Inspecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Inspecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep inspecteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je inspecteur wordt.

 

Wat is een Inspecteur?

De Inspecteur heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft leiding aan een team van ondergeschikte brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten. Om zijn geloofwaardigheid en die van zijn ondergeschikte te kunnen bewaren, dient hij van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Inspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in een bepaald district. De Inspecteur geeft daarnaast leiding aan teams tijdens het oplossen van misdaden of het verlenen van hulp. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de specifieke functie van de Inspecteur. Zo houdt een Inspecteur bij de Recherche zich vooral bezig met zaken waar een reguliere Rechercheur zich ook mee bezig houdt, zal een Hulpofficier van Justitie zich meer richten op huiszoekingen en rechtszaken en zal een projectleider zich meer als 'Brigadier' bezig houden met een specifieke opdracht.

Binnen deze laatste sector houdt de Inspecteur zich bezig met het leiding geven aan een groep politiemedewerkers. Taken kunnen bijvoorbeeld het structureel verminderen van de criminaliteit of het opstellen van een verkeerscampagne zijn. De Inspecteur- projectleider kan specialisten betrekken bij zaken waarvoor hij niet geschikt/bevoegd is of waarover afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Inspecteur kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde. Hierbij valt te denken aan Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid,  Waterpolitie, Verkeerspolitie, Vreemdelingenpolitie e.d.

Afhankelijk van de functie wordt er vastgesteld of de Inspecteur een wapen dient te dragen tijdens zijn of haar diensten.Wil je werken als Inspecteur?

Werk je al als Inspecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Inspecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Inspecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Inspecteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Hoofd)agenten
 • Brigadiers
 • Hoofdinspecteurs
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2308 tot €3986

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

98


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Inspecteur

Wat verdient een Inspecteur?

Na aanvang van de opleiding krijgt de Inspecteur gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit varieert tussen de €2308 en €3986 bruto per maand na afronding van de opleiding.

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Inspecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Inspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Inspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Inspecteur vacatures

Vacature Installatieverantwoordelijke / Sr. Inspecteur NEN 3140, regio west
Engie Nederland
Functieomschrijving Je komt te werken op de afdeling Technology Inspections & Solutions (TIS). De afdeling zorgt voor een volledige ontzorging over keuringen en keuringen van technische installaties. TIS groeit hard …
Vacature Technisch onderhoud inspecteur
Luba
Functieomschrijving Jouw toekomstige werkgever levert en installeert transportbanden aan bedrijven in verschillende sectoren. Jouw baan bestaat uit het onderhouden van deze installaties. Je houdt je dagelijks bezig met het lopen …
Vacature Bouwinspecteur
Maandag® Alkmaar
Functiebeschrijving Als Bouwinspecteur zijn afwisselende bouwinspecties buiten de deur jou op het lijf geschreven. In jouw rol Bouwinspecteur hou jij zelfstandig toezicht op het naleven van wet- en regelgeving op …
Vacature ATEX Inspecteur, Rotterdam
Engie Nederland
ATEX Inspecteur Ben jij de ATEX Inspecteur die wij zoeken op onze afdeling Technical Inspections & Solutions binnen ENGIE Services West Industrie? Ben jij de specialist die de inspecties aan …
Vacature Inspecteur bouwtoezicht
Maandag® Zwolle
Functiebeschrijving Voor onze opdrachtgever in Flevoland ben ik op zoek naar een inspecteur bouwtoezicht voor heel 2021, 36 uur per week! Na deze periode van inhuur is het de intentie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Inspecteur

Wat is de toekomst van Inspecteur?

Binnen de politieorganisatie is het mogelijk voor de Inspecteur om door te groeien naar de hogere leidinggevende functies Hoofdinspecteur, Commissaris en Hoofdcommissaris.

Tevens is het mogelijk om als Inspecteur werkzaam te worden binnen een specialistisch onderdeel van de Politie (Arrestatieteams, Mobiele Eenheid, Recherche, Vreemdelingenpolitie e.d.).

Buiten de organisatie van de politie is het mogelijk om in leidinggevende functies werkzaam te worden bij het bedrijfsleven of bij de overheid.

De komende jaren krijgt de Politie te maken met een uitstroom van (bijna)gepensioneerden, waardoor er elk jaar zo'n 1600 agenten bij komen. Deze agenten behoeven ook leiding, waardoor ook nieuwe Inspecteurs nodig zullen zijn. Het is onbekend wat voor gevolgen de bezuinigingen zullen hebben voor de Inspecteur.

Baankans Inspecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

98


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Inspecteur worden: Opleidingen tot Inspecteur

Wil je Inspecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Inspecteur.

Hoe word je een Inspecteur? 

Om de functie van Inspecteur te mogen vervullen dient de gegadigde een keuringstraject succesvol te voltooien. Vervolgens zal de Inspecteur in spé een één jaar durende beroepsopleiding volgen, waarin hij de basisaspecten van de Inspecteurwerkzaamheden bijgebracht krijgt. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met stages in de praktijk.

De eerste zes maanden beslaan vooral de basiszaken die elke politiemedewerker dient te beheersen, zoals het verkeersrecht, de regels rondom het toepassen van geweld en de hulpverlening vanuit de politie richting de samenleving. De tweede helft van de opleiding is meer gericht op de taken in de praktijk. Zo leert men hier schieten, geweld toepassen en EHBO verlenen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Inspecteur

Integraal Inspecteur Vastgoed
De opleiding Integraal Inspecteur Vastgoed is onderdeel van de leergang Conditiemeting NEN 2767 / BOEI, een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) en Hogeschool Utrecht. Je wordt …
Integraal Inspecteur Vastgoed
Inspecteur Hoogspanninginstallaties NEN3840
Uw hoogspanningsinstallatie is vast een van de meest kritische onderdelen voor uw productieproces. De installatieverantwoordelijke NEN 3840 is daar verantwoordelijk voor. In december 2018 is de NEN 3840 aangepast; 3840+A2:2018. …
Inspecteur Hoogspanninginstallaties NEN3840
Inspectie van elektrische installaties
Met uw vaardigheden op het gebied van meten en beproeven zit het wel goed. Maar in de praktijk loopt u als (aankomend) inspecteur tegen vragen aan: In welke situatie voer …
Inspectie van elektrische installaties
De inspecteur langs de deur
Wat leer je Als woninginspecteur of bijvoorbeeld mutatieopzichter bij een woningcorporatie kom je bij de mensen thuis over de vloer. Tenminste... als je al binnen gelaten wordt. Naast lopende kwesties …
De inspecteur langs de deur
Stork Basis ATEX 001 2 daags (ICEX 05)
U bent geen operator, maar werkt wel met regelmaat in  een explosiegevaarlijk gebied. U heeft dan specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie. Voorafgaand aan die specialisatie …
Stork Basis ATEX 001 2 daags (ICEX 05)

Omscholen of doorgroeien tot Inspecteur

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Inspecteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Inspecteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Inspecteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Inspecteur?

Competenties en Vaardigheden Inspecteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Inspecteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Inspecteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Inspecteur

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Inspecteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Inspecteur. Als Inspecteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Inspecteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Inspecteur

Vakkennis voor een Inspecteur

Het is voor een Inspecteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Inspecteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Inspecteur

Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning

Werkervaring Inspecteur

Het is voor een startend Inspecteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Inspecteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Brigadier, Hoofdinspecteur .

Iets anders leren?

Is Inspecteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Inspecteur

Met wie werkt een Inspecteur samen? 

De Inspecteur geeft leiding aan teams van Surveillanten, Agenten, Hoofdagenten en Brigadiers. De contacten zullen sturend, coördinerend en controlerend zijn. Buiten de werkzaamheden om is er de ruimte om op sociaal gebied in contact te komen met de collega's, leidinggevenden en ondergeschikten.

De Inspecteur komt minder vaak 'op straat' dan zijn ondergeschikten, aangezien hij voortdurend coördinerend en plannend werk verricht. Hij komt wel in aanraking met burger of verdachte, maar niet in dezelfde mate als zijn ondergeschikten.


 • (Hoofd)agenten
 • Brigadiers
 • Hoofdinspecteurs
 • Burger
Inspecteur


Organisaties waar een Inspecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Inspecteur meestal werkt.

Waar werkt een Inspecteur?

Na afronding van de opleiding tot Inspecteur wordt de gegadigde werkzaam bij een politiekorps, of de overkoepelende KLPD-organisatie. Binnen dit onderdeel zal gewerkt worden aan een veilige samenleving met een rechtvaardig en daadkrachtig rechtssysteem.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Inspecteur

Waar kun je het beste werken als Inspecteur? Hieronder vind je de best door de Inspecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Inspecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Inspecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Inspecteur.

Welke competenties heeft een Inspecteur nodig?

Een Inspecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Inspecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Inspecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Inspecteur nodig? 

De Inspecteur heeft een ijverige, gedreven, energieke en praktische persoonlijkheid (Succesvolle werker). Ook is hij zelfverzekerd, direct, beschermend, loyaal en gezaghebbend (Baas).

Tijdens het uitvoeren van de leidinggevende werkzaamheden weet de Inspecteur deze eigenschappen te combineren tot een werk bevorderende mix. Deze persoonlijkheid zorgt voor een kritische, veeleisende professional die veelal in zijn werk verdiept is.

Bekijk de persoonstypen voor Inspecteur


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Inspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Inspecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Inspecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Inspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Inspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Inspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Inspecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Inspecteur iets voor je?

Zou je graag Inspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Inspecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Inspecteur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Inspecteur

Vacature Inspecteur ET, locatie Nieuwegein
Engie Nederland
Wil jij met jouw kennis en kunde op het gebied van elektrotechniek de installaties van onze klanten veilig en betrouwbaar houden? Dan is deze vacature zeker iets voor jou! Functieomschrijving …
Vacature NEN Inspecteur, Roden
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van NEN 1010 en NEN 3140 inspecties. Je rapporteert eerder genoemde activiteiten aan je leidinggevende en geeft advies inzake het …
Vacature Inspecteur
Personal Selection Recruitment B.V.
Inspecteur Brandmeld- en Ontruimingsinstallaties Wil je met jouw expertise binnen de brandbeveiliging klanten voorzien van deskundig advies en de kwaliteit waarborgen van deze systemen? Wij zijn voor 40 uur per …
Vacature Inspecteur
Personal Selection Recruitment B.V.
Inspecteur Brandmeld- en Ontruimingsinstallaties Wil je met jouw expertise binnen de brandbeveiliging klanten voorzien van deskundig advies en de kwaliteit waarborgen van deze systemen? Wij zijn voor 40 uur per …
Vacature Inspecteur asbest - Landelijk
Flamant Laboratory BV
Flamant Laboratory BV zoekt per direct gemotiveerde collega’s! Hoe ziet jouw dag bij Flamant eruit? Bij Flamant zorgen we dat jij goed voorbereid op pad kan: daarom ontvang jij aan …

Actuele blogposts


reacties op Inspecteur

Clem

Het is heel frappant. Ik was even bezig om een beroepskeuze test te doen, en het resulteerde in een vak die ik al bekleed. Namelijk inspecteur bij de politie. Trouwens bij de andere mogelijke beroepen zijn dingen die ik in mijn vrije tijd doe.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar