U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Nieuwslezer

Nieuwslezer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een nieuwslezer? Lees de functieomschrijving.

Een Nieuwslezer leest nieuwsberichten voor op radio of televisie. In de professionele omroepwereld zijn nieuwslezers journalisten die deel uitmaken van de nieuwsredactie. Een Nieuwslezer helpt dus ook mee met het vergaren van nieuws en het schrijven en herschrijven van de berichten zodat ze goed voor te lezen zijn. Een Nieuwslezer oefent voor opname in de studio met de eindredacteur, de regisseur, technici en mensen van de belichting.

Het is belangrijk dat een Nieuwslezer een prettige stem en een nette uitspraak heeft. Hiernaast zijn tempo, dictie en intonatie van groot belang voor het overbrengen van het nieuws. Voor het vergaren en redigeren van nieuws heeft een Nieuwslezer een onderzoekende en analyserende blik op de gebeurtenissen in de wereld. Een Nieuwslezer kan hiervan duidelijk verslag doen voor een bepaalde doelgroep. Als er plotseling nieuws is of als er iets misgaat, moet de Nieuwslezer flexibel zijn en kunnen improviseren.

Mensen vonden ons op: Job Nieuwslezer, Baan Nieuwslezer, Nieuwslezer Worden, Functie-eisen Nieuwslezer, Verantwoordelijkheden Nieuwslezer, Functieprofiel Nieuwslezer, Wat doet een Nieuwslezer, Werken als Nieuwslezer.

Nieuwslezer worden: Opleiding tot nieuwslezer

Een Nieuwslezer heeft een journalistieke opleiding gedaan, zoals de School voor Journalistiek (HBO) of een academische opleiding Journalistiek.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Nieuwslezer, Nieuwslezer Worden, Opleidingsniveau Nieuwslezer, Scholing Nieuwslezer, Studie Nieuwslezer, Bijscholing Nieuwslezer, Omscholing Nieuwslezer.

Organisaties waar een nieuwslezer doorgaans werkzaam is

Nieuwslezers werken bij publieke organisaties, zoals publieke omroepen, maar ook bij commerciële televisie of radiozenders.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Nieuwslezer, Nieuwslezer Worden, Opleidingsniveau Nieuwslezer, Scholing Nieuwslezer, Studie Nieuwslezer, Bijscholing Nieuwslezer, Omscholing Nieuwslezer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden nieuwslezer

Het salaris van een beginnende, afgestudeerde Nieuwslezer ligt op zo'n €2000 bruto per maand. Met meer ervaring en meer taken kan dit oplopen tot ongeveer €3500.

De arbeidsvoorwaarden van een Nieuwslezer zijn afhankelijk van de organisatie waar hij werkt. Bij een publieke nationale of regionale omroep geldt de CAO voor omroeppersoneel. Hierin zijn onder andere een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding en spaarloonregeling of levensloopregeling vastgelegd.

Mensen vonden ons op: Salaris Nieuwslezer, Loon Nieuwslezer, Wat verdien je als Nieuwslezer, Salarisschaal Nieuwslezer, Salarisindicatie Nieuwslezer, Bonus Nieuwslezer, CAO Nieuwslezer, Brutoloon Nieuwslezer, Nettoloon Nieuwslezer, Vakantiedagen Nieuwslezer, Pensioen Nieuwslezer.

Competenties, skills & vaardigheden nieuwslezer

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Nieuwslezer, Vaardigheden Nieuwslezer, Attitude Nieuwslezer, Kwalificaties Nieuwslezer, Competentieprofiel Nieuwslezer.

Boeken voor het beroep nieuwslezer

Wil je meer weten over het beroep nieuwslezer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je nieuwslezer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken nieuwslezer te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Nieuwslezer, Nieuwslezer ebooks, boek Nieuwslezer.

Persoonstypen nieuwslezer

Voor het journalistieke werk moet een Nieuwslezer onderzoekend, kritisch en onafhankelijk zijn. De informatie die hij verstrekt is accuraat en onderbouwd (Waarnemer). Een Nieuwslezer is ook zelfstandig, zelfverzekerd en resultaatgericht (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Nieuwslezer, Karakter Nieuwslezer.

Netwerk nieuwslezer

Op de nieuwsredactie werkt een Nieuwslezer samen met andere journalisten en redacteuren. Samen met de Eindredacteur worden de onderwerpen en teksten vastgelegd. Een Nieuwslezer werkt in de opnamestudio samen met de regisseur en eventuele belichters en technici.

Mensen vonden ons op: Collega’s Nieuwslezer, Medewerkers Nieuwslezer.

Is het beroep nieuwslezer iets voor jou?

Zou je graag nieuwslezer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als nieuwslezer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Nieuwslezer, beroepskeuzetest Nieuwslezer, beroep Nieuwslezer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden nieuwslezer

Het arbeidsmarktperspectief is voor journalisten niet zo goed. Er zijn erg weinig banen als Nieuwslezer en die komen sporadisch beschikbaar.

Een Nieuwslezer kan doorgroeien tot chef van een nieuwsredactie, Eindredacteur of Hoofdredacteur.

Arbeidsmarktperspectief score nieuwslezer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep nieuwslezer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Nieuwslezer, Promotie mogelijkheden Nieuwslezer, Carriere Nieuwslezer.

Solliciteren op de functie nieuwslezer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als nieuwslezer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor nieuwslezer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als nieuwslezer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Nieuwslezer, CV Nieuwslezer, sollicitatie Nieuwslezer.

Interviews met nieuwslezer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen nieuwslezer

Vacatures nieuwslezer

Op zoek naar een nieuwe baan als Nieuwslezer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Nieuwslezer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Nieuwslezer leest nieuwsberichten voor op radio of televisie. In de professionele omroepwereld zijn nieuwslezers journalisten die deel uitmaken van de nieuwsredactie. Een Nieuwslezer helpt dus ook mee met het vergaren van nieuws en het schrijven en herschrijven van de berichten zodat ze goed voor te lezen zijn.

Beoordeling Nieuwslezer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Nieuwslezer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Nieuwslezer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep