Pikeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Pikeur? Lees de functieomschrijving.

De Pikeur houdt zich bezig met een tak van paardensport, te weten de drafsport. In de drafsport worden wedstrijden gelopen met paarden die voor een lichtgewicht karretje zijn gespannen. Dit lichtgewicht karretje wordt een sulky genoemd. In de drafsport wordt het paard namelijk niet bereden, maat bevindt zich iemand op de sulky achter het paard. De persoon op de sulky wordt de Pikeur genoemd.

De Pikeur rijdt op de sulky. Dit is een lichtgewicht, tweewielig wagentje die gebruikt wordt bij de harddraverij. In deze tak van de paardensport moet het paard zo snel mogelijk draven en daarmee als eerste over de finish komen. Het paard mag hierbij niet galopperen. Tijdens de koersen moet de Pikeur ervoor zorgen dat het paard in de juiste gang blijft. De paarden waar de Pikeur mee rijdt zijn meestal speciaal gefokt en getraind voor de drafsport. Vaak worden hier dan ook dravers voor gebruikt. Dravers zijn gefokt om zo snel mogelijk te kunnen draven en daarmee zo veel mogelijk koersen te kunnen winnen.

De Pikeur draagt kleding in de kleur van de stal waar de Pikeur voor uitkomt en heeft een valhelm op. Zowel de Pikeur als het paard worden getraind door een trainer. Op basis van de ervaringen wordt voor hen een passend trainingsschema opgesteld. Als Pikeur moet je goed met paarden om kunnen gaan en niet al te zwaar gebouwd zijn. De Pikeur mag zijn paard niet aansporen door te schreeuwen en mag slechts beperkt zijn zweep gebruiken. Ook aan het inhalen van de andere paarden zijn bepaalde regels gebonden. De Pikeur moet daarom goed op de hoogte zijn van de geldende regels binnen de drafsport.

Wil je werken als Pikeur?

Werk je al als Pikeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Pikeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Pikeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Pikeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Pikeur

Wat verdient een Pikeur?

Het salaris van de Pikeur is sterk afhankelijk van de rol van de Pikeur. Is de Pikeur de eigenaar of is de Pikeur in dienst van iemand anders. Ook zijn de inkomsten van de Pikeur afhankelijk van het succes. Als de Pikeur en het paard succesvol zijn en veel koersen winnen, kunnen zij veel geld verdienen. Dit is echter vaak voor een zeer klein deel van de Pikeurs weggelegd en meestal is het hard werken voor maar weinig geld.

Salarisschaal Pikeur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Pikeur

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Pikeur

Hoe goed is de toekomst voor de Pikeur? 

Er is niet veel vraag naar Pikeurs. Dit beroep is slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd en vraag veel doorzettingsvermogen. Vaak is de Pikeur van jongs af aan al bekend met de drafsport en er als het ware ingerold. Bij succes kan de Pikeur uitgroeien tot een veelgevraagde en bekende pikeur.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Pikeur worden: Opleidingen tot Pikeur

Hoe word je een Pikeur? 

Er is geen specifieke opleiding tot Pikeur. Vaak gaat de Pikeur al van jongs af aan met paarden om en is vanaf jonge leeftijd ook al betrokken bij de drafsport. De Pikeur wordt vaak intern door een stal opgeleid en getraind. Vooral door ervaring leert de Pikeur de benodigde vaardigheden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Pikeur

Meer opleidingen Pikeur

Weet je nog niet of je Pikeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Pikeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Pikeur

Met wie werkt een Pikeur samen? 

De Pikeur heeft tijdens de koersen contact met andere pikeurs en trainers. Daarnaast heeft de Pikeur veel contact met zijn eigen trainer en traint ook meerdere keren in de week. Als de Pikeur een paard van iemand anders uitbrengt op koersen, heeft de Pikeur ook veel te maken met de eigenaar van het paard over de voortgang.


Pikeur


Organisaties waar een Pikeur werkzaam is

Waar werkt een Pikeur meestal? 

De Pikeur werkt vaak voor een stal. Soms is de Pikeur ook de eigenaar van de stal of van het paard, maar de Pikeur kan ook voor een stal werken en paarden van anderen uitbrengen. In de drafsport kan veel geld verdiend worden door het winnen van koersen. De Pikeur is werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Sport & Beweging?

Bekijk werken in Sport & Beweging

Best beoordeelde werkgevers Pikeur

Waar kun je het beste werken als Pikeur? Hieronder vindt je de best door de Pikeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Pikeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Pikeur:

Welke competenties heeft een een Pikeur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Pikeur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Pikeur nodig? 

De Pikeur moet beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen, veel trainen en tegenslagen kunnen verwerken. De Pikeur moet hard werken als hij zijn doelen wil bereiken (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Pikeur ook strategieën kunnen bedenken en zijn race als het ware kunnen plannen. Ook moet de Pikeur zijn kansen inschatten en tijdens het race de goede keuzes kunnen maken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Pikeur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Pikeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Pikeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Pikeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Pikeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Pikeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Pikeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Pikeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Pikeur iets voor je?

Zou je graag Pikeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Pikeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar