Recherchekundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Recherchekundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep recherchekundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je recherchekundige wordt.

 

Wat is een Recherchekundige?

Een Recherchekundige tracht zware misdrijfzaken op te lossen die nog een open einde hebben. Je pakt dus criminaliteit aan door een reconstructie van de gebeurtenissen te maken en zo te achterhalen wat er is gebeurd, wie de dader van het misdrijf is, wat zijn motief, enz. Vaak is de Recherchekundige actief in grote zaken (los nog van moordzaken, verkrachting) zoals kinderporno en drugshandel. Je maakt deel uit van een onderzoeksteam en geeft dus geen leiding aan een team.

Als er een doorzoeking of aanhouding is gedaan, ga je mee op pad.

Toch zit de Recherchekundige vooral achter zijn bureau. Je kunt een zaak vanuit vele dimensies bekijken. Dat maakt het vak van Recherchekundige zo uitdagend.Wil je werken als Recherchekundige?

Werk je al als Recherchekundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Recherchekundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Recherchekundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Recherchekundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Recherchekundige
 • Burger
 • (Zware) Criminelen
 • Reguliere Politie-eenheden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1736 tot €3658

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Recherchekundige

Wat verdient een Recherchekundige?

Vanaf het begin van de opleiding krijg je betaald. Dit loon hangt af van bij welk Korps je werkzaam wordt. De streeflonen liggen tussen de € 1736 en de € 2723 bij het begin van de opleiding. Na twee jaar ligt dit op maximaal €3347 en na vijf jaar op €3658.

 Bovenop je salaris krijg je toeslagen voor onregelmatige diensten (nacht-, weekend- of bereikbaarheidsdiensten). Daarnaast worden je opleiding, uniform en sportkleding vergoed. Tevens krijg je 8% vakantieduitkering, een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof en een mogelijkheid tot collectieve zorgverzekering bij CZ.

Na de opleiding is er een mogelijkheid om in deeltijd te gaan werken.

Salarisschaal Recherchekundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Recherchekundige

Er zijn geen vacatures Recherchekundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Recherchekundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Recherchekundige in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Recherchekundige

Wat zijn de baankansen voor een Recherchekundige?

De Politie heeft de komende jaren jaarlijks 1600 politieagenten nodig. Daarnaast gaan er binnen vier jaar veel agenten met pensioen. 

Binnen de Recherche kan een Recherchekundige op den duur doorgroeien naar een hogere functie met meer verantwoordelijkheden. De mogelijkheden hangen af van het korps waarbij je gaat werken. Grote korpsen hebben immers meer opties dan de kleine.

Buiten de Recherche helpt een HBO Master en werkervaring bij de Recherche ook bij het krijgen van een baan. Particuliere bedrijven zouden bijvoorbeeld een leidinggevende functie te bieden kunnen hebben.

De actuele kans op werk voor een Recherchekundige

De kans op werk voor het beroep Recherchekundige is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Recherchekundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Recherchekundige worden: Opleidingen tot Recherchekundige

Wil je Recherchekundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Recherchekundige.

Hoe word je een Recherchekundige? 

De Recherchekundige dient in het bezit te zijn van een HBO Bachelor. De opleiding zelf betreft een HBO 'Master of Criminal Investigation'. De opleiding bestaat uit theorie- en praktijkblokken die elkaar afwisselen.

Het eerste jaar van de opleiding bestaat uit een pre-Master, waarin je kennis maakt met de politie en vooral met de opsporingskant daarvan. Dit gedeelte duurt negen maanden, waarin je zo'n 20 contacturen hebt en waarin je de andere 20 uur voor groepsopdrachten en zelfstudie dient te gebruiken. Je krijgt drie stages in het eerste jaar, waarbij je de laatste drie maanden van dit jaar meeloopt bij de Recherche. Na dit jaar begin je aan de Master, die twee of drie jaar duurt. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Recherchekundige

Er zijn geen opleidingen Recherchekundige aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Recherchekundige in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen of doorgroeien tot Recherchekundige

Als je Recherchekundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Recherchekundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Recherchekundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Recherchekundige?

Competenties en Vaardigheden Recherchekundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Recherchekundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Recherchekundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Recherchekundige

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Recherchekundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Recherchekundige. Als Recherchekundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Recherchekundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Recherchekundige

Vakkennis voor een Recherchekundige

Het is voor een Recherchekundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Recherchekundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Recherchekundige


Werkervaring Recherchekundige

Het is voor een startend Recherchekundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Recherchekundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Rechercheur .

Iets anders leren?

Is Recherchekundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Recherchekundige

Met wie werkt een Recherchekundige samen? 

Afhankelijk van de zaak waaraan de Recherchekundige werkt, wordt hij ingedeeld in een team of als individuele kracht. Verantwoording dien je af te leggen aan je leidinggevende. Samenwerking met reguliere politie-eenheden komt voor, maar je hoeft deze niet als teamleider aan te sturen.

In je werkzaamheden kom je verdachten, burgers en slachtoffers tegen. Het meeste werk wordt op kantoor verricht, maar de contacten die worden gemaakt met mensen uit de samenleving zijn erg divers.


 • Recherchekundige
 • Burger
 • (Zware) Criminelen
 • Reguliere Politie-eenheden
Recherchekundige


Organisaties waar een Recherchekundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Recherchekundige meestal werkt.

Waar werkt een Recherchekundige?

Je komt te werken bij een van de 26 Politiekorpsen in Nederland of bij de Nationale Recherche.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Recherchekundige

Waar kun je het beste werken als Recherchekundige? Hieronder vind je de best door de Recherchekundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Recherchekundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Recherchekundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Recherchekundige.

Welke competenties heeft een Recherchekundige nodig?

Een Recherchekundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Recherchekundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Recherchekundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Recherchekundige nodig? 

De Recherchekundige heeft bij het oplossen van misdaden een natuurlijk wantrouwen nodig, waarmee nagegaan kan worden of bepaalde zaken wel kloppen. Daarnaast is hij op veiligheid gericht, verantwoordelijk en toegewijd (Loyalist). Bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden moet er ook een zekere autoriteit worden uitgestraald en de Recherchekundige is dan ook krachtig, dominerend, zelfverzekerd en confronterend. Tevens is hij innovatief, zelfbeheerst en rationeel (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Recherchekundige


Baas


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Recherchekundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Recherchekundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Recherchekundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Recherchekundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Recherchekundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Recherchekundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Recherchekundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Recherchekundige iets voor je?

Zou je graag Recherchekundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Recherchekundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Recherchekundige

Luuk

moet je bepaalde vakken hebben gevolgd om een universitaire recherche opleiding te volgen en is dit eigenlijk mogelijk?

Eva

Zitten er nog specefieke eisen aan die bachelor hbo, dus moet het in verband zijn met de master en zijn er vakken, en zo ja welke, die je nodig hebt voor de master?

Tim

Hallo Eva,ik begrijp wat je bedoel,hierboven staat het heel goed omschreven.Gr.

Koosje

Kan het ook met een universitaire opleiding? En moet je in bepaalde vakken examen gedaan hebben?

buromedewerker

De mogelijkheid bestaat wel degelijk.Begrijpelijk begin je wel aan de onderkant van de ladder.Sommige vakken zijn wel een pre.Gr.

Nico

Ik heb veel aan bovenstaande informatie gehad,bedankt.

Guido

Ook ik,ben veel "wijzer "geworden.Gr.

Bo

Welke bachelor opleidingen sluiten het beste aan op de master opleiding tot recherchekundige?

politiemedewerker

Beste Bo,vraag eens inlichtingen bij de politieacademie.Meestal worden de recherchekundige geselecteerd uit het politiekorps.Sucses

Hans

Welke HBO opleiding heb je hiervoor nodig?

rechercheur

Je hebt een 4jarige HBO-opleiding =Bachelor ook vermeld hierboven nodig Dan solliciteren bij de politie Bij aanname politieacademy.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar