Hoofdcommissaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdcommissaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hoofdcommissaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hoofdcommissaris wordt.

 

Wat is een Hoofdcommissaris?

De Hoofdcommissaris heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft als 'korpsbeheerder' leiding aan een politieregio of aan de overkoepelende politieorganisatie van het KLPD. Hij heeft een representatieve functie en moet van onbesproken gedrag zijn.

De werkzaamheden van de Hoofdcommisaris bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de politietaken in een bepaalde regio. De Hoofdcommissaris krijgt daarnaast te maken met overleg met de regionale overheden in zijn district én met de landelijke overheid over de uitvoering van beleid. De Hoofdommissaris werkt voornamelijk vanuit zijn kantoor en heeft nauwelijks te maken met de praktijk op straat. Wel is het zo dat de Hoofdcommissaris op het hoogste beleidsniveau werkt aan het garanderen van een veilige samenleving door bijvoorbeeld in samenwerking met de politiek te reageren op actuele gebeurtenissen.

De Hoofdcommissaris krijgt binnen zijn werkzaamheden te maken met verschillende politieonderdelen en -medewerkers.  Hierbij valt te denken aan de leidinggevenden van de Arrestatieteams, de Persoonsbeveiliging, de Mobiele Eenheid, de Waterpolitie, de Verkeerspolitie of de Vreemdelingenpolitie. Tevens zal er sprake zijn van overleg met andere hulpdiensten (brandweer, ambulance) of met relevante overheidsorganisaties.

De Hoofdcommissaris draagt geen wapen tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden.

Past het beroep Hoofdcommissaris bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Hoofdcommissaris

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Korpsbeheerder, hoofdcommissaris politie

Wil je werken als Hoofdcommissaris?

Werk je al als Hoofdcommissaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdcommissaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdcommissaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoofdcommissaris in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Ministers
 • Burgemeesters
 • Commissarissen
 • Leidinggevenden Hulpdiensten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5411 tot €8225

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdcommissaris

Wat verdient een Hoofdcommissaris?

Afhankelijk van de instroomleeftijd, werkervaring en het dienstgebied wordt de hoogte van het inkomen van Hoofdcommissaris vastgesteld. Dit ligt tussen de €5411 en €8225 bruto per maand.

Verder krijgt men flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast worden het uniform en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijgt men een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar men bij komt.

Salarisschaal Hoofdcommissaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Hoofdcommissaris

Er zijn geen vacatures Hoofdcommissaris aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Hoofdcommissaris in werkt.

Meer weten over de sector waar een Hoofdcommissaris in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdcommissaris

Wat zijn de baankansen voor een Hoofdcommissaris?

Een (oud)Hoofdcommissaris van de Politie heeft geen mogelijkheid om een hogere functie binnen de politie te bekleden, aangezien hij reeds de hoogste leidinggevende functie bereikt heeft. 

Buiten de organisatie van de politie heeft de Hoofdcommissaris echter legio mogelijkheden in leidinggevende of adviserende functies binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

De actuele kans op werk voor een Hoofdcommissaris

De kans op werk voor het beroep Hoofdcommissaris is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Hoofdcommissaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Hoofdcommissaris worden: Opleidingen tot Hoofdcommissaris

Wil je Hoofdcommissaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Hoofdcommissaris.

Hoe word je een Hoofdcommissaris? 

Voor de functie van Hoofdcommissaris is een HBO of WO diploma nodig, met langdurige werkervaring op dit niveau. Enerzijds kunnen interne politiemedewerkers opklimmen naar deze hoogste leidinggevende functie, anderzijds is het mogelijk om als externe te solliciteren naar een functie als Hoofdcommissaris.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Hoofdcommissaris

Er zijn geen opleidingen Hoofdcommissaris aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Hoofdcommissaris in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen tot Hoofdcommissaris

Als je je wilt omscholen tot Hoofdcommissaris is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Hoofdcommissaris zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Hoofdcommissaris dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Hoofdcommissaris

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Hoofdcommissaris

Als je Hoofdcommissaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Hoofdcommissaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Hoofdcommissaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Hoofdcommissaris?

Competenties en Vaardigheden Hoofdcommissaris

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Hoofdcommissaris nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Hoofdcommissaris nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Hoofdcommissaris

Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Hoofdcommissaris

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Hoofdcommissaris. Als Hoofdcommissaris wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Hoofdcommissaris:


zie volledige beschrijving persoonstype Hoofdcommissaris

Vakkennis voor een Hoofdcommissaris

Het is voor een Hoofdcommissaris ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Hoofdcommissaris zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Hoofdcommissaris


Werkervaring Hoofdcommissaris

Het is voor een startend Hoofdcommissaris die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Hoofdcommissaris is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Commissaris, Hoofdinspecteur .

Iets anders leren?

Is Hoofdcommissaris het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Hoofdcommissaris

Je kunt als Hoofdcommissaris een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Hoofdcommissaris is onderdeel van de beroepsfamilie Politie-inspecteurs en rechercheurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Hoofdcommissaris

Verwante beroepen Hoofdcommissaris


Hoofd beroepsgroep Hoofdcommissaris

Het beroep Hoofdcommissaris valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin ze specifieke aangeleerde kennis toepassen om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische of sociale taken die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke concepten, maar ook op basis van operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 
Netwerk Hoofdcommissaris

Met wie werkt een Hoofdcommissaris samen? 

De Hoofdcommissaris geeft binnen de organisatie van de politie leiding aan een politieregio. Tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden is er vooral contact met andere leidinggevenden binnen deze regio. Hierbij valt te denken aan de Commissarissen en Hoofdinspecteurs.

Buiten de politieorganisatie heeft de Hoofdcommissaris contact met ministers, burgemeesters en leidinggevenden van andere hulpdiensten. Dit contact bestaat bijvoorbeeld uit overleg over het beleid en afspraken over de te nemen maatregelen.


 • Ministers
 • Burgemeesters
 • Commissarissen
 • Leidinggevenden Hulpdiensten
Hoofdcommissaris


Organisaties waar een Hoofdcommissaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoofdcommissaris meestal werkt.

Waar werkt een Hoofdcommissaris?

De Hoofdcommissaris wordt de hoogste leidinggevende binnen een van de 26 politieregio's in Nederland. Binnen deze regio draagt de Hoofdcommissaris zorg voor een werkbare samenwerking bij het behouden van een veilige en eerlijke samenleving.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Hoofdcommissaris

Waar kun je het beste werken als Hoofdcommissaris? Hieronder vind je de best door de Hoofdcommissaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdcommissaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdcommissaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoofdcommissaris.

Welke competenties heeft een Hoofdcommissaris nodig?

Een Hoofdcommissaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hoofdcommissaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoofdcommissaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoofdcommissaris nodig? 

De Hoofdcommissaris heeft een zelfverzekerde, energieke, gedreven, praktische en ijverige persoonlijkheid (Succesvolle werker). Ook is hij accepterend, waarderend, zorgzaam en verantwoordelijk (Loyalist). Toch kan ook de Hoofdcommissaris op zijn tijd dominant, onvoorspelbaar, prestatiegericht, pretentieus, narcistisch, defensief en paranoïde over komen.

Tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden weet de Hoofdcommissaris openheid, aanmoediging, warmte en enige verdieping in het werk toe te passen.

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdcommissaris


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Hoofdcommissaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdcommissaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdcommissaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdcommissaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdcommissaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdcommissaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdcommissaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdcommissaris iets voor je?

Zou je graag Hoofdcommissaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdcommissaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdcommissaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar