laborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als radiotherapeutisch Laborant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Radiotherapeutisch Laborant, CV Radiotherapeutisch Laborant, sollicitatie Radiotherapeutisch Laborant.

Interviews met radiotherapeutisch Laborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen radiotherapeutisch Laborant

Vacatures radiotherapeutisch laborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Radiotherapeutisch Laborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Radiotherapeutisch Laborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Radiotherapeutisch Laborant behandelt onder toezicht van een radiotherapeut patiënten met (een vorm) van kanker. Een patiënt wordt door een huisarts of specialist doorverwezen naar de radiotherapeut. Dan stelt de Laborant samen met de radiotherapeut een bestralingsplan op en vervolgens mag een Laborant zelfstandig de bestralingen uitvoeren.

Beoordeling Radiotherapeutisch Laborant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Radiotherapeutisch Laborant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Radiotherapeutisch Laborant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Vrijwel alle handelingen doe je samen met een collega. Je vult elkaar aan. Ik vind dat erg leuk. Bestralen of scannen gebeurt veelal in ruimtes zonder daglicht.

Door: De Ruiter

Reageer op dit beroep