Laborant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Laborant? Lees de functieomschrijving.

De Laborant is een gespecialiseerde medewerker in het laboratorium, verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoek aan de hand van verschillende instrumenten. Voor een Laborant is het noodzakelijk om nauwkeurig te werken, de aangegeven voorschriften te volgen en een accuraat verslag (met de testresultaten) te kunnen schrijven. Er zijn diverse specialisatiemogelijkheden. Een Laborant kan ervoor kiezen om in chemische, farmaceutische of milieukundige laboratoria te werken, maar er is ook werk in ziekenhuizen. Het werk van een Laborant verschilt per laboratorium. Eenmaal gespecialiseerd of werkzaam in een bepaalde sector wordt het werk meer  gestructureerd en repetitief.

Een Laborant legt verantwoording af aan de (senior) analist, die de opdrachten geeft en de eindresultaten verspreidt. De Laborant zelf werkt uitsluitend in het laboratorium en is daar verantwoordelijk voor de orde en veiligheid van de werkomgeving, alsmede de voorraadbeheersing. De mate waarin de functie van Laborant uit huishoudelijke taken bestaat verschilt per laboratorium en industriële specialisatie. In het algemeen is werk als Laborant vooral praktisch en gedetailleerd. De eindresultaten van het onderzoekswerk van een Laborant zijn doorgaans cruciaal voor werkzaamheden van anderen (denk aan bloedresultaten in het ziekenhuis of de analyse van nieuwe medicijnen in de farmaceutische industrie).

Wil je werken als Laborant?

Werk je al als Laborant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Laborant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Laborant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Laborant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Laborant
  • Leidinggevenden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €2715

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

219


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Laborant

Wat verdient een Laborant?

Het salaris van een Laborant is afhankelijk van het bedrijf, precieze functie en werkervaring. Een indicatie van het startssalaris is €1300. Dit loopt op tot ca. €2715. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans gunstig en er wordt extra uitbetaald aan Laboranten die op onregelmatige uren werken.

Verder is er de mogelijkheid om al tijdens de opleiding (doorgaans bij leer-werk traject op HBO niveau) loon te ontvangen. Hogere salarissen worden doorgaans pas uitgekeerd als de Laborant een leidinggevende functie op zich neemt.

Salarisschaal Laborant

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Laborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Laborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Laborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Laborant vacatures

Kwaliteitsmedewerker
Randstad
Ben jij een precieze kwaliteitsmedewerker en heb jij oog voor detail? Wellicht is deze vacature dan iets voor jou!Voor een bedrijf in de omgeving van Arnhem ben ik opzoek naar …
Allround Laborant (fysisch / analytisch / microbiologisch)
LabResource
Ben jij een laborant met een allround of analytische opleiding? Heb jij recentelijk je opleiding afgerond, of al wat jaartjes werkervaring? Zou je graag in een leuk team willen werken, …
Allround laborant
Science at Work Staffing BV
In deze baan voer je verschillende laboratoriumwerkzaamheden uit, waaronder natchemische bepalingen. Zo zal je bijvoorbeeld Kjeldahl analyses, titraties, vaste stof bepalingen en pH metingen uitvoeren. Daarnaast voer je verschillende werkzaamheden …
Laborant Analytische Chemie (GC)
Science at Work Staffing BV
In deze baan als chemisch laborant ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van gaschromatografische analyses op diverse monsters. Je werkt zowel met GC-MS als met GC-FID apparatuur. Een deel van …
Laborant Immunologie
Checkmark Labrecruitment
Heb jij ervaring met immunologische assays en lijkt het je leuk om deze te ontwikkelen binnen een bio-analytisch team? Dan is deze functie als Laborant Immunologie wellicht iets voor jou! …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Laborant

Hoe goed is de toekomst voor de Laborant? 

Als Laborant kan men opklimmen to analist en daarmee leidinggevende worden. Dit is echter geen veel voorkomende doorgroeimogelijkheid aangezien analisten en onderzoekers (mensen met een WO achtergrond) doorgaans meteen doorstromen naar de leidinggevende functies. Het arbeidsmarktperspectief daarentegen is gunstig, aangezien er altijd (bij andere bedrijven) functies beschikbaar zijn. Vooral gespecialiseerde Laboranten kunnen doorstromen naar hogere posities.

Huidige aantal vacatures

219


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Laborant worden: Opleidingen tot Laborant

Hoe word je een Laborant? 

Doorgaands heeft een laborant een MBO niveau 4 diploma nodig en wordt daarmee een middenkaderfunctionaris genoemd.  MBO op niveau 2 en HBO op niveau 3 bereiden voor op de functie van laboratoriumassistent. Een gespecialiseerde HBO opleiding daarentegen leidt vaker tot de functie van analist.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Laborant

Asfaltwegenbouwtechnoloog 2e jaar
Asfalteren is een complex proces, waarbij verschillende mengsels worden gebruikt. Voor de aanleg of vernieuwing van een wegvak gebruikt de aannemer verschillende mengsels per asfaltlaag. De asfaltwegenbouwtechnoloog bewaakt het asfalteerproces …
Asfaltwegenbouwtechnoloog 1e jaar
Asfalteren is een complex proces, waarbij verschillende mengsels worden gebruikt. Voor de aanleg of vernieuwing van een wegvak gebruikt de aannemer verschillende mengsels per asfaltlaag. De asfaltwegenbouwtechnoloog bewaakt het asfalteerproces …
Meer opleidingen Laborant

Weet je nog niet of je Laborant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Laborant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Laborant

Met wie werkt een Laborant samen? 

Aangezien de Laborant de meeste tijd in het laboratorium doorbrengt heeft hij daar een hecht netwerk van collega's. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de leidinggevenden. Wanneer de Laborant zelf de voorraad moet regelen is een goede verhouding met leveranciers van stoffen en werkmiddelen wenselijk.


  • Laborant
  • Leidinggevenden
Laborant


Organisaties waar een Laborant werkzaam is

Waar werkt een Laborant meestal? 

Laboranten kunnen zowel voor particuliere bedrijven als de publieke sector werken. De farmaceutische industrie is groot en ziekenhuizen worden ook steeds groter. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om voor instanties zoals de Rijkswaterstaat te werken. In wat voor een type organisatie de laborant uiteindelijk terecht komt ligt aan zijn specialisme.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Laborant

Waar kun je het beste werken als Laborant? Hieronder vindt je de best door de Laborant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Laborant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Laborant:

Welke competenties heeft een een Laborant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Laborant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Laborant nodig? 

De Laborant moet zorgvuldig de opdrachten van zijn bazen uitvoeren en daarbij goed zelf de voortgang bewaken. Daarnaast moet hij de werkomgeving in de gaten houden (Loyalist). Verder is er weinig ruimte voor fouten, zeker als het gaat om het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. De Laborant moet accuraat werken, met een hoge standaard  (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Laborant


Loyalist


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Laborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Laborant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Laborant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Laborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Laborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Laborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Laborant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Laborant iets voor je?

Zou je graag Laborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Laborant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Laborant

Edgar

Als ik op de site van de NationaleVacaturebank kijkt zijn er nog voldoende mogelijkheden.Gr.

Hans

Sprekend vanaf 2016 heb ik gelezen dat door digitalisatie en centralisatie van laboratoriums de baankansen slecht zijn.

Josanne

Kan je ook laborante worden als je niet of nauwelijks kan lopen?

Mariska

Josanne ik heb bij mijn opleiding als laborant een stagebegeleider gehad die nauwelijks kon lopen (problemen met spieren) en die was gewoon in vaste dienst, lab was wel enigzins aangepast voor hem. Als je een goede laborant(e) bent kan je wel aan de slag, vaak aan het begin via uitzendbureau (al dan niet gesecialiseerd voor het laboratorium) maar heb nog geen problemen ondervonden om aan werk te komen. Nagenoeg alle productiebedrijven hebben een klein tot groot lab dus er is echt wel werk te vinden.

Marijke

Het lijkt mij een heel interessant beroep!

Marijke

Het lijkt mij een heel interessant beroep!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar