U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Onderhoudsmonteur

Onderhoudsmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een onderhoudsmonteur? Lees de functieomschrijving.

Een Onderhoudsmonteur is een monteur die onderhoud aan apparatuur pleegt. Hij kan werkzaam zijn bij veel verschillende soorten bedrijven, zo zijn er Onderhoudsmonteurs werkzaam bij productiebedrijven, bij energiemaatschappijen, bij grote landbouwbedrijven en bij woningbouwcorporaties. Het komt er op neer dat bij alle bedrijven waar met relatief veel apparatuur gewerkt wordt, een Onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn. Het kan zijn dat deze in dienst is van het bedrijf, maar het kan ook zijn dat deze voor een opdracht tijdelijk ingehuurd wordt.

De werkzaamheden van een Onderhoudsmonteur hangen af van het bedrijf waar hij werkzaam in is. In grote lijnen komt het er op neer dat hij zich onder andere bezig houdt met het repareren, afstellen, inspecteren en testen van apparatuur en het oplossen van storingen aan de apparatuur.

Een Onderhoudsmonteur heeft vanuit zijn opleiding vaak een brede kennis van verschillende onderhoudswerkzaamheden, echter, maar een klein deel van deze kennis wordt in de praktijk nodig geacht. Dit komt omdat het werk van een Onderhoudsmonteur vaak bestaat uit het plegen van onderhoud aan een bepaald type apparatuur, het type waarin het bedrijf waar hij werkzaam voor is in gespecialiseerd is. Omdat er vaak gewerkt wordt met bepaalde type apparaten, kan het werk als eentonig bestempeld worden, maar dat wil niet zeggen dat het werk daardoor ook eenvoudig is. Mede door de verschillende problemen die apparatuur kan hebben en het soms moeten werken op onregelmatige tijden zorgt ervoor dat het werk van een Onderhoudsmonteur als relatief zwaar te kwalificeren is.

Mensen vonden ons op: Job Onderhoudsmonteur, Baan Onderhoudsmonteur, Onderhoudsmonteur Worden, Functie-eisen Onderhoudsmonteur, Verantwoordelijkheden Onderhoudsmonteur, Functieprofiel Onderhoudsmonteur, Wat doet een Onderhoudsmonteur, Werken als Onderhoudsmonteur.

Onderhoudsmonteur worden: Opleiding tot onderhoudsmonteur

Om in aanmerking te komen voor de functie Onderhoudsmonteur wordt vaak een afgeronde MBO opleiding richting Werktuigbouwkunde gevraagd. Dit betreft dan een MBO niveau 4 opleiding. In sommige vacatures wordt louter een MBO diploma richting bouwkunde gevraagd. In dat geval kan een sollicitant ook voldoen met bijvoorbeeld een MBO niveau 2 diploma ‘Onderhoud- en verbouwbedrijf’.

Naast vaak het vereiste van een MBO diploma, wordt haast altijd het Vca-certificaat vereist. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en moet er voor zorgen dat een Onderhoudsmonteur weet hoe hij zijn werkzaamheden veilig kan verrichten. Dit certificaat kan behaald worden na het examen te halen. Aan dit examen gaat vaak een 1-daagse cursus vooraf.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsmonteur, Onderhoudsmonteur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsmonteur, Scholing Onderhoudsmonteur, Studie Onderhoudsmonteur, Bijscholing Onderhoudsmonteur, Omscholing Onderhoudsmonteur.

Organisaties waar een onderhoudsmonteur doorgaans werkzaam is

Een Onderhoudsmonteur kan in dienst zijn bij een bedrijf waar veel apparatuur is waaraan onderhoud nodig is, maar hij kan ook in dienst zijn bij een bedrijf dat per opdracht ingehuurd wordt om onderhoud aan bepaalde apparatuur te plegen. Een Onderhoudsmonteur is wel altijd voor een profit-organisatie werkzaam.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Onderhoudsmonteur, Onderhoudsmonteur Worden, Opleidingsniveau Onderhoudsmonteur, Scholing Onderhoudsmonteur, Studie Onderhoudsmonteur, Bijscholing Onderhoudsmonteur, Omscholing Onderhoudsmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden onderhoudsmonteur

Het gemiddelde salaris van een Onderhoudsmonteur is 1600,- bruto per maand. Dit is berekend op een 38-urige werkweek. Deze 38-uur per week wordt niet louter overdag gegaan. Een Onderhoudsmonteur is namelijk een beroep dat bekend staat om zijn storingsdiensten. Deze worden vaak over de verschillende monteurs binnen een bedrijf verdeeld, maar in een bedrijf dat maar weinig Onderhoudsmonteurs werkzaam heeft, kan het zijn dat alle storingsdiensten op één werknemer neerkomen.

Een Onderhoudsmonteur valt vaak onder het cao technisch installatiebedrijf. Hierin staat te lezen dat een Onderhoudsmonteur onder andere de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden geniet: vakantiedagen, reiskostenvergoeding, onkostenvergoeding, overurenvergoeding, toeslaguren vergoeding en studiefaciliteiten.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Onderhoudsmonteur, Loon Onderhoudsmonteur, Wat verdien je als Onderhoudsmonteur, Salarisschaal Onderhoudsmonteur, Salarisindicatie Onderhoudsmonteur, Bonus Onderhoudsmonteur, CAO Onderhoudsmonteur, Brutoloon Onderhoudsmonteur, Nettoloon Onderhoudsmonteur, Vakantiedagen Onderhoudsmonteur, Pensioen Onderhoudsmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden onderhoudsmonteur

 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Onderhoudsmonteur, Vaardigheden Onderhoudsmonteur, Attitude Onderhoudsmonteur, Kwalificaties Onderhoudsmonteur, Competentieprofiel Onderhoudsmonteur.

Boeken voor het beroep onderhoudsmonteur

Wil je meer weten over het beroep onderhoudsmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je onderhoudsmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken onderhoudsmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Onderhoudsmonteur, Onderhoudsmonteur ebooks, boek Onderhoudsmonteur.

Persoonstypen onderhoudsmonteur

Een Onderhoudsmonteur is een waarnemer. Hij moet onderhoud aan apparatuur plegen en daarvoor dient hij mankementen aan deze apparatuur op te merken. Daarnaast is een Onderhoudsmonteur een succesvolle werker. Hij verricht zijn werkzaamheden zo goed mogelijk, zodat het bedrijf waarvoor hij de apparatuur onderhoud er volledig op kan vertrouwen dat de apparatuur in orde is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Onderhoudsmonteur, Karakter Onderhoudsmonteur.

Netwerk onderhoudsmonteur

Een Onderhoudsmonteur verricht zijn werkzaamheden voornamelijk zelfstandig. Ondanks dat hij vaak deel uitmaakt van een team van Onderhoudsmonteurs, zal hij toch vaak alleen op een opdracht af gaan. Contact heeft hij met zijn manager (of 1e monteur), die hem de opdracht geeft en aan wie hij verslag van de opdracht moet geven. Daarnaast kan een Onderhoudsmonteur contact hebben met medewerkers van de apparatuur waaraan hij onderhoud moet plegen, mogelijk om meer inzicht in het apparaat te krijgen of om deze naar de wensen van de medewerkers af te stellen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Onderhoudsmonteur, Medewerkers Onderhoudsmonteur.

Is het beroep onderhoudsmonteur iets voor jou?

Zou je graag onderhoudsmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als onderhoudsmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Onderhoudsmonteur, beroepskeuzetest Onderhoudsmonteur, beroep Onderhoudsmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden onderhoudsmonteur

Haast alle machines en apparatuur heeft onderhoud nodig om optimaal te functioneren en een Onderhoudsmonteur is opgeleid om al deze machines van onderhoud te kunnen voorzien. Dit, en het feit dat er voor de functie Onderhoudsmonteur vaak een afgeronde Mbo-opleiding vereist is, zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt voor een Onderhoudsmonteur goed is.

Doorgroeimogelijkheden voor een Onderhoudsmonteur zijn er redelijk. In de cao staat beschreven dat een bedrijf waar een Onderhoudsmonteur werkzaam voor is, zorgt voor interne opleidingen. Deze opleidingen zorgen er voor dat een Onderhoudsmonteur door kan groeien naar een hogere functie binnen dat bedrijf. Een voorbeeld van een doorgroeimogelijkheid is die tot 1e monteur, waarbij een Onderhoudsmonteur naast zijn onderhoudswerkzaamheden ook leiding geeft aan een gewone Onderhoudsmonteur.

Arbeidsmarktperspectief score onderhoudsmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep onderhoudsmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Onderhoudsmonteur, Promotie mogelijkheden Onderhoudsmonteur, Carriere Onderhoudsmonteur.

Solliciteren op de functie onderhoudsmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als onderhoudsmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor onderhoudsmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als onderhoudsmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Onderhoudsmonteur, CV Onderhoudsmonteur, sollicitatie Onderhoudsmonteur.

Interviews met onderhoudsmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen onderhoudsmonteur

Vacatures onderhoudsmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Onderhoudsmonteur is een monteur die onderhoud aan apparatuur pleegt. Hij kan werkzaam zijn bij veel verschillende soorten bedrijven, zo zijn er Onderhoudsmonteurs werkzaam bij productiebedrijven, bij energiemaatschappijen, bij grote landbouwbedrijven en bij woningbouwcorporaties. Het komt er op neer dat bij alle bedrijven waar met relatief veel apparatuur gewerkt wordt, een Onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn.

Beoordeling Onderhoudsmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Onderhoudsmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep