Ergotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ergotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep ergotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je ergotherapeut wordt.

 

Wat is een Ergotherapeut?

Een Ergotherapeut helpt mensen die door lichamelijke of psychische beperkingen (bijvoorbeeld veroorzaakt door een ongeval of ziekte) niet langer op de oude manier dagelijkse bezigheden uit kunnen voeren. Een Ergotherapeut richt zich niet op de ziekte of beperking van mensen, maar op de gevolgen ervan. Er wordt gewerkt aan de zelfredzaamheid, productiviteit en mobiliteit van de patiënt en het is de taak van de Ergotherapeut om praktische oplossingen te bedenken om deze zaken te bevorderen. Zo bedenkt een Ergotherapeut aanpassingen voor gebruiksvoorwerpen of leert hij een patiënt om al bestaande hulpmiddelen te gebruiken (ARBO).

Ook kijkt een Ergotherapeut naar de omgeving van de patiënt, om vast te kunnen stellen of er aanpassingen nodig zijn in woon- of werkomgeving (zoals het verlagen van drempels voor rolstoelgebruikers). Hiervoor moet een Ergotherapeut regelmatig buiten de praktijk werken en huisbezoeken afleggen. Een Ergotherapeut kan werken met patiënten in de psychiatrie (depressie, psychiatrische stoornissen), geriatrie (chronische ziekten als reuma, dementie bij ouderen), patiënten met ontwikkelingsproblemen of patiënten die fysieke revalidatie nodig hebben.

Ergotherapeut en patiënt stellen samen de doelen op voor in het behandelplan. De Ergotherapeut moet hierbij enerzijds de patiënt motiveren en stimuleren, maar tegelijkertijd de grenzen van het mogelijke bewaken, om een realistisch en werkbaar plan te krijgen, waarin de mogelijkheden van de patiënt centraal staan.

Naast het begeleiden van patiënten en het geven van vaardigheidstrainingen, geeft hij ook advies over het gebruiken en kiezen van hulpmiddelen.

Een Ergotherapeut kan terecht komen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, speciaal onderwijs en revalidatiecentra, maar kan ook een eigen praktijk beginnen. Het is altijd belangrijk dat de medische administratie en voortgang van de behandeling goed wordt bijgehouden.

Past het beroep Ergotherapeut bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Ergotherapeut?

Werk je al als Ergotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ergotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Ergotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Ergotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Logopedist
 • Verzorger
 • Verpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3570

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

79


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ergotherapeut

Wat verdient een Ergotherapeut?

Een Ergotherapeut verdient ongeveer tussen de €1900 en €3570 bruto per maand. Dat loon kan afhangen van ervaring, achtergrond en werkgever. In de zorg zijn extra's als auto's of telefoons van de zaak niet gebruikelijk.

Salarisschaal Ergotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Ergotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Ergotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ergotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ergotherapeut vacatures

Vacature Ergotherapeut (in opleiding)
Atlant
Ben jij een enthousiaste ergotherapeut (in opleiding)? Heb je ervaring of zou je deze graag op willen doen binnen de ouderenzorg, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg( CPV), korsakov of huntington? Atlant heeft …
Vacature Ergotherapeut
TMI
Voor een organisatie in de ouderenzorg zijn wij op zoek naar een enthousiaste en ervaren ergotherapeut in Utrecht. Het betreft een functie voor 32 uur per week voor onbepaalde tijd. …
Vacature Ergotherapeut voor ouderenzorg in Haarlem, Amsterdam
Maandag
Over de functie Als ergotherapeut zorg je ervoor dat iemand zijn/haar dagelijkse handelingen weer kan uitvoeren ondanks de beperking die zij door bijvoorbeeld ziekte hebben opgedaan. Voor deze vacature ben …
Vacature Ergotherapeut - VVT - Parttime
Samen Professionals
Wat ga je doen? Werk jij als parttime Ergotherapeut graag met ouderen en ben je woonachtig in Gelderland, regio Arnhem-Apeldoorn? Heb jij minimaal 3 jaar ervaring en vindt je het …
Vacature Ergotherapeut - Ouderenzorg - Parttime
Samen Professionals
Wat ga je doen? Werk jij als Ergotherapeut graag met de ouderen en werk jij graag in de regio Drechtsteden wat goed te bereiken is vanuit Rotterdam dan hebben wij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ergotherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Ergotherapeut?

Naar verwachting krijgt 83% van de Ergotherapeuten met een diploma een baan.

Verder zou je bij de gemeente aan de slag kunnen of je kan opklimmen binnen een organisatie. Je kan je specialiseren in ouderen, kinderen of mensen met een handicap. Je zou je kunnen gaan richten het ontwikkelen van hulpmiddelen of je kunt adviseur worden.

De actuele kans op werk voor een Ergotherapeut

Het beroep Ergotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Arbeids- en ergotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Arbeids- en ergotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

79

Baankans Ergotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Ergotherapeut worden: Opleidingen tot Ergotherapeut

Wil je Ergotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ergotherapeut.

Hoe word je een Ergotherapeut? 

Om Ergotherapeut te worden volg je de opleiding Ergotherapie (HBO). Deze opleiding duurt vier jaar.

Voor Ergotherapeuten is er het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit is niet verplicht. Het kwaliteitsregister Paramedici is een vrijwillig register voor een groot aantal paramedische beroepsgroepen waaronder Ergotherapeuten.

Verder moet je als Ergotherapeut op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen binnen ergotherapie: nieuwe behandelingen en hulpmiddelen. Om dit te doen kan je vakliteratuur lezen of bijscholingen en cursussen volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ergotherapeut

Er zijn geen opleidingen Ergotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ergotherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Ergotherapeut

Als je je wilt omscholen tot Ergotherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ergotherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ergotherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Ergotherapeut

Vacature Ergotherapeut (in opleiding)
Atlant
Ben jij een enthousiaste ergotherapeut (in opleiding)? Heb je ervaring of zou je deze graag op willen doen binnen de ouderenzorg, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg( CPV), korsakov of huntington? Atlant heeft …
Vacature Ergotherapeut (in opleiding)
Atlant
Ben jij een enthousiaste ergotherapeut (in opleiding)? Heb je ervaring of zou je deze graag op willen doen binnen de ouderenzorg, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg( CPV), korsakov of huntington? Atlant heeft …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ergotherapeut

Als je Ergotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ergotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ergotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ergotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Ergotherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Ergotherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Ergotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Ergotherapeut

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Ergotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Ergotherapeut. Als Ergotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Ergotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Ergotherapeut

Vakkennis voor een Ergotherapeut

Het is voor een Ergotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Ergotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Ergotherapeut


Werkervaring Ergotherapeut

Het is voor een startend Ergotherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Ergotherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Fysiotherapeut .

Iets anders leren?

Is Ergotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Ergotherapeut

Je kunt als Ergotherapeut een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Ergotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Arbeids- en ergotherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Ergotherapeut

Verwante beroepen Ergotherapeut


Hoofd beroepsgroep Ergotherapeut

Het beroep Ergotherapeut valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Ergotherapeut

Met wie werkt een Ergotherapeut samen? 

Je voert overleg met artsen, fysiotherapeuten, verzorgers en verpleegkundigen die betrokken zijn bij je cliënten. Eventueel werkt je ook samen met een logopedist of met andere therapeuten.

De doelgroep van een Ergotherapeut bestaat uit patiënten die door een lichamelijke of geestelijke beperking hun normale leven niet kunnen hervatten en mensen met aangeboren beperkingen die hun mobiliteit en zelfredzaamheid willen verbeteren. Je komt patiënten tegen met lichamelijke, zintuiglijke, geestelijke en emotionele klachten.


 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Logopedist
 • Verzorger
 • Verpleegkundige
Ergotherapeut


Organisaties waar een Ergotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ergotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Ergotherapeut?

Je komt onder meer te werken in:

 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Ziekenhuizen
 • Thuiszorg/GGD
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Revalidatiecentrum
 • Andere interne instellingen

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Ergotherapeut

Waar kun je het beste werken als Ergotherapeut? Hieronder vind je de best door de Ergotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ergotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ergotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ergotherapeut.

Welke competenties heeft een Ergotherapeut nodig?

Een Ergotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Ergotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ergotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ergotherapeut nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je cliënten (Loyalist)

Je moet verzorgend zijn en je aan kunnen passen aan de behoeftes van je cliënten en betrokken zijn bij hun proces (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Ergotherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Ergotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ergotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ergotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ergotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ergotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ergotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ergotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ergotherapeut iets voor je?

Zou je graag Ergotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ergotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ergotherapeut

Richard Robbins

I recently posted an article describing the occupational therapy profession in the United States, including education and other requirements for licensing:  http://prohealthcareproducts.com/blog/introduction-occupational-therapy/ I hope you find my article helpful. Thanks, Richard

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar