Dominee Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dominee? Lees de functieomschrijving.

Een dominee geeft het woord van de bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de protestantse kerk. Men heeft de verantwoordelijkheid over een gemeente of deel van een gemeente, en werkt daar op een zelfstandige manier om het woord van God te verspreiden.

Naast het geven van een dagelijkse preek en gebed, is men ook verantwoordelijk voor het onderwijs van de jeugd, zoals dat op de zondagschool gegeven wordt. Ook begeleid men huwelijken, de doop, en begravenissen. Op de heilige dagen is het de taak van de dominee om er iets speciaals van te maken, en de handelingen uit te voeren die in de protestantse kerk routine zijn.

Naast het begeleiden en onderhouden van de huidige gelovigen zal een dominee ook vaak evenementen en andere mogelijkheden creeren om nieuwe leden te kunnen verkrijgen. Hierbij is het zaak om mensen vanuit allerlei achtergronden met open armen in de congregatie te introduceren, en ervoor te zorgen dat deze mensen weten wat het is om protestants te zijn en daar trots op te worden.

Hoewel een dominee dus voornamelijk een relatie met God aangaat, is het belangrijk om die mensen die in dezelfde God geloven te steunen en met iedereen overweg te kunnen, zoals de Bijbel dat ook voorschrijft.

Wil je werken als Dominee?

Werk je al als Dominee en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dominee worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Dominee, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Dominee in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Kerk
  • Gelovigen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2202 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dominee

Wat verdient een Dominee?

Een dominee heeft recht op een basistraktement oftewel salaris van tussen de 2202 en 2644 euro, netto, per maand. Het salaris kan oplopen tot wel 7000 euro per maand. Daarnaast zijn er regelingen voor vakantietoeslag, zwangerschapsverlof, eindejaarsuitkering, pensioenpremie, en krijgt men meestal een ambtswoning aangeboden waarbij de huur laag gehouden wordt. Ook kan men vergoeding krijgen vanuit de kerk voor vervoer en andere onkosten. Een parttime dominee krijgt maar 50% van het fulltime salaris, maar heeft wel recht op alle andere arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Dominee

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Dominee

Op zoek naar een nieuwe baan als Dominee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dominee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Dominee vacatures

Belader
Luba
Functieomschrijving In deze functie haal je dagelijks het afval in woonwijken op. Je leegt de kliko’s, zet deze weer netjes terug en ruimt eventueel gemorst afval op. Je zorgt er …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dominee

Hoe goed is de toekomst voor de Dominee? 

Elke plaats heeft een eigen dominee nodig, en de grotere steden wel meerdere, waardoor er altijd wel werk te vinden is zolang men maar open staat voor de locatie waar die in terechtkomt. Omdat men ook parttime dominee kan zijn, brengt dit nog meer mogelijkheden voor werk, dat zo gedeeld kan worden door verschillende dominees binnen dezelfde kerk.

Vanuit een positie als dominee kan men hogerop in de kerkelijke orde terechtkomen, als men zich fanatiek inzet in het verspreiden van het woord van God of overtuigend kan prediken. Dan wordt een dominee mogelijk een diaken, of zelfs de voorzitter van de protestantse kerk voor het hele land.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Dominee worden: Opleidingen tot Dominee

Hoe word je een Dominee? 

Om dominee te worden dient men een universitaire opleiding in Theologie gevolgd te hebben. Bij voorkeur wordt deze opleiding in een protestants-gericht instituut gevolgd.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Dominee

Meer opleidingen Dominee

Weet je nog niet of je Dominee wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Dominee of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Dominee

Met wie werkt een Dominee samen? 

Als dominee heeft men veel contact met de protestantse kerkelijke macht, en andere dominees in de buurt. Natuurlijk staat men het dichst bij de gelovigen die langskomen en de diensten volgen, meehelpen in de kerk, of zondagse les krijgen.


  • Kerk
  • Gelovigen
Dominee


Organisaties waar een Dominee werkzaam is

Waar werkt een Dominee meestal? 

Dominees werken als zelfstandig ondernemer, maar worden onderhouden door de kerk en soms ook door de gemeente. Men heeft wat vrijheid om een eigen interpretatie te geven van de leer van de Bijbel, en zo op een eigen manier diens congregatie aan te spreken. Uiteindelijk legt men vooral verantwoording af aan de kerk en God.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Dominee

Waar kun je het beste werken als Dominee? Hieronder vindt je de best door de Dominee beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dominee.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dominee:

Welke competenties heeft een een Dominee nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Dominee

Wat voor persoonlijkheid heb je als Dominee nodig? 

De dominee is de Bemiddelaar tussen God en de mensheid, en zal beide moeten kunnen verdedigen tegenover de ander, in dialoog en gebed. Uiteindelijk is men natuurlijk de loyale dienaar van God, en heeft het woord van de Bijbel het laatste woord (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Dominee


Bemiddelaar


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Dominee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dominee

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dominee

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dominee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dominee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dominee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dominee. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dominee iets voor je?

Zou je graag Dominee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dominee bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dominee

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar