Kinderarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kinderarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kinderarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kinderarts wordt.

 

Wat is een Kinderarts?

Een Kinderarts is een artis die zich uitsluitend bezighoudt met de gezondheid van kinderen en jongeren, eventueel geplaatst in een zorginstelling. Hiertoe voert hij een lichamelijk onderzoek uit en wordt er informatie ingewonnen onder betrokkenen en/of naasten. Ook wordt een anamnese afgenomen, waarmee gekeken wordt naar de ontwikkeling van de gezondheid van het kind door de jaren heen.

Eerdere problemen met de gezondheid van het kind kunnen immers relevant zijn voor het vaststellen van huidige problematiek. De Kinderarts bepaalt of en in welke mate hiervan sprake is en meldt dit aan betrokkenen, zoals de ouders en specialisten. Hij bekijkt ook welke behandeling het meest geschikt is voor de jongere, zoals logopedie of fysiotherapie. Een Kinderarts voert geen chirurgische ingrepen uit. Het voorschrijven van eventuele medicatie behoort wel tot de taken van de Kinderarts, die hiervoor contact op zal nemen met de huisarts van het kind. Niet alleen om informatie in te winnen of te informeren, maar omdat deze huisarts de werking van de medicijnen (mede) zal monitoren.

Een Kinderarts houdt de gezondheid van het kind tijdens en na een behandeling in het oog en geeft informatie over de gezondheid aan ouders, behandelaar en andere deskundigen. Een Kinderarts bewaart alles dat gebruikt is voor onderzoek en vermeldt alle handelingen, test, etc. rond onderzoek en behandeling in een verslag. Hiervan wordt een dossier gemaakt.

Een Kinderarts kan ook een rol spelen bij de besluitname over het overplaatsten of ontslaan van kinderen uit instellingen. Hij draagt bij aan de beleidsvorming met betrekking tot hulpverlening binnen zijn organisatie. Tot slot kan hij een voorlichtende rol hebben en bijdragen aan de preventie van ongevallen en kwaaltjes.Wil je werken als Kinderarts?

Werk je al als Kinderarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kinderarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kinderarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kinderarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Logopedist
 • Fysiotherapeut
 • Diëtist
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kinderarts

Wat verdient een Kinderarts?

Het startsalaris van een Kinderarts is ca. €5.000 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ca. €10.000 bruto per maand. Hierbij komt nog 8 % vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.

Salarisschaal Kinderarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kinderarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Kinderarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kinderarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kinderarts vacatures

Vacature Kinderarts op Sint Maarten
TMI Interim
Heeft u de ambitie om voor een korte periode een internationale uitdaging aan te gaan? Voor het ziekenhuis op het Nederlandse deel van Sint Maarten, zijn wij op zoek naar …
Vacature Kinderarts op Sint Maarten-solliciteer nu!
TMI Interim
Heeft u de ambitie om voor een korte periode een internationale uitdaging aan te gaan? Voor het ziekenhuis op het Nederlandse deel van Sint Maarten, zijn wij op zoek naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kinderarts

Wat zijn de baankansen voor een Kinderarts?

Voor een Kinderarts zijn er doorgroeimogelijkheden naar functies in management of onderzoek. Er zijn veel vacatures voor de functie van Kinderarts.

De actuele kans op werk voor een Kinderarts

Het beroep Kinderarts is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

2

Baankans Kinderarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kinderarts worden: Opleidingen tot Kinderarts

Wil je Kinderarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kinderarts.

Hoe word je een Kinderarts? 

Om het beroep van Kinderarts uit te kunnen oefenen moet je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde (WO) afronen en daarna vijf jaar specialiseren in Kindergeneeskunde.

Verder moet je je registreren volgens de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG) en in Nederland geregistreerd staan.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Kinderarts

Kinderziektes en infectieziektes
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Kinderziektes en infectieziektes

Omscholen of doorgroeien tot Kinderarts

Als je Kinderarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kinderarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kinderarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kinderarts?

Competenties en Vaardigheden Kinderarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kinderarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kinderarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kinderarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Kinderarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kinderarts. Als Kinderarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kinderarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Kinderarts

Vakkennis voor een Kinderarts

Het is voor een Kinderarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kinderarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kinderarts

Kinderziektes en infectieziektes
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Kinderziektes en infectieziektes

Werkervaring Kinderarts

Het is voor een startend Kinderarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kinderarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Vertrouwensarts AMK .

Iets anders leren?

Is Kinderarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kinderarts

Met wie werkt een Kinderarts samen? 

Een Kinderarts houdt contact met de huisarts over de lichamelijke gezondheid van zijn patiënt. Wanneer een Kinderarts besluit dat een kind een behandeling nodig heeft van een logopedist, fysiotherapeut of diëtist, wordt er met hen hierover contact opgenomen.

Een Kinderarts werkt onder een leidinggevende, maar heeft wel een eigen professionele verantwoordelijkheid op medisch gebied.

Naast deze contacten met collega's heeft hij uiteraard contact met de kinderen/jongeren, hun ouders en evenuteel andere betrokkenen zoals familieleden of een leraar.


 • Huisarts
 • Logopedist
 • Fysiotherapeut
 • Diëtist
 • Leidinggevende
Kinderarts


Organisaties waar een Kinderarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kinderarts meestal werkt.

Waar werkt een Kinderarts?

Een Kinderarts werkt binnen een gesloten instelling voor jeugdzorg, op de polikliniek of het ziekenhuis.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Kinderarts

Waar kun je het beste werken als Kinderarts? Hieronder vind je de best door de Kinderarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kinderarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kinderarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kinderarts.

Welke competenties heeft een Kinderarts nodig?

Een Kinderarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kinderarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kinderarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kinderarts nodig? 

Een Kinderarts is iemand die tijdens het onderzoek verschillende dingen waarneemt en registreert. Hij vertrouwt op eigen (bronnen van) kennis, is analytisch en objectief in het waarnemen (Waarnemer).

Hij is ook betrouwbaar, ordelijk en gedisicplineerd. Deze eigenschappen komen van pas bij het doen van onderzoek en bij het maken van verslagen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Kinderarts


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Kinderarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kinderarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kinderarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kinderarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kinderarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kinderarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kinderarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kinderarts iets voor je?

Zou je graag Kinderarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kinderarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kinderarts

Peer

Vraag me af of maximum salaris klopt, is dit plafond niet veel hoger?

koen

leuk

Jean-Paul

Arts worden doe je niet voor het geld.Gr.

femke

leuk beroep en je verdient er veel geld mee

hank

leuk beroep

pim

Leuk is niet het juiste woord.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar