Koster Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Koster? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep koster. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je koster wordt.

 

Wat is een Koster?

Een koster is een persoon die op dagelijkse basis zorg draagt voor een kerkgebouw en alle daarmee verwante taken. Hiertoe behoort het klaarmaken van de kerkruimte voor de dienst (kaarsen aansteken, klaarzetten van kaarsen e.d., vaak ook het luiden van de klokken), maar ook het schoonmaken en schoon houden van het gebouw, het repareren van kleine defecten, het verzorgen van de tuin (mits aanwezig, natuurlijk) en dergelijke werkzaamheden. De werkzaamheden hangen voornamelijk af van de grootte van de gemeente.Wil je werken als Koster?

Werk je al als Koster en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Koster worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Koster, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Koster in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Evangelist
 • Diaken
 • Predikant
 • Organist
 • Priester

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Koster

Wat verdient een Koster?

Een koster kan pakweg tussen de 1400 en de 2500 euro per maand verdienen. Het gemiddelde startsalaris ligt net iets boven de 1700 euro per maand, en de meeste kosters groeien door tot een bedrag tussen de 2000 en de 2300 euro per maand.

Salarisschaal Koster

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Koster

Er zijn geen vacatures Koster aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Koster in werkt.

Meer weten over de sector waar een Koster in werkt

Bekijk werken in Algemeen

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Koster

Wat is de toekomst van Koster?

Het arbeidsmarktperspectief is moeilijk te vergelijken met dat van andere beroepen, omdat koster niet een baan is waar iemand zomaar op solliciteert. Daarnaast is er niemand “een koster die werk zoekt”, de meeste kosters zijn voor hun aanstelling al actief in de betreffende gemeente en vrijwel geen enkele koster was voor zijn aanstelling gedurende langere tijd actief op zoek naar een baan als koster. Het arbeidsmarktperspectief is dus niet echt als goed of slecht te kwalificeren. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet in het bijzonder, dat kan wel gezegd worden, maar voor veel kosters is dat ook niet bijzonder relevant.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Koster worden: Opleidingen tot Koster

Wil je koster worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Koster? 

Voor het beroep van koster is geen specifieke opleiding vereist. Toch is lang niet iedereen geschikt van het beroep. Naast de vaardigheden die de koster moet hebben wat het onderhoudswerk betreft, neemt de koster ook een bepaalde plek in in de kerkgemeente. Vaak zal de kerkgemeente een enigszins sociaal vaardig persoon in dienst willen nemen, die ook meer dan gemiddeld affiniteit heeft met het geloof van die kerkgemeenschap.

De 4 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Koster

Bijvriendelijke realisatie en beheer (Grootschalig groen)
De focus ligt van deze bijvriendelijke cursus ligt op tuinen, parken en openbaar groen. Er is een splitsing gemaakt tussen grootschalig groen en tuinen: het accent ligt op realisatie en
Mindfulness Zelf Compassie training (MBCL) Utrecht Leidsche Rijn
Wat is zelfcompassie?Compassie is een menselijke eigenschap die bij iedereen in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot ontwikkeling is gekomen. Je kunt (zelf-) compassie …
Samenwerkingsovereenkomsten bij gebiedsontwikkeling
Inzicht in totstandkoming en inhoud van samenwerkingsovereenkomsten Alle ins en outs Goede samenwerkingsovereenkomst is belangrijk om gewenste gebiedsontwikkeling in goede banen te leiden en te versnellen Totstandkoming, plaats, vormgeving, keuze …
Genealogie
Iedereen heeft wel een idee over zijn afstamming. Misschien geeft je achternaam al een richting aan, bijvoorbeeld als je Bakker of Koster heet. Soms gaan er ook geruchten rond in …
Meer opleidingen Koster

Weet je nog niet of je Koster wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Koster of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Koster

Met wie werkt een Koster samen? 

De koster zal in contact staan met praktisch iedereen die in de kerk (betaald of vrijwillig) werkzaam is. Bij normale (protestantse, katholieke) kerken is dat in de eerste plaats de predikant (dominee, pastoor), maar er zijn vele verschillende soorten kerkgemeenschappen, waarvan sommige andere functies dan andere kennen. Mogelijkheden voor het netwerk van de koster: evangelist, diaken, organist.


 • Evangelist
 • Diaken
 • Predikant
 • Organist
 • Priester
Koster


Organisaties waar een Koster werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Koster meestal werkt.

Waar werkt een Koster?

De koster werkt voor een kerk/gemeente.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Koster

Waar kun je het beste werken als Koster? Hieronder vind je de best door de Koster beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Koster.

Competenties, Skills en Vaardigheden Koster:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Koster.

Welke competenties heeft een Koster nodig?

Een Koster heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Koster

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Koster passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Koster nodig? 

De koster voorziet primair in de behoeften van de gebruikers van het kerkgebouw. Hij zet alles klaar wat nodig is voor de diensten, hij onderhoudt het gebouw, hij zet de koffie, enzovoorts. Een goede koster is dus enigszins gevoelig voor de behoeften van anderen: het persoonstype Gever.

Bekijk de persoonstypen voor Koster


Gever


Lees meer

Interview met een Koster

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Koster

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Koster

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Koster

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Koster dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Koster belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Koster. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Koster iets voor je?

Zou je graag Koster willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Koster bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Koster

Sander Jannie Smids.

Wij Jannie en Sander zoeken kosters werk,wij hebben meer dan 20 jaar ervaring.Wij wonen in Friesland en zijn bereid te vehuizen. Voor verdere info kunt U opns reageren op,   sanderjanniesmids@gmail.com  

koster

Zie arbeidsmarktperspectief,hierboven,komt overeen met de werkelijkheid.

Terlouw

het beroep van Koster herbergt veel kwaliteiten, zoals hierboven te zien is. Ik heb veel van die kwaliteiten en ben op zoek naar zo'n baan. mterlouw@live.nl voor reacties!!

Terlouw

het beroep van Koster herbergt veel kwaliteiten, zoals hierboven te zien is. Ik heb veel van die kwaliteiten en ben op zoek naar zo'n baan. mterlouw@live.nl voor reacties!!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar