Forensisch Rechercheur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Forensisch Rechercheur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep forensisch rechercheur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je forensisch rechercheur wordt.

 

Wat is een Forensisch Rechercheur?

 

Een Forensisch Rechercheur doet onderzoek naar sporen op de plaats delict of in laboratoria ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek. Zo kunnen daders worden opgespoord en oorzaken van misdrijven worden achterhaald.

De Forensisch Rechercheur kan scenario’s bedenken over wat er gebeurd kan zijn, weet welke opsporingstechnieken hij het best kan toepassen en welke deskundigen hij eventueel moet inschakelen. De Forensisch Rechercheur heeft veel kennis van natuurkunde, scheikunde en biologie. Hij rapporteert zijn bevindingen.

De Forensisch Rechercheur gebruikt verschillende opsporingstechnieken. Voorbeelden van technieken zijn ballistiek, DNA-onderzoek en dactyloscopie. Ballistiek houdt zich bezig met het gedrag van een projectiel nadat het het pistool heeft verlaten. Bij DNA-onderzoek wordt een DNA-spoor dat gevonden is op de plaats delict vergeleken met DNA van bijvoorbeeld een verdachte. Datyloscopie houdt zich bezig met het zichtbaar maken, vergelijken en identificeren van vingerafdrukken. 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Forensisch Rechercheur?

Werk je al als Forensisch Rechercheur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Forensisch Rechercheur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Forensisch Rechercheur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Forensisch Rechercheur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Rechercheurs
 • Leidinggevende
 • Ooggetuigen
 • Politiemensen

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2400 tot €3800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Forensisch Rechercheur

Wat verdient een Forensisch Rechercheur?

 

Een Forensisch Rechercheur kan rekenen op zo’n €2400,- tot €3800,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling. Het precieze bedrag hangt af van de leeftijd, maar ook heel erg van de ervaring van de Forensisch Rechercheur.

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Forensisch Rechercheur hangen af van het bedrijf waar de Forensisch Rechercheur werkzaam is en de CAO die voor dat bedrijf geldt. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn naast vakantiedagen en –geld betaling van kleding, toeslagen voor nacht- en weekenddiensten, een dertiende maand en een gunstige pensioensregeling.

Salarisschaal Forensisch Rechercheur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Forensisch Rechercheur

Er zijn geen vacatures Forensisch Rechercheur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Forensisch Rechercheur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Forensisch Rechercheur in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Forensisch Rechercheur

Wat zijn de baankansen voor een Forensisch Rechercheur?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Forensisch Rechercheur is gemiddeld. Er zijn niet heel veel vacatures en er wordt vaak gevraagd naar iemand met precies de juiste opleiding en veel ervaring.

Een Forensisch Rechercheur kan doorgroeien door zich te specialiseren, bijvoorbeeld in een bepaalde onderzoekstechniek. Ook kan hij bij goed functioneren leiding gaan geven aan het rechercheteam. 

De actuele kans op werk voor een Forensisch Rechercheur

De kans op werk voor het beroep Forensisch Rechercheur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Forensisch Rechercheur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Forensisch Rechercheur worden: Opleidingen tot Forensisch Rechercheur

Wil je Forensisch Rechercheur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Forensisch Rechercheur.

Hoe word je een Forensisch Rechercheur? 

 

Om Forensisch Rechercheur te worden, moet de HBO-opleiding Forensisch Onderzoek worden gedaan. Er wordt vooral aandacht besteed aan crime scene management, het doen van forensisch onderzoek en case management. Je krijgt theoretische vakken, maar er worden ook practica en projecten gedaan. In het derde jaar loopt de student stage. In het vierde jaar leg je een ‘proeve van bekwaamheid’ af.

Na deze opleiding kan een master in binnen- of buitenland worden gedaan, zoals Forensic Science.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Forensisch Rechercheur

Er zijn geen opleidingen Forensisch Rechercheur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Forensisch Rechercheur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek

Omscholen tot Forensisch Rechercheur

Als je je wilt omscholen tot Forensisch Rechercheur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Forensisch Rechercheur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Forensisch Rechercheur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Forensisch Rechercheur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Forensisch Rechercheur

Als je Forensisch Rechercheur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Forensisch Rechercheur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Forensisch Rechercheur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Forensisch Rechercheur?

Competenties en Vaardigheden Forensisch Rechercheur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Forensisch Rechercheur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Forensisch Rechercheur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Forensisch Rechercheur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch

Persoonlijkheid van een Forensisch Rechercheur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Forensisch Rechercheur. Als Forensisch Rechercheur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Forensisch Rechercheur:


zie volledige beschrijving persoonstype Forensisch Rechercheur

Vakkennis voor een Forensisch Rechercheur

Het is voor een Forensisch Rechercheur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Forensisch Rechercheur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Forensisch Rechercheur


Werkervaring Forensisch Rechercheur

Het is voor een startend Forensisch Rechercheur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Forensisch Rechercheur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Rechercheur .

Iets anders leren?

Is Forensisch Rechercheur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Forensisch Rechercheur

Met wie werkt een Forensisch Rechercheur samen? 

Een Forensisch Rechercheur werkt veel samen met collega’s. Dit zijn niet alleen Forensisch Rechercheurs, maar ook Rechercheurs die gespecialiseerd zijn in het verhoren van verdachten, het analyseren van een misdrijf, het doorspitten van dossiers enzovoort. Bij vragen en problemen kan de Forensisch Rechercheur terecht bij zijn leidinggevende. Daarnaast zal een Forensisch Rechercheur soms contact hebben met ooggetuigen, politiemensen, enzovoort.


 • Rechercheurs
 • Leidinggevende
 • Ooggetuigen
 • Politiemensen
Forensisch Rechercheur


Organisaties waar een Forensisch Rechercheur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Forensisch Rechercheur meestal werkt.

Waar werkt een Forensisch Rechercheur?

 

Een Forensisch Rechercheur is vaak werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, een forensisch laboratorium, een verzekeringsmaatschappij, een advocatenkantoor of een politiekorps. Werkt hij bij het Nederlands Forensisch Instituut of een politiekorps, dan werkt hij in de non-profitsector. Werkt hij bij een bedrijf dat winst wil maken, dan is hij werkzaam in de profitsector.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Forensisch Rechercheur

Waar kun je het beste werken als Forensisch Rechercheur? Hieronder vind je de best door de Forensisch Rechercheur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Forensisch Rechercheur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Forensisch Rechercheur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Forensisch Rechercheur.

Welke competenties heeft een Forensisch Rechercheur nodig?

Een Forensisch Rechercheur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Forensisch Rechercheur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Forensisch Rechercheur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Forensisch Rechercheur nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Forensisch Rechercheur zijn Waarnemer en Perfectionist.

Een Forensisch Rechercheur is intellectueel, objectief en onderzoekend. Hij neemt zijn omgeving goed waar en mist geen aanwijzingen. De Forensisch Rechercheur heeft inzicht in zijn omgeving en kan gegevens goed analyseren (Waarnemer).

Tevens werkt een Forensisch Rechercheur zeer nauwkeurig. Er mogen beslist geen fouten worden gemaakt, omdat dan in het ergste geval een verkeerde dader wordt opgepakt. De Forensisch Rechercheur is dus veeleisend, gedisciplineerd en integer (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Forensisch Rechercheur


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Forensisch Rechercheur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Forensisch Rechercheur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Forensisch Rechercheur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Forensisch Rechercheur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Forensisch Rechercheur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Forensisch Rechercheur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Forensisch Rechercheur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Forensisch Rechercheur iets voor je?

Zou je graag Forensisch Rechercheur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Forensisch Rechercheur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Forensisch Rechercheur

Rik van Baal

Hallo, Ik ben Rik en ik ben 16 jaar oud en Ik zit in 5 Havo en ga bijna eindexamen doen. daarna wil ik naar de HVA gaan om de opleding forensisch onderzoek te doen hoe groot is de kans dat ik dit beroep zou kunnen gaan uitoefenen?

Amber

Hallo,  ik doe nu 5 havo met een N&G profiel gemixt met N&T, nu weet ik dat dit de juiste vakken zijn. Mijn vraag is eigenlijk heel simpel kan je hier überhaupt een baan in krijgen aangezien er staat dat het moeilijk is. Mvg, Amber 

Sharon

hallo,  ik zit nu nog op de middelbare school maar ik vind het een super vet! ik doe 3 havo en wil een NG profiel kiezen met Natuurkunde, Of een NT proifiel met Biologie. mijn vraag is welk profielkeuze kan ik het beste gaan doen? mvg Sharon

Femke

Hallo,  Ik zit nu in 4VWO en ik zou graag forensisch onderzoek willen studeren over een paar jaar. Mijn vraag is nu, kun je dit ook studeren aan de universiteit? Zo ja, welke? En hoelang studeer je dan in totaal als je ook aan de universiteit gaat studeren?  Mvg 

Davut

Is Juridisch Administratief Dienstverlener een goede voor opleiding?

Miranda

De HVA,heeft een opleiding forensisch Onderzoek.www.hva.nl Sucses 

For.R.

Dit klopt allemaal Britta.Nu nog goede cijfers halen en je school afmaken.Sucses

N.

Hee hee, ik ben niet 100 maar 1000% zeker deze opleiding wil dien. Zoals ik goed begrijp is het een hbo opleiding? Waar kan ik deze opleiding volgen?

Henri

Hallo N,een heel klein beetje speurwerk zal je niet misstaan.Gr.

Erik van Meer

Ik ben oud forensisch rechercheur en heb het beroep 30 jaar uitgeoefend. Ik moet toegeven dat het mijns inziens het interessantste beroep is bij de politie maar dat het ontzettend veel van de vergt. Je wordt geregeld geconfronteerd met de ellende en het verdriet van mensen. Ga niet voorbij aan je eigen gevoelens. Praat erover zoveelmogelijk met je collega's . Probeer te voorkomen dat je er een trauma aan overhoudt en onthoud dat je ook n mens bent met gevoelens. Trek op tijd asn de bel!Veel succes voor degenen die het graag willen worden.

Britta

Hey, mij lijkt het leuk om later forensisch rechercheur te woorden en ik las dat je daarvoor vooral biologie,natuurkunde en scheikunde voor nodig hebt. Klopt dat? Als dat namelijk klopt is dat erg fijn want dat vind ik de leukste vakken op school. Groetjes Britta :)

Raven

Geachte mevrouw, heer, Na het behalen van mijn bachelor- en mastersdiploma (respectievelijk Rechtsgeleerdheid en Strafrecht) ben ik benieuwd naar mijn mogelijkheden binnen het beroep van Forensisch Rechercheur. Welke stappen zou ik moeten ondernemen om in aanmerking te komen voor dit beroep? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groet, Raven

Ronald

mHet hoogste percentage van de F.Rs,werkt bij de Politie.Maar ok bij het N.FI. en bij enkele advocatenkantoren zijn ze werkzaam. Dus bi de Politie maak  je de meeste kans.Mijn advies ga een cursus volgen ie opleidt in dez richting.Kijk e ens op Springest,hierboven genoemd,sucses . S u c s e s

Galid

Hallo, ik zou graag willen weten wat de kans is om werk te vinden met een hbo diploma forensische rechercheur, ik ben 30 jaar jong en ik wil weer een studie gaan volgen.. ik heb gemerkt dat het voor mij als 30 jarige steeds moeilijker wordt om werk te vinden op de arbeidsmarkt. En met een diploma mbo 4 kan je zelfs geen schoonmaker worden mits je 20 miljoen jaar ervaring hebt. Graag zie ik u reactie tegemoet.    Mvg,

Dana

hallo, ik had een vraagje. is het mogelijk om een opleiding te doen voor forenisische rechercheur met een E&M profiel. ik heb geen scheikunde en ook geen natuurkunde. met vriendelijke groet, Dana

Wim

Hallo Galid,je kans om met alleen HBO-diploma f.R.te worden is nul.Hierboven staan adressen van opleidingen die je verder kunnen helpen.Maar het is een lange weg.Gr.

Chantal

Dag Dana.Je vraag moet ik ontkennend beantwoorden.Dit is niet mogelijk.Je kunt wel cursussen gaan volgen bij bovenstaande opleidingen.(Springest)Sucses 

geroge

ik vind dit een super gaaf beroep!   later hoop ik dat ik dit ook kan doen

John

Hallo Geroge,ik denk dat je nog erg jong bent.Mijn advies,doe je best op school,haal je diplomas en kijk dan wat de mogelijkheden zijn.M.vr.gr.

Anna

Ik wil graag deze richting op maar ik heb geen natuur profiel. Wat zijn mijn mogelijkheden?

F.R.

Hallo Anna,wat bedoel je met natuur profiel?

Laurence

Hallo, Mijn naam is Laurence en ik zit op het VMBO-T. Ik ben 16 jaar oud en ik ben erg geinteresseerd in dit beroep ik heb alleen een probleem. Ik ga nu mijn examenjaar in (de 4de klas). Maar ik heb in mijn vakkenpakketkeuze geen scheikunde zitten. Mijn vakken zijn:  Wiskunde, Natuurkunde, Biologie, Geschiedenis, Engels, Economie, LO1 Kan ik zonder scheikunde ook bij uiteindelijk Forensisch Rechercheur worden? Met vriendelijk groet, Laurence

John

Beste Laurence,uiteindelijk wel.Ik raad je wel aan om cursussen te gaan volgen,gericht op forensisch onderzoek.Zie Springest.nl Sucses John

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar