U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Mesoloog

Mesoloog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een mesoloog? Lees de functieomschrijving.

Een mesoloog is een medicus die verschillende alternatieve geneeswijzen combineert met 'reguliere' geneeskunde. De mesoloog combineert wetenschap met complementaire geneeswijzen. De naam mesologie is afgeleid van het mesoderm: het basisbioregulatiesysteem (het middelste kiemblad van een embryo, waar onder meer het skelet en de spieren uit groeien).  Het woord 'meso' is echter ook Grieks voor 'midden', wat betrekking heeft op het feit dat de mesoloog min of meer tussen twee uitersten staat: tussen reguliere en alternieve geneeskunde. Voor deze laatste vorm, toegepast door de mesoloog, is geen wetenschappelijk bewijs van (positieve of negatieve) effectiviteit bij de behandeling van ziektes.

De reden waarom de mesoloog zich deels op de alternatieve geneeskunde richt, is omdat hij verder wil kijken dan reguliere geneeskunde en ervaart dat hij hierin tegen grenzen aanloopt. Hij wil nieuwe, alternatieve kennis integreren en verbinden met de traditionele, gevestigde geneeskunde. Hierbij wil hij bijvoorbeeld ook de psychologische kant en de mogelijkheid van het lichaam zichzelf te genezen meenemen. De mesoloog streeft een betere 'samenwerking' tussen reguliere en alternatieve geneeskunde na en ziet zich hierin als een bemiddelaar. Ook dit is uit de naam Mesoloog te herleiden: 'mesties' betekent bemiddelaar. Met een speciale opleiding (alhoewel niet officieel erkend) probeert de mesologie binnen het 'geaccepteerde' terrein van de geneeskunde te komen.

Wat betreft de inhoud van het beroep, richt mesologie zich vooral op de behandeling van patienten met chronische aandoeningen. Te denken valt aan hart- en vaatziekten, artrose, reuma, pyschiatrie en ME. Hierbij is de traditionele geneeskundige visie het uitgangspunt, waarna er met een alternatieve 'bril' naar wordt gekeken teneinde een speciale therapie toe te kunnen passen. De mesoloog integreert vaak Oosterse (Chinese) geneeswijzen en psychologische aspecten bij de behandeling, maar ook beginselen uit de fysiotherapie en homeopathie. 

Mensen vonden ons op: Job Mesoloog, Baan Mesoloog, Mesoloog Worden, Functie-eisen Mesoloog, Verantwoordelijkheden Mesoloog, Functieprofiel Mesoloog, Wat doet een Mesoloog, Werken als Mesoloog.

Mesoloog worden: Opleiding tot mesoloog

Om mesoloog te kunnen worden, moet de opleiding 'mesologie' gevolgd worden. Dit is in Nederland mogelijk in Amsterdam aan de Academie voor Mesologie. Toelatingseisen voor deze opleiding zijn een propedeuse op medisch gebied (Medische Basisopleiding Amsterdam) of een 'gelijkwaardige' opleiding HBO gezondheidszorg. Voor de deeltijdopleiding in Amsterdam staat 5 jaar, waarvan het laatste jaar in zijn geheel gewijd is aan de toepassing van behandelingswijzen in de praktijk; de co-therapie. De opleiding bestaat onder meer uit de vakken anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie, maar ook de 'alternatievere' vakken als osteopathie, homeopathie en acupunctuur.

Alhoewel hier een universitaire propedeuse of een HBO-opleiding voor vereist is, levert een diploma aan deze Academie geen graad of erkenning op op overheids- of universitair niveau.  Dit omdat deze opleiding niet wordt erkend door de wet-BIG (Beroepen Individuele Gezondheidszorg). Volgens de academie staan de studiepunten die te behalen zijn met deze opleiding gelijk aan de ECTS te behalen met een HBO-opleiding. Volgens de Academie van Mesologie dienen de organisaties binnen dit beroepsveld zelf zorg te dragen voor erkenning en registratie middels reeds vastgestelde eigen normen, regels en bepalingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Mesoloog, Mesoloog Worden, Opleidingsniveau Mesoloog, Scholing Mesoloog, Studie Mesoloog, Bijscholing Mesoloog, Omscholing Mesoloog.

Organisaties waar een mesoloog doorgaans werkzaam is

De mesoloog is in principe werkzaam in de non-profitsector. Het beroep mesoloog kan gerekend worden tot een beroep in de medische sector. Hij is net als reguliere artsen werkzaam in de gezondheidszorg, wat onder non-profit valt. Hij is altijd werkzaam via een speciale praktijk voor mesologen en de patient kan zowel individueel betalen voor consults of dit declareren bij de verzekering (niet alle verzekeringen vergoeden dit echter). 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Mesoloog, Mesoloog Worden, Opleidingsniveau Mesoloog, Scholing Mesoloog, Studie Mesoloog, Bijscholing Mesoloog, Omscholing Mesoloog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden mesoloog

Een mesoloog, eenmaal afgestudeerd, kan zich zelfstandig vestigen in een eigen praktijk. Patienten kunnen de mesoloog zonder verwijzing van de dokter benaderen en de consults worden door enkele verzekeraars vergoed. Het salaris van een mesoloog verschilt erg, afhankelijk van opleiding, bij- en nascholing, ervaring, etc. De mesoloog rekent meestal een vast uurtarief. Een gemiddeld uurtarief kan rond de 80 euro liggen.

Mensen vonden ons op: Salaris Mesoloog, Loon Mesoloog, Wat verdien je als Mesoloog, Salarisschaal Mesoloog, Salarisindicatie Mesoloog, Bonus Mesoloog, CAO Mesoloog, Brutoloon Mesoloog, Nettoloon Mesoloog, Vakantiedagen Mesoloog, Pensioen Mesoloog.

Competenties, skills & vaardigheden mesoloog

 • Analytisch
 • Discipline
 • Oordeelsvorming
 • Innovatief
 • Durf
 • Leervermogen
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Mesoloog, Vaardigheden Mesoloog, Attitude Mesoloog, Kwalificaties Mesoloog, Competentieprofiel Mesoloog.

Boeken voor het beroep mesoloog

Wil je meer weten over het beroep mesoloog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je mesoloog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken mesoloog te komen.

Medizinische Mykologie | Annette Rüschendorf

Bestimmung und Differenzierung von Sprosspilzen, Schimmelpilzen, Dermatophyten und dimorphen Pilzen - Duitstalig | Druk: 3 | Paperback | 9783865416292 | 149 pagina's

Medizinische Mykologie is een boek van Annette Rüschendorf...

Giftpilze | René Flammer

Pilzvergiftungen - Ein Nachschlagewerk für Ärzte, Apotheker, Biologen, Mykologen, Pilzexperten - Duitstalig | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9783038008347 | 320 pagina's

Die Angst vor dem Gift in den Pilzen ist weit verbreitet. Dieses Standardwerk der Pilzliteratur zeigt auf, wie sich Giftpilze erkennen lassen. Es beruht auf jahrzehntelanger Erfahrung des Autors mit den Tücken der Speise- und Giftpilze, die fast ausnahmsl...

Giftpilze | René Flammer

Pilzvergiftungen - Ein Nachschlagewerk für Ärzte, Apotheker, Biologen, Mykologen, Pilzexperten und Pilzsammler - Duitstalig | E-book | 9783038001096

Die Angst vor dem Gift in den Pilzen ist weit verbreitet. Dieses Standardwerk der Pilzliteratur zeigt auf, wie sich Giftpilze erkennen lassen. Es beruht auf jahrzehntelanger Erfahrung des Autors mit den Tücken der Speise- und Giftpilze, die fast ausnahmsl...

Mensen vonden ons op: boeken voor Mesoloog, Mesoloog ebooks, boek Mesoloog.

Persoonstypen mesoloog

De mesoloog dient inlevingsvermogen te hebben; hij dient goed met mensen te kunnen werken en inzicht in hun problematiek te hebben. Hij dient hierbij niet alleen kennis van gevestigde geneeskunde te hebben, maar moet ook de durf hebben het minder gevestigde, het niet bewezen gedeelte van dit beroep toe te kunnen passen. Hij dient te geloven in de werking van alternatieve theorieen, zonder dat hier definitief bewijs voor bestaat, en dient dus enigszins een idealistische, romantische visie te hebben (romanticus).

Omdat een mesoloog goed met mensen moet om kunnen gaan en elk 'geval' individueel moet beoordelen, dient hij zich in te zetten voor de beste oplossing voor de patient. Zijn beroep is er op gericht mensen beter te maken en mensen een beter vooruitzicht te kunnen geven (gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Mesoloog, Karakter Mesoloog.

Netwerk mesoloog

De mesoloog kan ofwel zelfstandig in een praktijk werkzaam zijn, ofwel met andere mesologen. Naast zijn patienten kan hij verder ook contact hebben met artsen, specialisten of andere medici, gezien het feit de mesoloog hier dikwijls naar doorverwijst. Ook stelt de mesoloog het op prijs dat de (huis)arts wordt ingelicht over een bezoek aan de mesoloog, aangezien mesologen vaak samen willen werken met artsen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Mesoloog, Medewerkers Mesoloog.

Is het beroep mesoloog iets voor jou?

Zou je graag mesoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als mesoloog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Mesoloog, beroepskeuzetest Mesoloog, beroep Mesoloog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden mesoloog

De doorgroeimogelijkheden voor de mesoloog zijn gemiddeld. De mesoloog kan na het afronden van zijn opleiding al snel voor zichzelf beginnen, waardoor hij zijn eigen baas wordt en er in die zin hierna vrij weinig doorgroeimogelijkheden zijn.  Ook de overstap naar de traditionele geneeskunde teneinde hier in door te groeien, is niet zonder het volgen van de volledige universitaire opleiding Geneeskunde te maken. Wel is het mogelijk te specialiseren in bijvoorbeeld de accupunctuur, fysiotherapie of een andere discipline die wordt geintegreerd in de (opleiding) mesologie.

Wat betreft het arbeidsmarktperspectief zijn de vooruitzichten beter; de acceptatie van alternatieve geneeskunde blijft groeien en vraag naar zorg blijft er altijd. Ook met de verlengde levensduur van mensen blijft de vraag naar nieuwe behandelingswijzen, wanneer de traditionele lijken uitgeput of wanneer mensen zeggen te zijn 'uitgedokterd', groeien.

Arbeidsmarktperspectief score mesoloog

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep mesoloog. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Mesoloog, Promotie mogelijkheden Mesoloog, Carriere Mesoloog.

Solliciteren op de functie mesoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als mesoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor mesoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als mesoloog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Mesoloog, CV Mesoloog, sollicitatie Mesoloog.

Interviews met mesoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen mesoloog

Vacatures mesoloog

Op zoek naar een nieuwe baan als Mesoloog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Mesoloog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een mesoloog is een medicus die verschillende alternatieve geneeswijzen combineert met 'reguliere' geneeskunde. De mesoloog combineert wetenschap met complementaire geneeswijzen. De naam mesologie is afgeleid van het mesoderm: het basisbioregulatiesysteem (het middelste kiemblad van een embryo, waar onder meer het skelet en de spieren uit groeien).

Beoordeling Mesoloog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Mesoloog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Mesoloog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Een mooi vak, weet ik uit ervaring. Een uitgebreid beroepsprofiel in de nationaleberoepengids waar ik me grotendeels in kan vinden. Zelf zie ik de mesoloog meer als filosoof dan romanticus.  Een verwant beroep is de osteopaat, met betrekking tot functioneel denken.  De mesoloog kan in bedrijven en organisaties meewerken aan de terugdringing van het ziekteverzuim veroorzaakt door chronische-, vage- en steeds terugkerende klachten, ook door preventief onderzoek en advies. Door de complete benadering van lichamelijk, emotioneel en mentaal functioneren kan de mesoloog all-round begeleiding en behandeling aanbieden.  Voor meer informatie, neem contact op via info@keerpuntvitaal.nl of 06-51834198. Groet, Arianne

Door: Arianne van Kleef, mesoloog D.M.

Dank je wel Arianne,voor de tip.

Door: Bettine

Reageer op dit beroep