U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Koster

Koster worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een koster? Lees de functieomschrijving.

Een koster is een persoon die op dagelijkse basis zorg draagt voor een kerkgebouw en alle daarmee verwante taken. Hiertoe behoort het klaarmaken van de kerkruimte voor de dienst (kaarsen aansteken, klaarzetten van kaarsen e.d., vaak ook het luiden van de klokken), maar ook het schoonmaken en schoon houden van het gebouw, het repareren van kleine defecten, het verzorgen van de tuin (mits aanwezig, natuurlijk) en dergelijke werkzaamheden. De werkzaamheden hangen voornamelijk af van de grootte van de gemeente.

Mensen vonden ons op: Job Koster, Baan Koster, Koster Worden, Functie-eisen Koster, Verantwoordelijkheden Koster, Functieprofiel Koster, Wat doet een Koster, Werken als Koster.

Koster worden: Opleiding tot koster

Voor het beroep van koster is geen specifieke opleiding vereist. Toch is lang niet iedereen geschikt van het beroep. Naast de vaardigheden die de koster moet hebben wat het onderhoudswerk betreft, neemt de koster ook een bepaalde plek in in de kerkgemeente. Vaak zal de kerkgemeente een enigszins sociaal vaardig persoon in dienst willen nemen, die ook meer dan gemiddeld affiniteit heeft met het geloof van die kerkgemeenschap.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Koster, Koster Worden, Opleidingsniveau Koster, Scholing Koster, Studie Koster, Bijscholing Koster, Omscholing Koster.

Organisaties waar een koster doorgaans werkzaam is

De koster werkt voor een kerk/gemeente.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Koster, Koster Worden, Opleidingsniveau Koster, Scholing Koster, Studie Koster, Bijscholing Koster, Omscholing Koster.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden koster

Een koster kan pakweg tussen de 1400 en de 2500 euro per maand verdienen. Het gemiddelde startsalaris ligt net iets boven de 1700 euro per maand, en de meeste kosters groeien door tot een bedrag tussen de 2000 en de 2300 euro per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Koster, Loon Koster, Wat verdien je als Koster, Salarisschaal Koster, Salarisindicatie Koster, Bonus Koster, CAO Koster, Brutoloon Koster, Nettoloon Koster, Vakantiedagen Koster, Pensioen Koster.

Competenties, skills & vaardigheden koster

 • Flexibiliteit
 • Sociabiliteit
 • Bereidwilligheid
 • Vriendelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Koster, Vaardigheden Koster, Attitude Koster, Kwalificaties Koster, Competentieprofiel Koster.

Boeken voor het beroep koster

Wil je meer weten over het beroep koster? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je koster bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken koster te komen.

Het geheim van slanke mensen | Mieke Kosters

elke dag chocolade, 12 kilo eraf - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789048848874 | 144 pagina's

Dan hoorde ik zo'n dun type zeggen: ''Ik eet wat ik wil en ik kom niet aan.'' Oneerlijk vond ik dat: ik kwam van de wind al aan.' Vanaf haar vijftiende was Mieke Kosters met lijnen bezig. Maar afvallen en op gewicht blijven lukte pas echt toen ze haar sla...

Ontwikkeling door onderzoek | Nvt.

een handreiking voor leraren - Nederlands | Paperback | 9789006955248 | 272 pagina's

Ontwikkeling door onderzoek is een boek van Nvt. uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006955248 Leerkrachten kunnen vanuit de praktijk een belangrijke bijdrage leveren aan het optimaliseren van het onderwijs. De roep om een kritische blik en een o...

Perfecte moeders bestaan niet | Diana Koster

het boek dat zwangere vrouwen en jonge moeders helpt in balans te komen (en te blijven) - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789401411455 | 192 pagina's

Bij 10 tot 20% van de zwangere vrouwen en jonge moeders lijkt de spreekwoordelijke roze wolk in de praktijk af en toe meer op een donkergrijze donderwolk. Zwanger zijn en moeder worden. Dat zorgt voor een grote verandering in je leven. Een mooie veranderi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Koster, Koster ebooks, boek Koster.

Persoonstypen koster

De koster voorziet primair in de behoeften van de gebruikers van het kerkgebouw. Hij zet alles klaar wat nodig is voor de diensten, hij onderhoudt het gebouw, hij zet de koffie, enzovoorts. Een goede koster is dus enigszins gevoelig voor de behoeften van anderen: het persoonstype Gever.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Koster, Karakter Koster.

Netwerk koster

De koster zal in contact staan met praktisch iedereen die in de kerk (betaald of vrijwillig) werkzaam is. Bij normale (protestantse, katholieke) kerken is dat in de eerste plaats de predikant (dominee, pastoor), maar er zijn vele verschillende soorten kerkgemeenschappen, waarvan sommige andere functies dan andere kennen. Mogelijkheden voor het netwerk van de koster: evangelist, diaken, organist.

Mensen vonden ons op: Collega’s Koster, Medewerkers Koster.

Is het beroep koster iets voor jou?

Zou je graag koster willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als koster bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Koster, beroepskeuzetest Koster, beroep Koster kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden koster

Het arbeidsmarktperspectief is moeilijk te vergelijken met dat van andere beroepen, omdat koster niet een baan is waar iemand zomaar op solliciteert. Daarnaast is er niemand “een koster die werk zoekt”, de meeste kosters zijn voor hun aanstelling al actief in de betreffende gemeente en vrijwel geen enkele koster was voor zijn aanstelling gedurende langere tijd actief op zoek naar een baan als koster. Het arbeidsmarktperspectief is dus niet echt als goed of slecht te kwalificeren. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet in het bijzonder, dat kan wel gezegd worden, maar voor veel kosters is dat ook niet bijzonder relevant.

Arbeidsmarktperspectief score koster

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep koster. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Koster, Promotie mogelijkheden Koster, Carriere Koster.

Solliciteren op de functie koster

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als koster dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor koster belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als koster. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Koster, CV Koster, sollicitatie Koster.

Interviews met koster

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen koster

Vacatures koster

Op zoek naar een nieuwe baan als Koster? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Koster. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een koster is een persoon die op dagelijkse basis zorg draagt voor een kerkgebouw en alle daarmee verwante taken. Hiertoe behoort het klaarmaken van de kerkruimte voor de dienst (kaarsen aansteken, klaarzetten van kaarsen e.d., vaak ook het luiden van de klokken), maar ook het schoonmaken en schoon houden van het gebouw, het repareren van kleine defecten, het verzorgen van de tuin (mits aanwezig, natuurlijk) en dergelijke werkzaamheden.

Beoordeling Koster

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Koster' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Koster

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

het beroep van Koster herbergt veel kwaliteiten, zoals hierboven te zien is. Ik heb veel van die kwaliteiten en ben op zoek naar zo'n baan. mterlouw@live.nl voor reacties!!

Door: Terlouw

Wij Jannie en Sander zoeken kosters werk,wij hebben meer dan 20 jaar ervaring.Wij wonen in Friesland en zijn bereid te vehuizen. Voor verdere info kunt U opns reageren op,

 

sanderjanniesmids@gmail.com

 

Door: Sander Jannie Smids.

Zie arbeidsmarktperspectief,hierboven,komt overeen met de werkelijkheid.

Door: koster

Reageer op dit beroep