Oefentherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Oefentherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is iemand die met behulp van bewegings- en houdingsoefeningen klachten van patiënten oplost. Kenmerkend voor oefentherapie Cesar / Mensendieck is dat de oefentherapeut niet alleen kijkt naar de klacht zelf, maar vooral naar waar die klacht vandaan komt. De oorsprong van de klacht vormt de basis voor de behandeling. Groot voordeel van deze aanpak is dat de oorzaak van de klacht structureel wordt aangepakt.

Expert in houding en beweging
De oefentherapeut is een paramedicus die expert is in houding en beweging. Samen met de oefentherapeut gaat de patiënt op zoek naar de oorzaak van de klachten. Dat gebeurt op basis van een analyse van de houding en bewegingen in het dagelijkse leven. Doel is inzicht te krijgen in de reactie van het lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. En wat kun je doen op de balans terug te krijgen? De kracht van deze aanpak is dat je zelf wordt gestimuleerd om na te denken over oplossingen. Iemand leert daarmee sneller hoe de houding en manier van bewegen kan worden verbeterd. Ook leer je hoe je kunt voorkomen dat klachten terugkeren.

Het behandelplan sluit aan op de persoonlijke situatie. Dat betekent dat oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen worden gegeven die geïntegreerd zijn in dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau), thuissituatie (stofzuigen, strijken), als hobby's (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief. Iemand ontdekt een andere - gezondere - manier van bewegen en kan weer optimaal functioneren in alle dagelijkse activiteiten.

Wil je werken als Oefentherapeut?

Werk je al als Oefentherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Oefentherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Oefentherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Oefentherapeut in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Patiënten
 • Huisarts
 • Verpleegkunde
 • Paramedicus
 • Specialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Oefentherapeut

Wat verdient een Oefentherapeut?

Een Oefentherapeut in loondienst kan rekenen op zo’n €2000,- tot €3200,- bruto per maand. Vanzelfsprekend hangt het loon af van de ervaring en leeftijd van de Oefentherapeut.

Hoeveel een Oefentherapeut met een eigen praktijk verdient, is onder andere afhankelijk van het aantal behandelingen dat de Oefentherapeut geeft. Als hij per behandeling gemiddeld zo’n 30,- vraagt en hij per week zo’n vijftig behandeling geeft, heeft hij een omzet van €1500,- per week. Dan komt neer op zo’n €73.000,- per jaar. Hier moeten echter de belasting en dergelijke nog van af.

Salarisschaal Oefentherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Oefentherapeut

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Oefentherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Oefentherapeut? 

Het arbeidsmarktperspectief van een Oefentherapeut is redelijk. Er is meer vraag naar oefentherapie dan een aantal jaar geleden.

Een Oefentherapeut kan doorgroeien door zich te specialiseren, bijvoorbeeld in oefentherapie voor kinderen. Ook kan een Oefentherapeut een eigen praktijk oprichten. 

Baankans Oefentherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Oefentherapeut worden: Opleidingen tot Oefentherapeut

Hoe word je een Oefentherapeut? 

Je kunt alleen Oefentherapeut Cesar/ Mensendieck worden met twee HBO-opleidingen: Oefentherapie Cesar bij de HU en Oefentherapie Mensendieck bij de HVA. Deze opleidingen duren vier jaar. Daarnaast dien je op de hoogte te blijven van ontwikkelingen binnen de (para)medische zorg. Je kunt bijvoorbeeld cursussen volgen of vakliteratuur lezen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Oefentherapeut

Meer opleidingen Oefentherapeut

Weet je nog niet of je Oefentherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Oefentherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Oefentherapeut

Met wie werkt een Oefentherapeut samen? 

Een Oefentherapeut komt natuurlijk veel in aanraking met patiënten. Verder pleegt de Oefentherapeut soms overleg met andere mensen die de patiënt behandelen, zoals een Huisarts, een Verpleegkundige, een Paramedicus of een Specialist.


 • Patiënten
 • Huisarts
 • Verpleegkunde
 • Paramedicus
 • Specialist
Oefentherapeut


Organisaties waar een Oefentherapeut werkzaam is

Waar werkt een Oefentherapeut meestal? 

De Oefentherapeut kan zowel in de non-profit als in de profitsector werkzaam zijn. Een Oefentherapeut heeft een eigen praktijk of werkt bijvoorbeeld bij een gezondheidscentrum of revalidatiecentrum.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Oefentherapeut

Waar kun je het beste werken als Oefentherapeut? Hieronder vindt je de best door de Oefentherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Oefentherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Oefentherapeut:

Welke competenties heeft een een Oefentherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Oefentherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Oefentherapeut nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Oefentherapeut zijn Waarnemer en Gever.

Het is van belang dat een Oefentherapeut goed kan waarnemen. De Oefentherapeut moet goed kijken en luisteren naar de cliënt om zo de oorzaak van de bewegingsproblemen vast te kunnen stellen en te verhelpen (Waarnemer).

Daarnaast is een Oefentherapeut sociaal en wil hij mensen graag helpen (Gever). 

Bekijk de persoonstypen voor Oefentherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Beroepsvereniging Oefentherapeut

De Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM) is de beroepsvereniging van oefentherapeuten en telt ruim 1800 leden.VvOCM zet zich in om de oefentherapeut prominent te positioneren en te profileren als een vanzelfsprekende en onderscheidende speler binnen het domein bewegen in de gezondheidszorg. Oefentherapeuten Cesar/Mensendieck werken in zowel de curatieve als de preventieve sector en zijn specialist op het gebied van houding en beweging.

Core-business van de VvOCM is het bevorderen van de professionaliteit van de oefentherapeuten het faciliteren van de oefentherapeut bijhet uitoefenen van haar vak. De definiëring, wetenschappelijke onderbouwing en innovatie van het vak oefentherapie zijn daarbijvoorwaarden. Kwaliteitsbeleid - en het communiceren daarvan - is daarmee een prominente taak van de beroepsvereniging.

Kijk voor meer informatie op: www.vvocm.nl


Interview met een Oefentherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Oefentherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Oefentherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Oefentherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Oefentherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Oefentherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Oefentherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Oefentherapeut iets voor je?

Zou je graag Oefentherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Oefentherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Oefentherapeut

Werkloze Oefentherapeut Mensendieck

Er is voor de afgestudeerde Oefentherapeut Mensendieck geen werk. Ik heb spijt dat ik de opleiding heb gevolgd. Ik raad het sterk af om de opleiding te volgen!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar