Pastoor Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Pastoor? Lees de functieomschrijving.

De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken.

Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals administratie, preek en geestelijke zorg, is de pastoor verantwoordelijk voor de planning van speciale evenementen zoals heilige dagen of bijeenkomsten, en moet die erop toezien dat alles volgens traditie verloopt. Ook gaat een pastoor zelf naar andere gemeentes of landen om deel te nemen aan bijeenkomsten. Daarnaast begeleidt men gelegenheden zoals huwelijken en begravenissen, en het onderwijs van de jonge katholieken.

Een pastoor dient altijd open te zijn voor diens kudde, voor het geven van advies en individuele steun, en om mensen die twijfelen over het geloof bij te staan en weer de goede weg op te helpen. Ook mensen die nieuw bij de kerk zijn, en nog niet helemaal weten wat het is om katholiek te zijn, dienen met open armen ontvangen en geholpen te worden. De pastoor kan hier persoonlijk op toezien, of diens priesters begeleiden bij hun taken.

Natuurlijk is de belangrijkste relatie voor een pastoor degene die hij met God aangaat, toch is het net zo belangrijk om de mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Katholieke leer dat voorschrijft.

Wil je werken als Pastoor?

Werk je al als Pastoor en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Pastoor worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Pastoor, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Pastoor in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Predikant
 • Pastoraal werker
 • Bisschop
 • Gelovigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pastoor

Wat verdient een Pastoor?

Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1500 tot 2000 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen, onkosten voor diens reizen, en zal men zich natuurlijk nooit over zwangerschap of gezin zorgen hoeven te maken.

Salarisschaal Pastoor

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Pastoor

Op zoek naar een nieuwe baan als Pastoor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pastoor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Pastoor vacatures

Assistent accountant
Van Kampen Administraties en Kantoorservice
Assistent accountant (24-40 uur) In een klein team van 5 medewerkers maakt ons kantoor zich dagelijks sterk voor een gevarieerd pakket klanten: ondernemers uit midden- en kleinbedrijf, particulieren, verenigingen en …
Medewerker / adviseur Bouwzaken
R.K. Bisdom Rotterdam
Het bisdom Rotterdam is een van de acht bisdommen van de Nederlandse Rooms-Katholieke Kerkprovincie. Het bisdom kent vele kerken en pastorieën in Zuid-Holland en een deel van ; Een groot …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Pastoor

Hoe goed is de toekomst voor de Pastoor? 

Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot paus benoemd te worden.

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Pastoor worden: Opleidingen tot Pastoor

Hoe word je een Pastoor? 

Om pastoor te worden zal men eerst priester moeten worden, waarvoor men de priesteropleiding in een seminarie dient te volgen.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Pastoor

Time management: 24 manieren om een uur te besparen
Het Zwiterse Zakmes voor persoonlijke productiviteit! Sneller en slimmer!Razendsnel vergaderen. Schaamteloos delegeren. Grote schoonmaak in je inbox. Afrekenen met mensen die tijd ‘zuigen’. Superefficiënte gesprekken. Retestrak organiseren. Hypergefocust werken. …
Meer opleidingen Pastoor

Weet je nog niet of je Pastoor wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Pastoor of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Pastoor

Met wie werkt een Pastoor samen? 

Binnen de eigen parochie, mits die groot genoeg is, heeft men de leiding over predikanten en pastoraal werkers, die allen in dienst van de kerk aan het werk gezet moeten worden. De pastoor zelf geeft verantwoording af aan de bisschop van diens streek.

Dialoog met kerkgangers is natuurlijk ook cruciaal voor het voortbestaan van de parochie, waardoor men veel tijd doorbrengt met het binnenhalen of luisteren naar gelovigen of mensen die interesse tonen in de Katholieke leer.


 • Predikant
 • Pastoraal werker
 • Bisschop
 • Gelovigen
Pastoor


Organisaties waar een Pastoor werkzaam is

Waar werkt een Pastoor meestal? 

Als pastoor werkt men voor de Katholieke kerk, in dienst van de bisschop van diens streek, waarbij men strikt de tradities en rituelen van het Katholieke geloof dient te eren. Uiteindelijk legt men verantwoording af aan de paus en aan God.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Pastoor

Waar kun je het beste werken als Pastoor? Hieronder vindt je de best door de Pastoor beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Pastoor.

Competenties, Skills en Vaardigheden Pastoor:

Welke competenties heeft een een Pastoor nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Pastoor

Wat voor persoonlijkheid heb je als Pastoor nodig? 

Een pastoor fungeert als Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed, waarbij de mens vergeven en God begrepen dient te worden. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel, volgens de interpretatie van de Katholieke kerk, het laatste woord (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Pastoor


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Pastoor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Pastoor

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Pastoor

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Pastoor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Pastoor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Pastoor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Pastoor. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Pastoor iets voor je?

Zou je graag Pastoor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Pastoor bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Pastoor

Pastoor Rudolf Scheltinga

Overal waar "katholiek" staat dient gelezen te worden: 'Rooms-Katholiek'. Katholiek valt niet samen met Rooms-Katholiek, er is in Nederland bijvoorbeeld ook Oud-Katholiek. www.okkn.nl  Daar kunnen mannen én vrouwen priester worden, gehuwd en ongehuwd. Groet, Rudolf Scheltinga, oud-katholiek pastoor van Egmond.

Pastoor Rudolf Scheltinga

Overal waar "katholiek" staat dient gelezen te worden: 'Rooms-Katholiek'. Katholiek valt niet samen met Rooms-Katholiek, er is in Nederland bijvoorbeeld ook Oud-Katholiek. www.okkn.nl  Daar kunnen mannen én vrouwen priester worden, gehuwd en ongehuwd. Groet, Rudolf Scheltinga, oud-katholiek pastoor van Egmond.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar