Inspecteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Inspecteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep inspecteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je inspecteur wordt.

 

Wat is een Inspecteur?

De Inspecteur heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft leiding aan een team van ondergeschikte brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten. Om zijn geloofwaardigheid en die van zijn ondergeschikte te kunnen bewaren, dient hij van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Inspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in een bepaald district. De Inspecteur geeft daarnaast leiding aan teams tijdens het oplossen van misdaden of het verlenen van hulp. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de specifieke functie van de Inspecteur. Zo houdt een Inspecteur bij de Recherche zich vooral bezig met zaken waar een reguliere Rechercheur zich ook mee bezig houdt, zal een Hulpofficier van Justitie zich meer richten op huiszoekingen en rechtszaken en zal een projectleider zich meer als 'Brigadier' bezig houden met een specifieke opdracht.

Binnen deze laatste sector houdt de Inspecteur zich bezig met het leiding geven aan een groep politiemedewerkers. Taken kunnen bijvoorbeeld het structureel verminderen van de criminaliteit of het opstellen van een verkeerscampagne zijn. De Inspecteur- projectleider kan specialisten betrekken bij zaken waarvoor hij niet geschikt/bevoegd is of waarover afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Inspecteur kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde. Hierbij valt te denken aan Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid,  Waterpolitie, Verkeerspolitie, Vreemdelingenpolitie e.d.

Afhankelijk van de functie wordt er vastgesteld of de Inspecteur een wapen dient te dragen tijdens zijn of haar diensten.Wil je werken als Inspecteur?

Werk je al als Inspecteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Inspecteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Inspecteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Inspecteur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Hoofd)agenten
 • Brigadiers
 • Hoofdinspecteurs
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2308 tot €3986

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

67


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Inspecteur

Wat verdient een Inspecteur?

Na aanvang van de opleiding krijgt de Inspecteur gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit varieert tussen de €2308 en €3986 bruto per maand na afronding van de opleiding.

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Inspecteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Inspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Inspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Inspecteur vacatures

ATEX Inspecteur , Rotterdam
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING Voor de versterking van onze afdeling Technical Inspections&Solutions binnen ENGIE Services West Industrie zoeken wij een ATEX Inspecteur die de inspecties aan de verschillende technische installaties gaat uitvoeren bij …
NEN Inspecteur, Roden
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING In deze functie ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van NEN 1010 en NEN 3140 inspecties. Je rapporteert eerder genoemde activiteiten aan je leidinggevende en geeft advies inzake het …
Installatieverantwoordelijke / Sr. Inspecteur NEN 3140, regio west
Engie Nederland
FUNCTIEOMSCHRIJVING Je komt te werken op de afdeling Technology Inspections & Solutions (TIS). De afdeling zorgt voor een volledige ontzorging over inspecties en keuringen van technische installaties. TIS groeit hard …
Inspecteur ET, regio Randstad
Engie Nederland
Wil jij met jouw kennis en kunde op het gebied van elektrotechniek de installaties van onze klanten veilig en betrouwbaar houden? Dan is deze vacature zeker iets voor jou! FUNCTIEOMSCHRIJVING …
Senior NEN 3140 Inspecteur Elektro
Hamer B.V.
In jouw rol als NEN 3140 Inspecteur inspecteer je verschillende technische installaties conform de relevante wet- en regelgeving. Jouw rol In jouw rol als NEN 3140 Inspecteur inspecteer je verschillende …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Inspecteur

Wat is de toekomst van Inspecteur?

Binnen de politieorganisatie is het mogelijk voor de Inspecteur om door te groeien naar de hogere leidinggevende functies Hoofdinspecteur, Commissaris en Hoofdcommissaris.

Tevens is het mogelijk om als Inspecteur werkzaam te worden binnen een specialistisch onderdeel van de Politie (Arrestatieteams, Mobiele Eenheid, Recherche, Vreemdelingenpolitie e.d.).

Buiten de organisatie van de politie is het mogelijk om in leidinggevende functies werkzaam te worden bij het bedrijfsleven of bij de overheid.

De komende jaren krijgt de Politie te maken met een uitstroom van (bijna)gepensioneerden, waardoor er elk jaar zo'n 1600 agenten bij komen. Deze agenten behoeven ook leiding, waardoor ook nieuwe Inspecteurs nodig zullen zijn. Het is onbekend wat voor gevolgen de bezuinigingen zullen hebben voor de Inspecteur.

Baankans Inspecteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

67


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Inspecteur worden: Opleidingen tot Inspecteur

Wil je inspecteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Inspecteur? 

Om de functie van Inspecteur te mogen vervullen dient de gegadigde een keuringstraject succesvol te voltooien. Vervolgens zal de Inspecteur in spé een één jaar durende beroepsopleiding volgen, waarin hij de basisaspecten van de Inspecteurwerkzaamheden bijgebracht krijgt. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met stages in de praktijk.

De eerste zes maanden beslaan vooral de basiszaken die elke politiemedewerker dient te beheersen, zoals het verkeersrecht, de regels rondom het toepassen van geweld en de hulpverlening vanuit de politie richting de samenleving. De tweede helft van de opleiding is meer gericht op de taken in de praktijk. Zo leert men hier schieten, geweld toepassen en EHBO verlenen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Inspecteur

Inspectie van elektrische installaties
Met uw vaardigheden op het gebied van meten en beproeven zit het wel goed. Maar in de praktijk loopt u als (aankomend) inspecteur tegen vragen aan: In welke situatie voer …
Integraal Inspecteur Vastgoed
De opleiding Integraal Inspecteur Vastgoed is onderdeel van de leergang Conditiemeting NEN 2767 / BOEI, een samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) en Hogeschool Utrecht. Je wordt …
International Welding Inspection Personnel - level c
Het inspecteren van laswerk vraagt om specifieke deskundigheid. Tijdens de post-bachelorcursus International Welding Inspection Personnel - Level C (IWI-C) komen alle aspecten aan bod die je nodig hebt voor het …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Thuisstudie
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) E-Learning
Werken als BOA? Kies deBOA opleiding (Buitengewoon Opsporingsambtenaar)Een buitengewoon opsporingsambtenaar is officieel erkend en heeft officiële opsporingsbevoegdheid. Je hoeft daarbij niet in dienst te zijn van politie of Koninklijke Marechaussee. …
Meer opleidingen Inspecteur

Weet je nog niet of je Inspecteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Inspecteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Inspecteur

Met wie werkt een Inspecteur samen? 

De Inspecteur geeft leiding aan teams van Surveillanten, Agenten, Hoofdagenten en Brigadiers. De contacten zullen sturend, coördinerend en controlerend zijn. Buiten de werkzaamheden om is er de ruimte om op sociaal gebied in contact te komen met de collega's, leidinggevenden en ondergeschikten.

De Inspecteur komt minder vaak 'op straat' dan zijn ondergeschikten, aangezien hij voortdurend coördinerend en plannend werk verricht. Hij komt wel in aanraking met burger of verdachte, maar niet in dezelfde mate als zijn ondergeschikten.


 • (Hoofd)agenten
 • Brigadiers
 • Hoofdinspecteurs
 • Burger
Inspecteur


Organisaties waar een Inspecteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Inspecteur meestal werkt.

Waar werkt een Inspecteur?

Na afronding van de opleiding tot Inspecteur wordt de gegadigde werkzaam bij een politiekorps, of de overkoepelende KLPD-organisatie. Binnen dit onderdeel zal gewerkt worden aan een veilige samenleving met een rechtvaardig en daadkrachtig rechtssysteem.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Inspecteur

Waar kun je het beste werken als Inspecteur? Hieronder vind je de best door de Inspecteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Inspecteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Inspecteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Inspecteur.

Welke competenties heeft een Inspecteur nodig?

Een Inspecteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Inspecteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Inspecteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Inspecteur nodig? 

De Inspecteur heeft een ijverige, gedreven, energieke en praktische persoonlijkheid (Succesvolle werker). Ook is hij zelfverzekerd, direct, beschermend, loyaal en gezaghebbend (Baas).

Tijdens het uitvoeren van de leidinggevende werkzaamheden weet de Inspecteur deze eigenschappen te combineren tot een werk bevorderende mix. Deze persoonlijkheid zorgt voor een kritische, veeleisende professional die veelal in zijn werk verdiept is.

Bekijk de persoonstypen voor Inspecteur


Baas


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Inspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Inspecteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Inspecteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Inspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Inspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Inspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Inspecteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Inspecteur iets voor je?

Zou je graag Inspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Inspecteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Inspecteur

Clem

Het is heel frappant. Ik was even bezig om een beroepskeuze test te doen, en het resulteerde in een vak die ik al bekleed. Namelijk inspecteur bij de politie. Trouwens bij de andere mogelijke beroepen zijn dingen die ik in mijn vrije tijd doe.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar