Radiotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Radiotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep radiotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je radiotherapeut wordt.

 

Wat is een Radiotherapeut?

Een Radiotherapeut is een medisch specialist die patiënten met (meestal) kanker behandelt door middel van bestraling. Na een verwijzing van een ander medisch specialist komt de patiënt bij een Radiotherapeut voor behandeling. Er is voor het eerste gesprek met de patiënt al overleg geweest tussen de Radiotherapeut en de doorverwijzend specialist. Tijdens dit overleg is gekeken of een patiënt in aanmerking komt voor een behandeling.

Bij het eerste bezoek aan de Radiotherapeut wordt er eerst een gesprek gevoerd en onderzoek gedaan naar de klachten. Vervolgens stelt de Radiotherapeut een behandelplan op waarin wordt vastgelegd welke behandeling de patiënt moet ondergaan, hoe lang de behandeling gaat duren en wat de doelen van de behandeling zijn. Zo kan de behandeling dienen om een ziekte te genezen, maar als deze mogelijkheid er al niet meer is kan de behandeling ook bedoeld zijn om het leven van de patiënt te verlengen en/of de klachten te verminderen.

Zowel het behandelplan als het doel van de behandeling worden met de patiënt besproken en de Radiotherapeut geeft hierover uitleg en informatie. De behandeling zelf wordt meestal verricht door Radiotherapeutisch Laboranten die de bestralingsapparatuur bedienen, maar zij staan altijd onder toezicht van de Radiotherapeut die de eindverantwoordelijkheid draagt over de behandeling. Zo houdt de Radiotherapeut controles en bij complicaties of bijwerkingen van de behandeling wordt hij ook ingeschakeld.

Een Radiotherapeut kan zich ook op wetenschappelijk onderzoek richten, bijvoorbeeld onderzoek naar borstkanker Omdat een Radiotherapeut met verschillende sterftegevallen te maken zal krijgen en geregeld slecht nieuws moet brengen (bijvoorbeeld een patiënt uitleggen dat genezing niet meer mogelijk is) moet hij stevig in zijn schoenen staan en stressbestendig zijn. Daarnaast moet een Radiotherapeut Technisch inzicht hebben aangezien hij werkt met verschillende ingewikkelde apparatuur.Wil je werken als Radiotherapeut?

Werk je al als Radiotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Radiotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Radiotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Radiotherapeut in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psycholoog
 • Radiotherapeutisch Laborant
 • Verpleegkundige
 • Medisch Specialist
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5833 tot €10833

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Radiotherapeut

Wat verdient een Radiotherapeut?

Een Radiotherapeut verdient ongeveer tussen de €5833 en €10833. Je salaris is afhankelijk van de taken die je vervult. Als je management- of bestuurstaken naast je gewone taken op je neemt zal je salaris hoger liggen.

Je zou ook een eigen bedrijf kunnen beginnen. In dat geval ligt je salaris tussen de €150.000 en €250.000 bruto per maand. Dit is bij elke vestiging anders, zo is het inkomen afhankelijk van het aantal patiënten dat je behandelt.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Bereikbaarheidstoeslagen

Salarisschaal Radiotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Radiotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Radiotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Radiotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Radiotherapeut vacatures

Vacature Radiotherapeutisch Laborant op Aruba
TMI Interim
Voor een instelling op Aruba zijn wij op zoek naar een radiotherapeutisch laborant die het team wil komen versterken. Het betreft een periode voor minimaal één jaar en we zijn …
Vacature Radiotherapeutisch Laborant met aandachtsgebied brachytherapie
AMC
Ben jij die service- en resultaatgerichte bestralingstherapeut die wij zoeken? Floreer jij in een dynamische werkomgeving waarin samenwerken en collegialiteit voorop staan? Dan zijn wij op zoek naar jou en …
Vacature Radiotherapeutisch Laborant met aandachtsgebied hyperthermie
AMC
Wat ga je doen Als bestralingstherapeut met aandachtsgebied hyperthermie zul je zowel werkzaam zijn op de bestralingstoestellen als op de hyperthermie, met na afronding van het inwerktraject een 50/50 verdeling …
Vacature Radiotherapeutisch Laborant met aandachtsgebied treatment planning
AMC
Wat ga je doen Voor onze innovatieve radiotherapie afdeling van Amsterdam UMC locatie AMC zijn wij op zoek naar enthousiaste treatmentplanners die zich net als wij willen inzetten voor het …
Vacature Radiotherapeutisch Laborant op Aruba
TMI Interim
Voor een instelling op Aruba zijn wij op zoek naar een radiotherapeutisch laborant die het team wil komen versterken. Het betreft een periode voor minimaal één jaar en we zijn …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Radiotherapeut

Wat is de toekomst van Radiotherapeut?

Aangezien het aantal opleidingsplaatsen voor Radiotherapeuten wordt afgestemd op de vraag naar Radiotherapeuten is er over het algemeen voldoende werk te vinden.

Je kunt je specialiseren in een bepaalde richting binnen je vakgebied of je kunt je juist meer gaan richten op het doen van wetenschappelijk onderzoek.. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld management- of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Ook zou je les kunnen gaan geven of je kunt een eigen bedrijf beginnen.

Baankans Radiotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Radiotherapeut worden: Opleidingen tot Radiotherapeut

Wil je Radiotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Radiotherapeut.

Hoe word je een Radiotherapeut? 

Om Radiotherapeut te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde doen. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je nog een vijfjarige specialisatietraject doorlopen. Dit kan op een afdeling radiologie in een opleidingsziekenhuis. In totaal duurt de opleiding elf jaar.

Je moet je hele carrière lang bijscholingen en nascholingen blijven volgen en congressen bezoeken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je moet verplicht geregistreerd staan als erkend Radiotherapeut, bijscholing is nodig voor herinschrijvingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Radiotherapeut

Er zijn geen opleidingen Radiotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Radiotherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Radiotherapeut

Als je Radiotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Radiotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Radiotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Radiotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Radiotherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Radiotherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Radiotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Radiotherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Radiotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Radiotherapeut. Als Radiotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Radiotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Radiotherapeut

Vakkennis voor een Radiotherapeut

Het is voor een Radiotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Radiotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Radiotherapeut


Werkervaring Radiotherapeut

Het is voor een startend Radiotherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Radiotherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Radiotherapeutisch Laborant, Radioloog, Radiologisch Laborant .

Iets anders leren?

Is Radiotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Radiotherapeut

Met wie werkt een Radiotherapeut samen? 

Je werkt in een team met andere Radiotherapeuten en Radiotherapeutisch Laboranten. Er wordt samengewerkt om een behandelplan op te stellen en dit uit te voeren. Daarnaast voert een Radiotherapeut overleg met verschillende medisch specialisten, vaak degene die de patiënten hebben doorverwezen (bijvoorbeeld de huisarts) en met psychologen. Ook kom je in contact met verpleegkundigen die voor de nazorg verantwoordelijk zijn.


 • Psycholoog
 • Radiotherapeutisch Laborant
 • Verpleegkundige
 • Medisch Specialist
 • Patiënt
Radiotherapeut


Organisaties waar een Radiotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Radiotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Radiotherapeut?

 • Academisch ziekenhuis
 • Ziekenhuis
 • Specialistisch ziekenhuis
 • Radiotherapeutisch instituut/centrum
 • Zelfstandige vestiging

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Radiotherapeut

Waar kun je het beste werken als Radiotherapeut? Hieronder vind je de best door de Radiotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Radiotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Radiotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Radiotherapeut.

Welke competenties heeft een Radiotherapeut nodig?

Een Radiotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Radiotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Radiotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Radiotherapeut nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn. Je moet vertrouwelijk met de gegevens van je patiënten omgaan (Loyalist).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Radiotherapeut


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Radiotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Radiotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Radiotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Radiotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Radiotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Radiotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Radiotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Radiotherapeut iets voor je?

Zou je graag Radiotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Radiotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Radiotherapeut

...

Hoe kun je na HBO - MBRT doorgroeien tot radiotherapeut??  

...

Hoe kun je na HBO - MBRT doorgroeien tot radiotherapeut??  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar