Babyconsulent worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Babyconsulent? Lees de functieomschrijving.

De Babyconsulent is gespecialiseerd in de zorg van ouders en hun baby van 0 tot 12 maanden. De kernzorg is het ondersteunen en begeleiden van het ouder en kind. De coaching en de intensieve begeleiding bestaat onder meer uit het geven van babymassage. De ouders leren hun baby's tot rust te brengen en massage is daar een goed instrument voor. De ouders leren vervolgens zelf hun baby's te masseren en de lichaamstaal van de baby te begrijpen. Meer werkzaamheden van de Babyconsulent zijn naast de babymassage het inbakeren (het stevig en warm inwikkelen van de baby), aromatherapie, video-interactieve begeleiding, voedingadviezen geven en de nazorg in het geval van een couveusebaby. 

Elke baby is anders, dat is wat Babyconsulenten altijd voor ogen houden. De ouders zullen dit ook moeten beseffen. Adviezen van andere moeders, hoewel goed bedoeld, zullen niet altijd werken bij de problemen die de ouder tegenkomt. De Babyconsulent probeert hier in te springen. Zij heeft ervaring met verscheidene symptomen en zal precies in kaart brengen wat er aan de hand is en de nodige oplossingen aanreiken. De Babyconsulent kan ingeschakeld worden als de baby kampt met slaapproblemen, ritmeproblemen, overmatig huilen, prikkelbaarheid, voedingsproblemen, darmkrampjes, moeizame ontlasting en overstrekken.
Een baby die zich overstrekt spant de rugspieren krachtiger aan doordat zijn strekspieren sterker zijn dan zijn buigspieren. Daardoor kan de baby zich moeilijk ontspannen. Dat kan resulteren in huilbuien en moeite hebben met slikken en zuigen. De Babyconsulent is de verpleegkundige die bij uitstek deze problemen kan verhelpen. 

De Babyconsulent werkt zelfstandig en komt op huisbezoek voor een persoonlijk consult. Zij geeft zorg op maat en schikt zich in naar de wensen van de ouders. Ze maakt een plan van aanpak die gericht is op het gezin en er voor zorgt dat de ouder weer in balans komt met de baby. De Babyconsulent is van grote waarde voor de ouder die problemen ondervindt in het eerste levensjaar van haar kind.

Wil je werken als Babyconsulent?

Werk je al als Babyconsulent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Babyconsulent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Babyconsulent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Babyconsulent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Kraamverzorger
 • Verpleegkundige
 • Huisarts
 • Kinderarts
 • Osteopaat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2350

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Babyconsulent

Wat verdient een Babyconsulent?

 

De Babyconsulent is een zelfstandig ondernemer. Zij is niet werkzaam binnen een bedrijf of organisatie maar gaat als zelfstandige op huisbezoek en heeft in veel gevallen een praktijk aan huis. De Babyconsulent kan daardoor haar eigen prijzen en tarieven bepalen. De tarieven variëren per consulent maar de consulenten die aangesloten zijn bij het Bebibalansa-netwerk zijn gebonden aan vaste tarieven. Veel van de andere prijzen wijken niet af van deze richtlijnen. Een consult is daar €60 per uur. Een telefonisch consult €15 per kwartier en een individuele babymassageles kost eveneens €60 en duurt een uur. Voor groepslessen worden afwijkende tarieven gehanteerd afhankelijk van het aantal deelnemers en lessen. 
De Babyconsulent verdient dus meer naarmate zij meer cliënten heeft. Veel Babyconsulenten werken parttime of geven consults naast een baan als Verpleegkundige bijvoorbeeld. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een Babyconsulent overigens al. 

In een enkel geval werkt de Babyconsulent binnen een ziekenhuis of verpleeghuis. Zij wordt in het begin dan uitbetaald als Kraamverzorger. In het CAO komt dat neer op €1400 tot €2350 bruto per maand. 
In alle andere gevallen doet de Babyconsulent niet mee aan een CAO waardoor zij geen primaire of secundaire arbeidsvoorwaarden kent. 

Salarisschaal Babyconsulent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Babyconsulent

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Babyconsulent

Hoe goed is de toekomst voor de Babyconsulent? 

Doordat er steeds meer vraag naar specifieke zorg is, zeker voor kinderen en baby's, kan je als beginnend Babyconsulent gemakkelijk aan de slag. Uiteraard begint het met het halen van de juiste diploma's en het opbouwen van een netwerk. Als de aspirant-Babyconsulent als werkzaam is als Verpleegkundige helpt dat erg in het opbouwen van een eigen praktijk. Door het opbouwen van een groot netwerk zal de Babyconsulent steeds meer kennis en kunde krijgen waardoor de kans op een grotere klantenkring en het slagen van haar praktijk veel groter is. 

De afwisseling in taken zijn zeer beperkt. De basis is de zorg en de Babyconsulent is dan vooral gericht op de ouder-kindzorg. Ze heeft een vast instrumentarium en methodes waar ze mee werkt. Doorgroeien is er ook niet bij. Ze werkt zelfstandig en is dus al eigen baas in haar functie. Het combineren van andere functies als bijvoorbeeld Verpleegkundige of Kraamverzorger is wel meer voor de hand liggend. Echter in het vak van Babyconsulent kan men niet doorgroeien. 

Baankans Babyconsulent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Babyconsulent worden: Opleidingen tot Babyconsulent

Hoe word je een Babyconsulent? 

 

De Babyconsulent werkt zelfstandig en kan zelf bepalen welke opleidingen zij doet om consulent te worden. Uiteraard kijken de ouders goed naar de kwalificaties van de Babyconsulent. Vaak kijkt de ouder dan ook naar diploma's en of de consulent is aangesloten bij een netwerk of vakgroep van Babyconsulenten. 
Het grootste netwerk van Babyconsulenten is Bebibalansa. Een Bebibalansa-Babyconsulent heeft een verpleegkundige vooropleiding gevolgd (MBO of HBO), aangevuld met een vervolgopleiding op het gebied van ouder-kindzorg. Bovendien is zij geschoold op het gebied van complementaire- en lichaamsgerichte begeleidingsvormen, zoals babymassage of haptonomie.  

Er bestaat geen specifieke HBO-opleiding voor Babyconsulenten. Wel zijn er vele cursusmogelijkheden en vele manieren om als geschoold Babyconsulent aan de slag te gaan. De verpleegkundige achtergrond is meestal de basis en daarnaast zijn er vele takken en studies die van pas komen bij het consulteren van de ouder en baby. De cursus babymassage is via verschillende instellingen te volgen en voor de Babyconsulent bijna een verplichting om die cursus te volgen. Onderstaande curssussen en scholingen zijn de Babyconsulent zeker aan te raden te volgen:
- complementaire zorg voor ouder en baby
- coachingvaardigheden
- inbakeren
- docent babymassage
- borstvoeding
- kraamzorg
- haptonomie
- aromatherapie
- jeugdgezondheidszorg
 

 

 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Babyconsulent

Meer opleidingen Babyconsulent

Weet je nog niet of je Babyconsulent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Babyconsulent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Babyconsulent

Met wie werkt een Babyconsulent samen? 

De Babyconsulent werkt alleen en heeft alleen te maken met de ouder en het kind. Voor de ouders is de Babyconsulent natuurlijk het aanspreekpunt als het gaat over de baby en de problemen die de baby heeft en waar de ouders moeite mee hebben. De Babyconsulent is een vertrouwenspersoon en rapporteert altijd terug naar de ouders. Dat is de belangrijkste relatie voor de consulent. 
Wanneer de Babyconsulent in een ziekenhuis werkt is ze te vinden op de kraamafdeling waar zij samen werkt met de Kraamverzorger

De Babyconsulente is vaak van nature een Verpleegkundige. Daardoor zal zij in haar werkveld ook veelvuldige met andere Verpleegkundigen te maken hebben. De Huisarts en Kinderarts is ook een beroepsbeoefenaar waar de consulent direct mee in contact staat. In ernstige gevallen zal zij altijd terugkoppelen naar de Huisarts en in overleg methoden toepassen. Afhankelijk van de medische situatie van de baby kan de Babyconsulent ook een Kinderfysiotherapeut of Osteopaat raadplegen. 


 • Kraamverzorger
 • Verpleegkundige
 • Huisarts
 • Kinderarts
 • Osteopaat
Babyconsulent


Organisaties waar een Babyconsulent werkzaam is

Waar werkt een Babyconsulent meestal? 

Als zelfstandig ondernemer wil de Babyconsulent natuurlijk in ieder geval genoeg geld verdienen om haar hoofd boven water te houden. Ze werkt echter wel in de zorgsector wat inhoudt dat ze niet alleen maar aan geld denkt. Beroepen als bijvoorbeeld Accountmanager streven altijd naar winst. De Babyconsulent kijkt naar zorg en oplossingen en krijgt niet zodra ze een baby ziet eurotekens in haar ogen. 

De Babyconsulent streeft naar kwalitatieve zorg en hoopt daardoor een cliëntele op te bouwen waardoor ze een aardig inkomen kan krijgen.


Best beoordeelde werkgevers Babyconsulent

Waar kun je het beste werken als Babyconsulent? Hieronder vindt je de best door de Babyconsulent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Babyconsulent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Babyconsulent:

Welke competenties heeft een een Babyconsulent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Babyconsulent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Babyconsulent nodig? 

De Babyconsulent kan luisteren met een hoofdletter L. Voor de ouders is het belangrijk dat er naar hun geluisterd wordt. De Babyconsulent biedt hen dat luisterend oor. Zij zal precies de situatie in kaart willen brengen en kan zich naast luisteren ook erg goed inleven. Ze is analytisch en kan zich goed in woord en gebaar uitdrukken. Deze vaardigheden zijn belangrijk in een intieme zorgfunctie die de Babyconsulent uitoefent. Zij weet de ouders te motiveren en uitstekend te coachen in de omgang met hun baby. De Babyconsulent beschikt in ieder geval over drie belangrijke competenties: luisteren, kijken en voelen. 

De Babyconsulent is een warm persoon en voelt zich betrokken bij de opvoeding van de baby. Het komt vaak voor dat zij zelf kinderen heeft en tegen soortgelijke problemen is aangelopen waardoor zij zich erg goed kan inleven. Ze is gevoelig voor de behoefte van de ouders en wil daar aan voldoen. Als een echt zorgmens is de consulent ondersteunend, behulpzaam en mensenlievend. Ze is een stimulator, praktisch en is sociaal zeer vaardig. (Gever)

De Babyconsulent zorgt voor balans in de relatie tussen ouder en kind. Zij is onafhankelijk en kijkt van buitenaf naar de relatie. Ze is flexibel en staat klaar voor haar cliënten. Luisteren staat zoals eerder genoemd als eerste vermeld in haar woordenboek. Ze blijft immer geduldig en heeft begrip voor gedragingen van de ouders. Al met al is de Babyconsulent die geweldig goed kan inleven en aardig en empatisch is. (Bemiddelaar)

Bekijk de persoonstypen voor Babyconsulent


Gever


Lees meer

Interview met een Babyconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Babyconsulent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Babyconsulent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Babyconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Babyconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Babyconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Babyconsulent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Babyconsulent iets voor je?

Zou je graag Babyconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Babyconsulent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Babyconsulent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar