Monteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Monteur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Monteur. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Monteur nodig heeft.Wat doet een Monteur? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Monteur?

Een monteur is iemand die apparaten, gebruiksvoorwerpen, meubels, machines, electronica of hardware in elkaar zet, monteert, installeert of repareerts. Er zijn wel honderden verschillende type monteurs, van keukenmonteurs tot wifi-monteurs.

We kunnen een aantal hoofdgroepen maken op basis van de voornaamste taken en werkzaamheden. Zo voert bijvoorbeeld het ene type monteur productiewerkzaamheden uit, een ander type monteur is voornamelijk bezig met reparatie en onderhoud.

Hoofdgroepen type Monteurs

1. Productie monteur / assemblage monteur

Een Productie / assemblagemonteur werkt in een productieproces en zet apparaten, machines, meubels of andere gebruiksvoorwerpen in elkaar. Dit doet hij meestal door reeds gefabriceerde onderdelen in of aan elkaar te zetten.

2. Elektromonteur

Een Elektromonteur monteert, maakt, installeert of repareert elektrische installaties. Dit is een zeer breed uiteenlopende discipline, want het kan gaan om electriciteitsnetwerken in de huisomgeving (Electricien) tot aan grote elektortechnische installaties of bijvoorbeeld windturbines. Dan is er ook nog het verschil tussen montage, assemblage, installatie of service en reparatie.  

3. Installatiemonteur

Een Installatiemonteur is hoofdzakelijk bezig met het plaatsen en in werking stellen van een apparaat, machine, installatie of woning/gebouw onderdeel (zoals een keukenmonteur). Dit is weer een andere specialisatie die ook weer overlap kan hebben met de Elektrotechniek. Binnen de grote groep valt een Verwarmingsmonteur ook binnen deze groep, alhoewel die vaak ook het onderhoud kan doen.

4. Service- en Onderhoudsmonteur

Een Servicemonteur, Servicetechnicus of Onderhoudsmonteur valt weer binnen de volgende groep en dat zijn de Service- en Onderhoudsmonteurs. Deze richten zich op het preventief onderhoud en reparatie van apparaten, machines of installaties. Hun focus is dus om deze apparatuur in werking te houden en/of storingen te verhelpen. Bij complexere (elektrotechnische) machines en installaties wordt hier vaak over een Service Engineer gesproken. 

Past het beroep Monteur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Monteur?

Een monteur is een ambachtsman/vrouw. Hij of zij maakt gebruik van gereedschappen om apparaten e.d in elkaar te zetten, oftwel te assembleren, of reeds werkende apparaten te installeren.


Vacatures Monteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Monteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Monteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Monteur per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Monteur op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Monteur in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Monteur per stad

Vacatures Monteur Alkmaar

Vacatures Monteur Almelo

Vacatures Monteur Almere

Vacatures Monteur Alphen aan den Rijn

Vacatures Monteur Amersfoort

Vacatures Monteur Amstelveen

Vacatures Monteur Amsterdam

Vacatures Monteur Apeldoorn

Vacatures Monteur Arnhem

Vacatures Monteur Assen

Vacatures Monteur Bergen op Zoom

Vacatures Monteur Breda

Vacatures Monteur Capelle aan den IJssel

Vacatures Monteur Delft

Vacatures Monteur Den Bosch

Vacatures Monteur Den Haag

Vacatures Monteur Den Helder

Vacatures Monteur Deventer

Vacatures Monteur Doetinchem

Vacatures Monteur Dordrecht

Vacatures Monteur Ede

Vacatures Monteur Eindhoven

Vacatures Monteur Emmen

Vacatures Monteur Enschede

Vacatures Monteur Gouda

Vacatures Monteur Groningen

Vacatures Monteur Haarlem

Vacatures Monteur Haarlemmermeer

Vacatures Monteur Heerlen

Vacatures Monteur Helmond

Vacatures Monteur Hengelo

Vacatures Monteur Hilversum

Vacatures Monteur Hoogeveen

Vacatures Monteur Hoorn

Vacatures Monteur Katwijk

Vacatures Monteur Leeuwarden

Vacatures Monteur Leiden

Vacatures Monteur Lelystad

Vacatures Monteur Maastricht

Vacatures Monteur Middelburg

Vacatures Monteur Nieuwegein

Vacatures Monteur Nijmegen

Vacatures Monteur Oss

Vacatures Monteur Purmerend

Vacatures Monteur Roermond

Vacatures Monteur Roosendaal

Vacatures Monteur Rotterdam

Vacatures Monteur Schiedam

Vacatures Monteur Spijkenisse

Vacatures Monteur Terneuzen

Vacatures Monteur Tilburg

Vacatures Monteur Utrecht

Vacatures Monteur Veenendaal

Vacatures Monteur Venlo

Vacatures Monteur Vlaardingen

Vacatures Monteur Westland

Vacatures Monteur Zaanstad

Vacatures Monteur Zeist

Vacatures Monteur Zoetermeer

Vacatures Monteur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Monteur

Wat verdient een Monteur?

Een monteur verdient tussen de €2000,- en €3700,- bruto per maand. Het salaris van een monteur is afhankelijk van de specialisatie, het ervaringsniveau, de moeilijkheidsgraad van het werk, de vraag naar zijn/haar specialisatie en de regio waar de monteur werkzaam is.

Salarisschaal Monteur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Monteur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Monteur


Bekijk het salaris Monteur per ervaringsniveau

Salaris junior Monteur Wat verdient een startend Monteur? Wat is het loon senior Monteur? beginnend Monteur salaris Maximaal salaris trainee Monteur Hoeveel verdient een leidinggevend Monteur? Wat is het salaris van een medior Monteur? Salaris aankomend Monteur Wat verdient een ervaren Monteur? Welk salaris krijgt een leerling Monteur?


Monteur worden: Opleidingen tot Monteur

Wil je Monteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Monteur.

Hoe word je een Monteur? 

Er zijn tegenwoordig vele manieren om monteur te worden! Je kan monteur worden via het (reguliere) funderend onderwijs als je eerste beroepskeuze maakt. Dan heb je daarin nog verschillende niveau's en leerwegen. Veel monteursopleidingen kan je volgen op de niveau's MBO 2, MBO 3 en MBO 4.

Daarin heb je dan nog de keuze tussen de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL), hetgeen betekent dat je voornamelijk in de schoolbanken zit. Dit is vaak het geval bij de MBO4 opleidingen waar je dus ook meer theorie moet leren. De andere weg is de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL). Dit zijn leer-werk banen waarin je 4 dagen per week als Leerling-Monteur aan het werk gaat en 1 dag per week naar school gaat. Dit is de meer praktische leerweg en dit zien we vaak bij de MBO 2 en MBO 3 opleidingen.

Je kunt tegenwoordig ook monteur worden door je om te scholen tot monteur. Dit kan je doen als je al technische aanleg of inzicht hebt en andere werk ervaring. Je hoeft dan nog geen technische werkervaring te hebben. Zolang je de aanleg, de basiscompetenties en de motivatie hebt kan jij omscholen tot monteur. Ook hier zijn weer verschillende opties. Of je doet eerst een opleiding van één maand om de theorie te snappen en vindt daarna een baan, of je solliciteert op een vacature omscholen tot monteur met salaris. Beide wegen zijn laagdrempelig en er is voor beide wegen goede keus.

Opleidingen Monteur

Monteur Aarding en Bliksembeveiliging (MABO)
Cursus in het kort Monteurs van aarding- en bliksembeveiligings­bedrijven zijn op de hoogte van de elementaire basisbegrippen in de elektrotechniek. (Bijvoorbeeld door het volgen van de cursus Basiskennis Elektrotechniek (BKE)). …
Monteur Aarding en Bliksembeveiliging (MABO)
De monteur als instructeur - Dag
Wil je leren hoe je collega's instructies geeft en hen beter begeleidt in hun werk? Schrijf je dan in voor de training De monteur als instructeur bij ROVC! Als jij …
De monteur als instructeur - Dag
Monteur Mobiele E-machines Onderhouden
Met de komst van elektrisch aangedreven voertuigen doen andere technologieën hun intrede in de automobielbranche maar ook betreffende de infra en wegenbouw machines. Hieraan zijn ook nieuwe risico’s verbonden, die …
Monteur Mobiele E-machines Onderhouden
Hydrauliek - basis - Dag
Wil je eerstelijnsstoringen en onderhoud aan hydrauliekinstallaties uitvoeren? Deze ROVC-cursus is de ideale basis voor jou! Ben jij beginnend monteur of operator en heb je geen kennis op het gebied …
Hydrauliek - basis - Dag
Stork Basis ATEX 001 IVM certificaat 2 daags
U bent geen operator, maar werkt wel met regelmaat in  een explosiegevaarlijk gebied. U heeft dan specialistische kennis en bekwaamheden nodig die goed aansluiten op uw functie. Voorafgaand aan die specialisatie …
Stork Basis ATEX 001 IVM certificaat 2 daagsMonteur worden: Omscholen tot Monteur

Als je je wilt omscholen tot Monteur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Monteur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Monteur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Omscholing vacatures Monteur

Vacature Omscholen tot monteur
Randstad
Stel je voor: je werkt mee aan het bouwen, repareren en onderhouden van prachtige machines. Denk aan treinen bij de NS, landbouwmachines bij Kuhn of tractors bij John Deere. Als …
Vacature Omscholen tot servicemonteur
Olympia
Heb jij 2 rechter handen en kun je niet wachten om met die handen te gaan werken? Met die handen wordt je ingezet op verschillende klussen in Europa. Een internationale …
Vacature Omscholingstraject Installatiemonteur
Actief Werkt!
Zie jij een carrière in de installatietechniek wel zitten? Werk je graag op een vaste locatie maar wissel je ook graag af? Pak dan nu je kans en laat je …

Opleiding vacatures Monteur

Vacature Leerling Monteur Installatiebouw - BBL
Van der Leun B.V.
Leerling Monteur Installatiebouw - BBL Wat is jouw uitdaging In de functie van Leerling Monteur leer je elektrotechnische montage- en installatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit gebeurt veelal op projectlocatie in …
Vacature Leerling Monteur Utiliteit - BBL
Van der Leun B.V.
Leerling Monteur Utiliteit - BBL Wat is jouw uitdaging Je komt te werken in een dynamische werkomgeving waar geen dag het zelfde is door de omvang en diversiteit aan klussen. …
Vacature Leerling Monteur Beveiligingssystemen - BBL
Van der Leun B.V.
Leerling Monteur Beveiligingssystemen - BBL Wat is jouw uitdaging Je leert het monteren, installeren en onderhouden van diverse systemen, zoals camerasystemen, alarmsystemen, toegangscontrolesysteem, brandmeldinstallaties en netwerkbeheer. Ook leer je het …

Leerling vacatures Monteur

Vacature (Leerling) Isolatiemonteur
Isolatiebedr. en Handelsond. M. de Bruijn B.V.
De Bruijn Perfecte Isolatie is een groeiend middelgroot bedrijf dat al meer dan 50 jaar bestaat. Wij isoleren machines, installaties en leidingen bij onze klanten op locatie. Dit werk wordt …
Vacature Leerling Monteur Installatiebouw - BBL
Van der Leun B.V.
Leerling Monteur Installatiebouw - BBL Wat is jouw uitdaging In de functie van Leerling Monteur leer je elektrotechnische montage- en installatiewerkzaamheden uit te voeren. Dit gebeurt veelal op projectlocatie in …
Vacature Leerling Monteur Utiliteit - BBL
Van der Leun B.V.
Leerling Monteur Utiliteit - BBL Wat is jouw uitdaging Je komt te werken in een dynamische werkomgeving waar geen dag het zelfde is door de omvang en diversiteit aan klussen. …

Traineeship vacatures Monteur

Vacature Traineeship leidinggevend monteur
Eminent Groep
Bij dit traineeship ga je de stap maken van monteur elektrotechniek naar leidinggevend monteur. Je werkt samen met een ervaren leidinggevend monteur die jou gaat helpen met het aansturen van …
Vacature Traineeship Eerste Monteur Elektrotechniek
Technical Valley
Wat ga je doen? Technical Valley start samen met Alfatech op 1 december 2022 het werk-leertraject tot Eerste Monteur Elektrotechniek. Je hebt een goede elektrotechnische basis, maar vindt daarnaast ook …
Vacature Traineeship Reefermonteur
VNOM
Wat ga je doen? Ben je technisch onderlegd, maar kan je geen keuze maken tussen elektrisch, mechanisch of koeltechnisch? In het Traineeship Reefermonteur komt alles terug. Bij een grote opdrachtgever …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Monteur

Als je Monteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Monteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Monteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Monteur?


Interview met een Monteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Competenties en Vaardigheden Monteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Monteur.

Welke competenties heeft een Monteur nodig?

Een Monteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Monteur

 • Methodisch werken
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Proactief
 • Ambitie
 • Wendbaarheid
 • Kritisch denken
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Aandacht voor details
 • Zelfontwikkeling
 • Resultaatgerichtheid
 • Technische processen doorzien
 • Logisch redeneren
 • Ruimtelijk inzicht
 • Oplossingsgericht
 • Concentratie
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Monteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Monteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Monteur nodig? 

Bekijk de persoonstypen voor Monteur


Eigenschappen Monteur

 • Optimistisch
 • Energiek
 • Vindingrijk
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Monteur

Wat zijn de baankansen voor een Monteur?

Monteur in de breedste zin van het woord is misschien wel het meest baankansrijke beroep in 2022! Er is een heel groot tekort technische vakmensen en de vraag is enorm hoog, voor bijna alle verschillende type monteurs. 

Zeker de Monteurs die werken in de Energietransitie, de Elektrotechniek en de Bouw zijn zowat gegarandeerd van werk... en dus ook een goede verdienste! En omdat de vraag hier bijzonder hoog is, zijn de tekorten in de algehele Technieksector erg hoog.

Zo vinden we voor monteurs ook vele omschooltrajecten. Vooral voor omscholing tot Zonnepanelen monteur zijn er een aantal interessante omschoolopties.  


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Monteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Monteur meestal werkt.

Waar werkt een Monteur?


In welke sector werkt een Monteur?

Een Monteur werkt in de sector Automotive

De Automotive sector betreft het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van auto's, trucks, motors etc. Met het ontstaan van de recessie in het najaar van 2008 heeft deze sector grote klappen gekregen. Diverse autofabrikanten en importeurs zijn kopje onder gegaan of hebben ternauwernood -middels allerlei creatieve constructies- het hoofd boven water gehouden. Als gevolg hiervan zijn de salarissen onder druk komen te staan en zijn de perspectieven in deze sector niet rooskleurig. Er zijn natuurlijk altijd positieve uitzonderingen. Een bedrijf als Honda heeft visie getoond door jaren geleden in te zetten op de hybride auto en zo een technologische voorsprong opgebouwd. Zij zijn als één van de weinigen sterker uit deze periode gekomen en zijn nu alweer bezig met de ontwikkeling van de volgende generatie auto's. Er is de laatste jaren steeds meer interesse voor automotive beroepen en functies.  Onder treft u alle automotive functies en beroepen en uiteraard ook de vacatures.

Wat wordt er verdiend in de Automotive sector?

De tijden waar de bomen tot de hemel reikten zijn voorbij voor de autobranche. De concurrentie uit Aziatische landen noodzaakt bedrijven in Nederland en Europa efficiënter te werken als het gaat om productie. Maar ook de afzetkant van de markt ondervindt concurrentie, met name de wildgroei aan tweedehands dealers die met name door de opkomst van internetsites op dit gebied bezoekers en klanten makkelijker bereiken. Deze sector wordt ook wel genoemd: automotivebranche, automotivesector, autosector, autobranche, auto beroepen, werken in de autowereld, automotiveindustrie

Meer weten over werken in de sector Automotive?

Bekijk werken in de sector Automotive

In welke beroepsgroep werkt een Monteur?

Een Monteur werkt in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

De bouw is een beroepsgroep waar meerdere niveaus van werken onder vallen. Zo wordt onder bouwzaken de timmerman gerekend, maar ook de aannemer en de bouwkundig adviseur. Mensen in de bouwzaken komen vanuit alle richtingen samen om een bouwproject waar te maken. Sommige functies zijn nodig om het werk te plannen, regelen, calculeren of tekenen. Anderen voeren het werk uit door te metselen, te timmeren of apparatuur te installeren. Alles zodat er uiteindelijk een stevig, functioneel gebouw komt te staan. 

Wil je weten of de beroepsgroep Bouw bij jou past?

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt daarmee inspiratie op doen en kijken welke beroepsgroep bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Wat wordt er verdiend in de beroepsgroep Bouwzaken?

Omdat er zoveel verschillende functies nodig zijn in de bouw, zijn de lonen in de beroepsgroep bouwzaken ook erg verschillend. Voor de werklui kan dit salaris verschillen van 1800 tot 3000 euro. Voor de opzichters, calculators, adviseurs en tekenaars kan dit oplopen tot 4000 euro. Het meest verdienen de aannemers en projectontwikkelaars, die wel 6000 euro of meer per maand kunnen gaan verdienen. Het is dus afhankelijk van het specifieke beroep, de ervaring en functie, alsmede het project, hoeveel er uiteindelijk verdiend wordt. Deze beroepsgroep wordt ook wel op de volgende wijze benoemd: afdeling bouwzaken, bouwafdeling, constructieafdeling, beroepsgroep bouw 

Meer weten over werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in de beroepsgroep Beroepsgroep Bouw

Netwerk Monteur

Met wie werkt een Monteur samen? 


Monteur

Verwante beroepen Monteur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Monteur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Monteur?

De beroepen die verwant zijn aan Monteur zijn:
Telecom Monteur
Salaris: €2200 tot €3400
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Montagemedewerker
Salaris: €2200 tot €3200
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Montageleider
Salaris: €2600 tot €3900
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Monteur centrale verwarming woningbouw
Salaris: €2000 tot €3200
Opleiding:
Baankans: Onbekend

Baankans


Alles over het beroep Monteur in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

11306


Solliciteren op de functie Monteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Monteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Monteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Monteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Monteur iets voor je?

Zou je graag Monteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Monteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar