U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Pikeur

Pikeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een pikeur? Lees de functieomschrijving.

De Pikeur houdt zich bezig met een tak van paardensport, te weten de drafsport. In de drafsport worden wedstrijden gelopen met paarden die voor een lichtgewicht karretje zijn gespannen. Dit lichtgewicht karretje wordt een sulky genoemd. In de drafsport wordt het paard namelijk niet bereden, maat bevindt zich iemand op de sulky achter het paard. De persoon op de sulky wordt de Pikeur genoemd.

De Pikeur rijdt op de sulky. Dit is een lichtgewicht, tweewielig wagentje die gebruikt wordt bij de harddraverij. In deze tak van de paardensport moet het paard zo snel mogelijk draven en daarmee als eerste over de finish komen. Het paard mag hierbij niet galopperen. Tijdens de koersen moet de Pikeur ervoor zorgen dat het paard in de juiste gang blijft. De paarden waar de Pikeur mee rijdt zijn meestal speciaal gefokt en getraind voor de drafsport. Vaak worden hier dan ook dravers voor gebruikt. Dravers zijn gefokt om zo snel mogelijk te kunnen draven en daarmee zo veel mogelijk koersen te kunnen winnen.

De Pikeur draagt kleding in de kleur van de stal waar de Pikeur voor uitkomt en heeft een valhelm op. Zowel de Pikeur als het paard worden getraind door een trainer. Op basis van de ervaringen wordt voor hen een passend trainingsschema opgesteld. Als Pikeur moet je goed met paarden om kunnen gaan en niet al te zwaar gebouwd zijn. De Pikeur mag zijn paard niet aansporen door te schreeuwen en mag slechts beperkt zijn zweep gebruiken. Ook aan het inhalen van de andere paarden zijn bepaalde regels gebonden. De Pikeur moet daarom goed op de hoogte zijn van de geldende regels binnen de drafsport.

Mensen vonden ons op: Job Pikeur, Baan Pikeur, Pikeur Worden, Functie-eisen Pikeur, Verantwoordelijkheden Pikeur, Functieprofiel Pikeur, Wat doet een Pikeur, Werken als Pikeur.

Pikeur worden: Opleiding tot pikeur

Er is geen specifieke opleiding tot Pikeur. Vaak gaat de Pikeur al van jongs af aan met paarden om en is vanaf jonge leeftijd ook al betrokken bij de drafsport. De Pikeur wordt vaak intern door een stal opgeleid en getraind. Vooral door ervaring leert de Pikeur de benodigde vaardigheden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Pikeur, Pikeur Worden, Opleidingsniveau Pikeur, Scholing Pikeur, Studie Pikeur, Bijscholing Pikeur, Omscholing Pikeur.

Organisaties waar een pikeur doorgaans werkzaam is

De Pikeur werkt vaak voor een stal. Soms is de Pikeur ook de eigenaar van de stal of van het paard, maar de Pikeur kan ook voor een stal werken en paarden van anderen uitbrengen. In de drafsport kan veel geld verdiend worden door het winnen van koersen. De Pikeur is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Pikeur, Pikeur Worden, Opleidingsniveau Pikeur, Scholing Pikeur, Studie Pikeur, Bijscholing Pikeur, Omscholing Pikeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden pikeur

Het salaris van de Pikeur is sterk afhankelijk van de rol van de Pikeur. Is de Pikeur de eigenaar of is de Pikeur in dienst van iemand anders. Ook zijn de inkomsten van de Pikeur afhankelijk van het succes. Als de Pikeur en het paard succesvol zijn en veel koersen winnen, kunnen zij veel geld verdienen. Dit is echter vaak voor een zeer klein deel van de Pikeurs weggelegd en meestal is het hard werken voor maar weinig geld.

Mensen vonden ons op: Salaris Pikeur, Loon Pikeur, Wat verdien je als Pikeur, Salarisschaal Pikeur, Salarisindicatie Pikeur, Bonus Pikeur, CAO Pikeur, Brutoloon Pikeur, Nettoloon Pikeur, Vakantiedagen Pikeur, Pensioen Pikeur.

Competenties, skills & vaardigheden pikeur

 • Energie
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Ambitie
 • Doorzettingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Pikeur, Vaardigheden Pikeur, Attitude Pikeur, Kwalificaties Pikeur, Competentieprofiel Pikeur.

Boeken voor het beroep pikeur

Wil je meer weten over het beroep pikeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je pikeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken pikeur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Pikeur, Pikeur ebooks, boek Pikeur.

Persoonstypen pikeur

De Pikeur moet beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen, veel trainen en tegenslagen kunnen verwerken. De Pikeur moet hard werken als hij zijn doelen wil bereiken (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Pikeur ook strategieën kunnen bedenken en zijn race als het ware kunnen plannen. Ook moet de Pikeur zijn kansen inschatten en tijdens het race de goede keuzes kunnen maken (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Pikeur, Karakter Pikeur.

Netwerk pikeur

De Pikeur heeft tijdens de koersen contact met andere pikeurs en trainers. Daarnaast heeft de Pikeur veel contact met zijn eigen trainer en traint ook meerdere keren in de week. Als de Pikeur een paard van iemand anders uitbrengt op koersen, heeft de Pikeur ook veel te maken met de eigenaar van het paard over de voortgang.

Mensen vonden ons op: Collega’s Pikeur, Medewerkers Pikeur.

Is het beroep pikeur iets voor jou?

Zou je graag pikeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als pikeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Pikeur, beroepskeuzetest Pikeur, beroep Pikeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden pikeur

Er is niet veel vraag naar Pikeurs. Dit beroep is slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd en vraag veel doorzettingsvermogen. Vaak is de Pikeur van jongs af aan al bekend met de drafsport en er als het ware ingerold. Bij succes kan de Pikeur uitgroeien tot een veelgevraagde en bekende pikeur.

Arbeidsmarktperspectief score pikeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep pikeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Pikeur, Promotie mogelijkheden Pikeur, Carriere Pikeur.

Solliciteren op de functie pikeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als pikeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor pikeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als pikeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Pikeur, CV Pikeur, sollicitatie Pikeur.

Interviews met pikeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen pikeur

Vacatures pikeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Pikeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Pikeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Pikeur houdt zich bezig met een tak van paardensport, te weten de drafsport. In de drafsport worden wedstrijden gelopen met paarden die voor een lichtgewicht karretje zijn gespannen. Dit lichtgewicht karretje wordt een sulky genoemd.

Beoordeling Pikeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Pikeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Pikeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep