U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Imam

Imam worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een imam? Lees de functieomschrijving.

De term Imam kan verschillende dingen inhouden. Binnen de Soennitische stroming is de Imam een voorganger in het gebed. Binnen de Sjiitische leer is er slechts één  Imam die de de geestelijk leider van heel de moslimgemeenschap is. De term Imam verwijst tevens naar het beroep van geestelijk verzorger vanuit de islamitische levensbeschouwing. Hij begeleidt en helpt mensen met vragen over de islam en met problemen in het leven, zoals ziekte of sterfgevallen. Imams spelen ook een belangrijke rol in de functie van de moskee als gesprekspartner voor overheidsinstellingen en andere maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties. Imams zijn zowel leraar, raadsman als organisator binnen de moskee.

Buiten de moskee kan een Imam de maatschappelijke rol van islamitisch geestelijk werker vervullen. Voorbeelden van werkzaamheden van een Imam zijn het verzorgen van (gebeds)bijeenkomsten, het organiseren van themadagen of gespreksavonden, of hulpbehoevenden thuis bezoeken. Een Imam gaat buiten de moskee de dialoog aan met andersdenkenden. Ook wordt samengewerkt met geestelijk werkers met andere levensbeschouwelijke achtergronden. Een islamitisch geestelijk werker kan werkzaam zijn in een zorginstelling, in de jeugdzorg of in het onderwijs. In een zorginstelling verzorgt een Imam ook de gewenste rituelen bij ziekte of overlijden. Een islamitisch pedagogisch werker kan jongeren met een moslimachtergrond helpen bij problemen. Er werken ook Imams in gevangenissen.

Een Imam heeft veel kennis van de islamitisch theologie. Hieronder valt onder andere kennis van de Koran, van de Arabische taal, van de verschillende stromingen binnen de islam en van de islamitische regelgeving.

Mensen vonden ons op: Job Imam, Baan Imam, Imam Worden, Functie-eisen Imam, Verantwoordelijkheden Imam, Functieprofiel Imam, Wat doet een Imam, Werken als Imam.

Imam worden: Opleiding tot imam

Opleidingen die een voorbereiding op het beroep van Imam vormen zijn: HBO Imam/Islamitisch geestelijk werker, WO Godsdienstwetenschap, WO Islamic Studies, WO Islamic Theology.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Imam, Imam Worden, Opleidingsniveau Imam, Scholing Imam, Studie Imam, Bijscholing Imam, Omscholing Imam.

Organisaties waar een imam doorgaans werkzaam is

Imams zijn werkzaam in moskees, ziekenhuizen en andere zorginstellingen, jeugdinstellingen, gevangenissen en in het onderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Imam, Imam Worden, Opleidingsniveau Imam, Scholing Imam, Studie Imam, Bijscholing Imam, Omscholing Imam.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden imam

Het startsalaris van een afgestudeerde Imam/Islamitisch geestelijk werker ligt op zo'n €2300,- bruto per maand. Een academische opleiding betekent meestal een hoger startsalaris en de primaire arbeidsvoorwaarden kunnen oplopen naarmate de Imam meer ervaring heeft.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Imam werkzaam is. Zo zijn de arbeidsvoorwaarden van een Imam werkzaam in een zorginstelling conform CAO Ziekenhuizen.

Mensen vonden ons op: Salaris Imam, Loon Imam, Wat verdien je als Imam, Salarisschaal Imam, Salarisindicatie Imam, Bonus Imam, CAO Imam, Brutoloon Imam, Nettoloon Imam, Vakantiedagen Imam, Pensioen Imam.

Competenties, skills & vaardigheden imam

 • Integriteit
 • Organiseren
 • Coachen
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Imam, Vaardigheden Imam, Attitude Imam, Kwalificaties Imam, Competentieprofiel Imam.

Boeken voor het beroep imam

Wil je meer weten over het beroep imam? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je imam bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken imam te komen.

De twaalfde imam - Operatie Teheran | Joel C. Rosenberg

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789029728843 | 432 pagina's

...

De dochter van de imam | Hannah Shah

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789022560709 | 287 pagina's

Hannah Shah is de dochter van een Pakistaanse imam, een zeer gerespecteerd fi guur in de lokale moslimgemeenschap in het noorden van Engeland. Haar vader lijkt te leven als een voorbeeldige, vrome moslim, maar achter de voordeur, verborgen voor de buitenw...

Hanafi-fiqh - Vereenvoudigde fiqh | Shaykh Shafiq Arrahman Annadwi

Hanafi-fiqh volgens de wetschool van imam Abu Hanifa - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082211184 | 249 pagina's

Hanafi-fiqh De grootste wetschool binnen de islamitische wereld is de Hanafi-wetschool, opgericht door de grote imam Abu Hanifa. Vereenvoudigde fiqh is het eerste boek volgens deze wetschool (madhab) dat in het Nederlands verschijnt. De Arabische titel va...

Mensen vonden ons op: boeken voor Imam, Imam ebooks, boek Imam.

Persoonstypen imam

Een Imam kan goed luisteren, zich inleven in anderen, is geduldig en diplomatiek (Bemiddelaar). Een Imam wil graag mensen helpen en ondersteunen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Imam, Karakter Imam.

Netwerk imam

Het netwerk van een Imam is afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Binnen een moskee geeft een Imam vooral contact met de leden van de gemeenschap. Buiten de moskee heeft een Imam contact met leiders van andere religieuze gemeenschappen of met geestelijk werkers met andere levensbeschouwelijke achtergronden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Imam, Medewerkers Imam.

Is het beroep imam iets voor jou?

Zou je graag imam willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als imam bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Imam, beroepskeuzetest Imam, beroep Imam kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden imam

Afgestudeerde imams vinden over het algemeen redelijk snel een baan, er zijn echter weinig vaste fulltime aanstellingen. Er zijn weinig doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score imam

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep imam. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Imam, Promotie mogelijkheden Imam, Carriere Imam.

Solliciteren op de functie imam

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als imam dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor imam belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als imam. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Imam, CV Imam, sollicitatie Imam.

Interviews met imam

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen imam

Vacatures imam

Op zoek naar een nieuwe baan als Imam? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Imam. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De term Imam kan verschillende dingen inhouden. Binnen de Soennitische stroming is de Imam een voorganger in het gebed. Binnen de Sjiitische leer is er slechts één  Imam die de de geestelijk leider van heel de moslimgemeenschap is.

Beoordeling Imam

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Imam' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Imam

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mag een moslim die vanwege chronische ziekte (hoge bloed, suiker) niet kan vasten als imaam optreden bij gebeden? (dus als voorganger). Advies van de dokter je mag niet vasten vanwege deze ziekte).

Door: Muchlisun

Beter niet,maar de quran reciteren en bidden helpt ook zwarte zaad is de genezing van ALLES! Behalve de dood.

Door: Yassine

Prachtig beroep. Zeker de moeite waard!

Door: C

Als het medisch niet verantwoord is,hoeft men niet te vasten.Gr.

Door: Must.

Reageer op dit beroep