U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Commissaris

Commissaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een commissaris? Lees de functieomschrijving.

De Commissaris geeft leiding aan een team van hoofdinspecteurs binnen een politiedistrict waarvan hij aan het hoofd staat of opereert op regionaal niveau waar hij een bijdrage levert aan beleidsbepaling. De Commissaris heeft een representatieve functie en dient van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Commissaris bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in zijn ambtsgebied. De Commissaris werkt voornamelijk vanuit zijn kantoor en heeft nauwelijks te maken met 'de praktijk' op straat. De werkzaamheden zijn afhankelijk van zijn specifieke functie. Het kan zijn dat de Commissaris te maken krijgt met Recherche, Justitie of reguliere Politieafdelingen.

Op reguliere politieafdelingen houdt de Commissaris zich bezig met het leiding geven aan een groep Hoofdinspecteurs. Taken kunnen zijn: het aansturen van de hoofdinspecteurs bij het opstellen van hun plannen die passen binnen het beleid of het houden van functioneringsgesprekken met dezelfde hoofdinspecteurs. Hij coördineert als het ware de dagelijkse gang van zaken in zijn district. De Commissaris heeft de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet geschikt of bevoegd is of waarover afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid.

Commissarissen van Politie komen regelmatig in aanraking met de media, met name in zaken die het landelijke nieuws halen.

Doorgaans hoeft de Commissaris geen wapen te dragen tijdens zijn of haar diensten.

Mensen vonden ons op: Job Commissaris, Baan Commissaris, Commissaris Worden, Functie-eisen Commissaris, Verantwoordelijkheden Commissaris, Functieprofiel Commissaris, Wat doet een Commissaris, Werken als Commissaris.

Commissaris worden: Opleiding tot commissaris

Om toegelaten te worden tot de functie van Commissaris dient de gegadigde te beschikken over een HBO of WO diploma met langdurige werkervaring op dit niveau. Enerzijds kunnen interne politiemedewerkers opklimmen naar deze hoge leidinggevende functie, anderzijds is het mogelijk om als extern persoon te solliciteren naar een functie als Commissaris.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Commissaris, Commissaris Worden, Opleidingsniveau Commissaris, Scholing Commissaris, Studie Commissaris, Bijscholing Commissaris, Omscholing Commissaris.

Organisaties waar een commissaris doorgaans werkzaam is

Na aanstelling in de functie van Commissaris zal de gegadigde werkzaam worden als bureauchef van een politiebureau. Binnen dit bureau zal de Commissaris leiding geven aan een team van zo'n 70 personen.

De Commissaris werkt in deze hoedanigheid mee aan een rechtvaardige samenleving door zijn medewerkers in te zetten bij de oplossing van maatschappelijke veiligheids- en hulpverleningsvraagstukken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Commissaris, Commissaris Worden, Opleidingsniveau Commissaris, Scholing Commissaris, Studie Commissaris, Bijscholing Commissaris, Omscholing Commissaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden commissaris

Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen van de Commissaris vastgesteld. Dit ligt tussen de €4026 en €6853 bruto per maand.

Men krijgt flexibele arbeidstijden en toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast worden het uniform en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijgt men een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar men bij werkt.

Mensen vonden ons op: Salaris Commissaris, Loon Commissaris, Wat verdien je als Commissaris, Salarisschaal Commissaris, Salarisindicatie Commissaris, Bonus Commissaris, CAO Commissaris, Brutoloon Commissaris, Nettoloon Commissaris, Vakantiedagen Commissaris, Pensioen Commissaris.

Competenties, skills & vaardigheden commissaris

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Plannen en organiseren
 • Kennis van en inzicht in de politieorganisatie
 • Politiek inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Commissaris, Vaardigheden Commissaris, Attitude Commissaris, Kwalificaties Commissaris, Competentieprofiel Commissaris.

Boeken voor het beroep commissaris

Wil je meer weten over het beroep commissaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je commissaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken commissaris te komen.

Verplichte literatuur voor commissarissen en bestuurders | Hans Strikwerda

professionaliteit in governance - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462761612 | 268 pagina's

Verplichte literatuur voor commissarissen en bestuurders 1e druk is een boek van Hans Strikwerda uitgegeven bij Vakmedianet Management B.V.. ISBN 9789462761612 Dit boek geeft op basis van een analyse van cases en interviews antwoord op de vraag waarom het...

Financiën voor commissarissen en toezichthouders | Mieke Pigeaud

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462762954 | 136 pagina's

In dit boek geven de auteurs inzicht in financiële aspecten waarmee interne toezichthouders (commissarissen) kunnen worden geconfronteerd in hun toezichthoudende rol. Wat is een jaarverslag, wat is een jaarrekening en hoe moet ik de posten in die jaarreke...

Goede raad voor commissarissen | Puck Dinjens

21 inzichten voor toezichthouders en bestuurders - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789490463625 | 160 pagina's

Toezichthouden is al lang niet meer iets dat 'je er bij doet'. Het is een vak. Met verschillende disciplines die de toezichthouder zich eigen moet maken. Dat kan specialistische kennis betreffen, maar vooral ook gaan over niet-alledaagse invalshoeken, zoa...

Mensen vonden ons op: boeken voor Commissaris, Commissaris ebooks, boek Commissaris.

Persoonstypen commissaris

De Commissaris is een Loyalist en een Succesvolle werker.

De Persoonlijkheid van de Commissaris wordt gekenmerkt door zelfverzekerdheid, ijver, energie, loyaliteit, zorgzaamheid, medeleven en verantwoordelijkheid. Deze aspecten worden door de meeste mensen als positief ervaren. Toch heeft de Commissaris ook aspecten die niet iedereen zo ervaart: zijn dominantie, defensiviteit, paranoia, onvoorspelbaarheid, ijdelheid, prestatiegerichtheid, oppervlakkigheid en narcisme.

Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Commissaris accepterend, betrouwbaar, verdiept in werk, open, aanmoedigend en warm over te komen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Commissaris, Karakter Commissaris.

Netwerk commissaris

De Commissaris werkt binnen de organisatie van de politie in opdracht van de Hoofdcommissaris bij het aansturen van de aan hem ondergeschikte hoofdinspecteurs, inspecteurs, brigadiers e.d. Als leidinggevende is de Commissaris verantwoordelijk voor een politiebureau of districtsafdeling.

Buiten de politieorganisatie komt de Commissaris in contact met lokale overheden tijdens het overleggen van het actuele politiebeleid en het afstemmen van regionale hulpdienststrategieën. Ook komt hij in contact met de media.

Mensen vonden ons op: Collega’s Commissaris, Medewerkers Commissaris.

Is het beroep commissaris iets voor jou?

Zou je graag commissaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als commissaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Commissaris, beroepskeuzetest Commissaris, beroep Commissaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden commissaris

De Commissaris heeft de mogelijkheid om binnen de politieorganisatie een andere Commissarisfunctie te gaan bekleden, bijvoorbeeld bij een ander politiebureau/district of bij een ander politieonderdeel. Tevens is het mogelijk om door te groeien naar een Hoofdcommissarisfunctie.

Buiten de politieorganisatie kan de oud-Commissaris leidinggevende functies bij de overheid vervullen, of binnen het bedrijfsleven.

Binnen de politiek gaan er stemmen op om de politiestructuur van een regionale om te vormen naar een nationale organisatie. Binnen beide organisatievormen zal er plaats zijn voor een Commissaris of vergelijkbare leidinggevende functie.

Arbeidsmarktperspectief score commissaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep commissaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Commissaris, Promotie mogelijkheden Commissaris, Carriere Commissaris.

Solliciteren op de functie commissaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als commissaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor commissaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als commissaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Commissaris, CV Commissaris, sollicitatie Commissaris.

Interviews met commissaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen commissaris

Vacatures commissaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Commissaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Commissaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Commissaris geeft leiding aan een team van hoofdinspecteurs binnen een politiedistrict waarvan hij aan het hoofd staat of opereert op regionaal niveau waar hij een bijdrage levert aan beleidsbepaling. De Commissaris heeft een representatieve functie en dient van onbesproken gedrag te zijn. De werkzaamheden van de Commissaris bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in zijn ambtsgebied.

Beoordeling Commissaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Commissaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Commissaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep