Palfrenier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Palfrenier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep palfrenier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je palfrenier wordt.

 

Wat is een Palfrenier?

Een Palfrenier is iemand die de Koetsier helpt. De Koetsier bestuurt vanaf de bok het paard/de paarden die voor de kar staat/staan. De Koetsier zit rechts, de Palfrenier zit links op de bok. De Palfrenier kan altijd het mennen overnemen van de Koetsier als hij even wil rusten.

Verder helpt de Palfrenier de Koetsier bijvoorbeeld bij het halthouden, door op de grond de paarden vast te houden, zodat ze stil blijven staan en rustig blijven. Ook helpt de Palfrenier eventuele gasten om in en uit het rijtuig te stappen. Andere taken van een Palfrenier zijn het controleren van het tuig van het paarden en het optuigen en inspannen van de paarden. Als de Palfrenier in de mensport werkzaam is, zit hij vaak achterop de marathonwagen, om de kar in balans te houden bij scherpe bochten. Hij zorgt dan voor tegengewicht door aan de ene kant van de kar te gaan hangen. Ook kan het zijn dat de Palfrenier taken op zich neemt als het uitmesten van de stallen en het verzorgen van de paarden.

Een Palfrenier kan onder andere werkzaam zijn in de tuigpaardensport, trekpaardensport, drafsport en mensport. Bij de tuigpaardensport moeten de tuigpaarden zich zo correct en sierlijk mogelijk bewegen. Bij de trekpaardensport doen de Koetsier en de Palfrenier mee aan sleep- en trekwedstrijden. Bij de drafsport gaat het om snelheid en bij de mensport gaat het om de onderdelen dressuur, vaardigheid en marathon. Ook kan een Palfrenier zich naast zijn andere taken bezighouden met het geven van menlessen. Wil je werken als Palfrenier?

Werk je al als Palfrenier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Palfrenier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Palfrenier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Palfrenier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Koetsier
 • Groom
 • Stalmedewerker
 • Medewerkers wedstrijden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €800 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Palfrenier

Wat verdient een Palfrenier?

 

Hoeveel een Palfrenier verdient, is niet duidelijk. Het hangt heel erg af van zijn werkzaamheden en zijn doel met het werk. Als hij de mensport niet alleen als hobby ziet, maar ook als een manier om zijn brood te verdienen, dan zal hij meedoen aan wedstrijden of helpen bij rijtuigtochten en dus geld verdienen. Zijn salaris zal dan erg minimaal zijn. Als de Koetsier wedstrijdgeld wint, zal de Palfrenier wat meer verdienen. Ook leeftijd en ervaring spelen een rol.

Salarisschaal Palfrenier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Palfrenier

Er zijn geen vacatures Palfrenier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Palfrenier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Palfrenier in werkt

Bekijk werken in Dieren & Verzorging

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Palfrenier

Wat is de toekomst van Palfrenier?

 

Het gaat niet erg goed in de paardensport, dus het zal voor een Palfrenier niet gemakkelijk zijn om aan een baan te komen. Met veel kennis, ervaring en een breed netwerk kan hij wel aan een baan komen. Hij zal flexibel moeten zijn qua woonplaats en werktijden.

Een Palfrenier is de Tweede Koetsier. Bij genoeg ervaring kan hij doorgroeien naar Eerste Koetsier. Ook kan hij zijn eigen bedrijf opzetten of leidinggevende worden.

Baankans Palfrenier

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Palfrenier worden: Opleidingen tot Palfrenier

Wil je palfrenier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Palfrenier? 

 

Interesse in het vak en veel kennis over zaken als paardenziektes, de lichaamsbouw van paarden, hun motoriek en paardengedrag zijn van groot belang als men Palfrenier of een ander beroep in de paardenwereld wil uitoefenen. Diverse paardenopleidingen zijn hiervoor geschikt, zoals Paardenhouderij. Wel moet in de meeste gevallen ook een koetsiersbewijs worden gehaald.  

Op de openbare weg is een koetsiersbewijs niet verplicht. Het koetsiersbewijs is wel verplicht in een aantal natuurgebieden. Ook als de Palfrenier echt zijn boterham wil verdienen met zijn werk en dus meedoet met wedstrijden of huifkartochten organiseert, zal hij een koetsiersbewijs moeten bezitten. Meestal moet een aantal Certificaten Mennen behaald worden. Er moeten theorie-examens en praktijkexamens worden gedaan. Bij de praktijkexamens wordt onder andere gekeken of de Palfrenier zijn paard op de juiste wijze inspant en of hij wendingen kan rijden en verkeerstekens kan geven. Uiteindelijk leiden de certificaten tot het koetsiersbewijs.

Overigens bestaan er meerder soorten koetsiersbewijzen. Er zijn koetsierbewijzen voor een enkelspan, maar ook voor een tweespan of langspan. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Palfrenier

Er zijn geen opleidingen Palfrenier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Palfrenier in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Netwerk Palfrenier

Met wie werkt een Palfrenier samen? 

 

Een Palfrenier is de assistent van de Koetsier. Met hem komt hij daarom vanzelfsprekend veel in contact. Ook komt de Palfrenier in contact met andere mensen die zich bezighouden met de verzorging en optuiging van de paarden, zoals Grooms en Stalmedewerkers. Als de Palfrenier meedoet aan wedstrijden, komt hij ook in aanraking met medewerkers bij deze wedstrijden.


 • Koetsier
 • Groom
 • Stalmedewerker
 • Medewerkers wedstrijden
Palfrenier


Organisaties waar een Palfrenier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Palfrenier meestal werkt.

Waar werkt een Palfrenier?

Een Palfrenier kan werkzaam zijn bij een manege, boerderij, rijvereniging, stalhouderij of sportstal. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector. Ook kan de Palfrenier zijn eigen bedrijf oprichten. 

Meer weten over werken in de Sport & Beweging?

Bekijk werken in Sport & Beweging

Best beoordeelde werkgevers Palfrenier

Waar kun je het beste werken als Palfrenier? Hieronder vind je de best door de Palfrenier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Palfrenier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Palfrenier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Palfrenier.

Welke competenties heeft een Palfrenier nodig?

Een Palfrenier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Palfrenier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Palfrenier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Palfrenier nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Palfrenier zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is belangrijk dat een Palfrenier nauwkeurig is. Hij moet opmerkzaam zijn, zodat hij in kan springen als dat nodig is. Ook is het zaak dat het tuig van de paarden goed zit en ze goed zijn verzorgd. Bij wedstrijden zal hij zijn uiterste best doen om een goed resultaat neer te zetten en de Koetsier zo goed mogelijk te helpen (Perfectionist).

Tevens is het van belang dat een Palfrenier zelfverzekerd, energiek en doelgericht is (Succesvolle Werker). 

Bekijk de persoonstypen voor Palfrenier


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Palfrenier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Palfrenier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Palfrenier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Palfrenier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Palfrenier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Palfrenier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Palfrenier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Palfrenier iets voor je?

Zou je graag Palfrenier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Palfrenier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Palfrenier

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar