Pikeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Pikeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Pikeur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Pikeur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Pikeur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Pikeur


Vacatures Pikeur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Pikeur?

De Pikeur houdt zich bezig met een tak van paardensport, te weten de drafsport. In de drafsport worden wedstrijden gelopen met paarden die voor een lichtgewicht karretje zijn gespannen. Dit lichtgewicht karretje wordt een sulky genoemd. In de drafsport wordt het paard namelijk niet bereden, maat bevindt zich iemand op de sulky achter het paard. De persoon op de sulky wordt de Pikeur genoemd.

De Pikeur rijdt op de sulky. Dit is een lichtgewicht, tweewielig wagentje die gebruikt wordt bij de harddraverij. In deze tak van de paardensport moet het paard zo snel mogelijk draven en daarmee als eerste over de finish komen. Het paard mag hierbij niet galopperen. Tijdens de koersen moet de Pikeur ervoor zorgen dat het paard in de juiste gang blijft. De paarden waar de Pikeur mee rijdt zijn meestal speciaal gefokt en getraind voor de drafsport. Vaak worden hier dan ook dravers voor gebruikt. Dravers zijn gefokt om zo snel mogelijk te kunnen draven en daarmee zo veel mogelijk koersen te kunnen winnen.

De Pikeur draagt kleding in de kleur van de stal waar de Pikeur voor uitkomt en heeft een valhelm op. Zowel de Pikeur als het paard worden getraind door een trainer. Op basis van de ervaringen wordt voor hen een passend trainingsschema opgesteld. Als Pikeur moet je goed met paarden om kunnen gaan en niet al te zwaar gebouwd zijn. De Pikeur mag zijn paard niet aansporen door te schreeuwen en mag slechts beperkt zijn zweep gebruiken. Ook aan het inhalen van de andere paarden zijn bepaalde regels gebonden. De Pikeur moet daarom goed op de hoogte zijn van de geldende regels binnen de drafsport.


Past het beroep Pikeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Pikeur per stad

Vacatures Pikeur Alkmaar

Vacatures Pikeur Almelo

Vacatures Pikeur Almere

Vacatures Pikeur Alphen aan den Rijn

Vacatures Pikeur Amersfoort

Vacatures Pikeur Amstelveen

Vacatures Pikeur Amsterdam

Vacatures Pikeur Apeldoorn

Vacatures Pikeur Arnhem

Vacatures Pikeur Assen

Vacatures Pikeur Bergen op Zoom

Vacatures Pikeur Breda

Vacatures Pikeur Capelle aan den IJssel

Vacatures Pikeur Delft

Vacatures Pikeur Den Bosch

Vacatures Pikeur Den Haag

Vacatures Pikeur Den Helder

Vacatures Pikeur Deventer

Vacatures Pikeur Doetinchem

Vacatures Pikeur Dordrecht

Vacatures Pikeur Ede

Vacatures Pikeur Eindhoven

Vacatures Pikeur Emmen

Vacatures Pikeur Enschede

Vacatures Pikeur Gouda

Vacatures Pikeur Groningen

Vacatures Pikeur Haarlem

Vacatures Pikeur Haarlemmermeer

Vacatures Pikeur Heerlen

Vacatures Pikeur Helmond

Vacatures Pikeur Hengelo

Vacatures Pikeur Hilversum

Vacatures Pikeur Hoogeveen

Vacatures Pikeur Hoorn

Vacatures Pikeur Katwijk

Vacatures Pikeur Leeuwarden

Vacatures Pikeur Leiden

Vacatures Pikeur Lelystad

Vacatures Pikeur Maastricht

Vacatures Pikeur Middelburg

Vacatures Pikeur Nieuwegein

Vacatures Pikeur Nijmegen

Vacatures Pikeur Oss

Vacatures Pikeur Purmerend

Vacatures Pikeur Roermond

Vacatures Pikeur Roosendaal

Vacatures Pikeur Rotterdam

Vacatures Pikeur Schiedam

Vacatures Pikeur Spijkenisse

Vacatures Pikeur Terneuzen

Vacatures Pikeur Tilburg

Vacatures Pikeur Utrecht

Vacatures Pikeur Veenendaal

Vacatures Pikeur Venlo

Vacatures Pikeur Vlaardingen

Vacatures Pikeur Westland

Vacatures Pikeur Zaanstad

Vacatures Pikeur Zeist

Vacatures Pikeur Zoetermeer

Vacatures Pikeur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Pikeur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Pikeur?

Het salaris van de Pikeur is sterk afhankelijk van de rol van de Pikeur. Is de Pikeur de eigenaar of is de Pikeur in dienst van iemand anders. Ook zijn de inkomsten van de Pikeur afhankelijk van het succes. Als de Pikeur en het paard succesvol zijn en veel koersen winnen, kunnen zij veel geld verdienen. Dit is echter vaak voor een zeer klein deel van de Pikeurs weggelegd en meestal is het hard werken voor maar weinig geld.


Hoe word je een Pikeur? 

Er is geen specifieke opleiding tot Pikeur. Vaak gaat de Pikeur al van jongs af aan met paarden om en is vanaf jonge leeftijd ook al betrokken bij de drafsport. De Pikeur wordt vaak intern door een stal opgeleid en getraind. Vooral door ervaring leert de Pikeur de benodigde vaardigheden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Pikeur

Er zijn geen opleidingen Pikeur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Pikeur in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Omscholen tot Pikeur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Pikeur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pikeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Pikeur

Als je Pikeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Pikeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Pikeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Pikeur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Pikeur

Een Pikeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Pikeur

 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Doelmatig werken
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Doelgericht werken
 • Ambitie
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Pikeur nodig? 

De Pikeur moet beschikken over een flinke portie doorzettingsvermogen, veel trainen en tegenslagen kunnen verwerken. De Pikeur moet hard werken als hij zijn doelen wil bereiken (Succesvolle werker). Daarnaast moet de Pikeur ook strategieën kunnen bedenken en zijn race als het ware kunnen plannen. Ook moet de Pikeur zijn kansen inschatten en tijdens het race de goede keuzes kunnen maken (Waarnemer).


Eigenschappen Pikeur

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Pikeur?

Er is niet veel vraag naar Pikeurs. Dit beroep is slechts voor een beperkt aantal mensen weggelegd en vraag veel doorzettingsvermogen. Vaak is de Pikeur van jongs af aan al bekend met de drafsport en er als het ware ingerold. Bij succes kan de Pikeur uitgroeien tot een veelgevraagde en bekende pikeur.

De actuele kans op werk voor een Pikeur

Het beroep Pikeur is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beroepssporters is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Pikeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Pikeur

Het beroep Pikeur is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters.


Waar werkt een Pikeur?

De Pikeur werkt vaak voor een stal. Soms is de Pikeur ook de eigenaar van de stal of van het paard, maar de Pikeur kan ook voor een stal werken en paarden van anderen uitbrengen. In de drafsport kan veel geld verdiend worden door het winnen van koersen. De Pikeur is werkzaam in de profit sector.


Met wie werkt een Pikeur samen? 

De Pikeur heeft tijdens de koersen contact met andere pikeurs en trainers. Daarnaast heeft de Pikeur veel contact met zijn eigen trainer en traint ook meerdere keren in de week. Als de Pikeur een paard van iemand anders uitbrengt op koersen, heeft de Pikeur ook veel te maken met de eigenaar van het paard over de voortgang.


Pikeur

Alles over het beroep Pikeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar