Politiekundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Politiekundige? Lees de functieomschrijving.

Als Politiekundige heb je een afwisselend beroep. De Politiekundige staat midden in de samenleving, waardoor hij zich representatief moet gedragen. Hij dient te weten wat er speelt in de maatschappij, omdat dit toegepast kan worden bij zijn taken. Dankzij je opleiding ben je in staat om problemen in de samenleving anaylitisch te benaderen. Het is jouw taak om oplossingen te bedenken, die je vervolgens met een team kan uitvoeren. Als Politiekundige werk je niet alleen met diverse mensen, maar krijg je ook te maken met uiteenlopende kwesties. Zo kan het zijn dat je met milieu, zeden of geweldsmisdrijven te maken krijgt, maar ook het voorkomen van mogelijke rellen kan tot je takenpakket behoren. Kortom; de Politiekundige is multi-inzetbaar.

Als Politiekundige is het zeer handig om op de hoogte te zijn van de gebeurtenissen, poltieke ontwikkelingen en heersende opvattingen in de samenleving, omdat je deze kunt gebruiken in de afwegingen en oplossingen die je maakt.

De Politiekundige heeft bij het verrichten van zijn taken de vrijheid zijn plannen zelf vorm te geven, maar moet soms op korte termijn oplossingen presenteren om bijvoorbeeld (verdere) escalatie van een situatie te voorkomen. Zoals bij de meeste functies bij de politie krijgt de Politiekundige te maken met onregelmatige werktijden. 

De Politiekundige werkt met verschillende teams en kan specialistische hulp inroepen wanneer dat nodig is.

Wil je werken als Politiekundige?

Werk je al als Politiekundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Politiekundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Politiekundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Politiekundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Hoofd)Agenten
 • Politiekundige
 • Burger
 • Criminelen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1399 tot €3347

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Politiekundige

Wat verdient een Politiekundige?

De Politiekundige gaat gelijk verdienen bij aanvang van zijn of haar opleiding. De eerste zes maanden bedraagt dit €1399, de tweede zes maanden €1457. Het tweede jaar €1567, het derde jaar €1884 en na drie jaar €2099. Na de opleiding verdien je tussen de €2209 en €3347. Tijdens de theorieblokken verdien je 50% van je salaris.  Wanneer je vanuit de politie doorstroomt, wordt er rekening gehouden met je eerdere salaris waarbij een maximum van €2724 geldt.

 Bovenop je salaris krijg je toeslagen bij onregelmatige diensten (nacht-, weekend- of bereikbaarheidsdiensten), een betaalde opleiding, uniform, sportkleding, en boeken. Daarnaast kun je eventueel na je opleiding parttime gaan werken. Tevens krijg je een 13e maand en 8% vakantiegeld, een ABP pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof en een mogelijkheid tot een collectieve ziektekostenverzekering van CZ.

Salarisschaal Politiekundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Politiekundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Politiekundige

Hoe goed is de toekomst voor de Politiekundige? 

De politie heeft de komende jaren veel mensen nodig. Zo worden er elk jaar 1600 agenten aangenomen en gaan er binnen vier jaar veel agenten met pensioen.

Als hogeropgeleide binnen de politie kun je doorstromen naar leidinggevende functies. Je kan bijvoorbeeld brigadier, inspecteur, hoofdinspecteur, commissaris of zelfs hoofd-commissaris worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om je buiten de reguliere politietaken te specialiseren in bijvoorbeeld terrorisme, fraude en management & beleid.

Met een HBO opleiding van en werkervaring bij de politie kun je bovendien terecht bij particuliere bedrijven in leidinggevende functies.

Baankans Politiekundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Politiekundige worden: Opleidingen tot Politiekundige

Hoe word je een Politiekundige? 

Je dient minimaal in het bezit te zijn van een Havo of MBO niveau-4 diploma om toegelaten te kunnen worden voor de opleiding tot Politiekundige. De opleiding Bachelor of Policing duurt vier jaar, maar is voor mensen met een HBO of WO opleiding en politiemedewerkers in twee jaar af te ronden.

Tijdens de Opleiding worden theorie en praktijk afgewisseld in blokken van 12 weken. De Theorie wordt gegeven aan de Politieacademie in Apeldoorn, de praktijk doe je in het korps waarbij je bent aangenomen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Politiekundige

Meer opleidingen Politiekundige

Weet je nog niet of je Politiekundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Politiekundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Politiekundige

Met wie werkt een Politiekundige samen? 

De Politiekundige heeft contact met zijn directe collega's: zijn leidinggevenden, zijn mede Politiekundigen en de gewone agenten.

Je werkt midden in de samenleving en daarom kom je natuurlijk in contact met gewone burgers, maar ook met gemeenten, bedrijven en met criminelen.


 • (Hoofd)Agenten
 • Politiekundige
 • Burger
 • Criminelen
Politiekundige


Organisaties waar een Politiekundige werkzaam is

Waar werkt een Politiekundige meestal? 

Je wordt werkzaam bij een van de 26 Politiekorpsen in Nederland.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Politiekundige

Waar kun je het beste werken als Politiekundige? Hieronder vindt je de best door de Politiekundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Politiekundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Politiekundige:

Welke competenties heeft een een Politiekundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Politiekundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Politiekundige nodig? 

De Politiekundige is een lyaal persoon. Hij is op veiligheid gericht, verantwoordelijk en gelooft niet zomaar alles (Loyalist). Daarnaast  weet hij met zijn krachtige, dominerende en zelfverzekerde persoonlijkheid  autoriteit uit te stralen (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Politiekundige


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Politiekundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Politiekundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Politiekundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Politiekundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Politiekundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Politiekundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Politiekundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Politiekundige iets voor je?

Zou je graag Politiekundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Politiekundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Politiekundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar