Hoofdinspecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdinspecteur? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdinspecteur geeft leiding aan een team van ondergeschikte inspecteurs, brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten op een politiebureau waar hij de baas is of op een districtsbureau waar hij mee helpt met beleidsbepalingen. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor zowel politie als burger en dient van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Hoofdinspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in het aan hem toegewezen ambtsgebied. De Hoofdinspecteur werkt voornamelijk vanuit zijn kantoor en heeft nauwelijks te maken met 'de praktijk'. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de specifieke functie van de Hoofdinspecteur. Afhankelijk van deze functie kan het zijn dat de Hoofdinspecteur te maken krijgt met Recherche, Justitie of reguliere Politie-afdelingen.

Binnen deze laatste sector houdt de Hoofdinspecteur zich bezig met het leiding geven aan een groep politiemedewerkers. Zo kan hij bijvoorbeeld de Inspecteurs aansturen bij het opstellen van plannen die passen binnen het beleid. De Hoofdinspecteur heeft de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet bevoegd of opgeleid is of waarvoor afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Hoofdinspecteur kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde.  Hierbij valt te denken aan de Arrestatieteams, de Persoonsbeveiliging, de Mobiele Eenheid, de Waterpolitie, de Verkeerspolitie, de Vreemdelingenpolitie e.d.

Doorgaans hoeft de Hoofdinspecteur geen wapen te dragen tijdens zijn of haar diensten.

Wil je werken als Hoofdinspecteur?

Werk je al als Hoofdinspecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdinspecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdinspecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Hoofdinspecteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Inspecteur
 • Commissaris
 • (Hoofd)agent
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3019 tot €4853

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdinspecteur

Wat verdient een Hoofdinspecteur?

Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen van de Hoofdinspecteur vastgesteld. Dit varieert tussen de €3019 en €4853 bruto per maand.

Verder bestaan er flexibele arbeidstijden en toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt het uniform en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13e maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Hoofdinspecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Hoofdinspecteur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdinspecteur

Hoe goed is de toekomst voor de Hoofdinspecteur? 

De Hoofdinspecteur kan binnen de organisatie van de politie doorgroeien naar de hogere politiefuncties. Tevens is het mogelijk om bij een ander politieonderdeel, bijvoorbeeld bij de Mobiele Eenheid of bij de Vreemdelingenpolitie, werkzaam te worden als Hoofdinspecteur.

Buiten de politieorganisatie kan de Hoofdinspecteur leidinggevende functies bij de overheid of in het bedrijfsleven vervullen. Hierbij valt te denken aan functies met betrekking tot veiligheid, maar de oud-Hoofdinspecteur is ook in staat om zijn leidinggevende capaciteiten toe te passen binnen andere sectoren.

Baankans Hoofdinspecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoofdinspecteur worden: Opleidingen tot Hoofdinspecteur

Hoe word je een Hoofdinspecteur? 

Om de functie van Hoofdinspecteur te bekleden dient de gegadigde te beschikken over een HBO of WO diploma met enige jaren werkervaring op dit niveau. Interne politiemedewerkers kunnen opklimmen naar deze leidinggevende functie, maar het is dus ook mogelijk om als zij-instromer na enige omscholing Hoofdinspecteur te worden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoofdinspecteur

Meer opleidingen Hoofdinspecteur

Weet je nog niet of je Hoofdinspecteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoofdinspecteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Hoofdinspecteur

Met wie werkt een Hoofdinspecteur samen? 

Binnen de organisatie van de politie werkt de Hoofdinspecteur samen collega Hoofdinspecteurs onder leiding van een poltiecommissaris en geeft hij zelf leiding aan een groep inspecteurs, brigadiers, hoofd(agenten) en surveillanten.

Buiten de politieorganisatie komt de Hoofdinspecteur in contact met burger en crimineel. Het externe contact is in mindere mate aanwezig dan bij de ondergeschikten van de Hoofdinspecteur, aangezien hij vaker werkt vanuit het kantoor bij de aansturing van de krachten op straat.


 • Inspecteur
 • Commissaris
 • (Hoofd)agent
 • Burger
Hoofdinspecteur


Organisaties waar een Hoofdinspecteur werkzaam is

Waar werkt een Hoofdinspecteur meestal? 

De Hoofdinspecteur wordt werkzaam op een politiebureau of districtsbureau. Op een politibureau geeft de Hoofdinspecteur mede leiding, op een districtsbureau bepaald hij/zij mede het beleid van de politie in dit district.

Binnen de politieorganisatie zorgt de Hoofdinspecteur ervoor dat de politiemedewerkers van het bureau en van het district hun steentje bij kunnen dragen aan een werkbare en veilige situatie in het desbetreffende dienstgebied.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Hoofdinspecteur

Waar kun je het beste werken als Hoofdinspecteur? Hieronder vindt je de best door de Hoofdinspecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdinspecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdinspecteur:

Welke competenties heeft een een Hoofdinspecteur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Hoofdinspecteur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Hoofdinspecteur nodig? 

De Hoofdinspecteur is ijverig en heeft een praktische instelling. Hij is energiek en zelfverzekerd en in enige mate prestatiegericht (Succesvolle werker). Verder heeft de Hoofdinspecteur een verantwoordelijk en zorgzaam karakter en is hij eerlijk en loyaal (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdinspecteur


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Hoofdinspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdinspecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdinspecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdinspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdinspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdinspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdinspecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdinspecteur iets voor je?

Zou je graag Hoofdinspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdinspecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdinspecteur

Velghe Georges

En mooi beroep, wat ben ik fier om hoofdinspecteur van politie geweest te zijn bij de politie van Brussel.......wat een mooie Stad:

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar