Ergotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Ergotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Ergotherapeut helpt mensen die door lichamelijke of psychische beperkingen (bijvoorbeeld veroorzaakt door een ongeval of ziekte) niet langer op de oude manier dagelijkse bezigheden uit kunnen voeren. Een Ergotherapeut richt zich niet op de ziekte of beperking van mensen, maar op de gevolgen ervan. Er wordt gewerkt aan de zelfredzaamheid, productiviteit en mobiliteit van de patiënt en het is de taak van de Ergotherapeut om praktische oplossingen te bedenken om deze zaken te bevorderen. Zo bedenkt een Ergotherapeut aanpassingen voor gebruiksvoorwerpen of leert hij een patiënt om al bestaande hulpmiddelen te gebruiken (ARBO).

Ook kijkt een Ergotherapeut naar de omgeving van de patiënt, om vast te kunnen stellen of er aanpassingen nodig zijn in woon- of werkomgeving (zoals het verlagen van drempels voor rolstoelgebruikers). Hiervoor moet een Ergotherapeut regelmatig buiten de praktijk werken en huisbezoeken afleggen. Een Ergotherapeut kan werken met patiënten in de psychiatrie (depressie, psychiatrische stoornissen), geriatrie (chronische ziekten als reuma, dementie bij ouderen), patiënten met ontwikkelingsproblemen of patiënten die fysieke revalidatie nodig hebben.

Ergotherapeut en patiënt stellen samen de doelen op voor in het behandelplan. De Ergotherapeut moet hierbij enerzijds de patiënt motiveren en stimuleren, maar tegelijkertijd de grenzen van het mogelijke bewaken, om een realistisch en werkbaar plan te krijgen, waarin de mogelijkheden van de patiënt centraal staan.

Naast het begeleiden van patiënten en het geven van vaardigheidstrainingen, geeft hij ook advies over het gebruiken en kiezen van hulpmiddelen.

Een Ergotherapeut kan terecht komen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, speciaal onderwijs en revalidatiecentra, maar kan ook een eigen praktijk beginnen. Het is altijd belangrijk dat de medische administratie en voortgang van de behandeling goed wordt bijgehouden.

Wil je werken als Ergotherapeut?

Werk je al als Ergotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Ergotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Ergotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Ergotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Logopedist
 • Verzorger
 • Verpleegkundige

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1900 tot €3570

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

18


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ergotherapeut

Wat verdient een Ergotherapeut?

Een Ergotherapeut verdient ongeveer tussen de €1900 en €3570 bruto per maand. Dat loon kan afhangen van ervaring, achtergrond en werkgever. In de zorg zijn extra's als auto's of telefoons van de zaak niet gebruikelijk.

Salarisschaal Ergotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Ergotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Ergotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ergotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Ergotherapeut vacatures

Bewegingswetenschapper voor bikefittings
FuturumShop
Wat ga je doen?Als Bikefitter luister je aandachtig naar de wensen van onze klanten. Zo kom je erachter welke afstelling het beste past bij deze klant. Met behulp van …
Monteur
Actief Werkt! s-Hertogenbosch
Ben jij technisch ingesteld? Ben jij klantgericht? Vind jij het fijn om door heel Nederland te werken? Lees dan nu verder!Als monteur keuringen ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van …
Ergotherapeut
Maandag Zwolle
Als ergotherapeut zorg jij voor het verbeteren van het functioneren van jouw cliënten. Jij vergroot de zelfstandigheid van jouw cliënten. Doormiddel van het luisteren naar de behoefte zorg je dat …
Ergotherapeut in Bilthoven (20-36 uur)
ISZ De Brug
Wil jij aan de slag als enthousiaste ergotherapeut met  affiniteit voor de geriatrie? Solliciteer dan om onze multidisciplinaire team te komen versterken!Wie zijn wij?SilverRade is een samenwerkingsverband van behandelaren die …
Casemanager PGB - Eindhoven
Grow/Work
Ben je net klaar bent met je studie en je wilt toch niet in de directe patiëntenzorg aan de slag of je bent al langer geleden afgestudeerd en je wil …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Ergotherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Ergotherapeut? 

Naar verwachting krijgt 83% van de Ergotherapeuten met een diploma een baan.

Verder zou je bij de gemeente aan de slag kunnen of je kan opklimmen binnen een organisatie. Je kan je specialiseren in ouderen, kinderen of mensen met een handicap. Je zou je kunnen gaan richten het ontwikkelen van hulpmiddelen of je kunt adviseur worden.

Baankans Ergotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

18


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Ergotherapeut worden: Opleidingen tot Ergotherapeut

Hoe word je een Ergotherapeut? 

Om Ergotherapeut te worden volg je de opleiding Ergotherapie (HBO). Deze opleiding duurt vier jaar.

Voor Ergotherapeuten is er het Kwaliteitsregister Paramedici. Dit is niet verplicht. Het kwaliteitsregister Paramedici is een vrijwillig register voor een groot aantal paramedische beroepsgroepen waaronder Ergotherapeuten.

Verder moet je als Ergotherapeut op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen binnen ergotherapie: nieuwe behandelingen en hulpmiddelen. Om dit te doen kan je vakliteratuur lezen of bijscholingen en cursussen volgen.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Ergotherapeut

Wmo en woonvoorzieningen
Hoe kan je de inwoner ondersteunen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Je bent bekend met de Wmo maar als het gaat om woonvoorzieningen dan vind je dat …
Cursus behandeling van letselschadezaken
Samenvatting De cursus Behandeling van letselschadezaken is relevant voor iedereen die vanuit zijn werkgebied meer wil weten over de personenschaderegeling. Denk aan de juridisch secretaresse, ondersteuners in de letselschadepraktijk, maar …
Meer opleidingen Ergotherapeut

Weet je nog niet of je Ergotherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Ergotherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Ergotherapeut

Met wie werkt een Ergotherapeut samen? 

Je voert overleg met artsen, fysiotherapeuten, verzorgers en verpleegkundigen die betrokken zijn bij je cliënten. Eventueel werkt je ook samen met een logopedist of met andere therapeuten.

De doelgroep van een Ergotherapeut bestaat uit patiënten die door een lichamelijke of geestelijke beperking hun normale leven niet kunnen hervatten en mensen met aangeboren beperkingen die hun mobiliteit en zelfredzaamheid willen verbeteren. Je komt patiënten tegen met lichamelijke, zintuiglijke, geestelijke en emotionele klachten.


 • (Huis)arts
 • Fysiotherapeut
 • Logopedist
 • Verzorger
 • Verpleegkundige
Ergotherapeut


Organisaties waar een Ergotherapeut werkzaam is

Waar werkt een Ergotherapeut meestal? 

Je komt onder meer te werken in:

 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Ziekenhuizen
 • Thuiszorg/GGD
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Ouderenzorg
 • Revalidatiecentrum
 • Andere interne instellingen

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Ergotherapeut

Waar kun je het beste werken als Ergotherapeut? Hieronder vindt je de best door de Ergotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Ergotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Ergotherapeut:

Welke competenties heeft een een Ergotherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Ergotherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Ergotherapeut nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je cliënten (Loyalist)

Je moet verzorgend zijn en je aan kunnen passen aan de behoeftes van je cliënten en betrokken zijn bij hun proces (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Ergotherapeut


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Ergotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Ergotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Ergotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Ergotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Ergotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Ergotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Ergotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Ergotherapeut iets voor je?

Zou je graag Ergotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Ergotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Ergotherapeut

Richard Robbins

I recently posted an article describing the occupational therapy profession in the United States, including education and other requirements for licensing:  http://prohealthcareproducts.com/blog/introduction-occupational-therapy/ I hope you find my article helpful. Thanks, Richard

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar