Accountmanager Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Accountmanager? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep accountmanager. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je accountmanager wordt.

 

Wat is een Accountmanager?

Een Accountmanager is de vaste contactpersoon voor klanten/opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat de relatie goed is en blijft. De voornaamste verantwoordelijkheid en het doel van de Accountmanager is ervoor zorgen dat de klanten de producten of diensten blijven afnemen. Er zijn een aantal verschillende typen accountmanager te onderscheiden:

(Junior) Accountmanager

Dit is een beginnend Accountmanager of degene die verantwoordelijkheid is voor de gemiddelde klant van de onderneming. Vaak is deze functie gelijk aan dat van de vertegenwoordiger, maar wordt de functie Account Manager genoemd voor de betere beeldvorming voor de Accountmanager zelf als de klanten. 

Senior of Large Account Accountmanager

Dit is een Accountmanager met veel ervaring en vaak ook HBO opgeleid. De Senior Accountmanager is verantwoordelijk voor de grotere klanten of de klanten die een strategische waarde hebben voor de (verkoop)organisatie. Vandaar dat dit type ook vaak Manager Large Accounts of Key Accountmanager wordt genoemd.

Existing Business Accountmanager

Deze Accountmanager richt zich vooral op de bestaande klanten. Hij of zij zorgt ervoor dat de bestaande klanten tevreden zijn en hij probeert ervoor te zorgen dat de omzet bij deze klanten stijgt. Vaak krijgt dit type accountmanager geen specifieke naam op het visitekaartje, maar is deze specialisatie vooral voor de focus binnen de organisatie zelf.

New Business Accountmanager

Dit type Account Manager richt zicht specifiek op het binnenhalen van nieuwe klanten. Dit is vaak een ander type persoon als de accountmanager voor bestaande klanten. De New Business Accountmanager is meer een jager en richt zicht op het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Het is in veel gevallen dus ook een Business Development Manager

Inside Sales Accountmanager

Deze Accountmanager is een telefonische verkoper of relatiebeheerder. Dit is vaak een verkoper van diensten of producten die meer in de commodity sfeer liggen, waarvan het aankoopproces eenvoudig is. Afhankelijk van de diensten die deze Accountmanager verkoopt is dit wel echt een relatiemanager. In sommige gevallen bezoekt hij/zij zeer incidenteel de belangrijke klanten.

Andere omschrijvingen voor Accountmanager zijn verkoper, relatiebeheerder/manager, klantbeheerder/manager, cliëntbeheerder/manager en/of vertegenwoordiger.

Vaak zijn Accountmanagers ook nog gespecialiseerd op hun product of dienst, hun werkveld of hun interne rol. Zo zijn er:

 

Wat doet een Accountmanager?

De taak en verantwoordelijkheid van de Accountmanager is het verkopen van de producten of de de dienstverlening van de organisatie waarvoor hij werkt. Een Accountmanager is vooral gericht op het onderhouden van de relatie met over het algemeen vaste klanten/opdrachtgevers.

De naam Accountmanager wordt veel gebruikt in het bedrijfsleven, de functie heeft niet altijd dezelfde inhoud. De taken, de bevoegdheden, de verantwoordelijkheden en doelstellingen verschillen per organisatie en per type accountmanager. Een Accountmanager die klanten bezoekt zal de telefoon vooral  gebruiken om afspraken te maken. De Inside Sales Accountmanager gebruikt de telefoon vooral om te verkopen.

De taken van een Accountmanager zijn:

 • Marktanalyses doen, accounts inventariseren, prospectlijsten opbouwen en/of het maken van accountplannen.
 • Acquisitie doen bij prospects (potentiële klanten). Door middel van social media, telefonische acquisitie, aanwezig zijn bij beurzen of events en het geven van presentaties
 • Relatieonderhoud bij bestaande klanten en prospects. Dit via aftersales, periodiek telefonisch contact of bezoek. Vooral door het informeren van nieuwe ontwikkelingen in de markt of van het eigen aanbod.
 • De rol van vaste of eerste contactpersoon voor de klanten of relaties nemen.
 • Behoeftes van de klant signaleren en hier op inspelen met het juiste aanbod
 • Het behalen en overschrijden van de gestelde verkoopdoelstellingen.
 • Administratie bijhouden: correspondentie, voorstellen en vervolgacties
 • Een Senior Accountmanager begeleidt en coacht vaak een klein groepje Junior Accountmanagers 

 

Wil je werken als Accountmanager?

Werk je al als Accountmanager en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Accountmanager worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Accountmanager, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Accountmanager in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Klanten
 • Salesmanager
 • Back-office
 • Marketing en Communicatie
 • Service Medewerkers
 • Project Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €6300

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

266


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Accountmanager

Wat verdient een Accountmanager?

Het salaris van een Accountmanager bestaat meestal uit een vast bedrag aangevuld met een bonus voor als doelstellingen (omzet, winst) worden behaald en ligt gemiddeld tussen de  €1850 (starters) en €6300 bruto per maand (eindniveau).

Gemiddeld verdient men ongeveer €4000 per maand. Afhankelijk van de rol van de Accountmanager binnen de organisatie kan dit meer of minder zijn. Een Accountmanager die medeverantwoordelijk is voor het opstellen van het verkoopplan, het strategisch beleid, het management adviseert of daar deel vanuit maakt kan aanzienlijk meer verdienen.

Eventuele aanvullingen op het salaris zijn een bedrijfsauto, telefoon, computer en een werkplek thuis. In sommige gevallen ook aandelen of participaties.

Salarisschaal Accountmanager

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Accountmanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Accountmanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Accountmanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Accountmanager vacatures

Accountmanager
Mercuri Urval BV
Dakbedekkingsbedrijf Elro, opgericht in 1987, combineert topkwaliteit met een professionele aanpak en een hoog serviceniveau. Er wordt een breed scala aan diensten op het gebied van platte- en licht hellende …
Technisch Accountmanager Binnendienst
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in techniek en ben je er klaar voor om je horizon te verbreden? Wij zoeken een Commercieel talent die zich wil gaan verdiepen …
Accountmanager Buitendienst
De Isolatieshop B.V.
De Isolatieshop groeit! Daarom zijn wij ter uitbreiding op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van Accountmanager buitendienst regio Zuid (fulltime) De functie: Als Accountmanager buitendienst Zuid Nederland …
Technisch Accountmanager
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving Voor een dynamische organisatie in Eindhoven zijn wij op zoek naar een Technisch Accountmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor de verkoop van producten binnen de industriële procesautomatisering. …
Junior Accountmanager
SUEZ
WIJ ZOEKEN EEN Junior Accountmanager Type contract Bepaalde tijd / duur Locatie Netherlands Vacaturenummer req18367 Wie zijn wij? Met collega's op vijf continenten is SUEZ een wereldleider in slim en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Accountmanager

Wat is de toekomst van Accountmanager?

Een “starter” (junior Accountmanager) begint over het algemeen met een interne functie binnen de organisatie om de benodigde kennis van de product(en) en/of dienstverlening te vergaren. Afhankelijk van persoonlijke eigenschappen, vaardigheden, interesses en ambitie zijn er mogelijkheden om door te groeien naar de functie van senior Accountmanager.

Een goede Accountmanager is gewild in het bedrijfsleven en er is altijd werk voorhanden. De Accountmanager kan met bij en omscholing opklimmen naar Sales Manager en uiteindelijk Commercieel Directeur. Ook zie je dat veel Account Managers doorgroeien tot Sales Trainer.

Voor ieder type accountmanager is het arbeidsperspectief zeer goed. Er zijn altijd honderden vacatures accountmanager te vinden

Baankans Accountmanager

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

266


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Accountmanager worden: Opleidingen tot Accountmanager

Wil je accountmanager worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Accountmanager? 

Er zijn vele wegen om Accountmanager te worden. Velen zijn in het vak gerold nadat ze een andere opleiding hebben gevolgd, of sommigen zijn zelfs amper opgeleid. 

Veel Accountmanagers hebben een commerciële opleiding gevolgd, op mbo of hbo niveau, zoals bijvoorbeeld bedrijfskunde. Er zijn ook veel gespecialiseerde opleidingen tot accountmanager. Deze zijn goed voor omscholing of bijscholing tot accountmanager

De meeste Accountmanagers hebben in ieder geval sales training gehad, om de kneepjes van het vak te leren, zoals:

 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Accountmanager

(specialisatie) Accountmanager
De (specialisatie)opleiding Accountmanager Heb jij graag klantcontact? Vind je het leuk in een commerciële omgeving te werken en is het geven van goede service en dienstverlening jouw passie? Bouw jij …
Accountmanager
Jij bent commercieel ingesteld en daarnaast een echt mensen-mens. De perfecte eigenschappen voor deze thuisstudie tot accountmanager! Jij bent commercieel ingesteld en daarnaast een echt mensen-mens. De perfecte eigenschappen voor …
Accountmanager
Een accountmanager is meer dan alleen een verkoper. Je hebt persoonlijk contact met bestaande en potentiële klanten, bouwt klantrelaties op en vertaalt de wensen van elke klant in een op …
Professioneel Accountmanagement / Accountmanager
Algemene informatie: Klanten behoeven aandacht. Het zijn net relaties in de privé sfeer: Te lang geen aandacht en ze gaan mopperen over de kleinste dingen. En daar zit jij als …
Accountmanager Thuisstudie
Ontrafel alle salesgeheimen en volg de opleiding AccountmanagerWat beweegt mensen? Waarom willen klanten die ene dure tas kopen? Wat maakt die parfum zo aantrekkelijk? Bij sales komt een flinke dosis …
Meer opleidingen Accountmanager

Weet je nog niet of je Accountmanager wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Accountmanager of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Accountmanager

Met wie werkt een Accountmanager samen? 

Een Account Manager komt in contact met medewerkers van de sales/marketing afdeling, met medewerkers van het accountteam, communicatiemedewerkers en collega Account Managers. Tevens houdt hij contact met de Sales Manager of Algemeen Directeur. Afgezien van die laatste twee zijn de mensen in zijn netwerk ondersteunend en rapporteren die aan de Account Manager.


 • Klanten
 • Salesmanager
 • Back-office
 • Marketing en Communicatie
 • Service Medewerkers
 • Project Manager
Accountmanager


Organisaties waar een Accountmanager werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Accountmanager meestal werkt.

Waar werkt een Accountmanager?

De meeste Accountmanagers zijn werkzaam in het bedrijfsleven. Eventueel kun je ook voor non-profit organisaties of de overheid werken maar dat komt een stuk minder voor. Accountmanagers werken meestentijds in een salesomgeving. Bij uitstek moeten zij zorgen voor winst. Werken in een commerciële habitat is dan ook een natuurlijk gegeven.

Meer weten over werken in de Sales & Verkoop?

Bekijk werken in Sales & Verkoop

Best beoordeelde werkgevers Accountmanager

Waar kun je het beste werken als Accountmanager? Hieronder vind je de best door de Accountmanager beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Accountmanager.

Competenties, Skills en Vaardigheden Accountmanager:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Accountmanager.

Welke competenties heeft een Accountmanager nodig?

Een Accountmanager heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Accountmanager

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Accountmanager passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Accountmanager nodig? 

Succesvolle werker en Bemiddelaar lijken twee types die het beste passen bij een Accountmanager. Een Accountmanager dient over een zakelijk instinct te beschikken. De Accountmanager beheert een klantenportefeuille waar hij het maximale uit moet zien te halen. Hij is het aanspreekpunt voor klanten en dient dus zorgvuldig en klantgericht te werken.

De Accountmanager bemiddelt continu tussen opdrachtgevers en degene waar hij aan rapporteert (Sales/Marketing Manager of Algemeen Manager of direct aan de Algemeen Directeur). De Accountmanager moet om kunnen gaan met druk als klanten bepaalde eisen of deadlines stellen.

Het verschil tussen de Existing Business Account Manager en de New Business Account Manager wordt nog wel eens omschreven met een farmer en een hunter. De Existing Business Account Manager kweekt geduldig een nieuwe kans bij zijn bestaande klanten, de New Business Account Manager is altijd op jacht naar iets nieuws. Tegenwoordig zien we wel meer overlap in de werkwijze, want een New Business Account Manager verkoopt vaak producten en diensten met een lang beslistraject.

Bekijk de persoonstypen voor Accountmanager


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Accountmanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Accountmanager

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Accountmanager

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Accountmanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Accountmanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Accountmanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Accountmanager. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Accountmanager iets voor je?

Zou je graag Accountmanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Accountmanager bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Accountmanager

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar