Imam worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Imam? Lees de functieomschrijving.

De term Imam kan verschillende dingen inhouden. Binnen de Soennitische stroming is de Imam een voorganger in het gebed. Binnen de Sjiitische leer is er slechts één  Imam die de de geestelijk leider van heel de moslimgemeenschap is. De term Imam verwijst tevens naar het beroep van geestelijk verzorger vanuit de islamitische levensbeschouwing. Hij begeleidt en helpt mensen met vragen over de islam en met problemen in het leven, zoals ziekte of sterfgevallen. Imams spelen ook een belangrijke rol in de functie van de moskee als gesprekspartner voor overheidsinstellingen en andere maatschappelijke en levensbeschouwelijke organisaties. Imams zijn zowel leraar, raadsman als organisator binnen de moskee.

Buiten de moskee kan een Imam de maatschappelijke rol van islamitisch geestelijk werker vervullen. Voorbeelden van werkzaamheden van een Imam zijn het verzorgen van (gebeds)bijeenkomsten, het organiseren van themadagen of gespreksavonden, of hulpbehoevenden thuis bezoeken. Een Imam gaat buiten de moskee de dialoog aan met andersdenkenden. Ook wordt samengewerkt met geestelijk werkers met andere levensbeschouwelijke achtergronden. Een islamitisch geestelijk werker kan werkzaam zijn in een zorginstelling, in de jeugdzorg of in het onderwijs. In een zorginstelling verzorgt een Imam ook de gewenste rituelen bij ziekte of overlijden. Een islamitisch pedagogisch werker kan jongeren met een moslimachtergrond helpen bij problemen. Er werken ook Imams in gevangenissen.

Een Imam heeft veel kennis van de islamitisch theologie. Hieronder valt onder andere kennis van de Koran, van de Arabische taal, van de verschillende stromingen binnen de islam en van de islamitische regelgeving.

Wil je werken als Imam?

Werk je al als Imam en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Imam worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Imam, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Imam in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Geestelijk Verzorger
  • Jongerenwerker
  • Maatschappelijk werker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2300 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Imam

Wat verdient een Imam?

Het startsalaris van een afgestudeerde Imam/Islamitisch geestelijk werker ligt op zo'n €2300,- bruto per maand. Een academische opleiding betekent meestal een hoger startsalaris en de primaire arbeidsvoorwaarden kunnen oplopen naarmate de Imam meer ervaring heeft.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waar de Imam werkzaam is. Zo zijn de arbeidsvoorwaarden van een Imam werkzaam in een zorginstelling conform CAO Ziekenhuizen.

Salarisschaal Imam

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Imam

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Imam

Hoe goed is de toekomst voor de Imam? 

Afgestudeerde imams vinden over het algemeen redelijk snel een baan, er zijn echter weinig vaste fulltime aanstellingen. Er zijn weinig doorgroeimogelijkheden.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Imam worden: Opleidingen tot Imam

Hoe word je een Imam? 

Opleidingen die een voorbereiding op het beroep van Imam vormen zijn: HBO Imam/Islamitisch geestelijk werker, WO Godsdienstwetenschap, WO Islamic Studies, WO Islamic Theology.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Imam

Meer opleidingen Imam

Weet je nog niet of je Imam wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Imam of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Imam

Met wie werkt een Imam samen? 

Het netwerk van een Imam is afhankelijk van de organisatie waar hij werkzaam is. Binnen een moskee geeft een Imam vooral contact met de leden van de gemeenschap. Buiten de moskee heeft een Imam contact met leiders van andere religieuze gemeenschappen of met geestelijk werkers met andere levensbeschouwelijke achtergronden.


  • Geestelijk Verzorger
  • Jongerenwerker
  • Maatschappelijk werker
Imam


Organisaties waar een Imam werkzaam is

Waar werkt een Imam meestal? 

Imams zijn werkzaam in moskees, ziekenhuizen en andere zorginstellingen, jeugdinstellingen, gevangenissen en in het onderwijs.


Best beoordeelde werkgevers Imam

Waar kun je het beste werken als Imam? Hieronder vindt je de best door de Imam beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Imam.

Competenties, Skills en Vaardigheden Imam:

Welke competenties heeft een een Imam nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Imam

Wat voor persoonlijkheid heb je als Imam nodig? 

Een Imam kan goed luisteren, zich inleven in anderen, is geduldig en diplomatiek (Bemiddelaar). Een Imam wil graag mensen helpen en ondersteunen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Imam


Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Imam

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Imam

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Imam

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Imam

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Imam dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Imam belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Imam. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Imam iets voor je?

Zou je graag Imam willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Imam bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Imam

Yassine

Beter niet,maar de quran reciteren en bidden helpt ook zwarte zaad is de genezing van ALLES! Behalve de dood.

C

Prachtig beroep. Zeker de moeite waard!

Must.

Als het medisch niet verantwoord is,hoeft men niet te vasten.Gr.

Muchlisun

Mag een moslim die vanwege chronische ziekte (hoge bloed, suiker) niet kan vasten als imaam optreden bij gebeden? (dus als voorganger). Advies van de dokter je mag niet vasten vanwege deze ziekte).

Muchlisun

Mag een moslim die vanwege chronische ziekte (hoge bloed, suiker) niet kan vasten als imaam optreden bij gebeden? (dus als voorganger). Advies van de dokter je mag niet vasten vanwege deze ziekte).

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar