Kraanmonteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraanmonteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kraanmonteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kraanmonteur wordt.

 

Wat is een Kraanmonteur?

Een Kraanmonteur inspecteert, repareert en onderhoudt (hijs)kranen en administreert de bevindingen. Dit doet de Kraanmonteur zelfstandig volgens de onderhoudsinstructies of in overleg met een directe leidinggevende. De Kraanmonteur signaleert en rapporteert verbeter- en reparatiepunten. Dit gebeurt vaak via zogenaamde werkbonnen. Dit zijn - tegenwoordig meestal digitale - rapporten voor het administreren van gebreken en advies door de Kraanmonteur.

Daarnaast lost de Kraanmonteur storingen op. Bovendien onderhoudt de Kraanmonteur in sommige gevallen de klantcontacten.

Een Kraanmonteur werkt op een vaste werkplaats of op lokatie. In het eerste geval werkt de Kraanmonteur meestal in dienst van een reparatiebedrijf, samen met collega Kraanmonteurs, waarbij de Kraanmonteur minder zelfstandig werkt en minder verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat. Kraanmonteurs op lokatie werken zelfstandig en dragen meer eindverantwoordelijkheid. Contacten met klanten komen vaker voor bij Kraanmonteurs op lokatie. 

Sommige Kraanmonteurs werken volledig zelfstandig en laten zich inhuren door bedrijven.

Een Kraanmonteur is een technisch beroep waarbij verstand van gereedschappen, diverse (hijs)kranen, heftrucs, hydrauliek, pneumatiek, dieseltechniek, elektronica en dergelijke is vereist.
 

 Wil je werken als Kraanmonteur?

Werk je al als Kraanmonteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraanmonteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kraanmonteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kraanmonteur in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Opzichter Bouw
 • Directe leidinggevende
 • Collega monteurs
 • Medewerkers administratie
 • Kraanmachinist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraanmonteur

Wat verdient een Kraanmonteur?

Het inkomen van een Kraanmonteur ligt tussen de € 1.600 en € 2.700, afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de opdracht, ervaring en opleiding. Als de Kraanmonteur in de bouw werkzaam is, wat meestal het geval zal zijn, zijn de arbeidsvoorwaarden vastgelegd in de Bouw CAO.
 

Salarisschaal Kraanmonteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Kraanmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraanmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kraanmonteur vacatures

Vacature Hijskraanmonteur - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Monteur - Wat ga je doen? Als Hijskraanmonteur ben je verantwoordelijk voor de reparaties, revisies en modificaties aan diverse hijskranen. Als Monteur Hijskranen om je te werken binnen een familiebedrijf …
Vacature Allround Kraanmonteur - Woerden
VNOM, Woerden
Monteur - Wat ga je doen? Als Allround Kraanmonteur maak je deel uit van een veelzijdige organisatie op het gebied van kraanverhuur. Zij verhuren verhuren hijskranen van 30 t/m 650 …
Vacature Kraanmonteur
Krosto Techniek
Je onderhoudt het kranenpark en zorgt dat alle kranen in topconditie zijn. Storingen analyseer je en los je vakkundig op. Je reviseert kranen om de levensduur ervan te verlengen. Je …
Vacature Monteur Kranen
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Als Monteur Kranen maak je deel uit van een stabiele organisatie met een goede reputatie in de hijs- en hefwereld. Zij hebben een groot park aan materieel, van rupskranen, loopkatkranen …
Vacature Monteur Kranen
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Wij zijn op zoek naar een Kraanmonteur met meer dan alleen kennis van kranen. Jij bent namelijk onder andere verantwoordelijk voor correctief en preventief onderhoud waarbij ook trucks, trailers en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraanmonteur

Wat is de toekomst van Kraanmonteur?

Momenteel (2012) zijn de arbeidsperspectieven in de bouw somber, er is weinig werk voor de Kraanmonteurs. Daar tegenover staat het tekort aan technisch opgeleide mensen. Dus Kraanmonteurs kunnen met een technische opleiding meestal wel werk vinden in een andere sector.

De doorgroeimogelijkheden voor een Kraanmonteur zijn gemiddeld. Kraanmonteurs met een MBO diploma kunnen diverse technische beroepen uitoefenen maar doorgroeien naar bijvoorbeeld een leidinggevende functie hangt af van persoonlijkheid, persoonlijke ontwikkeling en eventueel doorleren. Met een middenstand diploma op zak, kan een eigen bedrijf gestart worden.

Baankans Kraanmonteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kraanmonteur worden: Opleidingen tot Kraanmonteur

Wil je Kraanmonteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kraanmonteur.

Hoe word je een Kraanmonteur? 

Een Kraanmonteur heeft minimaal een technisch MBO-diploma. Meestal in de richting van MTS Elektrotechniek / Werktuigbouwkunde. Soms aangevuld met elektrotechnische opleidingen.

Daarnaast wordt vaak gevraagd naar een rijbewijs B voor Kraanmonteurs die op lokatie moeten werken.

Bovendien is voor de Kraanmonteur op lokatie minimaal een certificaat of diploma VCA-basis (De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) vereist. Dat is een certificaat voor de veiligheid op bouwplaatsen. Met deze controlelijst tonen aannemers aan dat zij onder andere aan de wet- en regelgeving zoals de ARBO-wet voldoen. Ook bevat deze norm aanvullende eisen om het veiligheidsbewustzijn tijdens het werk te verhogen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kraanmonteur

Er zijn geen opleidingen Kraanmonteur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Kraanmonteur in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen of doorgroeien tot Kraanmonteur

Als je Kraanmonteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kraanmonteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kraanmonteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kraanmonteur?

Competenties en Vaardigheden Kraanmonteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kraanmonteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kraanmonteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kraanmonteur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Kraanmonteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kraanmonteur. Als Kraanmonteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kraanmonteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Kraanmonteur

Vakkennis voor een Kraanmonteur

Het is voor een Kraanmonteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kraanmonteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kraanmonteur


Werkervaring Kraanmonteur

Het is voor een startend Kraanmonteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kraanmonteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Kraanmachinist .

Iets anders leren?

Is Kraanmonteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kraanmonteur

Met wie werkt een Kraanmonteur samen? 

Een Kraanmonteur heeft intern, binnen het bedrijf waar de Kraanmonteur werkt, te maken met een direct leidinggevende, eventuele collega monteurs en de administratie aan wie de Kraanmonteur rapporteert. De direct leidinggevende of manager geeft leiding aan een groep (Kraan)monteurs. Als de Kraanmonteur zelfstandig voor eigen rekening werkt, dan kan de Kraanmonteur een dubbele rol hebben als monteur en leidinggevende.

Hoe dan ook, de Kraanmonteur zal op een bouwplaats (extern), waar de kraan of heftruck (e.d.) die gemaakt of gecontroleerd moet worden, te maken hebben met de bouwvakkers en opzichter(s) ter plaatse. De Kraanmonteur zal bijvoorbeeld overleg plegen met de opzichter of kraanmachinist over het onderhoud of de reparatie.

De Kraanmonteur in een vaste werkplaats mist dit contact.


 • Opzichter Bouw
 • Directe leidinggevende
 • Collega monteurs
 • Medewerkers administratie
 • Kraanmachinist
Kraanmonteur


Organisaties waar een Kraanmonteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kraanmonteur meestal werkt.

Waar werkt een Kraanmonteur?

De organisatie waar de Kraanmonteur werkt is meestal een organisatie gericht op het maken van winst (profit organisatie). Wel werken deze organisaties veel voor overheden, zoals gemeentes en het rijk, die niet gericht zijn op winst (nonprofit).

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Kraanmonteur

Waar kun je het beste werken als Kraanmonteur? Hieronder vind je de best door de Kraanmonteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Kraanmonteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Kraanmonteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kraanmonteur.

Welke competenties heeft een Kraanmonteur nodig?

Een Kraanmonteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kraanmonteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kraanmonteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kraanmonteur nodig? 

Een Kraanmonteur moet een perfectionist zijn, gedreven om zijn werk zo goed mogelijk te doen. Alles, tot de kleinste details, moet kloppen want de Kraanmonteur wordt afgerekend op het eindresultaat waarbij de veiligheid van mensen in het geding is.

Daarnaast moet een Kraanmonteur dus ook prestatiegericht zijn. De Kraanmonteur moet een sterke behoefte hebben om productief te zijn, successen te behalen en mislukkingen te vermijden.

Bekijk de persoonstypen voor Kraanmonteur


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Kraanmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraanmonteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraanmonteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraanmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraanmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraanmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraanmonteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraanmonteur iets voor je?

Zou je graag Kraanmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraanmonteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Kraanmonteur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Kraanmonteur

Vacature Allround Kraanmonteur
VNOM | Bemiddelaar in de techniek
Als Allround Kraanmonteur maak je deel uit van een veelzijdige organisatie op het gebied van kraanverhuur. Zij verhuren verhuren hijskranen van t/m ton en voeren transporten uit met gewichten tot ton. …

Actuele blogposts


reacties op Kraanmonteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar