Politieagent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Politieagent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep politieagent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je politieagent wordt.

 

Wat is een Politieagent?

De Politieagent is in staat om het werk van de Surveillant uit te voeren. De Agent gaat echter verder. Zo kan hij of zij problemen rondom aanrijdingen oplossen, processen verbaal opmaken en criminelen arresteren, slachtoffers helpen en voorzorgsmaatregelen treffen om ongeregeldheden en misdaad te voorkomen.

Een Agent heeft in beperktere mate dan een hoofdagent de vrijheid om met oplossingen voor problemen te komen en om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin is de agent in staat om de alledaagse taken van de politie uit te voeren zonder de constante sturing van een meerdere. Zo mag een Agent een pistool, wapenstok en pepperspray dragen en gebruiken op momenten dat de Agent dit noodzakelijk acht en de wet dit toelaat.

Net zoals de surveillant en hoofdagent is hij het naambordje van de politie en zal hij zich dus zowel binnen als buiten werktijd representatief moeten gedragen. Aangezien het werk van de Agent zich vaak binnen de samenleving afspeelt, moet de Agent ook op de hoogte zijn van zich daar afspeelt. Deze kennis is van belang voor de uitvoering van de werkzaamheden, aangezien het het beoordelingsvermogen van de Agent vergroot.

Als Agent ben je werkzaam in een team van collega’s en werk je vaak op onregelmatige tijden. Je kunt voor advies en sturing bij het uitvoeren van je taken terecht bij de hoofdagent of teamleider en je kan specialisten inschakelen daar waar dat nodig is.Wil je werken als Politieagent?

Werk je al als Politieagent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Politieagent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Politieagent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Politieagent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • (Hoofd-)Agent
 • Surveillant
 • Specialisten
 • Crimineel
 • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1399 tot €2724

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

57


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Politieagent

Wat verdient een Politieagent?

Je krijgt vanaf het begin van de opleiding betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1399  en €1716 bruto per maand. Na de opleiding wordt dit hoger en zal je salaris tussen de €1716 en de €2724  liggen.

    
Je krijgt flexibele arbeidstijden em toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Salarisschaal Politieagent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Politieagent

Op zoek naar een nieuwe baan als Politieagent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Politieagent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Politieagent vacatures

Vrijwilliger Magenta Werkplaatsen, Driebergen
Lievegoed
Voor de locatie Magenta werkplaatsen zoeken wij per direct een (m/v) vrijwilliger voor minimaal 7 uur per week. Magenta werkplaatsen biedt zinvol werk aan volwassenen met een verstandelijke beperking met …
Callcenter agent
Luba
Functieomschrijving Voor dit bedrijf ga jij als callcenter agent jouw verkooptalent gebruiken om mensen en bedrijven aan jou te binden. Jij gaat jouw skills op een creatieve manier toepassen, er …
Senior PHP/ Magento programmeur
FysioSupplies
Wij zijn per direct op zoek naar een Senior PHP/Magento programmeur. Jouw rol In deze functie ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de implementatie van onze webshop met het …
Medior PHP Magento Programmeur
FysioSupplies
Wij zijn per direct op zoek naar een Medior PHP/Magento programmeur. Jouw rol In deze functie ben je verantwoordelijk voor het onderhoud en de implementatie van onze webshop met het …
Freelance magento developer, Oisterwijk
CareerValue B.V.
We zoeken voor de positie: Een medior of Senior magento backend developer We zijn op zoek naar 2 developers Iemand met op zijn minst 3 jaar ervaring met Magento 2 …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Politieagent

Wat is de toekomst van Politieagent?

Elk jaar moeten de politiekorpsen 1600 Agenten aannemen. Daarnaast gaan er over vier jaar veel Agenten met pensioen. Je kunt binnen de politie doorgroeien tot hoofdagent en later tot brigadier. Als hoofdagent krijg je meer vrijheid in het zoeken naar oplossingen en je krijgt meer verantwoordelijkheden binnen het politiewerk waar je als Agent al mee in aanraking bent gekomen. Als brigadier krijg je een meer coördinerende taak binnen jouw ambtsgebied naast het hoofdagent-werk. Daarnaast heb je als Agent de mogelijkheid om te specialiseren binnen de politie als bijvoorbeeld ME’er, politiehond begeleider, lid van een arrestatieteam, verkeersagent, waterpolitieagent, spoorwegagent, lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur.

Baankans Politieagent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

57


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Politieagent worden: Opleidingen tot Politieagent

Wil je politieagent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Politieagent? 

Als vooropleiding, afhankelijk van bij welk korps je wilt gaan werken aangezien voor sommige korpsen strengere eisen gelden, dien je minimaal in het bezit te zijn van een kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg. De opleiding betreft een MBO niveau 3 en duurt drie jaar.

Je krijgt een opleiding waarbij werken en leren wordt afgewisseld in achtereenvolgende blokken waarin je twaalf weken leert en vervolgens twaalf weken werkt. Deze opleiding krijg je aan de Politieacademie. Bij sommige korpsen is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen, wanneer je in het bezit bent van een gepaste afgeronde MBO opleiding.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Politieagent

Arbodoelen bereiken
Zorg dat de gewenste veranderingen worden doorgevoerd! Arbozaken hebben helaas niet altijd de hoogste prioriteit, waardoor u als politieagent moet optreden. Hoe beïnvloedt u het gedrag van collega’s, zodat afspraken …
Telefoneren
Programma training Telefoneren  U leert ... ... hoe u uw telefoongesprek logisch en efficiënt opbouwt Hoe leidt u het telefoongesprek goed in? Hoe taxeert u de vraag nauwkeurig? Hoe bouwt u …
Telefoneren
U belt. Naar klanten, leveranciers, collega’s ... Vaak zonder erbij na te denken. Totdat het gesprek wat lastiger wordt. Als de klant de rekening niet betaalt. Als uw leverancier op …
Help! Jongens in de groep!
Op dinsdag is het altijd zo druk. We hebben een volle groep en ook nog eens 2/3 van de kinderen zijn jongens. Ik ben ’s avonds echt doodop. Ik lijk …
Meer opleidingen Politieagent

Weet je nog niet of je Politieagent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Politieagent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Politieagent

Met wie werkt een Politieagent samen? 

Intern: Je werkt samen met andere Agenten, surveillanten en hoofdagenten. Daarnaast kan de Agent ook specialisten inroepen wanneer dat nodig is. Je kunt surveillanten leiding geven, luisteren naar hoofdagenten en je bent verantwoording schuldig aan je teamleider.

Je bent werkzaam in de samenleving en je komt daardoor ook allerlei mensen tegen. Het contact wat je met de mensen hebt, hangt af van de taak die je op dat moment uitvoert.


 • (Hoofd-)Agent
 • Surveillant
 • Specialisten
 • Crimineel
 • Burger
Politieagent


Organisaties waar een Politieagent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Politieagent meestal werkt.

Waar werkt een Politieagent?

Je wordt werkzaam binnen een regionaal politiekorps of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten en werkt dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Politieagent

Waar kun je het beste werken als Politieagent? Hieronder vind je de best door de Politieagent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Politieagent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Politieagent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Politieagent.

Welke competenties heeft een Politieagent nodig?

Een Politieagent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Politieagent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Politieagent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Politieagent nodig? 

Een Agent is een toegewijde, op veiligheid gerichte, verantwoordelijke en niet te goedgelovige persoon. Daarnaast weet de Agent zelfverzekerd en confronterend op te treden met enige dominantie en kracht daar waar dat nodig is (Baas).  De Agent is ook geruststellend, aanpassend, zelfverzekerd en zorgzaam (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Politieagent


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Politieagent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Politieagent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Politieagent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Politieagent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Politieagent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Politieagent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Politieagent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Politieagent iets voor je?

Zou je graag Politieagent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Politieagent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Politieagent

je moeder

ja juist ja

Ibo

Wat zijn de minder leuke kanten ?

Paul

Beste Ibo,lees de kranten en bijna elke dag lees je wel de frustaties van mensen,die ze dan maar afreageren op de politie of bv.ambulancemedewerkers..daar tegenover staat dat mensen ook vaak dankbaar zijn en begrip hebben voor de soms moeilijke situaties waarin wij komen te staan en dat is weer het mooie van ons beroep.M.vr.gr.

lesley brouwer

Mooi beroep

Agent

Er zitten ook minder mooie kanten aan.Maar het is en blijft(hopenlijk)een mooi beroep.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar