Laborant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Laborant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep laborant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je laborant wordt.

 

Wat is een Laborant?

De Laborant is een gespecialiseerde medewerker in het laboratorium, verantwoordelijk voor het uitvoeren van onderzoek aan de hand van verschillende instrumenten. Voor een Laborant is het noodzakelijk om nauwkeurig te werken, de aangegeven voorschriften te volgen en een accuraat verslag (met de testresultaten) te kunnen schrijven. Er zijn diverse specialisatiemogelijkheden. Een Laborant kan ervoor kiezen om in chemische, farmaceutische of milieukundige laboratoria te werken, maar er is ook werk in ziekenhuizen. Het werk van een Laborant verschilt per laboratorium. Eenmaal gespecialiseerd of werkzaam in een bepaalde sector wordt het werk meer  gestructureerd en repetitief.

Een Laborant legt verantwoording af aan de (senior) analist, die de opdrachten geeft en de eindresultaten verspreidt. De Laborant zelf werkt uitsluitend in het laboratorium en is daar verantwoordelijk voor de orde en veiligheid van de werkomgeving, alsmede de voorraadbeheersing. De mate waarin de functie van Laborant uit huishoudelijke taken bestaat verschilt per laboratorium en industriële specialisatie. In het algemeen is werk als Laborant vooral praktisch en gedetailleerd. De eindresultaten van het onderzoekswerk van een Laborant zijn doorgaans cruciaal voor werkzaamheden van anderen (denk aan bloedresultaten in het ziekenhuis of de analyse van nieuwe medicijnen in de farmaceutische industrie).Wil je werken als Laborant?

Werk je al als Laborant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Laborant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Laborant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Laborant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Laborant
  • Leidinggevenden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €2715

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

343


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Laborant

Wat verdient een Laborant?

Het salaris van een Laborant is afhankelijk van het bedrijf, precieze functie en werkervaring. Een indicatie van het startssalaris is €1300. Dit loopt op tot ca. €2715. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans gunstig en er wordt extra uitbetaald aan Laboranten die op onregelmatige uren werken.

Verder is er de mogelijkheid om al tijdens de opleiding (doorgaans bij leer-werk traject op HBO niveau) loon te ontvangen. Hogere salarissen worden doorgaans pas uitgekeerd als de Laborant een leidinggevende functie op zich neemt.

Salarisschaal Laborant

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Laborant

Op zoek naar een nieuwe baan als Laborant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Laborant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Laborant vacatures

Vacature Laborant
Randstad
Functieomschrijving Heb jij alles in huis voor deze prachtige uitdaging op het R&D lab van deze internationaal opererende top producent? Wil jij bijdragen aan de ontwikkeling, vernieuwing maar met name …
Vacature laborant
Randstad
Functieomschrijving Een direct dienstverband bij onze opdrachtgever. Het betreft een internationale farmaceutische organisatie die onderzoek doet naar geneesmiddelen. Het betreft een functie tussen de 24 tot 40 uur per week. …
Vacature Microbiologisch Laborant
Oxford Global Resources
Heb jij ervaring met klassiek microbiologische testen en of gewerkt in een microbiologisch laboratorium en sta jij klaar voor dé een nieuwe uitdaging waar jij je kan ontplooien in een …
Vacature Chemisch Laborant (GC)
Oxford Global Resources
Wij zoeken per direct een chemisch analist die staat te popelen om te starten bij een leuk en uitdagende werkomgeving. Je gaat bezig met het uitvoeren van verschillende natchemische bepalingen …
Vacature Laborant
Balans Uitzendburo
Functieomschrijving Voor een klant in de provincie Flevoland, gemeente Noordoostpolder, zijn we op zoek naar een Laborant die hen 4 maanden kan ondersteunen. De werkzaamheden kunnen eventueel uitlopen. Je onderzoekt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Laborant

Wat zijn de baankansen voor een Laborant?

Als Laborant kan men opklimmen to analist en daarmee leidinggevende worden. Dit is echter geen veel voorkomende doorgroeimogelijkheid aangezien analisten en onderzoekers (mensen met een WO achtergrond) doorgaans meteen doorstromen naar de leidinggevende functies. Het arbeidsmarktperspectief daarentegen is gunstig, aangezien er altijd (bij andere bedrijven) functies beschikbaar zijn. Vooral gespecialiseerde Laboranten kunnen doorstromen naar hogere posities.

De actuele kans op werk voor een Laborant

Het beroep Laborant is onderdeel van de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chemisch en natuurkundig analisten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

343

Baankans Laborant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Laborant worden: Opleidingen tot Laborant

Wil je Laborant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Laborant.

Hoe word je een Laborant? 

Doorgaands heeft een laborant een MBO niveau 4 diploma nodig en wordt daarmee een middenkaderfunctionaris genoemd.  MBO op niveau 2 en HBO op niveau 3 bereiden voor op de functie van laboratoriumassistent. Een gespecialiseerde HBO opleiding daarentegen leidt vaker tot de functie van analist.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Laborant

Asfaltwegenbouwtechnoloog 1e jaar
Asfalteren is een complex proces, waarbij verschillende mengsels worden gebruikt. Voor de aanleg of vernieuwing van een wegvak gebruikt de aannemer verschillende mengsels per asfaltlaag. De asfaltwegenbouwtechnoloog bewaakt het asfalteerproces …
Asfaltwegenbouwtechnoloog 1e jaar

Omscholen tot Laborant

Als je je wilt omscholen tot Laborant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Laborant zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Laborant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Leerling vacatures Laborant

Vacature Leerling Laborant / Tandtechnicus (Geen ervaring nodig)
SomnoClinic Weert
SomnoClinic Weert zoekt een Leerling Laborant / Tandtechnicus (Geen ervaring nodig) te Weert MBO geplaatst op 31-05-2021 SomnoClinic® Kliniek voor Snurken en Apneu behandelt, begeleidt en adviseert mensen met nachtelijke …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Laborant

Als je Laborant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Laborant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Laborant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Laborant?

Competenties en Vaardigheden Laborant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Laborant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Laborant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Laborant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Laborant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Laborant. Als Laborant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Laborant:


zie volledige beschrijving persoonstype Laborant

Vakkennis voor een Laborant

Het is voor een Laborant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Laborant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Laborant


Werkervaring Laborant

Het is voor een startend Laborant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Laborant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker .

Iets anders leren?

Is Laborant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Laborant

Met wie werkt een Laborant samen? 

Aangezien de Laborant de meeste tijd in het laboratorium doorbrengt heeft hij daar een hecht netwerk van collega's. Daarnaast is er veel communicatie nodig met de leidinggevenden. Wanneer de Laborant zelf de voorraad moet regelen is een goede verhouding met leveranciers van stoffen en werkmiddelen wenselijk.


  • Laborant
  • Leidinggevenden
Laborant


Organisaties waar een Laborant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Laborant meestal werkt.

Waar werkt een Laborant?

Laboranten kunnen zowel voor particuliere bedrijven als de publieke sector werken. De farmaceutische industrie is groot en ziekenhuizen worden ook steeds groter. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om voor instanties zoals de Rijkswaterstaat te werken. In wat voor een type organisatie de laborant uiteindelijk terecht komt ligt aan zijn specialisme.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Laborant

Waar kun je het beste werken als Laborant? Hieronder vind je de best door de Laborant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Bioceros

Locatie: Utrecht

Openstaande vacatures: 0

Eurofins

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Laborant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Laborant.

Welke competenties heeft een Laborant nodig?

Een Laborant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Laborant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Laborant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Laborant nodig? 

De Laborant moet zorgvuldig de opdrachten van zijn bazen uitvoeren en daarbij goed zelf de voortgang bewaken. Daarnaast moet hij de werkomgeving in de gaten houden (Loyalist). Verder is er weinig ruimte voor fouten, zeker als het gaat om het gebruik van gevaarlijke chemicaliën. De Laborant moet accuraat werken, met een hoge standaard  (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Laborant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Laborant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Laborant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Laborant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Laborant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Laborant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Laborant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Laborant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Laborant iets voor je?

Zou je graag Laborant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Laborant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Laborant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Laborant

Vacature Laborant moleculaire- en microbiologie
Oxford Global Resources
We zijn opzoek naar een technician met een pro-actieve houding, een nauwkeurige werkwijze en ruime ervaring moleculair biologische technieken. Functieomschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in de veredeling, productie en verkoop …
Vacature Laborant, food, dagdienst
Randstad
Functieomschrijving GC, HPLC, Titraties en Spectometry. Voel je het al kriebelen? Ga hiermee aan de slag! Ben je een "Pietje precies" en iemand met passie voor analyses? Dan zijn we …
Vacature Vaatlaborant in Amstelveen
TMI
Voor een ziekenhuis in Amstelveen zijn wij op zoek naar een vaatlaborant. Het betreft een functie voor 8 tot 16 uur per week. Interesse? Solliciteer direct of neem contact op …
Vacature Laborant
Tata Steel Europe
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Heb …
Vacature Laborant
Mentor
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Word …

Actuele blogposts


reacties op Laborant

Edgar

Als ik op de site van de NationaleVacaturebank kijkt zijn er nog voldoende mogelijkheden.Gr.

Hans

Sprekend vanaf 2016 heb ik gelezen dat door digitalisatie en centralisatie van laboratoriums de baankansen slecht zijn.

Josanne

Kan je ook laborante worden als je niet of nauwelijks kan lopen?

Mariska

Josanne ik heb bij mijn opleiding als laborant een stagebegeleider gehad die nauwelijks kon lopen (problemen met spieren) en die was gewoon in vaste dienst, lab was wel enigzins aangepast voor hem. Als je een goede laborant(e) bent kan je wel aan de slag, vaak aan het begin via uitzendbureau (al dan niet gesecialiseerd voor het laboratorium) maar heb nog geen problemen ondervonden om aan werk te komen. Nagenoeg alle productiebedrijven hebben een klein tot groot lab dus er is echt wel werk te vinden.

Marijke

Het lijkt mij een heel interessant beroep!

Marijke

Het lijkt mij een heel interessant beroep!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar