Palfrenier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Palfrenier: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Palfrenier? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Palfrenier wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Palfrenier, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Palfrenier


Vacatures Palfrenier

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Palfrenier?

Een Palfrenier is iemand die de Koetsier helpt. De Koetsier bestuurt vanaf de bok het paard/de paarden die voor de kar staat/staan. De Koetsier zit rechts, de Palfrenier zit links op de bok. De Palfrenier is dus de bijrijder van een koets.

 


Past het beroep Palfrenier bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Palfrenier?

De Palfrenier kan het mennen overnemen van de Koetsier als hij even wil rusten.. Verder helpt de Palfrenier de Koetsier bijvoorbeeld bij het halthouden, door op de grond de paarden vast te houden, zodat ze stil blijven staan en rustig blijven. Ook helpt de Palfrenier eventuele gasten om in en uit het rijtuig te stappen. Andere taken van een Palfrenier zijn het controleren van het tuig van het paarden en het optuigen en inspannen van de paarden. Als de Palfrenier in de mensport werkzaam is, zit hij vaak achterop de marathonwagen, om de kar in balans te houden bij scherpe bochten. Hij zorgt dan voor tegengewicht door aan de ene kant van de kar te gaan hangen. Ook kan het zijn dat de Palfrenier taken op zich neemt als het uitmesten van de stallen en het verzorgen van de paarden.

Een Palfrenier kan onder andere werkzaam zijn in de tuigpaardensport, trekpaardensport, drafsport en mensport. Bij de tuigpaardensport moeten de tuigpaarden zich zo correct en sierlijk mogelijk bewegen. Bij de trekpaardensport doen de Koetsier en de Palfrenier mee aan sleep- en trekwedstrijden. Bij de drafsport gaat het om snelheid en bij de mensport gaat het om de onderdelen dressuur, vaardigheid en marathon. Ook kan een Palfrenier zich naast zijn andere taken bezighouden met het geven van menlessen. 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Palfrenier per stad

Vacatures Palfrenier Alkmaar

Vacatures Palfrenier Almelo

Vacatures Palfrenier Almere

Vacatures Palfrenier Alphen aan den Rijn

Vacatures Palfrenier Amersfoort

Vacatures Palfrenier Amstelveen

Vacatures Palfrenier Amsterdam

Vacatures Palfrenier Apeldoorn

Vacatures Palfrenier Arnhem

Vacatures Palfrenier Assen

Vacatures Palfrenier Bergen op Zoom

Vacatures Palfrenier Breda

Vacatures Palfrenier Capelle aan den IJssel

Vacatures Palfrenier Delft

Vacatures Palfrenier Den Bosch

Vacatures Palfrenier Den Haag

Vacatures Palfrenier Den Helder

Vacatures Palfrenier Deventer

Vacatures Palfrenier Doetinchem

Vacatures Palfrenier Dordrecht

Vacatures Palfrenier Ede

Vacatures Palfrenier Eindhoven

Vacatures Palfrenier Emmen

Vacatures Palfrenier Enschede

Vacatures Palfrenier Gouda

Vacatures Palfrenier Groningen

Vacatures Palfrenier Haarlem

Vacatures Palfrenier Haarlemmermeer

Vacatures Palfrenier Heerlen

Vacatures Palfrenier Helmond

Vacatures Palfrenier Hengelo

Vacatures Palfrenier Hilversum

Vacatures Palfrenier Hoogeveen

Vacatures Palfrenier Hoorn

Vacatures Palfrenier Katwijk

Vacatures Palfrenier Leeuwarden

Vacatures Palfrenier Leiden

Vacatures Palfrenier Lelystad

Vacatures Palfrenier Maastricht

Vacatures Palfrenier Middelburg

Vacatures Palfrenier Nieuwegein

Vacatures Palfrenier Nijmegen

Vacatures Palfrenier Oss

Vacatures Palfrenier Purmerend

Vacatures Palfrenier Roermond

Vacatures Palfrenier Roosendaal

Vacatures Palfrenier Rotterdam

Vacatures Palfrenier Schiedam

Vacatures Palfrenier Spijkenisse

Vacatures Palfrenier Terneuzen

Vacatures Palfrenier Tilburg

Vacatures Palfrenier Utrecht

Vacatures Palfrenier Veenendaal

Vacatures Palfrenier Venlo

Vacatures Palfrenier Vlaardingen

Vacatures Palfrenier Westland

Vacatures Palfrenier Zaanstad

Vacatures Palfrenier Zeist

Vacatures Palfrenier Zoetermeer

Vacatures Palfrenier Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Palfrenier

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Palfrenier?

Het salaris van een Palfrenier is niet erg hoog. Als hij de mensport niet alleen als hobby ziet, maar ook als een manier om zijn brood te verdienen, dan zal hij meedoen aan wedstrijden of helpen bij rijtuigtochten en dus geld verdienen. Als de Koetsier wedstrijdgeld wint, zal de Palfrenier wat meer verdienen. Ook leeftijd en ervaring spelen een rol.


Meer weten over het salaris Palfrenier

Salaris aankomend Palfrenier Salaris junior Palfrenier Wat is het salaris van een medior Palfrenier? Welk salaris krijgt een senior Palfrenier?


Hoe word je een Palfrenier? 

Interesse in het vak en veel kennis over zaken als paardenziektes, de lichaamsbouw van paarden, hun motoriek en paardengedrag zijn van groot belang als men Palfrenier of een ander beroep in de paardenwereld wil uitoefenen. Diverse paardenopleidingen zijn hiervoor geschikt, zoals Paardenhouderij. Wel moet in de meeste gevallen ook een koetsiersbewijs worden gehaald.  

Op de openbare weg is een koetsiersbewijs niet verplicht. Het koetsiersbewijs is wel verplicht in een aantal natuurgebieden. Ook als de Palfrenier echt zijn boterham wil verdienen met zijn werk en dus meedoet met wedstrijden of huifkartochten organiseert, zal hij een koetsiersbewijs moeten bezitten. Meestal moet een aantal Certificaten Mennen behaald worden. Er moeten theorie-examens en praktijkexamens worden gedaan. Bij de praktijkexamens wordt onder andere gekeken of de Palfrenier zijn paard op de juiste wijze inspant en of hij wendingen kan rijden en verkeerstekens kan geven. Uiteindelijk leiden de certificaten tot het koetsiersbewijs.

Overigens bestaan er meerder soorten koetsiersbewijzen. Er zijn koetsierbewijzen voor een enkelspan, maar ook voor een tweespan of langspan. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Palfrenier

Er zijn geen opleidingen Palfrenier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Palfrenier in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Omscholen tot Palfrenier

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Palfrenier. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Palfrenier

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Palfrenier

Als je Palfrenier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Palfrenier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Palfrenier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Palfrenier?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Palfrenier

Een Palfrenier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Palfrenier

 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Inlevingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Lichtvoetigheid
 • Luistervaardigheid
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Zorgvuldigheid
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Palfrenier nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Palfrenier zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

Het is belangrijk dat een Palfrenier nauwkeurig is. Hij moet opmerkzaam zijn, zodat hij in kan springen als dat nodig is. Ook is het zaak dat het tuig van de paarden goed zit en ze goed zijn verzorgd. Bij wedstrijden zal hij zijn uiterste best doen om een goed resultaat neer te zetten en de Koetsier zo goed mogelijk te helpen (Perfectionist).

Tevens is het van belang dat een Palfrenier zelfverzekerd, energiek en doelgericht is (Succesvolle Werker). 


Eigenschappen Palfrenier

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Palfrenier?

Het gaat niet erg goed in de paardensport, dus het zal voor een Palfrenier niet gemakkelijk zijn om aan een baan te komen. Met veel kennis, ervaring en een breed netwerk kan hij wel aan een baan komen. Hij zal flexibel moeten zijn qua woonplaats en werktijden.

Een Palfrenier is de Tweede Koetsier. Bij genoeg ervaring kan hij doorgroeien naar Eerste Koetsier. Ook kan hij zijn eigen bedrijf opzetten of leidinggevende worden.

De actuele kans op werk voor een Palfrenier

Het beroep Palfrenier is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beroepssporters is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Palfrenier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Palfrenier

Het beroep Palfrenier is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters.


Waar werkt een Palfrenier?

Een Palfrenier kan werkzaam zijn bij een manege, boerderij, rijvereniging, stalhouderij of sportstal. Deze bedrijven streven naar winst en horen dus bij de profitsector. Ook kan de Palfrenier zijn eigen bedrijf oprichten. 


Met wie werkt een Palfrenier samen? 

Een Palfrenier is de assistent van de Koetsier. Met hem komt hij daarom vanzelfsprekend veel in contact. Ook komt de Palfrenier in contact met andere mensen die zich bezighouden met de verzorging en optuiging van de paarden, zoals Grooms en Stalmedewerkers. Als de Palfrenier meedoet aan wedstrijden, komt hij ook in aanraking met medewerkers bij deze wedstrijden.


 • Koetsier
 • Groom
 • Stalmedewerker
 • Medewerkers wedstrijden
Palfrenier

Verwante beroepen Palfrenier:

Groom
Salaris: €850 tot €1600
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Palfrenier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Koetsier
 • Groom
 • Stalmedewerker
 • Medewerkers wedstrijden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1725 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar