Onderhoudsmonteur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderhoudsmonteur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderhoudsmonteur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderhoudsmonteur wordt.

 

Wat is een Onderhoudsmonteur?

Een Onderhoudsmonteur is een monteur die onderhoud aan apparatuur pleegt. Hij kan werkzaam zijn bij veel verschillende soorten bedrijven, zo zijn er Onderhoudsmonteurs werkzaam bij productiebedrijven, bij energiemaatschappijen, bij grote landbouwbedrijven en bij woningbouwcorporaties. Het komt er op neer dat bij alle bedrijven waar met relatief veel apparatuur gewerkt wordt, een Onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn. Het kan zijn dat deze in dienst is van het bedrijf, maar het kan ook zijn dat deze voor een opdracht tijdelijk ingehuurd wordt.

De werkzaamheden van een Onderhoudsmonteur hangen af van het bedrijf waar hij werkzaam in is. In grote lijnen komt het er op neer dat hij zich onder andere bezig houdt met het repareren, afstellen, inspecteren en testen van apparatuur en het oplossen van storingen aan de apparatuur.

Een Onderhoudsmonteur heeft vanuit zijn opleiding vaak een brede kennis van verschillende onderhoudswerkzaamheden, echter, maar een klein deel van deze kennis wordt in de praktijk nodig geacht. Dit komt omdat het werk van een Onderhoudsmonteur vaak bestaat uit het plegen van onderhoud aan een bepaald type apparatuur, het type waarin het bedrijf waar hij werkzaam voor is in gespecialiseerd is. Omdat er vaak gewerkt wordt met bepaalde type apparaten, kan het werk als eentonig bestempeld worden, maar dat wil niet zeggen dat het werk daardoor ook eenvoudig is. Mede door de verschillende problemen die apparatuur kan hebben en het soms moeten werken op onregelmatige tijden zorgt ervoor dat het werk van een Onderhoudsmonteur als relatief zwaar te kwalificeren is.Wil je werken als Onderhoudsmonteur?

Werk je al als Onderhoudsmonteur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderhoudsmonteur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderhoudsmonteur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderhoudsmonteur in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

634


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderhoudsmonteur

Wat verdient een Onderhoudsmonteur?

Het gemiddelde salaris van een Onderhoudsmonteur is 1600,- bruto per maand. Dit is berekend op een 38-urige werkweek. Deze 38-uur per week wordt niet louter overdag gegaan. Een Onderhoudsmonteur is namelijk een beroep dat bekend staat om zijn storingsdiensten. Deze worden vaak over de verschillende monteurs binnen een bedrijf verdeeld, maar in een bedrijf dat maar weinig Onderhoudsmonteurs werkzaam heeft, kan het zijn dat alle storingsdiensten op één werknemer neerkomen.

Een Onderhoudsmonteur valt vaak onder het cao technisch installatiebedrijf. Hierin staat te lezen dat een Onderhoudsmonteur onder andere de volgende secundaire arbeidsvoorwaarden geniet: vakantiedagen, reiskostenvergoeding, onkostenvergoeding, overurenvergoeding, toeslaguren vergoeding en studiefaciliteiten.
 

Salarisschaal Onderhoudsmonteur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Onderhoudsmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderhoudsmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderhoudsmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderhoudsmonteur vacatures

Onderhoudsmonteur
AB Vakwerk
Ben jij een ster in het repareren en onderhouden van machines? Zorg je bij storingen altijd voor een adequate oplossing? Heb je ook nog eens ervaring met lassen met elektroden? …
Service en onderhoudsmonteurs (leerling)
Energiewacht
Energiewacht levert een comfortabel, duurzaam en veilig binnenklimaat. De energietransitie naar een andere en nieuwe energieproducten en –diensten die minder verbruiken is de nieuwe werkelijkheid. Consumenten, zakelijke markt en overheid …
Service en onderhoudsmonteurs (leerling)
Energiewacht
Energiewacht levert een comfortabel, duurzaam en veilig binnenklimaat. De energietransitie naar een andere en nieuwe energieproducten en –diensten die minder verbruiken is de nieuwe werkelijkheid. Consumenten, zakelijke markt en overheid …
Onderhoudsmonteur
Hema
Zorg jij dat ons distributiecentrum 24/7 draaiende blijft? Ben jij een expert in de (proces)techniek en haal jij energie uit het oplossen van storingen? Dan is deze baan bij Hema …
Junior Onderhoudsmonteur - Industrie
Connetix Nederland
Wil jij aan de slag als Junior Onderhoudsmonteur bij een toonaangevende partij in de industrie? Reageer dan snel op de vacature bij Connetix! Wat doet de organisatie? Deze toonaangevende industriële …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderhoudsmonteur

Wat is de toekomst van Onderhoudsmonteur?

Haast alle machines en apparatuur heeft onderhoud nodig om optimaal te functioneren en een Onderhoudsmonteur is opgeleid om al deze machines van onderhoud te kunnen voorzien. Dit, en het feit dat er voor de functie Onderhoudsmonteur vaak een afgeronde Mbo-opleiding vereist is, zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt voor een Onderhoudsmonteur goed is.

Doorgroeimogelijkheden voor een Onderhoudsmonteur zijn er redelijk. In de cao staat beschreven dat een bedrijf waar een Onderhoudsmonteur werkzaam voor is, zorgt voor interne opleidingen. Deze opleidingen zorgen er voor dat een Onderhoudsmonteur door kan groeien naar een hogere functie binnen dat bedrijf. Een voorbeeld van een doorgroeimogelijkheid is die tot 1e monteur, waarbij een Onderhoudsmonteur naast zijn onderhoudswerkzaamheden ook leiding geeft aan een gewone Onderhoudsmonteur.

Baankans Onderhoudsmonteur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

634


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Onderhoudsmonteur worden: Opleidingen tot Onderhoudsmonteur

Wil je onderhoudsmonteur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Onderhoudsmonteur? 

Om in aanmerking te komen voor de functie Onderhoudsmonteur wordt vaak een afgeronde MBO opleiding richting Werktuigbouwkunde gevraagd. Dit betreft dan een MBO niveau 4 opleiding. In sommige vacatures wordt louter een MBO diploma richting bouwkunde gevraagd. In dat geval kan een sollicitant ook voldoen met bijvoorbeeld een MBO niveau 2 diploma ‘Onderhoud- en verbouwbedrijf’.

Naast vaak het vereiste van een MBO diploma, wordt haast altijd het Vca-certificaat vereist. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en moet er voor zorgen dat een Onderhoudsmonteur weet hoe hij zijn werkzaamheden veilig kan verrichten. Dit certificaat kan behaald worden na het examen te halen. Aan dit examen gaat vaak een 1-daagse cursus vooraf.
 

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Onderhoudsmonteur

Meet- en regeltechniek (Dag)
Heb je in jouw werk regelmatig te maken met meet- en regeltechniek? Vergroot jouw vakkennis en volg de ROVC cursus Meet- en regeltechniek! Werk jij als storingsmonteur of onderhoudsmonteur? Heb …
Elektrisch schakelen (Dag)
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van …
Hydrauliek (Dag)
Wil jij hydraulische schema's begrijpen en installaties kunnen onderhouden? Volg dan de cursus Hydrauliek! Werk je als storings- of onderhoudsmonteur, maar heb je beperkte kennis van hydrauliek? Volg dan deze …
Koeltechniek (Dag)
Wil je meer leren over koelinstallaties? Ingebruikname van installaties, onderhoud en service uitvoeren? Dan is de cursus Koeltechniek iets voor jou! Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je …
Elektrisch schakelen (Avond)
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Ben je werkzaam als storings- of onderhoudsmonteur en heb je geen kennis van …
Meer opleidingen Onderhoudsmonteur

Weet je nog niet of je Onderhoudsmonteur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Onderhoudsmonteur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Onderhoudsmonteur

Met wie werkt een Onderhoudsmonteur samen? 

Een Onderhoudsmonteur verricht zijn werkzaamheden voornamelijk zelfstandig. Ondanks dat hij vaak deel uitmaakt van een team van Onderhoudsmonteurs, zal hij toch vaak alleen op een opdracht af gaan. Contact heeft hij met zijn manager (of 1e monteur), die hem de opdracht geeft en aan wie hij verslag van de opdracht moet geven. Daarnaast kan een Onderhoudsmonteur contact hebben met medewerkers van de apparatuur waaraan hij onderhoud moet plegen, mogelijk om meer inzicht in het apparaat te krijgen of om deze naar de wensen van de medewerkers af te stellen.


Onderhoudsmonteur


Organisaties waar een Onderhoudsmonteur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderhoudsmonteur meestal werkt.

Waar werkt een Onderhoudsmonteur?

Een Onderhoudsmonteur kan in dienst zijn bij een bedrijf waar veel apparatuur is waaraan onderhoud nodig is, maar hij kan ook in dienst zijn bij een bedrijf dat per opdracht ingehuurd wordt om onderhoud aan bepaalde apparatuur te plegen. Een Onderhoudsmonteur is wel altijd voor een profit-organisatie werkzaam.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Onderhoudsmonteur

Waar kun je het beste werken als Onderhoudsmonteur? Hieronder vind je de best door de Onderhoudsmonteur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderhoudsmonteur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderhoudsmonteur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderhoudsmonteur.

Welke competenties heeft een Onderhoudsmonteur nodig?

Een Onderhoudsmonteur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderhoudsmonteur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderhoudsmonteur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderhoudsmonteur nodig? 

Een Onderhoudsmonteur is een waarnemer. Hij moet onderhoud aan apparatuur plegen en daarvoor dient hij mankementen aan deze apparatuur op te merken. Daarnaast is een Onderhoudsmonteur een succesvolle werker. Hij verricht zijn werkzaamheden zo goed mogelijk, zodat het bedrijf waarvoor hij de apparatuur onderhoud er volledig op kan vertrouwen dat de apparatuur in orde is.

Bekijk de persoonstypen voor Onderhoudsmonteur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Onderhoudsmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderhoudsmonteur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderhoudsmonteur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderhoudsmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderhoudsmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderhoudsmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderhoudsmonteur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderhoudsmonteur iets voor je?

Zou je graag Onderhoudsmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderhoudsmonteur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderhoudsmonteur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar