Onderhoudsmonteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderhoudsmonteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderhoudsmonteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderhoudsmonteur wordt.

 

Wat is een Onderhoudsmonteur?

Een Onderhoudsmonteur is een monteur die onderhoud aan apparatuur pleegt. Hij kan werkzaam zijn bij veel verschillende soorten bedrijven, zo zijn er Onderhoudsmonteurs werkzaam bij productiebedrijven, bij energiemaatschappijen, bij grote landbouwbedrijven en bij woningbouwcorporaties. Het komt er op neer dat bij alle bedrijven waar met relatief veel apparatuur gewerkt wordt, een Onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn. Het kan zijn dat deze in dienst is van het bedrijf, maar het kan ook zijn dat deze voor een opdracht tijdelijk ingehuurd wordt.

De werkzaamheden van een Onderhoudsmonteur hangen af van het bedrijf waar hij werkzaam in is. In grote lijnen komt het er op neer dat hij zich onder andere bezig houdt met het repareren, afstellen, inspecteren en testen van apparatuur en het oplossen van storingen aan de apparatuur.

Een Onderhoudsmonteur heeft vanuit zijn opleiding vaak een brede kennis van verschillende onderhoudswerkzaamheden, echter, maar een klein deel van deze kennis wordt in de praktijk nodig geacht. Dit komt omdat het werk van een Onderhoudsmonteur vaak bestaat uit het plegen van onderhoud aan een bepaald type apparatuur, het type waarin het bedrijf waar hij werkzaam voor is in gespecialiseerd is. Omdat er vaak gewerkt wordt met bepaalde type apparaten, kan het werk als eentonig bestempeld worden, maar dat wil niet zeggen dat het werk daardoor ook eenvoudig is. Mede door de verschillende problemen die apparatuur kan hebben en het soms moeten werken op onregelmatige tijden zorgt ervoor dat het werk van een Onderhoudsmonteur als relatief zwaar te kwalificeren is.Wil je werken als Onderhoudsmonteur?

Werk je al als Onderhoudsmonteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderhoudsmonteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderhoudsmonteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderhoudsmonteur in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

417


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderhoudsmonteur

Wat verdient een Onderhoudsmonteur?

Het gemiddelde salaris van een Onderhoudsmonteur is 1600,- bruto per maand. Dit is berekend op een 38-urige werkweek. Deze 38-uur per week wordt niet louter overdag gegaan. Een Onderhoudsmonteur is namelijk een beroep dat bekend staat om zijn storingsdiensten. Deze worden vaak over de verschillende monteurs binnen een bedrijf verdeeld, maar in een bedrijf dat maar weinig Onderhoudsmonteurs werkzaam heeft, kan het zijn dat alle storingsdiensten op één werknemer neerkomen.

Een Onderhoudsmonteur valt vaak onder het cao technisch installatiebedrijf. Hierin staat te lezen dat een Onderhoudsmonteur onder andere de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden geniet: vakantiedagen, reiskostenvergoeding, onkostenvergoeding, overurenvergoeding, toeslaguren vergoeding en studiefaciliteiten.
 

Salarisschaal Onderhoudsmonteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Onderhoudsmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderhoudsmonteur vacatures

Vacature Storings- en onderhoudsmonteur
Yourprofessionals
Wil jij werken in een van de technisch meest hoogstaande omgevingen binnen de zuivelindustrie? Hou jij ook zo van kaas? Grijp dan nu de kans om een van de meest …
Vacature Senior Onderhoudsmonteur (M/ V) - Roosendaal
SSI SCHÄFER
Mooie kans voor doorgewinterde monteurs die willen werken aan innovatieve systemen In Roosendaal bouwt PRIMARK® aan een nieuw distributiecentrum van ruim 30.000 m2 van waaruit zij Zuid-West Europa van hippe …
Vacature Onderhoudsmonteur
Ardagh Metal Beverages Netherlands
Dagelijks rollen er meer dan 7 miljoen blikjes van de band die later gevuld worden met frisdrank, bier of energydrink. Volledig geautomatiseerd dankzij indrukwekkende machines waar hydrauliek en pneumatiek samenkomen. …
Vacature Onderhoudsmonteur 5 ploegen
Ardagh Metal Beverages Netherlands
Dagelijks rollen er meer dan 7 miljoen blikjes van de band die later gevuld worden met frisdrank, bier of energydrink. Volledig geautomatiseerd dankzij indrukwekkende machines waar hydrauliek en pneumatiek samenkomen. …
Vacature Onderhoudsmonteur
Luba
Functieomschrijving Voor dit gas service bedrijf zijn we op zoek naar een onderhoudsmonteur en/of installatiemonteur van onder andere cv-ketels en radiatoren. Dit bedrijf gaat mee met z'n tijd en is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderhoudsmonteur

Wat is de toekomst van Onderhoudsmonteur?

Haast alle machines en apparatuur heeft onderhoud nodig om optimaal te functioneren en een Onderhoudsmonteur is opgeleid om al deze machines van onderhoud te kunnen voorzien. Dit, en het feit dat er voor de functie Onderhoudsmonteur vaak een afgeronde Mbo-opleiding vereist is, zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt voor een Onderhoudsmonteur goed is.

Doorgroeimogelijkheden voor een Onderhoudsmonteur zijn er redelijk. In de cao staat beschreven dat een bedrijf waar een Onderhoudsmonteur werkzaam voor is, zorgt voor interne opleidingen. Deze opleidingen zorgen er voor dat een Onderhoudsmonteur door kan groeien naar een hogere functie binnen dat bedrijf. Een voorbeeld van een doorgroeimogelijkheid is die tot 1e monteur, waarbij een Onderhoudsmonteur naast zijn onderhoudswerkzaamheden ook leiding geeft aan een gewone Onderhoudsmonteur.

Baankans Onderhoudsmonteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

417


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Onderhoudsmonteur worden: Opleidingen tot Onderhoudsmonteur

Wil je Onderhoudsmonteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderhoudsmonteur.

Hoe word je een Onderhoudsmonteur? 

Om in aanmerking te komen voor de functie Onderhoudsmonteur wordt vaak een afgeronde MBO opleiding richting Werktuigbouwkunde gevraagd. Dit betreft dan een MBO niveau 4 opleiding. In sommige vacatures wordt louter een MBO diploma richting bouwkunde gevraagd. In dat geval kan een sollicitant ook voldoen met bijvoorbeeld een MBO niveau 2 diploma ‘Onderhoud- en verbouwbedrijf’.

Naast vaak het vereiste van een MBO diploma, wordt haast altijd het Vca-certificaat vereist. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en moet er voor zorgen dat een Onderhoudsmonteur weet hoe hij zijn werkzaamheden veilig kan verrichten. Dit certificaat kan behaald worden na het examen te halen. Aan dit examen gaat vaak een 1-daagse cursus vooraf.
 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Onderhoudsmonteur

Elektrisch schakelen (Dag)
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van …
Elektrisch schakelen (Dag)
Pneumatiek (Dag)
Vakkundig en efficiëntpneumatische installaties afstellen en onderhouden? Meld je aan voor de cursus Pneumatiek! Werk je als storings- of onderhoudsmonteur, maar heb je geen kennis van pneumatiek? Wil je je …
Pneumatiek (Dag)
PLC - Industriële automatisering (Dag)
Wil je meer weten over geautomatiseerde installaties of machines? Dan is de cursus PLC - Industriële automatisering in de PLC-techniek de ideale basis voor jou! Werk jij als storings- of …
PLC - Industriële automatisering (Dag)
Service- en onderhoudsmonteur warmtepompen en warmteboilers
Doelstelling De training gaat in op de meeste voorkomende serviceaspecten van warmtepompsystemen. Doelgroep Deze training is bedoeld voor Monteurs & servicemonteurs. In de training worden de volgende onderwerpen behandeld: - …
Service- en onderhoudsmonteur warmtepompen en warmteboilers
Hydrauliek (Dag)
Wil jij hydraulische schema's begrijpen en installaties kunnen onderhouden? Volg dan de cursus Hydrauliek! Werk je als storings- of onderhoudsmonteur, maar heb je beperkte kennis van hydrauliek? Volg dan deze …
Hydrauliek (Dag)

Omscholen of doorgroeien tot Onderhoudsmonteur

Als je Onderhoudsmonteur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderhoudsmonteur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderhoudsmonteur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderhoudsmonteur?

Competenties en Vaardigheden Onderhoudsmonteur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderhoudsmonteur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderhoudsmonteur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderhoudsmonteur

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Onderhoudsmonteur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderhoudsmonteur. Als Onderhoudsmonteur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderhoudsmonteur:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderhoudsmonteur

Vakkennis voor een Onderhoudsmonteur

Het is voor een Onderhoudsmonteur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderhoudsmonteur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderhoudsmonteur


Werkervaring Onderhoudsmonteur

Het is voor een startend Onderhoudsmonteur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderhoudsmonteur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderhoudsmedewerker .

Iets anders leren?

Is Onderhoudsmonteur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderhoudsmonteur

Met wie werkt een Onderhoudsmonteur samen? 

Een Onderhoudsmonteur verricht zijn werkzaamheden voornamelijk zelfstandig. Ondanks dat hij vaak deel uitmaakt van een team van Onderhoudsmonteurs, zal hij toch vaak alleen op een opdracht af gaan. Contact heeft hij met zijn manager (of 1e monteur), die hem de opdracht geeft en aan wie hij verslag van de opdracht moet geven. Daarnaast kan een Onderhoudsmonteur contact hebben met medewerkers van de apparatuur waaraan hij onderhoud moet plegen, mogelijk om meer inzicht in het apparaat te krijgen of om deze naar de wensen van de medewerkers af te stellen.


Onderhoudsmonteur


Organisaties waar een Onderhoudsmonteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderhoudsmonteur meestal werkt.

Waar werkt een Onderhoudsmonteur?

Een Onderhoudsmonteur kan in dienst zijn bij een bedrijf waar veel apparatuur is waaraan onderhoud nodig is, maar hij kan ook in dienst zijn bij een bedrijf dat per opdracht ingehuurd wordt om onderhoud aan bepaalde apparatuur te plegen. Een Onderhoudsmonteur is wel altijd voor een profit-organisatie werkzaam.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Onderhoudsmonteur

Waar kun je het beste werken als Onderhoudsmonteur? Hieronder vind je de best door de Onderhoudsmonteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderhoudsmonteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderhoudsmonteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderhoudsmonteur.

Welke competenties heeft een Onderhoudsmonteur nodig?

Een Onderhoudsmonteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderhoudsmonteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderhoudsmonteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderhoudsmonteur nodig? 

Een Onderhoudsmonteur is een waarnemer. Hij moet onderhoud aan apparatuur plegen en daarvoor dient hij mankementen aan deze apparatuur op te merken. Daarnaast is een Onderhoudsmonteur een succesvolle werker. Hij verricht zijn werkzaamheden zo goed mogelijk, zodat het bedrijf waarvoor hij de apparatuur onderhoud er volledig op kan vertrouwen dat de apparatuur in orde is.

Bekijk de persoonstypen voor Onderhoudsmonteur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Onderhoudsmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderhoudsmonteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderhoudsmonteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderhoudsmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderhoudsmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderhoudsmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderhoudsmonteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderhoudsmonteur iets voor je?

Zou je graag Onderhoudsmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderhoudsmonteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsmonteur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Onderhoudsmonteur

Vacature Onderhoudsmonteur graafmachines
Luba
Functieomschrijving In deze veelzijdige functie als onderhouds-/servicemonteur in Vlaardingen ben jij een belangrijke schakel binnen de organisatie. Samen met een deskundig team houd jij je bezig met de opbouw van …
Vacature Storings- en onderhoudsmonteur technische dienst
Luba
Functieomschrijving In deze veelzijdige onderhoudsfunctie ben jij verantwoordelijk voor het operationeel houden van de fabriek, deze bestaat uit een slijp- en las afdeling met 16 collega’s, een afdeling machinale bewerkingen …
Vacature Onderhoudsmonteur, Oisterwijk
Engie Nederland
Functieomschrijving Je bent direct aanspreekpunt bij onze opdrachtgever het visitekaartje van onze organisatie en daarmee medeverantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Je voelt je thuis in een functie waar klanttevredenheid en techniek …
Vacature Onderhoudsmonteur Machines
Intro IJsselstein
Jij zorgt er voor dat alles op rolletjes draait. Letterlijk én figuurlijk, want als Onderhoudsmonteur Machines heb jij een verantwoordelijke rol binnen dit bedrijf! Je voorkomt storingen of biedt juist …
Vacature Storings- En Onderhoudsmonteur
Yourprofessionals
Wil jij werken in een van de technisch meest hoogstaande omgevingen binnen de zuivelindustrie? Hou jij ook zo van kaas? Grijp

Actuele blogposts


reacties op Onderhoudsmonteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar