U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vreemdelingenbegeleider

Vreemdelingenbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vreemdelingenbegeleider? Lees de functieomschrijving.

Een Vreemdelingenbegeleider of Vreemdelingenbewaarder is iemand die vluchtelingen die wachten op uitzetting of nog wachten op een besluit van Justitie begeleiden.

Een Vreemdelingenbegeleider werkt voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en werkt bijvoorbeeld in een grenshospitium of een opvangcentrum voor vluchtelingen. De vluchtelingen wachten op uitzetting, omdat ze niet de juiste papieren konden overleggen. Er zijn ook veel vluchtelingen die nog wachten op antwoord van Justitie. De Vreemdelingenbegeleider bewaakt de vreemdelingen en verleent zorg, maar zorgt er ook voor dat de ze zich veilig voelen. Hij praat met hen en probeert hen te steunen. Verder controleert hij de vreemdelingen en de taken die zij uitvoeren en treedt hij op bij gevaarlijke situaties.

Werk als Vreemdelingenbegeleider is zwaar. De asielzoekers zijn vaak hevig geëmotioneerd, soms agressief of suïcidaal. Een Vreemdelingenbegeleider moet hier goed mee om kunnen gaan en zijn werk niet mee naar huis nemen. Het is dus zaak dat hij stevig in zijn schoenen staat.

Mensen vonden ons op: Job Vreemdelingenbegeleider, Baan Vreemdelingenbegeleider, Vreemdelingenbegeleider Worden, Functie-eisen Vreemdelingenbegeleider, Verantwoordelijkheden Vreemdelingenbegeleider, Functieprofiel Vreemdelingenbegeleider, Wat doet een Vreemdelingenbegeleider, Werken als Vreemdelingenbegeleider.

Vreemdelingenbegeleider worden: Opleiding tot vreemdelingenbegeleider

Om Vreemdelingenbegeleider te worden, is geen specifieke opleiding nodig. Wel moet de Vreemdelingenbegeleider minimaal MBO 2 werk- en denkniveau hebben, een rijbewijs hebben en geen strafblad hebben. Tevens moet de Vreemdelingenbegeleider fit zijn en stressbestendig zijn. Als de sollicitant de selectieprocedure doorstaat, mag hij deelnemen aan een interne opleiding tot Vreemdelingenbegeleider.

Vooropleidingen die handig zijn bij werk als Vreemdelingenbegeleider zijn bijvoorbeeld de politieopleiding of een SPH-opleiding. Deze zijn echter niet verplicht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vreemdelingenbegeleider, Vreemdelingenbegeleider Worden, Opleidingsniveau Vreemdelingenbegeleider, Scholing Vreemdelingenbegeleider, Studie Vreemdelingenbegeleider, Bijscholing Vreemdelingenbegeleider, Omscholing Vreemdelingenbegeleider.

Organisaties waar een vreemdelingenbegeleider doorgaans werkzaam is

Een Vreemdelingenbegeleider werkt bijvoorbeeld in een opvangcentrum voor vluchtelingen, een grenshospitium of de Willem-II-kazerne in Tilburg waar zo’n 400 vluchtelingen wachten op een besluit van Justitie of ze mogen blijven of het land moeten verlaten. De Vreemdelingenbegeleider werkt in de non-profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vreemdelingenbegeleider, Vreemdelingenbegeleider Worden, Opleidingsniveau Vreemdelingenbegeleider, Scholing Vreemdelingenbegeleider, Studie Vreemdelingenbegeleider, Bijscholing Vreemdelingenbegeleider, Omscholing Vreemdelingenbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vreemdelingenbegeleider

Een Vreemdelingenbegeleider kan rekenen op zo’n €1700,- tot €2600,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder meer af van de leeftijd en ervaring van de Vreemdelingenbegeleider.

De secundaire arbeidsvoorwaarden bij de Overheid zijn over het algemeen heel goed. Zo is het vaak mogelijk om een baan te combineren met de thuissituatie. Tevens is het mogelijk opleidingen te volgen.

Mensen vonden ons op: Salaris Vreemdelingenbegeleider, Loon Vreemdelingenbegeleider, Wat verdien je als Vreemdelingenbegeleider, Salarisschaal Vreemdelingenbegeleider, Salarisindicatie Vreemdelingenbegeleider, Bonus Vreemdelingenbegeleider, CAO Vreemdelingenbegeleider, Brutoloon Vreemdelingenbegeleider, Nettoloon Vreemdelingenbegeleider, Vakantiedagen Vreemdelingenbegeleider, Pensioen Vreemdelingenbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden vreemdelingenbegeleider

 • Stressbestendigheid
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Luisteren
 • Durf
 • Anticiperen
 • Zelfverzekerd
Mensen vonden ons op: Kennis Vreemdelingenbegeleider, Vaardigheden Vreemdelingenbegeleider, Attitude Vreemdelingenbegeleider, Kwalificaties Vreemdelingenbegeleider, Competentieprofiel Vreemdelingenbegeleider.

Boeken voor het beroep vreemdelingenbegeleider

Wil je meer weten over het beroep vreemdelingenbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vreemdelingenbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vreemdelingenbegeleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Vreemdelingenbegeleider, Vreemdelingenbegeleider ebooks, boek Vreemdelingenbegeleider.

Persoonstypen vreemdelingenbegeleider

Persoonstypen die passen bij een Vreemdelingenbegeleider zijn Baas en Loyalist.

Een Vreemdelingenbegeleider moet stevig in zijn schoenen staan. De Vreemdelingenbegeleider moet zich aan heel strikte regels houden en controle houden over de vluchtingen. De Vreemdelingenbegeleider is dus zelfverzekerd en stressbestendig en hij heeft een natuurlijk overmacht (Baas).

Daarnaast moet de Vreemdelingenbegeleider vriendelijk zijn. Hij moet ervoor zorgen dat de vluchtingen zich veilig en gewaardeerd voelen. Een goede Vreemdelingenbegeleider verdiept zich in de asielzoekers. Hij blijft daarbij wel altijd behoedzaam en plichtsgetrouw (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vreemdelingenbegeleider, Karakter Vreemdelingenbegeleider.

Netwerk vreemdelingenbegeleider

Een Vreemdelingenbegeleider komt vanzelfsprekend veel in contact met vreemdelingen, die wachten op een besluit van Justitie: blijven of vertrekken. De Vreemdelingenbegeleider werkt samen met collega’s. Dit zijn niet alleen maar Vreemdelingenbegeleiders, maar, afhankelijk van de werkplek, bijvoorbeeld ook Gevangenisbewakers en Sociaal-Therapeutisch Medewerkers. Hij krijgt leiding van een Leidinggevende, bij wie hij ook terecht kan bij vragen of problemen.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Vreemdelingenbegeleider, Medewerkers Vreemdelingenbegeleider.

Is het beroep vreemdelingenbegeleider iets voor jou?

Zou je graag vreemdelingenbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vreemdelingenbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vreemdelingenbegeleider, beroepskeuzetest Vreemdelingenbegeleider, beroep Vreemdelingenbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vreemdelingenbegeleider

Er zijn niet veel vacatures voor Vreemdelingenbegeleiders, dus het arbeidsmarktperspectief is niet heel goed.

Bij goed werk kan een Vreemdelingenbegeleider meer verantwoordelijkheden krijgen en leiding gaan geven of toekomstige Vreemdelingenbegeleiders opleiden. Tevens zijn er binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen mogelijkheden tot omscholingen. Zo kan een Vreemdelingenbegeleider eventueel onder werktijd studeren om in een andere sector te kunnen gaan werken of om bijvoorbeeld Penitentiair Inrichtingswerker te worden.

Arbeidsmarktperspectief score vreemdelingenbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vreemdelingenbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vreemdelingenbegeleider, Promotie mogelijkheden Vreemdelingenbegeleider, Carriere Vreemdelingenbegeleider.

Solliciteren op de functie vreemdelingenbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vreemdelingenbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vreemdelingenbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vreemdelingenbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vreemdelingenbegeleider, CV Vreemdelingenbegeleider, sollicitatie Vreemdelingenbegeleider.

Interviews met vreemdelingenbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vreemdelingenbegeleider

Vacatures vreemdelingenbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Vreemdelingenbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vreemdelingenbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Vreemdelingenbegeleider of Vreemdelingenbewaarder is iemand die vluchtelingen die wachten op uitzetting of nog wachten op een besluit van Justitie begeleiden. Een Vreemdelingenbegeleider werkt voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en werkt bijvoorbeeld in een grenshospitium of een opvangcentrum voor vluchtelingen. De vluchtelingen wachten op uitzetting, omdat ze niet de juiste papieren konden overleggen.

Beoordeling Vreemdelingenbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vreemdelingenbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vreemdelingenbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Hallo allemaal,

Het lijkt mij een leuke en uitdagende beroep, waar kan solliciteren. 

Groet,

Hasan Erdem

Door: Hasan Erdem

UWV,lijkt mij het juiste adres.Gr.

Door: Henk

Geachte ,

 

Ik en géintersseerd om een opleidng te volgen voor vremdelingen begeleier .Mag ik dan informatie waar ik kan ij inschrijvenen hoe 

Dank u

Door: Antic

Beste Antic,hier aan worden strenge eisen gesteld.Probeer de Ned.taal goed te leren d.m.v.verenigingen,kennissen die Nederlands zijn of in ieder geval die de taal goed spreken.Dit is zeer belangrijk.Sucses

Door: moh.

Reageer op dit beroep