ambtenaar comptabiliteit Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een ambtenaar comptabiliteit?

Het beroep ambtenaar comptabiliteit is een variant van het beroep boekhouder en is onderdeel van de beroepsfamilie boekhouders en financieel administrateurs

Beschrijving van het moederberoep boekhouder

De Boekhouder werkt nauw samen met de accountant. Een accountant is bevoegd om alle werkzaamheden te doen van de Boekhouder, wat andersom niet het geval is. De Boekhouder mag namelijk geen verklaringen afgeven over bepaalde betrouwbare gegevens.

De werkzaamheden van de Boekhouder bestaan uit het boeken en verwerken van alle financiële gegevens binnen een bedrijf; debiteurenbeheer, crediteurenbetalingen en het verwerken van belastingaangiftes. Ook boekt hij facturen in en is hij verantwoordelijk voor de jaarrekening van een bedrijf. Het is van belang dat dit nauwkeurig gebeurt, omdat bedrijven zwaar op deze gegevens leunen, bijvoorbeeld voor het opstellen van een nieuw bedrijfsplan.

De Boekhouder is meestal werkzaam bij een klein of middelgroot bedrijf of doet bij meerdere bedrijven de boekhouding.

Het is van belang dat de Boekhouder de wijzigingen en andere ontwikkelingen in sociale wetgeving bijhoudt. Hij moet up to date blijven, zodat hij zich kan onderscheiden van andere Boekhouders en zijn werk goed kan doen. 

Andere beroepen binnen de beroepsfamilie boekhouders en financieel administrateurs


Past het beroep ambtenaar comptabiliteit bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures ambtenaar comptabiliteit

Wil je een beter salaris verdienen als ambtenaar comptabiliteit? Misschien kan je via deze vacatures een loonsverhoging krijgen

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

ambtenaar comptabiliteit worden: Opleidingen tot ambtenaar comptabiliteit

Wil je ambtenaar comptabiliteit worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de ambtenaar comptabiliteit.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot ambtenaar comptabiliteit

Er zijn geen opleidingen ambtenaar comptabiliteit aanwezig.


Doorgroei mogelijkheden ambtenaar comptabiliteit

Je kunt als ambtenaar comptabiliteit een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep ambtenaar comptabiliteit is onderdeel van de beroepsfamilie Boekhouders en financieel administrateurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een ambtenaar comptabiliteit


Hoofd beroepsgroep ambtenaar comptabiliteit

Het beroep ambtenaar comptabiliteit valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin specifieke aangeleerde kennis wordt toegepast om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische, sociale of administratieve werkzaamheden die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke kennis, of operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 

Het opleidings- en werk- denkniveau van Vakspecialisten ligt gemiddeld genomen op MBO en HBO niveau. In veel gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

Veelvoorkomende werkzaamheden van Vakspecialisten

  • het uitvoeren van technische werkzaamheden op basis van toegepaste wetenschappelijke kennis, zoals natuurwetenschappen, engineering en technologie.
  • het leveren van medische, sociale en/of maatschappelijke diensten 
  • het initiëren en uitvoeren van diverse zakelijke diensten met betrekking tot handel, financiën en administratie en wet- en regelgeving
  • technische en administratieve ondersteuning bieden voor de kunst en amusement en sportactiviteiten
  • het uitvoeren van religieuze ondersteunende werkzaamheden

 

De begeleiding van andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen

Subhoofd beroepsgroepen Vakspecialisten

Beroepen in deze hoofdgroep worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

  • 31 Vakspecialisten natuur- en technische wetenschappen
  • 32 Vakspecialisten gezondheidszorg
  • 33 Vakspecialisten bedrijfsbeheer en administratie
  • 34 Vakspecialisten op juridisch, maatschappelijk en cultureel gebied
  • 35 Vakspecialisten informatie en communicatie


Solliciteren op de functie ambtenaar comptabiliteit

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ambtenaar comptabiliteit dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ambtenaar comptabiliteit belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ambtenaar comptabiliteit. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep ambtenaar comptabiliteit iets voor je?

Zou je graag ambtenaar comptabiliteit willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ambtenaar comptabiliteit bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Ga direct naar