Pastoor Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Pastoor? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep pastoor. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je pastoor wordt.

 

Wat is een Pastoor?

De pastoor is binnen de Katholieke kerk verantwoordelijk voor diens aangewezen parochie en de andere priesters die daarbinnen werken. Het is zaak om binnen de parochie de tradities vanuit de kerkelijke macht hoog te houden, en het woord van God te prediken.

Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals administratie, preek en geestelijke zorg, is de pastoor verantwoordelijk voor de planning van speciale evenementen zoals heilige dagen of bijeenkomsten, en moet die erop toezien dat alles volgens traditie verloopt. Ook gaat een pastoor zelf naar andere gemeentes of landen om deel te nemen aan bijeenkomsten. Daarnaast begeleidt men gelegenheden zoals huwelijken en begravenissen, en het onderwijs van de jonge katholieken.

Een pastoor dient altijd open te zijn voor diens kudde, voor het geven van advies en individuele steun, en om mensen die twijfelen over het geloof bij te staan en weer de goede weg op te helpen. Ook mensen die nieuw bij de kerk zijn, en nog niet helemaal weten wat het is om katholiek te zijn, dienen met open armen ontvangen en geholpen te worden. De pastoor kan hier persoonlijk op toezien, of diens priesters begeleiden bij hun taken.

Natuurlijk is de belangrijkste relatie voor een pastoor degene die hij met God aangaat, toch is het net zo belangrijk om de mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Katholieke leer dat voorschrijft.

Past het beroep Pastoor bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Pastoor

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Pastor, Kapelaan, Plebaan

Wil je werken als Pastoor?

Werk je al als Pastoor en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Pastoor worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Pastoor, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Pastoor in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Predikant
 • Pastoraal werker
 • Bisschop
 • Gelovigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

7


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pastoor

Wat verdient een Pastoor?

Een pastoor zal afhankelijk van de grootte van diens parochie een salaris van 1500 tot 2000 euro per maand kunnen ontvangen, bruto. Dit geld komt direct uit de collectes, en wordt dus niet door de bisschop of gemeente verzorgd. Voordelen zijn wel dat men niet voor een eigen woning hoeft te zorgen, en andere kosten vaak ook direct uit de collecte komen in plaats van het salaris. Ook heeft men recht op pensioen en vakantiedagen, onkosten voor diens reizen, en zal men zich natuurlijk nooit over zwangerschap of gezin zorgen hoeven te maken.

Salarisschaal Pastoor

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Pastoor

Op zoek naar een nieuwe baan als Pastoor? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pastoor. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Pastoor vacatures

Vacature Verkoopmedewerker Rosmalen Pastoor van Thiellaan (16-32 uur)
Lidl
Een baan als verkoopmedewerker bij Lidl is veelzijdig en afwisselend, want wij willen dat jij een echte allrounder wordt. Daarom ga je veel verschillende dingen doen. Het vlot en correct …
Vacature Hulpkracht Rosmalen Pastoor van Thiellaan (2-12 uur)
Lidl
Vakkenvullen, bakken of kassa draaien? Volop afwisseling Dat krijg je met een bijbaan bij Lidl. Een mooie manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd lekker bij te verdienen Als …
Vacature Pastoraal | spiritueel medewerker
RevArte
Taken en verantwoordelijkhedenJe staat in voor de pastorale begeleiding en zinzorg van revalidanten en hun familieleden. Je begeleidt revalidanten op spiritueel, existentieel en levensbeschouwelijk vlak tijdens hun revalidatieproces. Je bent …
Vacature Medewerker Pastorale En Spirituele Zorg
RevArte
Je staat in voor de pastorale begeleiding en zinzorg van revalidanten en hun familieleden.Je begeleidt revalidanten op spiritueel, existentieel en
Vacature Hulpkracht Rosmalen Pastoor van Thiellaan (2-12 uur)
Lidl
Vakkenvullen, bakken of kassa draaien? Volop afwisseling! Dat krijg je met een bijbaan bij Lidl. Een mooie manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd lekker bij te verdienen! Als …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Pastoor

Wat zijn de baankansen voor een Pastoor?

Er is een tekort aan priesters, waardoor mannen met open armen bij een priesteropleiding welkom geheten worden, en vaak snel door een bisschop tot pastoor benoemd kunnen worden. Vanuit deze positie kan men bisschop worden, of zelfs nog hoger in de Katholieke kerk terecht komen. De hoogste eer is het om tot paus benoemd te worden.

De actuele kans op werk voor een Pastoor

Het beroep Pastoor is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

7

Baankans Pastoor

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Pastoor worden: Opleidingen tot Pastoor

Wil je Pastoor worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Pastoor.

Hoe word je een Pastoor? 

Om pastoor te worden zal men eerst priester moeten worden, waarvoor men de priesteropleiding in een seminarie dient te volgen.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Pastoor

Grip - het geheim van slim werken - time management
Het is best gek dat we nog nooit écht hebben leren werken. De GRIP-training legt je stap voor stap uit hoe je slim kunt werken door een optimale inzet van …
Grip - het geheim van slim werken - time management

Omscholen tot Pastoor

Als je je wilt omscholen tot Pastoor is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Pastoor zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Pastoor dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pastoor

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pastoor

Als je Pastoor wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pastoor zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pastoor

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Pastoor?

Competenties en Vaardigheden Pastoor

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Pastoor nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Pastoor nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Pastoor

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen

Persoonlijkheid van een Pastoor

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Pastoor. Als Pastoor wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Pastoor:


zie volledige beschrijving persoonstype Pastoor

Vakkennis voor een Pastoor

Het is voor een Pastoor ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Pastoor zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Pastoor


Werkervaring Pastoor

Het is voor een startend Pastoor die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Pastoor is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Dominee .

Iets anders leren?

Is Pastoor het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Pastoor

Je kunt als Pastoor een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Pastoor is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Pastoor


Hoofd beroepsgroep Pastoor

Het beroep Pastoor valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Pastoor

Met wie werkt een Pastoor samen? 

Binnen de eigen parochie, mits die groot genoeg is, heeft men de leiding over predikanten en pastoraal werkers, die allen in dienst van de kerk aan het werk gezet moeten worden. De pastoor zelf geeft verantwoording af aan de bisschop van diens streek.

Dialoog met kerkgangers is natuurlijk ook cruciaal voor het voortbestaan van de parochie, waardoor men veel tijd doorbrengt met het binnenhalen of luisteren naar gelovigen of mensen die interesse tonen in de Katholieke leer.


 • Predikant
 • Pastoraal werker
 • Bisschop
 • Gelovigen
Pastoor


Organisaties waar een Pastoor werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Pastoor meestal werkt.

Waar werkt een Pastoor?

Als pastoor werkt men voor de Katholieke kerk, in dienst van de bisschop van diens streek, waarbij men strikt de tradities en rituelen van het Katholieke geloof dient te eren. Uiteindelijk legt men verantwoording af aan de paus en aan God.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Pastoor

Waar kun je het beste werken als Pastoor? Hieronder vind je de best door de Pastoor beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Pastoor.

Competenties, Skills en Vaardigheden Pastoor:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Pastoor.

Welke competenties heeft een Pastoor nodig?

Een Pastoor heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Pastoor

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Pastoor passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pastoor nodig? 

Een pastoor fungeert als Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed, waarbij de mens vergeven en God begrepen dient te worden. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel, volgens de interpretatie van de Katholieke kerk, het laatste woord (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Pastoor


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Pastoor

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Pastoor

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Pastoor

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Pastoor

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Pastoor dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Pastoor belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Pastoor. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Pastoor iets voor je?

Zou je graag Pastoor willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Pastoor bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Pastoor

Pastoor Rudolf Scheltinga

Overal waar "katholiek" staat dient gelezen te worden: 'Rooms-Katholiek'. Katholiek valt niet samen met Rooms-Katholiek, er is in Nederland bijvoorbeeld ook Oud-Katholiek. www.okkn.nl  Daar kunnen mannen én vrouwen priester worden, gehuwd en ongehuwd. Groet, Rudolf Scheltinga, oud-katholiek pastoor van Egmond.

Pastoor Rudolf Scheltinga

Overal waar "katholiek" staat dient gelezen te worden: 'Rooms-Katholiek'. Katholiek valt niet samen met Rooms-Katholiek, er is in Nederland bijvoorbeeld ook Oud-Katholiek. www.okkn.nl  Daar kunnen mannen én vrouwen priester worden, gehuwd en ongehuwd. Groet, Rudolf Scheltinga, oud-katholiek pastoor van Egmond.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar