U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Babyconsulent

Babyconsulent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een babyconsulent? Lees de functieomschrijving.

De Babyconsulent is gespecialiseerd in de zorg van ouders en hun baby van 0 tot 12 maanden. De kernzorg is het ondersteunen en begeleiden van het ouder en kind. De coaching en de intensieve begeleiding bestaat onder meer uit het geven van babymassage. De ouders leren hun baby's tot rust te brengen en massage is daar een goed instrument voor. De ouders leren vervolgens zelf hun baby's te masseren en de lichaamstaal van de baby te begrijpen. Meer werkzaamheden van de Babyconsulent zijn naast de babymassage het inbakeren (het stevig en warm inwikkelen van de baby), aromatherapie, video-interactieve begeleiding, voedingadviezen geven en de nazorg in het geval van een couveusebaby. 

Elke baby is anders, dat is wat Babyconsulenten altijd voor ogen houden. De ouders zullen dit ook moeten beseffen. Adviezen van andere moeders, hoewel goed bedoeld, zullen niet altijd werken bij de problemen die de ouder tegenkomt. De Babyconsulent probeert hier in te springen. Zij heeft ervaring met verscheidene symptomen en zal precies in kaart brengen wat er aan de hand is en de nodige oplossingen aanreiken. De Babyconsulent kan ingeschakeld worden als de baby kampt met slaapproblemen, ritmeproblemen, overmatig huilen, prikkelbaarheid, voedingsproblemen, darmkrampjes, moeizame ontlasting en overstrekken.
Een baby die zich overstrekt spant de rugspieren krachtiger aan doordat zijn strekspieren sterker zijn dan zijn buigspieren. Daardoor kan de baby zich moeilijk ontspannen. Dat kan resulteren in huilbuien en moeite hebben met slikken en zuigen. De Babyconsulent is de verpleegkundige die bij uitstek deze problemen kan verhelpen. 

De Babyconsulent werkt zelfstandig en komt op huisbezoek voor een persoonlijk consult. Zij geeft zorg op maat en schikt zich in naar de wensen van de ouders. Ze maakt een plan van aanpak die gericht is op het gezin en er voor zorgt dat de ouder weer in balans komt met de baby. De Babyconsulent is van grote waarde voor de ouder die problemen ondervindt in het eerste levensjaar van haar kind.

Mensen vonden ons op: Job Babyconsulent, Baan Babyconsulent, Babyconsulent Worden, Functie-eisen Babyconsulent, Verantwoordelijkheden Babyconsulent, Functieprofiel Babyconsulent, Wat doet een Babyconsulent, Werken als Babyconsulent.

Babyconsulent worden: Opleiding tot babyconsulent

 

De Babyconsulent werkt zelfstandig en kan zelf bepalen welke opleidingen zij doet om consulent te worden. Uiteraard kijken de ouders goed naar de kwalificaties van de Babyconsulent. Vaak kijkt de ouder dan ook naar diploma's en of de consulent is aangesloten bij een netwerk of vakgroep van Babyconsulenten. 
Het grootste netwerk van Babyconsulenten is Bebibalansa. Een Bebibalansa-Babyconsulent heeft een verpleegkundige vooropleiding gevolgd (MBO of HBO), aangevuld met een vervolgopleiding op het gebied van ouder-kindzorg. Bovendien is zij geschoold op het gebied van complementaire- en lichaamsgerichte begeleidingsvormen, zoals babymassage of haptonomie.  

Er bestaat geen specifieke HBO-opleiding voor Babyconsulenten. Wel zijn er vele cursusmogelijkheden en vele manieren om als geschoold Babyconsulent aan de slag te gaan. De verpleegkundige achtergrond is meestal de basis en daarnaast zijn er vele takken en studies die van pas komen bij het consulteren van de ouder en baby. De cursus babymassage is via verschillende instellingen te volgen en voor de Babyconsulent bijna een verplichting om die cursus te volgen. Onderstaande curssussen en scholingen zijn de Babyconsulent zeker aan te raden te volgen:
- complementaire zorg voor ouder en baby
- coachingvaardigheden
- inbakeren
- docent babymassage
- borstvoeding
- kraamzorg
- haptonomie
- aromatherapie
- jeugdgezondheidszorg
 

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Babyconsulent, Babyconsulent Worden, Opleidingsniveau Babyconsulent, Scholing Babyconsulent, Studie Babyconsulent, Bijscholing Babyconsulent, Omscholing Babyconsulent.

Organisaties waar een babyconsulent doorgaans werkzaam is

Als zelfstandig ondernemer wil de Babyconsulent natuurlijk in ieder geval genoeg geld verdienen om haar hoofd boven water te houden. Ze werkt echter wel in de zorgsector wat inhoudt dat ze niet alleen maar aan geld denkt. Beroepen als bijvoorbeeld Accountmanager streven altijd naar winst. De Babyconsulent kijkt naar zorg en oplossingen en krijgt niet zodra ze een baby ziet eurotekens in haar ogen. 

De Babyconsulent streeft naar kwalitatieve zorg en hoopt daardoor een cliëntele op te bouwen waardoor ze een aardig inkomen kan krijgen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Babyconsulent, Babyconsulent Worden, Opleidingsniveau Babyconsulent, Scholing Babyconsulent, Studie Babyconsulent, Bijscholing Babyconsulent, Omscholing Babyconsulent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden babyconsulent

 

De Babyconsulent is een zelfstandig ondernemer. Zij is niet werkzaam binnen een bedrijf of organisatie maar gaat als zelfstandige op huisbezoek en heeft in veel gevallen een praktijk aan huis. De Babyconsulent kan daardoor haar eigen prijzen en tarieven bepalen. De tarieven variëren per consulent maar de consulenten die aangesloten zijn bij het Bebibalansa-netwerk zijn gebonden aan vaste tarieven. Veel van de andere prijzen wijken niet af van deze richtlijnen. Een consult is daar €60 per uur. Een telefonisch consult €15 per kwartier en een individuele babymassageles kost eveneens €60 en duurt een uur. Voor groepslessen worden afwijkende tarieven gehanteerd afhankelijk van het aantal deelnemers en lessen. 
De Babyconsulent verdient dus meer naarmate zij meer cliënten heeft. Veel Babyconsulenten werken parttime of geven consults naast een baan als Verpleegkundige bijvoorbeeld. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een Babyconsulent overigens al. 

In een enkel geval werkt de Babyconsulent binnen een ziekenhuis of verpleeghuis. Zij wordt in het begin dan uitbetaald als Kraamverzorger. In het CAO komt dat neer op €1400 tot €2350 bruto per maand. 
In alle andere gevallen doet de Babyconsulent niet mee aan een CAO waardoor zij geen primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden kent. 

Mensen vonden ons op: Salaris Babyconsulent, Loon Babyconsulent, Wat verdien je als Babyconsulent, Salarisschaal Babyconsulent, Salarisindicatie Babyconsulent, Bonus Babyconsulent, CAO Babyconsulent, Brutoloon Babyconsulent, Nettoloon Babyconsulent, Vakantiedagen Babyconsulent, Pensioen Babyconsulent.

Competenties, skills & vaardigheden babyconsulent

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Luisteren
 • kijken
 • voelen
 • inlevingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Babyconsulent, Vaardigheden Babyconsulent, Attitude Babyconsulent, Kwalificaties Babyconsulent, Competentieprofiel Babyconsulent.

Boeken voor het beroep babyconsulent

Wil je meer weten over het beroep babyconsulent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je babyconsulent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken babyconsulent te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Babyconsulent, Babyconsulent ebooks, boek Babyconsulent.

Persoonstypen babyconsulent

De Babyconsulent kan luisteren met een hoofdletter L. Voor de ouders is het belangrijk dat er naar hun geluisterd wordt. De Babyconsulent biedt hen dat luisterend oor. Zij zal precies de situatie in kaart willen brengen en kan zich naast luisteren ook erg goed inleven. Ze is analytisch en kan zich goed in woord en gebaar uitdrukken. Deze vaardigheden zijn belangrijk in een intieme zorgfunctie die de Babyconsulent uitoefent. Zij weet de ouders te motiveren en uitstekend te coachen in de omgang met hun baby. De Babyconsulent beschikt in ieder geval over drie belangrijke competenties: luisteren, kijken en voelen. 

De Babyconsulent is een warm persoon en voelt zich betrokken bij de opvoeding van de baby. Het komt vaak voor dat zij zelf kinderen heeft en tegen soortgelijke problemen is aangelopen waardoor zij zich erg goed kan inleven. Ze is gevoelig voor de behoefte van de ouders en wil daar aan voldoen. Als een echt zorgmens is de consulent ondersteunend, behulpzaam en mensenlievend. Ze is een stimulator, praktisch en is sociaal zeer vaardig. (Gever)

De Babyconsulent zorgt voor balans in de relatie tussen ouder en kind. Zij is onafhankelijk en kijkt van buitenaf naar de relatie. Ze is flexibel en staat klaar voor haar cliënten. Luisteren staat zoals eerder genoemd als eerste vermeld in haar woordenboek. Ze blijft immer geduldig en heeft begrip voor gedragingen van de ouders. Al met al is de Babyconsulent die geweldig goed kan inleven en aardig en empatisch is. (Bemiddelaar)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Babyconsulent, Karakter Babyconsulent.

Netwerk babyconsulent

De Babyconsulent werkt alleen en heeft alleen te maken met de ouder en het kind. Voor de ouders is de Babyconsulent natuurlijk het aanspreekpunt als het gaat over de baby en de problemen die de baby heeft en waar de ouders moeite mee hebben. De Babyconsulent is een vertrouwenspersoon en rapporteert altijd terug naar de ouders. Dat is de belangrijkste relatie voor de consulent. 
Wanneer de Babyconsulent in een ziekenhuis werkt is ze te vinden op de kraamafdeling waar zij samen werkt met de Kraamverzorger

De Babyconsulente is vaak van nature een Verpleegkundige. Daardoor zal zij in haar werkveld ook veelvuldige met andere Verpleegkundigen te maken hebben. De Huisarts en Kinderarts is ook een beroepsbeoefenaar waar de consulent direct mee in contact staat. In ernstige gevallen zal zij altijd terugkoppelen naar de Huisarts en in overleg methoden toepassen. Afhankelijk van de medische situatie van de baby kan de Babyconsulent ook een Kinderfysiotherapeut of Osteopaat raadplegen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Babyconsulent, Medewerkers Babyconsulent.

Is het beroep babyconsulent iets voor jou?

Zou je graag babyconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als babyconsulent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Babyconsulent, beroepskeuzetest Babyconsulent, beroep Babyconsulent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden babyconsulent

Doordat er steeds meer vraag naar specifieke zorg is, zeker voor kinderen en baby's, kan je als beginnend Babyconsulent gemakkelijk aan de slag. Uiteraard begint het met het halen van de juiste diploma's en het opbouwen van een netwerk. Als de aspirant-Babyconsulent als werkzaam is als Verpleegkundige helpt dat erg in het opbouwen van een eigen praktijk. Door het opbouwen van een groot netwerk zal de Babyconsulent steeds meer kennis en kunde krijgen waardoor de kans op een grotere klantenkring en het slagen van haar praktijk veel groter is. 

De afwisseling in taken zijn zeer beperkt. De basis is de zorg en de Babyconsulent is dan vooral gericht op de ouder-kindzorg. Ze heeft een vast instrumentarium en methodes waar ze mee werkt. Doorgroeien is er ook niet bij. Ze werkt zelfstandig en is dus al eigen baas in haar functie. Het combineren van andere functies als bijvoorbeeld Verpleegkundige of Kraamverzorger is wel meer voor de hand liggend. Echter in het vak van Babyconsulent kan men niet doorgroeien. 

Arbeidsmarktperspectief score babyconsulent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep babyconsulent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Babyconsulent, Promotie mogelijkheden Babyconsulent, Carriere Babyconsulent.

Solliciteren op de functie babyconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als babyconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor babyconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als babyconsulent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Babyconsulent, CV Babyconsulent, sollicitatie Babyconsulent.

Interviews met babyconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen babyconsulent

Vacatures babyconsulent

Op zoek naar een nieuwe baan als Babyconsulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Babyconsulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Babyconsulent is gespecialiseerd in de zorg van ouders en hun baby van 0 tot 12 maanden. De kernzorg is het ondersteunen en begeleiden van het ouder en kind. De coaching en de intensieve begeleiding bestaat onder meer uit het geven van babymassage.

Beoordeling Babyconsulent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Babyconsulent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Babyconsulent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep