Organist Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Organist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep organist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je organist wordt.Wat is een Organist?

De organist speelt op professioneel niveau op de orgel.

De organist speelt solo (zelfstandig) op het orgel of speelt in een band op het keyboard op het orgel. De organist speelt, afhankelijk van de band waarin hij speelt of hij wanneer hij solo speelt, muzieknummers in verschillende genres. (waaronder bijvoorbeeld popmuziek of klassieke muziek). Ook kan de organist zijn eigen muziekstukken componeren of zichzelf vocaal begeleiden wanneer hij orgel speelt. Daarnaast zijn veel organisten ook werkzaam bij een kerk om bijvoorbeeld psalmen te begeleiden.

De organist kan met zijn band (op het orgel) optreden in poppodia, muziekzalen of theaters of speelt orgel in de kerk De organist die solo speelt treedt voornamelijk alleen in theaters, (klassieke) muziekzalen of concertzalen op. Ook kan de organist muziek opnemen in een muziekstudio.

De organist heeft verstand en gevoel van en voor muziek, kan noten lezen en kan (in de meeste gevallen) ook zelf componeren. Hij durft op te treden en zijn muziek voor mensen te maken. Wanneer de organist in een band speelt moet hij ook goed kunnen samenwerken en goed samen kunnen spelen.

Naast goed orgel kunnen spelen moet de organist die het solo wil maken in de muziekwereld ook verstand hebben van marketing en zichzelf goed kunnen promoten. Hiervoor is het belangrijk dat hij representatief overkomt, communicatief vaardig is en natuurlijk talent voor orgelspelen heeft en iets nieuws in de muziekwereld brengt.

Naast optreden kan de organist ook lesgeven in het spelen op de orgel of kan hij werkzaam zijn in een kerk.

Past het beroep Organist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Organist

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: organist (klassiek)


Vacatures Organist

Op zoek naar een nieuwe baan als Organist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Organist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Organist vacatures

Vacature Assistent Personeel en Organistatie (P&O) - 32 tot 36 uur - GGD Zaanstreek Waterland
Bring at Work
Ben jij de gezellige duizendpoot, die in alle hectiek het overzicht behoudt en HR jouw collega's kan ondersteunen waar nodig? Ben jij per direct fulltime beschikbaar voor de komende zes …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Organist

Wat verdient een Organist?

Voor het beroep van organist valt geen specifieke salarisindicatie te geven omdat dit per organist verschilt (dit in verband met het aantal optredens, cd verkoop e.d.)

Salarisschaal Organist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Organist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Organist


Organist worden: Opleidingen tot Organist

Wil je Organist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Organist.

Hoe word je een Organist? 

Voor het beroep van organist is geen opleiding vereist. Wel kan de organist een opleiding aan het conservatorium hebben gevolgd (ook in bijvoorbeeld pianospel) of een cursus/les/training orgel spelen/pianospelen hebben gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Organist

Er zijn geen opleidingen Organist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Organist in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Organist worden: Omscholen tot Organist

Als je je wilt omscholen tot Organist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Organist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Organist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Organist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Organist

Als je Organist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Organist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Organist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Organist?


Competenties en Vaardigheden Organist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Organist.

Welke competenties heeft een Organist nodig?

Een Organist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Organist

 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Leervermogen
 • Ambitie
 • Vitaliteit
 • Kracht
 • Positiviteit
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Proactief
 • Doelgericht
 • Wendbaarheid

Persoonlijkheid en Eigenschappen Organist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Organist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Organist nodig? 

De organist is een levensgenieter. Hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt en kan met deze hobby zijn geld verdienen. Daarnaast is de organist ook een romanticus en een perfectionist; hij kan zijn eigen nummers maken en componeren en wil het beste in zichzelf naar boven halen.

Bekijk de persoonstypen voor Organist


Eigenschappen Organist

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • GepassioneerdArbeidsmarktperspectief Organist

Wat zijn de baankansen voor een Organist?

Het arbeidsmarktperspectief voor de organist hangt volledig af van zijn eigen inzet, zijn drive, zijn talent en zijn talent voor promotie en marketing. De organist die er echt hard voor werkt om van zijn orgelspel zijn beroep te maken kan uiteindelijk doorbreken alhoewel dit natuurlijk nooit zeker is en van veel factoren afhangt. Wel kan de organist extra geld verdienen door ook les in orgelspel te gaan geven.

De actuele kans op werk voor een Organist

Het beroep Organist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Musici is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Organist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Organist

Je kunt als Organist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Organist is onderdeel van de beroepsfamilie Musici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Organist

Mogelijke specialisaties voor een Organist

altviolist (klassiek) altviolist (modern) violist (modern) cellist (modern) contrabassist (klassiek) cellist (klassiek) contrabassist (modern) violist (klassiek) balalaikaspeler (modern) banjospeler (modern)
bassist (klassiek) harpist (klassiek) luitist (klassiek) mandolinespeler (klassiek) ukelelespeler (modern) citerspeler (modern) bazoukispeler (klassiek) balalaikaspeler (klassiek) banjospeler (klassiek) bassist (modern) citerspeler (klassiek) gitarist (klassiek) gitarist (modern) hakkebordspeler (klassiek) hakkebordspeler (modern) harpist (modern) luitist (modern) mandolinespeler (modern) bazoukispeler (modern) Jazzgitarist keyboardspeler (modern) organist (modern) pianist (modern) toetsenist (klassiek) klavecimbelspeler (klassiek) concertpianist (klassiek) accordeonist (modern) accordeonist (klassiek) pianist (klassiek) synthesizerspeler (modern) concertpianist (modern) toetsenist (modern) blueszanger countryzanger easy-listeningzanger entertainment/amusementszanger gospelzanger rockzanger zanger keltisch zanger volksmuziek singer/songwriter funkzanger folklorezanger jazzzanger popzanger soulzanger troubadour zanger moderne muziek zanger schoolmuziek zanger wereldmuziek Volkszanger Chansonnier blokfluitist (modern) fagottist (modern) hoboïst (klassiek) hoboïst (modern) klarinettist (modern) koraspeler (klassiek) saxofonist (klassiek) trombonist (klassiek) trompettist (klassiek) trompettist (modern) tubaspeler (modern) cornetspeler (klassiek) doedelzakspeler (klassiek) dwarsfluitist (klassiek) fagottist (klassiek) blokfluitist (klassiek) cornetspeler (modern) doedelzakspeler (modern) dwarsfluitist (modern) hoornist (klassiek) klarinettist (klassiek) klokkenspeler (modern) koraspeler (modern) mondharmonicaspeler (modern) piccoloïst (klassiek) saxofonist (modern) trombonist (modern) tubaspeler (klassiek) fluitist (klassiek fluitist (modern) beiaardier (klassiek) bongospeler (klassiek) carillonist paukenist (modern) xylofonist (klassiek) xylofonist (modern) klokkenspeler (klassiek) marimbaspeler (klassiek) percussionist (modern) slagwerker (klassiek) vibrafonist (modern) castagnettenspeler (modern) drummer (klassiek) bongospeler (modern) cimbalist (klassiek) gamelanspeler (klassiek) marimbaspeler (modern) paukenist (klassiek) percussionist (klassiek) slagwerker (modern) castagnettenspeler (klassiek) drummer (modern) vibrafonist (klassiek) beiaardier (modern) Drummer Slagwerker concertzanger operettezanger zanger oude muziek zanger kamermuziek operazanger zanger barok zanger kerkmuziek
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Organist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Organist meestal werkt.

Waar werkt een Organist?

De organist werkt zelfstandig of in een band.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Organist

Met wie werkt een Organist samen? 

Het netwerk van de organist bestaat uit zijn (eventuele) bandleden, muziekproducers, publiek, technici en de mensen die werkzaam zijn op de plekken waar hij speelt.

 


 • Eventuele bandleden
 • Muziekproducers
 • Publiek
 • Technici
 • Mensen die werkzaam zijn op speelplekken
Organist

Interview met een Organist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Organist:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Organist verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Organist?

De beroepen die verwant zijn aan Organist zijn:
Gitarist
Salaris: € tot €
Opleiding:
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gitarist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gitarist wordt.
Pianist
Salaris: € tot €
Opleiding: HBO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep pianist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je pianist wordt.

Alles over het beroep Organist in één oogopslag

Netwerk:

 • Eventuele bandleden
 • Muziekproducers
 • Publiek
 • Technici
 • Mensen die werkzaam zijn op speelplekken

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar